Financieel

Is dit het einde van de oliedollar? (video)

Help anderen door dit artikel met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Het hele economische systeem wordt momenteel bijeengehouden door de oliedollar. In 1944 werd de dollar ingesteld als reservevaluta.

Daarmee werd de dollar de belangrijkste muntsoort ter wereld. In 1971 bepaalde de Amerikaanse president Richard Nixon dat de goudstandaard moest worden losgelaten.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Daarvoor in de plaats kwam tussen 1972 en 1974 het systeem van de oliedollar dat vanuit Saoedi-Arabië werd opgezet. Het land werd onder meer gekozen vanwege haar dominante positie binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC). De dollar was plotseling niet langer gekoppeld aan goud, maar aan olie.

China heeft inmiddels 11 internationale overeenkomsten gesloten met landen om olie niet langer in dollars te betalen. Het gaat onder meer om Brazilië, Japan, Australië, Rusland en Iran.

Momenteel bouwt China in Saoedi-Arabië aan de grootste olieraffinaderij ter wereld. Waarom zou Saoedi-Arabië alleen nog olie verhandelen in dollars als China haar belangrijkste klant is?

Uitgebreide informatie over de oliedollar is hier te vinden.

Bron: Fox19.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Herman Bosman
Herman Bosman
11 jaren geleden

Dit klinkt me als muziek in de oren. Ik EIS al jaren dat de aardolie niet langer in dollars wordt verhandeld. Dan wordt de aardolie een stuk eerlijker betaald en krijgen duurzame, maar helaas nog te dure bronnen van energie eindelijk een goede kans.

Hunting Wolf
Hunting Wolf
11 jaren geleden

Waarom noemt men China het “Gele gevaar” omdat het bezig is Amerika,s macht te ontnemen.Trouwens als china kwaad wil, en al haar Invsteringen terughaalt is en Amerika en Europa een hongerland of vierde wereldland geworden.Het derde wereldland, is er namelijk al.That,s the way they do it.

netron
netron
11 jaren geleden

Het wordt tijd voor grote verandering, de machthebbers van het geld mmoeten maar eens echt aan de slag.
We kunnen al zo veel andere energiebronnen gebruiken, aardwarmte watergas,zonne-energie, wind-energie enz..
En het geldsysteem wat er nu gehanteerd wordt kunnen we ook achter ons laten.
Waarom duurt het zo lang voordat we eindelijk met free energy aan de slag gaan. Waar blijven de voorbeelden om deze zaken zelf te maken. is er dan toch iets in geslopen van eigenbelang.

Janus van der Bent
Janus van der Bent
11 jaren geleden

[quote name=”Hunting Wolf”]Waarom noemt men China het “Gele gevaar” omdat het bezig is Amerika,s macht te ontnemen.Trouwens als china kwaad wil, en al haar Invsteringen terughaalt is en Amerika en Europa een hongerland of vierde wereldland geworden.Het derde wereldland, is er namelijk al.That,s the way they do it.[/quote]
Als china investeringen weghaalt…boem, weg China…dus niet echt een optie, vriend.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x