Financieel

IMF gaat ongelooflijk de mist in

Help anderen door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een grote fout toegegeven: het fonds onderschatte de negatieve effecten van ingrijpende bezuinigingen.

Een simpele miscalculatie, aldus het IMF, maar de gevolgen zijn verwoestend. Ondertussen doet Europa alsof er niets gebeurd is, zo schrijft het Franse weekblad Marianne.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Vier jaar na het begin van de kredietcrisis publiceerde de hoofdeconoom van het IMF, één van de meest gezaghebbende stemmen binnen het muntfonds, een rapport (pdf) waarin hij toegeeft dat de organisatie voor monetaire zaken – en daarmee ook alle Europese leiders, ministers van Financiën, centrale banken en de Europese Commissie – de negatieve effecten van het opgelegde bezuinigingsbeleid ernstig heeft onderschat.

Hevig debat

In een 43 pagina’s tellend rapport dat op 3 januari jongstleden is verschenen geeft Olivier Blanchard zwart op wit toe dat het IMF er goed naast zat.

“De voorspellers hebben de stijging van de werkloosheid en de daling van de binnenlandse vraag door de besparingen aanzienlijk onderschat,” zo schrijven de topeconomen Olivier Blanchard en Daniel Leigh.

Er woedt achter de schermen intussen een hevig debat over de vraag of de trojka, waar het IMF deel van uitmaakt, probleemlanden niet te driest laat besparen in ruil voor noodsteun.

Multiplier

Centraal in de studie van het tweetal staat het begrip fiscale multiplier. Die drukt uit wat de invloed is van iedere bespaarde euro op de economische groei. Hoe kleiner de multiplier, hoe goedkoper de besparingsronde.

Blanchard toont aan dat het multipliereffect in 2010 een stuk groter was dan verwacht. In de prognoses werd uitgegaan van een multiplier van 0,5, maar in werkelijkheid lag de verhouding in het begin van de crisis ‘aanzienlijk boven 1’. Met andere woorden hakte iedere bespaarde euro er veel harder in dan de voorspellers hadden verwacht.

Ondertussen blijven in Zuid-Europa salarissen van ambtenaren en pensioenen gekort worden. De werkloosheid blijft stijgen en de demonstraties in de straten van Athene en Lissabon staan ons nog vers in het geheugen.

De Japanners hebben hier een gezegde voor: “Als een hamer je enige gereedschap is, lijkt elk probleem op een spijker.”

Bron: Marianne.net, Tijd.be

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

30 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
11 jaren geleden

die mensen lijken wel te dom voor woorden; bezuinigingen kosten geld; werkelozen kosten geld; failliete bedrijven kosten geld; stijgende armoe kost geld….Ik zeg….weg met geld!
Blijft een illusie met maar 1 conclusie, we zijn gedoemd.

Peter II
Peter II
11 jaren geleden

Wordt het dan niet eens tijd dat alle bezuinigingen weer drastisch worden teruggetrokken ? En dat alle Europese leiders deze foute “inschatting” toegeven ? Dat ze helemaal over het paard zijn getild en compleet verkeerd bezig zijn met hun bezuinigingen ? Economen… je zal maar zo’ n vak hebben en dan zo’n catostrofaal fout(je) maken.
Zoals ze er wel eens vaker naast zitten. En wie zijn daarvan de dupe ? Juist… wij met z’n allen dus ! En Rutte hoor je voor de tv, vanwege de bezuinigingen tegen de ouderen, zeggen… ‘Dit is alles wat wij hebben’. M.a.w. ze gaan gewoon met hun asociale plannetjes door… ondanks hun foute “inschattingen”.

gerrit gerrits
gerrit gerrits
11 jaren geleden

god heeft een plan! maar het imf heeft ook een plan namelijk de rest van de wereld onderewerpen aan hun!! plan. wereldoverheerzing wie zijn daar de baas bij het imf de zionisten duidelijke taal groetjes

Joris
Joris
11 jaren geleden

Toch interessant dat ze dingen gaan toegeven.

Misschien dat ze dan ook gaan toegeven dat er 14x meer goud is dan ze tot nu toe zeggen dat er is. Ze moeten bijna wel, want in Rusland is het al gewoon op TV geweest:

http://divinecosmos.com/start-here/davids-blog/1107-new-russian-doc

Back to top button
30
0
We lezen graag je reactie!x