Natuur en Milieu

Totale zonsverduistering in Australië (video)

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Mensen van over de hele wereld verzamelen zich aan de noordoostelijke kust van Australië in afwachting van de totale zonsverduistering aankomende week.

Op de vroege ochtend van 14 november plaatselijke tijd zal de maan een uur na zonsopkomst voor de zon langs schuiven. De zon-eclips duurt in totaal twee minuten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Wetenschappers reizen af naar het land op het zuidelijk halfrond in een poging één van de grootste mysteries van de zonnefysica te ontrafelen.

Corona

De hoge temperatuur van de corona is jarenlang een raadsel geweest, omdat zij die temperatuur blijkbaar niet aan de atmosfeer onttrekt. Men veronderstelt dat haar energie afkomstig is van de magnetische velden in de actieve gebieden van de zon die energie uitstoten.

De corona varieert met de zonnecyclus. Tijdens rustige perioden is duidelijk te zien dat de corona lange serpentines vertoont die van de zon af gericht zijn in een patroon als van een magnetisch veld. Bij zeer hoge activiteit is de corona helderder en vertoont zij coronale gaten met spiralen en bogen boven protuberansen en zonnevlammen.

Fotosfeer

De temperatuur van de corona is vele malen hoger dan die van het zichtbare oppervlak van de zon: de fotosfeer. De fotosfeer heeft een temperatuur van rond de 6000 graden Celsius, terwijl de corona een temperatuur heeft van circa 1.000.000 graden Celsius.

Om de werking van de corona te bestuderen hebben wetenschappers de coronagraaf ontwikkeld, een soort kijker waarmee men verschijnselen kan observeren die zich buiten de rand van de zon voordoen.

De maan is de grootste coronagraaf die we kennen. “Tijdens een zon-eclips onthult de maan de binnenste corona, die met moeite door onze eigen coronagrafen kan worden gezien,” legde Shadia Habbal van het Instituut voor Astronomie op Hawaï uit.

Bron: Nasa.gov

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Westbound
Westbound
11 jaren geleden

Velen vertrekken naar Australië, ivm de zonsverduistering.Nou, niets bijzonders lijkt me. Om dáárvoor zo’n reis te ondernemen…

Killuminati
Killuminati
11 jaren geleden

Is dit 1 de laatste van de 3 totale zonsverduisteringen die de Maya’s (en nostradamus, en etc. etc.) hadden voorspeld voor dit jaar? En waarvan de 4e eclips de zon is de het midden vd melkeweg blokkeerd?(21-12)

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Nooit geweten dat wetenschappers uit de “corona”gegevens kunnen zien, hoe de zonnecyclus verloopt.Wat daarover wel vaststaat, is dat deze in een minimum is beland.(11 jarige zonnecyclus)2.5 jaar te laat met haar max dit maal.En bij deze kunnen ze dus eventueel zien, of dat minimum nog verder gaat doorzetten.Of dat de zon over haar minimum heen is, wat overigens ook een cyclus is die we voor het gemak de 300 jarige cyclus noemen.Zo was er in 1650 tot 1710 een mini-ijstijd op aarde.Interessante stof overigens.

Paul Harmans
Paul Harmans
11 jaren geleden

Zou Planet X te zien zijn? Als de planeet zich werkelijk net naast de zon bevindt, dan moet die nu duidelijk te zien zijn tijdens een totale zonsverduistering op het Zuidelijk Halfrond.

Back to top button
4
0
We lezen graag je reactie!x