Gezondheid

Coördinatie in de zorg is ver te zoeken

Help door dit artikel met je vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De afstemming en informatieoverdracht tussen artsen zijn vaak onder de maat. Driekwart van de artsen denkt dat het niet duidelijk is wie de zorg voor een patiënt coördineert die door meerdere artsen wordt behandeld.

Meer dan acht op de tien zorggebruikers denken bovendien dat niet duidelijk is welke arts de zorg nu eigenlijk coördineert.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Dat stelt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) na onderzoek (pdf) onder consumenten en artsen.

Geen verbetering

Ruim een kwart van de zorggebruikers heeft geen idee welke arts de zorg coördineert. Volgens bijna twee derde van hen en bijna 40 procent van de ondervraagde artsen is de gebrekkige samenwerking te wijten aan het feit dat artsen nooit hebben geleerd om met elkaar samen te werken.

De uitkomsten van het onderzoek komen overeen met een onderzoek uit 2003. Sindsdien is er geen verbetering zichtbaar.

Artsenorganisatie KNMG biedt een handreiking om de samenwerking te verbeteren. De handreiking bevat een aantal verbeterpunten, zoals: benoem één aanspreekpunt voor patiënten en familie, spreek duidelijk af wie de zorg rond de patiënt coördineert en maak afspraken over informatie-uitwisseling.

Concurrent

Slechte samenwerking tussen artsen leidde er onder meer toe dat het VUmc in Amsterdam onder verscherpt toezicht werd gesteld, nadat de noodklok werd geluid over gebrekkige samenwerking tussen artsen op de longafdeling en de intensive care.

Maandag publiceerde vakblad Medisch Contact een onderzoek waaruit bleek dat de meeste artsen een einde willen aan de marktwerking. Die zou de samenwerking tussen artsen geen goed doen. “Artsen worden nu elkaars concurrent in plaats van collega,” legde hoofdredacteur Hans van Santen uit.

Ook verspillen de ziekenhuizen tientallen miljoenen omdat ze door de marktwerking in de strijd om de patiënt verwikkeld zijn geraakt in een technologische wedloop.

Bron: Nd.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Nou we zullen zien hoeveel artsen met dikke salarissen de VVD vaarwel zeggen.Het wil dan geen marktwerking meer, maar kiest het Links, dan wordt het vaste salaris een plaatje wat in beeld komt.Komt het er op aan??Toch maar VVD stemmen.Zij die niet kunnen delen.Zij die de onderkant van de samenleving in financiele problemen storten.Goh wat is de chirurg toch klant vriendelijk he??

Herman de Graaf
Herman de Graaf
11 jaren geleden

Zorg ?? Welke zorg?
Zoek vooral je eigenweg (of help je naaste daarbij), want zorg heeft m.i. iets te maken met liefdevolle aandacht (naastenliefde).
Zorg = toewijding (van dale)
Verwacht dat toch vooral niet van onze medische zorginstellingen. Dat zijn technocratische bestuurde ondernemingen. Het draait om geld i.p.v. dienstverlening. Ver weg van betrokkenheid, zorg en aandacht.
Geld … daarom gaat het.

Lammy
Lammy
11 jaren geleden

[quote name=”Herman de Graaf”]Zorg ?? Welke zorg?
Zoek vooral je eigenweg (of help je naaste daarbij), want zorg heeft m.i. iets te maken met liefdevolle aandacht (naastenliefde).
Zorg = toewijding (van dale)
Verwacht dat toch vooral niet van onze medische zorginstellingen. Dat zijn technocratische bestuurde ondernemingen. Het draait om geld i.p.v. dienstverlening. Ver weg van betrokkenheid, zorg en aandacht.
Geld … daarom gaat het.[/quote]
Dan heeft u weinig vertrouwen in de verpleegkundigen en de verzorgende. Onze liefde voor het vak doet niets af, van wat de regering,en directeuren/managers aan het bekokstoven zijn.
Lammy

Lammy
Lammy
11 jaren geleden

Ik vind soms bepaalde reactie erg negatief.
Ik werk zelf 27 jaar in de zorg,, en ik heb heel wat veranderingen mee gemaakt. En ik ben er altijd niet mee eens geweest. Want inderdaad, tijd voor mensen is steeds minder geworden. Maar wat mij zo tegenvalt, is dat mensen dan ook denken, dat door de mindere tijd die je te besteden hebt, hierdoor de betrokkenheid met de mensen ook direct minder is geworden. Waardoor er minder goede zorg wordt gegeven. Doordat het vertrouwen in de politiek is verdwenen, lijkt of het vertrouwen in de verpleegkundigen en verzorgende ook is verdwenen. Mensen die voor dit beroep hebben gekozen, hebben dit niet alleen met hun verstand gedaan. Ook met liefde. En dat gaat zomaar niet verloren. Omdat het even tegen zit.Vergelijk het maar met een huwelijk. Als het daar wat minder in gaat, dan hou je toch ook niet ineens minder van je partner. En dat geld ook voor de mensen die voor dit beroep hebben gekozen. Iets meer vertrouwen graag !!

Lammy

Back to top button
15
0
We lezen graag je reactie!x