Homepagina » Natuur en Milieu » Totale zonsverduistering in Australië (video)
Totale zonsverduistering in Australië

Totale zonsverduistering in Australië (video)

Mensen van over de hele wereld verzamelen zich aan de noordoostelijke kust van Australië in afwachting van de totale zonsverduistering aankomende week.

Op de vroege ochtend van 14 november plaatselijke tijd zal de maan een uur na zonsopkomst voor de zon langs schuiven. De zon-eclips duurt in totaal twee minuten.

Wetenschappers reizen af naar het land op het zuidelijk halfrond in een poging één van de grootste mysteries van de zonnefysica te ontrafelen.

Corona

De hoge temperatuur van de corona is jarenlang een raadsel geweest, omdat zij die temperatuur blijkbaar niet aan de atmosfeer onttrekt. Men veronderstelt dat haar energie afkomstig is van de magnetische velden in de actieve gebieden van de zon die energie uitstoten.

De corona varieert met de zonnecyclus. Tijdens rustige perioden is duidelijk te zien dat de corona lange serpentines vertoont die van de zon af gericht zijn in een patroon als van een magnetisch veld. Bij zeer hoge activiteit is de corona helderder en vertoont zij coronale gaten met spiralen en bogen boven protuberansen en zonnevlammen.

Fotosfeer

De temperatuur van de corona is vele malen hoger dan die van het zichtbare oppervlak van de zon: de fotosfeer. De fotosfeer heeft een temperatuur van rond de 6000 graden Celsius, terwijl de corona een temperatuur heeft van circa 1.000.000 graden Celsius.

Om de werking van de corona te bestuderen hebben wetenschappers de coronagraaf ontwikkeld, een soort kijker waarmee men verschijnselen kan observeren die zich buiten de rand van de zon voordoen.

De maan is de grootste coronagraaf die we kennen. “Tijdens een zon-eclips onthult de maan de binnenste corona, die met moeite door onze eigen coronagrafen kan worden gezien,” legde Shadia Habbal van het Instituut voor Astronomie op Hawaï uit.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 Vond je deze informatie goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

4 reacties

 1. Velen vertrekken naar Australië, ivm de zonsverduistering.Nou, niets bijzonders lijkt me. Om dáárvoor zo’n reis te ondernemen…

  0 likes
 2. Is dit 1 de laatste van de 3 totale zonsverduisteringen die de Maya’s (en nostradamus, en etc. etc.) hadden voorspeld voor dit jaar? En waarvan de 4e eclips de zon is de het midden vd melkeweg blokkeerd?(21-12)

  0 likes
 3. Nooit geweten dat wetenschappers uit de “corona”gegevens kunnen zien, hoe de zonnecyclus verloopt.Wat daarover wel vaststaat, is dat deze in een minimum is beland.(11 jarige zonnecyclus)2.5 jaar te laat met haar max dit maal.En bij deze kunnen ze dus eventueel zien, of dat minimum nog verder gaat doorzetten.Of dat de zon over haar minimum heen is, wat overigens ook een cyclus is die we voor het gemak de 300 jarige cyclus noemen.Zo was er in 1650 tot 1710 een mini-ijstijd op aarde.Interessante stof overigens.

  0 likes
 4. Zou Planet X te zien zijn? Als de planeet zich werkelijk net naast de zon bevindt, dan moet die nu duidelijk te zien zijn tijdens een totale zonsverduistering op het Zuidelijk Halfrond.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

oxford-professor

Oxford-professor fileert coronabeleid: ‘Hierom is lockdown extreem gevaarlijk’

Oxford-professor Sunetra Gupta publiceerde in maart een ...

coronacampagne

Coronacampagne zal ‘ongekende humanitaire ramp veroorzaken’. Wat is het doel?

Door Pieter Stuurman: Iedereen met een werkend ...