Homepagina » Innovatie » Ierse tieners bedenken revolutionaire manier om gewasopbrengst te verhogen
Ierse tieners bedenken revolutionaire manier om gewasopbrengst te verhogen

Ierse tieners bedenken revolutionaire manier om gewasopbrengst te verhogen

De Ierse tieners Ciara Judge, Émer Hickey en Sophie Healy-Thow hebben de Google Science Fair 2014 gewonnen. Hun project biedt een oplossing bij lage gewasopbrengsten door een bacterie die van nature voorkomt in de bodem te combineren met graangewassen waar de microbe normaal gesproken niet mee wordt geassocieerd, waaronder gerst en haver.

De resultaten waren verbluffend: zaden kiemden twee keer zo snel en het drooggewicht van de planten was 74 procent hoger dan normaal. De meiden zijn dol op tuinieren. In 2011 werkten ze op school ideeën uit om de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika op te lossen. Ze dachten na over manieren waarop ze konden helpen.

Op een dag nam Hickey een paar erwten mee uit haar tuin. Ze wilde weten waarom er vreemde knobbels op de wortels van de planten zaten. Erwten hebben net als andere peulvruchten een symbiotische relatie met bacteriën van het geslacht Rhizobium. Deze bacteriën leggen de stikstof uit de lucht vast, waardoor de planten ook nog op stikstofarme grond goed kunnen groeien. Op de wortels van de planten worden zogeheten stikstofwortelknolletjes gevormd, waarin de bacteriën leven. Dankzij deze micro-organismen kan de landbouw minder afhankelijk worden van kunstmest.

De meiden besloten te experimenteren met de effecten van Rhizobium op andere planten. Nadat ze 10.000 zaden hadden getest bleek dat twee soorten Rhizobium zeer geschikt waren voor agrarisch gebruik. Ze verhogen niet alleen de opbrengst van gewassen, maar verminderen ook de gewasschade als gevolg van slecht weer. Met het oog op de toenemende vraag naar graanproducten en de stijgende wereldbevolking, kan de ontdekking een oplossing zijn voor de dreigende voedselcrisis.

Vorig jaar vielen de tieners ook al in de prijzen. Ze wonnen toen de European Contest for Young Scientists. Als winnaars van de Google Science Fair 2014 gaan Ciara, Émer en Sophie 10 dagen op reis naar de Galapagoseilanden, krijgen ze een studiebeurs van 50.000 dollar van Google en nemen ze deel aan de astronautentraining van Virgin Galactic in de Mojavewoestijn.

[Inhabitat, Gizmag]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Arwijn schreef:

  Is dit echt? Dit klinkt gewoon veel te goed om te geloven…
  Het zou werkelijk waar fantastisch zijn als we zo’n groot geschenk van de natuur mochten ontvangen in deze tijd van nood en lijden.

  4 likes
  • m.b schreef:

   klopt, echter nood en lijden hebben veelal niks van doen met de agrarische opbrengst. Er kan genoeg zijn voor iedereen, als we maar willen.

   5 likes
  • frans schreef:

   het geschenk was er al, je moet een stel enthousiaste meiden hebben die he tgeschenk zien liggen
   toen ik halverwege las; ” op andere planten toepassen, las ik meteen ; op andere plan(e)ten toepassen.
   En zie , nu willen ze de meiden naar andere planeten hebben voor de kweek!?

   0 likes
 • Karel Lerelijer schreef:

  Die meisjes zien er uit als een stelletje shapeshifting reptilians…dus ik vertrouw het voor geen cent…

  3 likes
 • Buddy schreef:

  Monsanto zal waarschijnlijk proberen om dit niet toe te laten…

  5 likes
 • perma-bij schreef:

  er word in de landbouw al jaren gebruik gemaakt van planten die in symbiose met elkaar en met bacterien leven.
  Nu is het zelf zo dat als de bacterie alleen toegediend word, dat de bodem uitput door dat de planten meer op nemen dan normaal. de droge stof waar ze over spreken word altijd afgevoerd, dat heeft uitputting tot gevolg. vreemd dat op de site van 9fornews nagenoeg niet over PERMACULTUUR gesproken word.
  Dit is simpelweg de manier om de levensbehoeften veilig te stellen.
  Ook om verwoestijning tegen te gaan! Gewoon kijken wat de natuur doet, en dit in de goede richting stimuleren zodat er veel nutsplanten kunnen overleven zonder bemesting en met weinig menselijk ingrijpen!
  Wie dit interessant vind
  GREENING THE DESSERT op youtube

  4 likes
 • Marc schreef:

  Een positief bericht, goede ideeën uit frisse breinen, hopelijk worden ze opgepakt door goedwillende instituties en dus bij voorkeur niet door Monsanto.

  3 likes
 • Wim schreef:

  De Roodharigen. O-, O+, A-, A+.

  2 likes
 • Bertrolli schreef:

  Urine stimuleert de groei van gewassen ook. Gefermenteerde ontlasting is ook een zeer goede compost.

  Weet je wat wij ermee doen? Door de toiletpot spoelen met ‘drinkwater’ dat eerst met veel energie (=stroom=steenkool, gas, etc.) ‘gezuiverd’ is en waar vervolgens chemische troep aan toe is gevoegd zoals chloor. Wat een verspilling.
  Omdat veel mensen allerlei pillen slikken is urine en ontlasting in dit ver geavanceerde tijdperk lang niet altijd veilig meer.

  Lees hier wat urine kan betekenen voor uw (groente)tuin:

  http://permaculturenews.org/2011/11/27/urine-closing-the-npk-loop/
  http://www.nwedible.com/2013/03/how-to-use-pee-in-your-garden.html

  1 likes
 • polopter schreef:

  Vruchtbare aarde en autarke energie

  sinds 2 jaar verbouw ik een deel van mijn groentes zelf, vul aan met wilde kruiden en planten en ben overgestapt naar vegetarier en raw food mbv “green smoothies” en voel mij prima hierbij.
  Komposteren doe ik niet meer, te veel werk en trekt ongedierte aan. Ik maak nu direkt-kompost ook met mijn super-mixer: als ik mijn smoothie klaar heb, leeg ik de mixbeker en doe dan het groene afval erin, pureer het en dat gaat direkt de tuin in. Planten en bomen verteren op een soortgelijke manier als wijzelf en bovendien trekt dit hele kolonnes van bodemhelpers aan, die meehelpen, de aarde vruchtbaar te maken en te houden.
  Dit principe wordt in praktijk gebracht door Herwig Pommeresche, zie hiervoor http://www.humuseum.de/neues-aus-dem-forschungsinstitut-fur-permakultur-und-transition-fipt/
  Herwig kan daardoor op 1 m² tuingrond jaarlijks 22 kg wotels, 18 kg prei of uien oogsten.
  Enig nadeel is het stroomverbruik van mijn Vitamix, binnenkort komt dan ook “vrije energie” op de markt, zie bijv. http://www.gaia-energy.org/es-ist-soweit-mach-dich-energieautark/
  Vrije en gezonde groeten, Jan

  0 likes
 • M. Brandenburg schreef:

  Dreigende voedselcrisis…… zucht…… Jammer dat de cijfers dit tegenspreken. Er is geen voedselcrises, er zijn enkel dictatoriale regimes, die landbouw onmogelijk maken. Etiopie het land dat elke 8 a 9 jaar een voedsel tekort doormaakt, heeft voldoende land om de geheel Afrika van voedsel te voorzien, echter de bevolking heeft geen recht op bezit van grond, dus niemand investeert in een leuke boerderij. Een Indiase zakenman kan door zijn kapitaal enorme stukken land huren van de dictator, hier verbouwd hij graan en dergelijke, dit voedsel wordt tegen ene hoge prijs verkocht aan de VN, die het vervolgens weer uitdeelt aan de mensen die zo hongerig zijn in het land. Er is geen voedsel tekort, er zijn enkel idealisten die de werkelijkheid niet onder ogen wil zien!

  OM over die groeiende wereld bevolking maar te zwijgen.

  0 likes
 • x

  Check Also

  koning

  Koning mag miljoenen aan ‘onterecht opgestreken’ subsidie houden: ‘Dit is toch werkelijk absurd’

  Onlangs zeiden drie vooraanstaande juristen in een ...

  stikstofuitstoot

  Nederlands boerenbeleid is ‘puur wanbeleid’. Maatregelen zorgen juist voor meer stikstofuitstoot

  Het Nederlandse mestbeleid is ‘puur wanbeleid’, stelt ...

  >