
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een grote fout toegegeven: het fonds onderschatte de negatieve effecten van ingrijpende bezuinigingen.
Een simpele miscalculatie, aldus het IMF, maar de gevolgen zijn verwoestend. Ondertussen doet Europa alsof er niets gebeurd is, zo schrijft het Franse weekblad Marianne.
Vier jaar na het begin van de kredietcrisis publiceerde de hoofdeconoom van het IMF, één van de meest gezaghebbende stemmen binnen het muntfonds, een rapport (pdf) waarin hij toegeeft dat de organisatie voor monetaire zaken – en daarmee ook alle Europese leiders, ministers van Financiën, centrale banken en de Europese Commissie – de negatieve effecten van het opgelegde bezuinigingsbeleid ernstig heeft onderschat.
Hevig debat
In een 43 pagina’s tellend rapport dat op 3 januari jongstleden is verschenen geeft Olivier Blanchard zwart op wit toe dat het IMF er goed naast zat.
“De voorspellers hebben de stijging van de werkloosheid en de daling van de binnenlandse vraag door de besparingen aanzienlijk onderschat,” zo schrijven de topeconomen Olivier Blanchard en Daniel Leigh.
Er woedt achter de schermen intussen een hevig debat over de vraag of de trojka, waar het IMF deel van uitmaakt, probleemlanden niet te driest laat besparen in ruil voor noodsteun.
Multiplier
Centraal in de studie van het tweetal staat het begrip fiscale multiplier. Die drukt uit wat de invloed is van iedere bespaarde euro op de economische groei. Hoe kleiner de multiplier, hoe goedkoper de besparingsronde.
Blanchard toont aan dat het multipliereffect in 2010 een stuk groter was dan verwacht. In de prognoses werd uitgegaan van een multiplier van 0,5, maar in werkelijkheid lag de verhouding in het begin van de crisis ‘aanzienlijk boven 1’. Met andere woorden hakte iedere bespaarde euro er veel harder in dan de voorspellers hadden verwacht.
Ondertussen blijven in Zuid-Europa salarissen van ambtenaren en pensioenen gekort worden. De werkloosheid blijft stijgen en de demonstraties in de straten van Athene en Lissabon staan ons nog vers in het geheugen.
De Japanners hebben hier een gezegde voor: “Als een hamer je enige gereedschap is, lijkt elk probleem op een spijker.”
Bron: Marianne.net, Tijd.be
Gerelateerd:
- IJslandse president: laat banken failliet gaan (video)
- Held: Spaanse slotenmaker weigert banken nog langer te helpen
- Vaticaan pleit voor ‘mondiale orde en centrale wereldbank’
- Grote banken verspreiden fiscale ziekte in financiële ecosystemen
- ‘Episch plan’ IMF laat schulden verdwijnen en onttroont bankiers
‘We missen in de Europese Unie bijna een miljoen baby’s’
Rothschild overtrad wetten bij enorm schandaal dat leidde tot omverwerping regering. Wat je moet weten
Kabinet zinspeelt op strengere coronamaatregelen voor ongevaccineerden: ‘Waar zijn we mee bezig?!’
Immunoloog waarschuwt: ‘Nu weer beginnen met een nieuwe boostercampagne is helemaal niet verstandig’
Een portret van UFO-journalist Jaime Maussan (video)
Ex-CIA-agent ontmaskert het Westen: het draait allemaal om de kinderen
Oud-burgemeester: “Hitler werkte samen met Duitse zionisten”
Ida (19) leeft in een grot. Dit is haar verhaal
Jubileum: 20 jaar Spiegelbeeld