Homepagina » Financieel » IMF gaat ongelooflijk de mist in
IMF gaat ongelooflijk de mist in

IMF gaat ongelooflijk de mist in

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een grote fout toegegeven: het fonds onderschatte de negatieve effecten van ingrijpende bezuinigingen.

Een simpele miscalculatie, aldus het IMF, maar de gevolgen zijn verwoestend. Ondertussen doet Europa alsof er niets gebeurd is, zo schrijft het Franse weekblad Marianne.

Vier jaar na het begin van de kredietcrisis publiceerde de hoofdeconoom van het IMF, één van de meest gezaghebbende stemmen binnen het muntfonds, een rapport (pdf) waarin hij toegeeft dat de organisatie voor monetaire zaken – en daarmee ook alle Europese leiders, ministers van Financiën, centrale banken en de Europese Commissie – de negatieve effecten van het opgelegde bezuinigingsbeleid ernstig heeft onderschat.

Hevig debat

In een 43 pagina’s tellend rapport dat op 3 januari jongstleden is verschenen geeft Olivier Blanchard zwart op wit toe dat het IMF er goed naast zat.

“De voorspellers hebben de stijging van de werkloosheid en de daling van de binnenlandse vraag door de besparingen aanzienlijk onderschat,” zo schrijven de topeconomen Olivier Blanchard en Daniel Leigh.

Er woedt achter de schermen intussen een hevig debat over de vraag of de trojka, waar het IMF deel van uitmaakt, probleemlanden niet te driest laat besparen in ruil voor noodsteun.

Multiplier

Centraal in de studie van het tweetal staat het begrip fiscale multiplier. Die drukt uit wat de invloed is van iedere bespaarde euro op de economische groei. Hoe kleiner de multiplier, hoe goedkoper de besparingsronde.

Blanchard toont aan dat het multipliereffect in 2010 een stuk groter was dan verwacht. In de prognoses werd uitgegaan van een multiplier van 0,5, maar in werkelijkheid lag de verhouding in het begin van de crisis ‘aanzienlijk boven 1’. Met andere woorden hakte iedere bespaarde euro er veel harder in dan de voorspellers hadden verwacht.

Ondertussen blijven in Zuid-Europa salarissen van ambtenaren en pensioenen gekort worden. De werkloosheid blijft stijgen en de demonstraties in de straten van Athene en Lissabon staan ons nog vers in het geheugen.

De Japanners hebben hier een gezegde voor: “Als een hamer je enige gereedschap is, lijkt elk probleem op een spijker.”

Bron: Marianne.net, Tijd.be

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie leuk? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

30 reacties

 1. die mensen lijken wel te dom voor woorden; bezuinigingen kosten geld; werkelozen kosten geld; failliete bedrijven kosten geld; stijgende armoe kost geld….Ik zeg….weg met geld!
  Blijft een illusie met maar 1 conclusie, we zijn gedoemd.

  0 likes
 2. Wordt het dan niet eens tijd dat alle bezuinigingen weer drastisch worden teruggetrokken ? En dat alle Europese leiders deze foute “inschatting” toegeven ? Dat ze helemaal over het paard zijn getild en compleet verkeerd bezig zijn met hun bezuinigingen ? Economen… je zal maar zo’ n vak hebben en dan zo’n catostrofaal fout(je) maken.
  Zoals ze er wel eens vaker naast zitten. En wie zijn daarvan de dupe ? Juist… wij met z’n allen dus ! En Rutte hoor je voor de tv, vanwege de bezuinigingen tegen de ouderen, zeggen… ‘Dit is alles wat wij hebben’. M.a.w. ze gaan gewoon met hun asociale plannetjes door… ondanks hun foute “inschattingen”.

  0 likes
 3. god heeft een plan! maar het imf heeft ook een plan namelijk de rest van de wereld onderewerpen aan hun!! plan. wereldoverheerzing wie zijn daar de baas bij het imf de zionisten duidelijke taal groetjes

  0 likes
 4. Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

  Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc

  0 likes
 5. [quote name=”Peter II”]Wordt het dan niet eens tijd dat alle bezuinigingen weer drastisch worden teruggetrokken ? En dat alle Europese leiders deze foute “inschatting” toegeven ? Dat ze helemaal over het paard zijn getild en compleet verkeerd bezig zijn met hun bezuinigingen ? Economen… je zal maar zo’ n vak hebben en dan zo’n catostrofaal fout(je) maken.
  Zoals ze er wel eens vaker naast zitten. En wie zijn daarvan de dupe ? Juist… wij met z’n allen dus ! En Rutte hoor je voor de tv, vanwege de bezuinigingen tegen de ouderen, zeggen… ‘Dit is alles wat wij hebben’. M.a.w. ze gaan gewoon met hun asociale plannetjes door… ondanks hun foute “inschattingen”.[/quote]

  Wordt het niet eens tijd dat we stoppen met dit belachelijke financiële systeem en alle andere irritante spelletjes die politici spelen? Het is toch te gek voor woorden dat er mensen zijn die met de levens van andere mensen spelen en daar ook nog dik voor betaald krijgen door de mensen met wiens levens ze spelen. Ben ik nou gek of gestoord of is dit systeem niet goed bij zijn hoofd? Wij hebben wetten die zeggen dat ieder mens het recht heeft zich ten volle te kunnen ontwikkelen en ontplooien. Met dit systeem is dat niet mogelijk. En wat het IMF betreft, dat is een criminele organisatie die gelieerd is aan de bilderberg conferentie.

  0 likes
 6. de problemen kunnen niet opgelost worden door degegen die ze veroorzaakt hebben

  0 likes
 7. [quote name=”Joris”]Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

  Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc%5B/quote%5D

  Helemaal gelijk @Joris
  Sterker nog…er hoeft dus helemaal geen crisis te zijn. Dit wordt gewoon in stand gehouden zodat men ons nog meer kan uitzuigen. Het is 1 grote zwijnekeet.

  0 likes
 8. nee Wolf, maar het zou wel helpen als ze zeiden dat het gedoemd is te mislukken en dat we alsmaar verder afdrijven

  0 likes
 9. En toch zijn er mensen die dit geloven…
  Als je maar een beetje onderzoek doet dan weet je dat alles volgens plan verloopt.
  Het is alles pure opzet. De wereld moet kapot inclusief de mensen.
  Hopelijk is het nog te stoppen. Maar dan moeten de mensen toch eindelijk eens de waarheid onder ogen durven zien voor het te laat is.

  0 likes
 10. [quote name=”wolfje”]de problemen kunnen niet opgelost worden door degegen die ze veroorzaakt hebben[/quote]

  Je hebt gelijk @Wolfje, deze figuren horen in het gevang thuis. Er zijn mensenrechten die hier schromelijk worden overtreden, lijkt mij. Als ik een dubbeltje te weinig opgeef bij de belasting of waar dan ook hang je meteen.
  Maar wanneer hier fouten worden gemaakt hoeven ze dus alleen maar door te gaan met waar ze al mee bezig waren. Zonder dat er een kip naar kraait…

  0 likes
 11. FOUTJE??? het is ordinaire opzet!

  0 likes
 12. Dit is het zoveelste bericht waaruit zou moeten blijken dat regeringen van landen maar minder moeten bezuinigen dan ze nu van plan zijn. Een ander, bijzonder kwalijk, voorbeeld is de uitzending van GPS van Fareed Zakaria op CNN van zondag 27 januari j.l. waarin econoom Paul Krugman onomwonden verklaarde dat zwaar bezuinigen de ergste fout is die je kunt maken bij het bestrijden van de huidige economische malaise. Minder bezuinigen, en zeker meer geld uitgeven, heeft automatisch het gevolg dat schulden van landen verder oplopen. Die schulden vertonen nu al een verbluffende overeenkomst met hoogradioactief afval van kerncentrales. Die overeenkomst is dat met beide problemen duizenden opeenvolgende generaties na de onze geen raad zullen weten.

  0 likes
 13. De VN zijn de Verenigde Nazi’s. Let maar op. Ze hebben de armoede de wereld niet uitgeholpen maar juist geëxploiteerd.
  Die Kofi Annan verdiende lekker aan die zogenaamde hulp.
  Het zijn allemaal charlatans vooral die ekonomen.
  Niemand heeft de krisis zien aan komen.

  Er is ook GEEN krisis. De banken willen alleen oogsten. Het pyramidespel is ten einde. Ze hebben verse slaven nodig.

  Als Amerika instort hebben de Chinezen een groot probleem.
  En die zullen Amerika konfiskeren.
  Dat zal Amerika niet toestaan.

  Momenteel kun je jackpot makkelijk raden met al die kruitvatten.

  Misschien is het wel eens goed om helemaal opnieuw te beginnen met een ander soort, echt intelligente, mensheid.

  Maar hier wordt het nooit wat.
  Dat garandeer ik je.
  Het is grote korruptie incestbende.
  Hoe meer we te weten komen des te meer ik begin te kotsen.

  Ik weet gewoon dat de mens door en door slecht is.
  Ik ga niet meer uit van het goede.

  0 likes
 14. Wij hebben het veel te goed in nederland
  tonnen voedsel word elke dag weggegooid en elke dag puilen de mensen uit de supermarkten en winkels om maar te hebben en te hebben, nee gewoon de burger mee laten betalen voor de schade wie we zelf hebben gecreerd.
  Geef iedereen gewoon te eten en laat ze iedereen maar eens om te beginnen 12 uur per dag werken zodat we allemaal beter gaan beseffen dat we te lui zijn om veranderingen te willen en niet door hebben dat we allen slaven zijn van een paar handjevol bankiertjes die ons laten creperen totdat we allen doodgaan van de honger.
  Het is over en uit met de democratie in nederland, hitler word straks heilig verklaard met wat ons nog staat te wachten als we afgevoerd worden naar Femakampen zoals er in america al honderden zijn gebouwd om zo snel mogelijk mensen te deporteren en te slachten.
  De treinen die naar de femakampen gaan zijn al voorzien van gilotines en handboeien om zo snel mogelijk mensen te doden.
  Daarom willen ze in record tempo america ontwapenen zodat ze gelijk kunnen beginnen met ruimen van mensen.

  0 likes
 15. Oud Chinees spreekwoord zegt: “Als het brood op is, zwemmen de eendjes weg”.

  0 likes
 16. [quote name=”Joris”]Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

  Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc%5B/quote%5D
  Petje af voor Rusland!

  0 likes
 17. en dan te bedenken dat het in Mali barst van het goud. hahahaha, 3x raden waar het om draait.

  Als je er nog in gelooft , ben je niet van deze wereld…. en dat klopt, ik geloof het niet en dus kom ik niet van hier.
  Helaas kan ik niet meer terug want ik heb geen geld voor een nieuw ruimteschip.
  hahaha, daarom neem ik mijn bezem maar.
  Vlieg er es in…

  0 likes
 18. [quote name=”roy”]Wij hebben het veel te goed in nederland
  tonnen voedsel word elke dag weggegooid en elke dag puilen de mensen uit de supermarkten en winkels om maar te hebben en te hebben, nee gewoon de burger mee laten betalen voor de schade wie we zelf hebben gecreerd.
  Geef iedereen gewoon te eten en laat ze iedereen maar eens om te beginnen 12 uur per dag werken zodat we allemaal beter gaan beseffen dat we te lui zijn om veranderingen te willen en niet door hebben dat we allen slaven zijn van een paar handjevol bankiertjes die ons laten creperen totdat we allen doodgaan van de honger.
  Het is over en uit met de democratie in nederland, hitler word straks heilig verklaard met wat ons nog staat te wachten als we afgevoerd worden naar Femakampen zoals er in america al honderden zijn gebouwd om zo snel mogelijk mensen te deporteren en te slachten.
  De treinen die naar de femakampen gaan zijn al voorzien van gilotines en handboeien om zo snel mogelijk mensen te doden.
  Daarom willen ze in record tempo america ontwapenen zodat ze gelijk kunnen beginnen met ruimen van mensen.[/quote]
  Jemig, wat heb jij gisteren gegeten? Je mag best boos zijn, maar je bent nu een doordenderende trein zonder machinist.

  0 likes
 19. [quote name=”Jeff”]die mensen lijken wel te dom voor woorden; bezuinigingen kosten geld; werkelozen kosten geld; failliete bedrijven kosten geld; stijgende armoe kost geld….Ik zeg….weg met geld!
  Blijft een illusie met maar 1 conclusie, we zijn gedoemd.[/quote]
  .. basisinkomen Jeff basisinkomen.nl Allen alleen daar in verdiepen .. Wat dat betreft slaapt de hele zooi ook nog veel te veel ..

  0 likes
 20. [quote name=”roy”]Wij hebben het veel te goed in nederland
  tonnen voedsel word elke dag weggegooid en elke dag puilen de mensen uit de supermarkten en winkels om maar te hebben en te hebben, nee gewoon de burger mee laten betalen voor de schade wie we zelf hebben gecreerd.
  Geef iedereen gewoon te eten en laat ze iedereen maar eens om te beginnen 12 uur per dag werken zodat we allemaal beter gaan beseffen dat we te lui zijn om veranderingen te willen en niet door hebben dat we allen slaven zijn van een paar handjevol bankiertjes die ons laten creperen totdat we allen doodgaan van de honger.
  Het is over en uit met de democratie in nederland, hitler word straks heilig verklaard met wat ons nog staat te wachten als we afgevoerd worden naar Femakampen zoals er in america al honderden zijn gebouwd om zo snel mogelijk mensen te deporteren en te slachten.
  De treinen die naar de femakampen gaan zijn al voorzien van gilotines en handboeien om zo snel mogelijk mensen te doden.
  Daarom willen ze in record tempo america ontwapenen zodat ze gelijk kunnen beginnen met ruimen van mensen.[/quote]

  Maar als we zuinig zijn is er nauwelijks economie. En als er geen economie is, is er geen werk. En als er geen werk is is er geen geld. En als er geen geld is, is er geen eten. en als er geen eten is, verhongeren we en gaan we dood. Dus links om of rechts om het maakt niet uit.

  0 likes
 21. Kkjantje zeg… Wanneer gaan ze die econometrische wonderen een keer alle zogenaamde factoren,laten toetsen voordat ze deze gebruiken in adviezen… Nee, je kan inderdaad er inderdaad niet van uitgaan dat vastgestelde waarden, danwel juist zijn berekend of gebaseerd zijn op de juiste data en aannames.Zijn we niet eens klaar met alleen maar aannemen, dat behaalde rendementen in het verleden geen gaatjes voor de toekomst bieden…

  0 likes
 22. [quote name=”Peter II”][quote name=”Joris”]Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

  Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc%5B/quote%5D

  Helemaal gelijk @Joris
  Sterker nog…er hoeft dus helemaal geen crisis te zijn. Dit wordt gewoon in stand gehouden zodat men ons nog meer kan uitzuigen. Het is 1 grote zwijnekeet.[/quote]
  Sorry, dit is echt een domme reactie.

  Wat gebeurd er met de goudprijs wanneer er opeens 14 x meer goud blijkt te zijn dan wat werd gedacht? Meer aanbod is een lagere prijs dus je raadt het al: de goudprijs wordt 1/14 van wat het nu is. Oftewel, die daalt met 93%.

  En wat denk jij wat er gebeurd met de Nederlandse goudschat? Inderdaad, die daalt ook met 93%. En wat denk je dat er met je opgebouwde pensioen gebeurd? (door jouw pensioenfonds oa belegd in goud), je raadt het al: je pensioen verdampt.

  Er zal dus geen crisis ontstaan maar een regelrechte depressie en waarschijnlijk zelfs oorlog of burgeroorlog.

  0 likes
 23. [quote name=”roy”]Wij hebben het veel te goed in nederland
  tonnen voedsel word elke dag weggegooid en elke dag puilen de mensen uit de supermarkten en winkels om maar te hebben en te hebben, nee gewoon de burger mee laten betalen voor de schade wie we zelf hebben gecreerd.
  Geef iedereen gewoon te eten en laat ze iedereen maar eens om te beginnen 12 uur per dag werken zodat we allemaal beter gaan beseffen dat we te lui zijn om veranderingen te willen en niet door hebben dat we allen slaven zijn van een paar handjevol bankiertjes die ons laten creperen totdat we allen doodgaan van de honger.
  Het is over en uit met de democratie in nederland, hitler word straks heilig verklaard met wat ons nog staat te wachten als we afgevoerd worden naar Femakampen zoals er in america al honderden zijn gebouwd om zo snel mogelijk mensen te deporteren en te slachten.
  De treinen die naar de femakampen gaan zijn al voorzien van gilotines en handboeien om zo snel mogelijk mensen te doden.
  Daarom willen ze in record tempo america ontwapenen zodat ze gelijk kunnen beginnen met ruimen van mensen.[/quote]Sorry hoor maar je klinkt behoorlijk paranoïde.

  Vooral je stukje over guillotines in de trein is werkelijk hilarisch.

  0 likes
 24. [quote name=”Wesley”][quote name=”Peter II”][quote name=”Joris”]Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

  Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

  http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc%5B/quote%5D

  Helemaal gelijk @Joris
  Sterker nog…er hoeft dus helemaal geen crisis te zijn. Dit wordt gewoon in stand gehouden zodat men ons nog meer kan uitzuigen. Het is 1 grote zwijnekeet.[/quote]
  Sorry, dit is echt een domme reactie.

  Wat gebeurd er met de goudprijs wanneer er opeens 14 x meer goud blijkt te zijn dan wat werd gedacht? Meer aanbod is een lagere prijs dus je raadt het al: de goudprijs wordt 1/14 van wat het nu is. Oftewel, die daalt met 93%.

  En wat denk jij wat er gebeurd met de Nederlandse goudschat? Inderdaad, die daalt ook met 93%. En wat denk je dat er met je opgebouwde pensioen gebeurd? (door jouw pensioenfonds oa belegd in goud), je raadt het al: je pensioen verdampt.

  Er zal dus geen crisis ontstaan maar een regelrechte depressie en waarschijnlijk zelfs oorlog of burgeroorlog.[/quote]

  En waarom denk jij waarom de goudprijs alleen maar is gestegen en men ondertussen verzwijgt dat er wel 14x zoveel goud is ? Juist… omdat we zogenaamd in een “crisis” moeten zitten. Een door jou genoemde regelrechte depressie, zeg maar. Die bui hangt toch al lang boven ons of ben ik nou gek ?

  0 likes
 25. Domme reakties bestaan niet.

  Dit IS de hel.
  Dus je kunt niet meer naar de hel gaan.
  Er is hier geen menselijkheid.

  Al die loze beloften en mensen die het hebben over misdaden tegen de menselijkheid of mensen.
  Iedere keer weer een andere benaming.

  Je aanschouwt het bewuste kwaad.
  Een nieuwe soort diktators.

  0 likes
 26. Oh gut..neeeee toch! Hoe zal dat komen?
  Ik weet het. Deze Guppen! Dus Greed yuppen! die zie je nooit boodschappen doen, eten doen ze op bestelling , spullen kopen ze van het web. Conciërge regelt alles voor ze. En dan denken ze dat ze verstand van geld hebben? Ja in het consumeren en ook als ze om zich heen kijken naar al de collega’s,medewerkers die op hun niveau verdienen er niet minder op consumeren ook. En natuurlijk de nationale cultuur speelt parten mee, want om Europa op de Kaart te vinden moeten ze eerst op een professor uit Harvard wachten want anders komen ze niet uit. Dat je overal heb gereisd, dus door al die sluizen geleid naar je plek van bestemming zonder dat je van de buitenwereld bewust bent.
  Terwijl ieder simpele Sjonnie en Truus hier al jaren terug op hun hoofd tikten als ze de plannen van de regering vernamen om conform IMF de crisis te lijf gaan..ja, nu net SNS genationaliseerd ook. Wat doen ze met het geld? Inderdaad, conform de regels en advies van het IMF, met een ruime bocht het uiteindelijk in de zakken van de FED bazen doen verdwijnen. Dus ook andere privé of particuliere banken. Business as usual, dit bericht van het IMF is weer zo van ach mea culpa, maar laat je ook niet zien waar het allemaal is gebleven ONZE belasting centen.
  Zo krijgen ze me wel cynisch en sarcastisch. Ik denk dat als je serieus gaat kijken naar het reilen en zeilen van de economieën, dat Rusland zich in haar stilte wel als een heel stabiele land profileert. Zal het geen tijd zijn om maar es daar naar de universiteiten te gaan?

  0 likes
 27. Lenen van geld door overheden is op zich niet het probleem. Ondanks bezuinigingen zitten wij aan de 3% norm, er wordt dus gewoon doorgeleend. Wat veranderd is, dat die 3% in het verleden werd overschreden.

  Het is noodzakelijk dat dat extra geleende geld daadwerkelijk in de economie (bij burgers en bedrijven) terechtkomt. De kapitaalinjectie van 20 miljard (oid.) aan ING was bedoeld om grote verliezen te compenseren die zij in Amerika hadden behaald bij ING Direct.

  Dat geld wordt in Nederland geleend en naar Amerika gebracht en komt dus niet in de roulatie in Nederland. Daarom worden voor Nederlandse/Europese burgers de lasten verzwaard om dat geld te kunnen bekostigen.

  Al het geld wat ooit is geleend bestaat nog, en betrouwbare onderzoeken wijzen uit dat in dit systeem een relatief kleine groep mensen in bezit komt van de grote geldhoop. Dat is het eigenlijke probleem.

  Geld moet rollen, wordt wel eens gezegd. Dat gaat in de huidige tijd niet helemaal meer op.

  0 likes
 28. @ Joris Leuk verhaal over dat goed maar ik zie werkelijk geen enkele betrouwbare bron.
  Je denkt toch niet voor niets dat Frankrijk en de VS zeven jaar nodig hebben om het fysieke goud aan Duitsland terug te leveren?
  De ware cijfers over de wereld goudvoorraad
  http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/infographic:-al-het-goud-in-de-wereld/

  0 likes
 29. Goh dus je kan niet lukraak bezuinigen(nu is dat onzin, het ligt eraan waar je bezuinigt) Je hebt bijvoorbeeld niet 3.2 ambtenaren nodig op elke 100 inwoners. Dit is enkel geboren uit pure bemoeizucht. Je hoeft geen tientallenmiljarden in DUURzame niet werkende groene troep te investeren(rapporten vanuit de hele wereld liggen er inmiddels om dit te ondersteunen), ontwikkelingshulp werkt, niet dit geld komt niet aan. Het blijft vooral in de zakken zitten van de dictatoren waarna we hier op de site lezen dat de rijken hun geld wegzetten in Zwitserland en dergelijke.Als je geld geeft, dan doet men niets meer. Prachtig artikel van nieuwslijn in afrika die eens een werkelijk onderozek deed naar voedsel hulp. Men werkt daar niet meer, want als men honger heeft komt de VN voedsel uitdelen, Fijn Nederland besteed miljarden per jaar aan dit beleid. Pravite ziekenhuizen dezelfde zorg, betere service en hebben inder nazorg nodig als overheidsziekenhuizen, en ze doen dit ook nog een met minder budget. Hoezo de zorg wordt steeds duurder.

  Als een overheid investeert moet dit direct in infrastructuur zijn en niets anders, bedrijven overeind houden die door wanbeleid in de problemen komen, hebben geen bestaansrecht, op dat moment wordt bijstand goedkoper, daar die miljoenen geinvesteerd in het bedrijf nooit meer terug komen.

  En dan Goud;
  Wat een onzin, Goud is helemaal niet duurder geworden, maar het is leuk hoe iedereen elkaar napapagaait. Goud blijft eigenlijk redelijk stabiel. Geld echter dat wordt steeds minder waard, belastingen via inflatie. In 1908 kon je een auto kopen voor een bepaalde hoeveelheid goud, in dolars 800 Dollar. Nu voor een auto van 40.000 nog steeds de zelfde hoeveelheid goud . Goud wordt niet minder waard maar je geld devalueert.

  Geld devalueert omdat de Overheid opdracht blijft geven aan centrale banken om geld te blijven bijdrukken. Dit om goedkoop te lenen aan banken die vervolgens staatschuld moeten opkopen!

  0 likes
 30. Als GOUD duurder wordt komt dat doordat geld minder waard was. Das met alles zo.
  Maar toch zeg je dat GOUD duurder wordt. Das natuurlijk wel wat anders dan meer waard.
  Daar ging het, denk ik, ook niet om.

  Das het probleem met alles: dat het duurder wordt puur door prijs-opdrijving en -afspraken.

  Laatst is er toch weer wat goud gevonden ?
  Goud interesseert met niet zo.
  Zilver vind ik ook best en alles wat daar op lijkt.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

WHO

WHO-topman: ‘We moeten mogelijk huizen binnenvallen en familieleden meenemen’

Mike Ryan, topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), ...

corona

Veel minder corona-opnames dan verwacht. ‘Het is al voorbij, jongens’

Het aantal corona-opnames in de Verenigde Staten ...