Innovatie

Ierse tieners bedenken revolutionaire manier om gewasopbrengst te verhogen

Help ons door deze info met anderen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Ierse tieners Ciara Judge, Émer Hickey en Sophie Healy-Thow hebben de Google Science Fair 2014 gewonnen. Hun project biedt een oplossing bij lage gewasopbrengsten door een bacterie die van nature voorkomt in de bodem te combineren met graangewassen waar de microbe normaal gesproken niet mee wordt geassocieerd, waaronder gerst en haver.

De resultaten waren verbluffend: zaden kiemden twee keer zo snel en het drooggewicht van de planten was 74 procent hoger dan normaal. De meiden zijn dol op tuinieren. In 2011 werkten ze op school ideeën uit om de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika op te lossen. Ze dachten na over manieren waarop ze konden helpen.

Op een dag nam Hickey een paar erwten mee uit haar tuin. Ze wilde weten waarom er vreemde knobbels op de wortels van de planten zaten. Erwten hebben net als andere peulvruchten een symbiotische relatie met bacteriën van het geslacht Rhizobium. Deze bacteriën leggen de stikstof uit de lucht vast, waardoor de planten ook nog op stikstofarme grond goed kunnen groeien. Op de wortels van de planten worden zogeheten stikstofwortelknolletjes gevormd, waarin de bacteriën leven. Dankzij deze micro-organismen kan de landbouw minder afhankelijk worden van kunstmest.

De meiden besloten te experimenteren met de effecten van Rhizobium op andere planten. Nadat ze 10.000 zaden hadden getest bleek dat twee soorten Rhizobium zeer geschikt waren voor agrarisch gebruik. Ze verhogen niet alleen de opbrengst van gewassen, maar verminderen ook de gewasschade als gevolg van slecht weer. Met het oog op de toenemende vraag naar graanproducten en de stijgende wereldbevolking, kan de ontdekking een oplossing zijn voor de dreigende voedselcrisis.

Vorig jaar vielen de tieners ook al in de prijzen. Ze wonnen toen de European Contest for Young Scientists. Als winnaars van de Google Science Fair 2014 gaan Ciara, Émer en Sophie 10 dagen op reis naar de Galapagoseilanden, krijgen ze een studiebeurs van 50.000 dollar van Google en nemen ze deel aan de astronautentraining van Virgin Galactic in de Mojavewoestijn.

[Inhabitat, Gizmag]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Karel Lerelijer
Karel Lerelijer
7 jaren geleden

Die meisjes zien er uit als een stelletje shapeshifting reptilians…dus ik vertrouw het voor geen cent…

Arwijn
Arwijn
7 jaren geleden

Is dit echt? Dit klinkt gewoon veel te goed om te geloven…
Het zou werkelijk waar fantastisch zijn als we zo’n groot geschenk van de natuur mochten ontvangen in deze tijd van nood en lijden.

Marc
Marc
7 jaren geleden

Een positief bericht, goede ideeën uit frisse breinen, hopelijk worden ze opgepakt door goedwillende instituties en dus bij voorkeur niet door Monsanto.

Buddy
Buddy
7 jaren geleden

Monsanto zal waarschijnlijk proberen om dit niet toe te laten…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x