Natuur en Milieu

Inslagkrater van reusachtige planetoïde gevonden in Australië

Help ons door deze info met je kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een planetoïde met een doorsnee van 20 kilometer kwam 360 miljoen jaar geleden neer in Zuid-Australië, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

De inslagkrater in het East Warburton Basin ligt bedolven onder zo’n vier kilometer aarde, aldus Dr. Andrew Glikson van de Australische Nationale Universiteit.

Dr. Glikson publiceerde zijn bevindingen in het tijdschrift Tectonophysics. Het is de op twee na grootste inslagkrater die tot nu toe op aarde is gevonden. Glikson vermoedt dat de planetoïde onderdeel was van een cluster die leidde tot massaal uitsterven.

Chicxculubkrater

Het onderzoeksteam bestudeerde kwartskorrels die ver onder het aardoppervlak waren verzameld en analyseerde seismische anomalieën.

Dr. Glikson zei dat de planetoïde die verantwoordelijk was voor de krater vlak voor de inslag mogelijk in tweeën is gebroken. “Het is goed mogelijk dat een anomalie in West Warburton zijn tweeling is, maar dat weten we nog niet zeker,” zei hij.

Dr. Simon O’Toole van de Australian Astronomical Observatory zei dat de vondst erg interessant is. Volgens hem versterkt de ontdekking het idee dat de Chicxculubkrater verband houdt met het uitsterven van de dinosauriërs.

Open plek

“Australië is een fantastisch land om te zoeken naar inslagkraters omdat je enorme open plekken tot je beschikking hebt,” zei O’Toole, toevoegende dat de omvang van de krater indrukwekkend is. “De meeste planetoïden die inslaan zijn niet groter dan 100 meter.”

Ter vergelijking had planetoïde 2012 DA14, die afgelopen vrijdag op 27.500 kilometer afstand langs de aarde raasde, een doorsnee van 45 meter.

Bron: Theconversation.edu.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
herman de graaf
herman de graaf
9 jaren geleden

“Glikson vermoedt dat de planetoïde onderdeel was van een cluster die leidde tot massaal uitsterven.”

…. Droom maar verder in je wetenschappelijke droom….

Voor mij is het zo moeilijk om op het juiste moment aan te voelen of een wetenschapper praat in zijn droom, of dat hij/zij vertelt over het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek.

Eerlijk gezegd denk ik dat wetenschappers dat onderscheid zelf ook niet altijd weten.

van der Snats
van der Snats
9 jaren geleden

Beste meneer de Graaf.
Wetenschap is niet iets wat een vaststaande waarheid verkondigd en ook geen instituut die ernaar streeft de waarheid (waar die ook zijt)te kunnen verkondigen.

U kunt ‘de wetenschap’ dan ook het best bekijken als een instrument, wat houvast kan bieden in de met onzekerheden bezaaide gang des levens waarin we allen als blindgangers verkeren, thans.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
9 jaren geleden

Tja het blijft natuurlijk een vermoeden, maar in ieder geval zijn de dinosauriërs uitgestorven wat heel simpel te verklaren is.Door het stof wat vrij kwam van een planetoïde of astroïde,dat als die lange tijd in de atmosfeer hangt en de zon verduisterd, dat er een ijstijd ontstaat,wat bepaalde diersoorten deed [email protected] en @2 Hebben volgens mij de blauwe linken niet gebruikt, en roepen maar wat,maar of het zinvol is, is een tweede.

wetenschapsleek
wetenschapsleek
9 jaren geleden

Mijn vraag is of het nu precies 360 miljoen jaar geleden was,of was het niet ongeveer 350 miljoen jaar geleden?Ik verbaas mij over de jaartallen die “wetenschappelijk”rondgestrooid worden net als sinterklaas met zijn pepernoten doet.En iedereen moet dit zomaar geloven van mensen die het “darwinisme”nog steeds bewieroken?
Wel jammer dat ze 360 miljoen jaar geleden geen you-tube hadden,dan had ik hierover mn mond gehouden!

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

4
0
We lezen graag je reactie!x