Binnenland

“ING en ABN Amro, stop met omstreden Dakota-pijpleiding en luister naar de Sioux!”

Help door dit artikel met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

ING en ABN Amro hebben allebei geïnvesteerd in de aanleg van een omstreden oliepijpleiding in Amerika. De Eerlijke Bankwijzer heeft de twee banken nu opgeroepen om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en alle investeringen in het project stop te zetten.

“Luister naar de Sioux en voorkom verdere mensenrechtenschendingen en vervuiling van het milieu!” klinkt het.

De pijpleiding in de staat North Dakota wordt gebouwd op het grondgebied van de Sioux-indianen. Die verzetten zich tegen de pijpleiding uit angst voor vervuiling van het drinkwater en olielekkages.

Fors geweld

De vreedzame protesten die ze voeren worden steeds harder neergeslagen, merkt de Eerlijke Bankwijzer op.

Er wordt fors geweld gebruikt door de politie en particuliere veiligheidsdiensten. Het willekeurige geweld heeft geleid tot honderden gewonden.

Gearresteerde demonstranten zijn onderworpen aan onmenselijke behandeling, aldus de samenwerkingsorganisatie.

Opstaan

“Ze proberen ons pijn te doen omdat we opstaan tegen de grote bedrijven,” vertelde Arlana Curley van de Sioux aan The Guardian.

ING heeft 233 miljoen euro uitgeleend voor de aanleg van de controversiële pijpleiding. ABN Amro heeft 45 miljoen geleend aan een bedrijf dat betrokken is bij de aanleg ervan.

ING heeft haar bezorgdheid geuit, maar laat op de eigen website weten dat terugtrekking uit het project juridisch niet mogelijk is.

Niet genoeg

ABN Amro stelt niet bij de 17 banken te horen die de pijpleiding rechtstreeks financieren. De bank is bereid de dialoog aan te gaan met het bedrijf achter de pijpleiding.

Volgens de Eerlijke Bankwijzer is dit niet genoeg. Het samenwerkingsverband roept de banken op de investeringen in de pijpleiding en de bedrijven erachter stop te zetten en te luisteren naar de indianen.

Ook jij kunt je steentje bijdragen. Klik hier op de rode knop onderaan de pagina en stuur je oproep naar ING en ABN Amro.

[Eerlijke Bankwijzer]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info belangrijk?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
15 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wim
Wim
5 jaren geleden

Dezelfde banken, die met belastinggeld overeind zijn geholpen. Ze leren het nooit.

Jelle
Jelle
5 jaren geleden

Een goede zaak dat ze stoppen .De boel verzieken milieu verpesten en dat van ONS geld.

tavi
tavi
5 jaren geleden

Maak je geen zorgen over ING of ABN Amro. Het is veel zorgwekkender dat Trump ook een financiële interesse heeft in de Dakota Pipeline. Maar als president zal hij dit moeten goed- of afkeuren. Denk er nu ook maar iemand dat hij dit gaat tegenhouden, als hij er zelf veel geld aan kan verliezen?

Dit staat zowel op de MSM (https://www.theguardian.com/us-news/2016/oct/26/donald-trump-dakota-access-pipeline-investment-energy-transfer-partners) als op de “alt.media” van de Russische propaganda (https://www.rt.com/usa/368216-dapl-conflict-interest-trump/)

ferrimassi
ferrimassi
5 jaren geleden

Tja de olie moet toch ergens vandaan komen, afhankelijk zijn van de golfstaten is ook niet alles. Men zou de Sioux een aandeel kunnen geven in het project. Of eventueel het project nationaliseren en winsten opzij zetten voor eventuele verontreiniging. In eigen energie behoefte kunnen voldoen is belangrijker dan een paar duizend indianen, hoe lullig dat ook is.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

15
0
We lezen graag je reactie!x