Homepagina » Wetenschap » Is tijdreizen echt mogelijk?
Is tijdreizen echt mogelijk?

Is tijdreizen echt mogelijk?

Sinds het boek The Time Machine van H.G. Wells in omloop is, wordt tijdreizen gerekend tot de sciencefiction. Het idee dat je door de tijd kunt reizen is erg fascinerend.

Is tijdreizen echt mogelijk? Ja, tot op een bepaalde hoogte wel, aldus Paul Davies van de Arizona State University.

Meer dan een eeuw geleden toonde Albert Einstein aan dat tijd elastisch is en door beweging kan worden opgerekt of ineengedrukt. Als je van Londen naar New York vliegt en weer terug, loop je een fractie van een seconde voor op de andere inwoners van Londen. Dit effect kan eenvoudig worden gemeten met behulp van atoomklokken.

Tijdwarp

Het oprekken van tijd vindt plaats door de snelheid te verhogen. Als je op reis gaat naar de ster Vega, op 25 lichtjaar van de aarde, en versnelt tot 99 procent van de lichtsnelheid, ben je bij terugkomst in 2062 in werkelijkheid slechts zeven jaar onderweg geweest. Als gevolg van de tijdwarp reisde je 42 jaar in de toekomst van de aarde.

Terugreizen in de tijd blijkt een stuk problematischer. Einstein ontdekte niet alleen dat de tijd wordt beïnvloedt door snelheid, maar ook door zwaartekracht. De tijd gaat een klein beetje sneller op het dak, waar de zwaartekracht zwakker is, dan bijvoorbeeld in de kelder.

Om een grote tijdwarp te realiseren heb je een krachtig zwaartekrachtveld nodig. Zwarte gaten lenen zich hiervoor het best. Nabij het oppervlak staat de tijd ten opzichte van ons bijna stil. Zwarte gaten zijn zwart omdat het uitgezonden licht gevangen is in slow motion. Toch laat een zwart gat je alleen naar de toekomst reizen.

Wormgat

Om terug te reizen in de tijd heb je een wormgat nodig. Een wormgat is een ‘korte weg’ in het universum, een soort sterrenpoort. Langs deze korte weg is het mogelijk om sneller naar een ander punt in de ruimte te reizen dan wanneer je zou ‘omreizen’ via de normale weg. Als je een wormgat passeert kom je enkele minuten later aan de andere kant van het sterrenstelsel uit. Als wormgaten bestaan kunnen ze worden aangepast om tijdmachines te maken waarmee je naar zowel de toekomst als het verleden kunt reizen. Hoewel een zwart gat een eenrichtingsweg naar niets is, heeft een wormgat naast een ingang ook nog een uitgang.

Bestaan wormgaten? Sommige natuurkundigen voelen zijn zo ongemakkelijk bij dit idee, dat ze de mogelijkheid van tijdreizen verwerpen. Toch weerhoudt de theorie van Einstein over ruimte, tijd en zwaartekracht ons er niet van om naar het verleden te reizen. Naast wormgaten zijn nog een aantal andere mechanismen ontdekt die volgens de theorie van Einstein gebruikt kunnen worden om door de tijd te reizen.

Om een wormgat te maken zouden echter enorme hoeveelheden kwantumveldenergie nodig zijn en alleen een kosmische superbeschaving zou in staat zijn om het bijbehorende zwaartekrachtveld te stabiliseren.

De meeste natuurkundigen denken dat het laatste woord over de zwaartekracht nog niet is gesproken. Sommige uitbreidingen van de zwaartekrachttheorie doen een buitengewone voorspelling. De Large Hadron Collider, een ondergrondse deeltjesversneller in de buurt van Genève, is mogelijk in staat om een piepklein wormgat te maken zodat de effecten van dit kosmische verschijnsel kunnen worden onderzocht.

Bron: CNN.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Hunting Wolf schreef:

  Als men in staat zou zijn een miniwormgat te kunnen maken??Dan komt wat ik laatst schreef over mijn uitgestudeerde oom in de wiskunde(Wiskunde reikt niet verder)zo goed als uit.Zijn woorden zijn: je kunt zowel in de toekomst reizen, alswel in het verleden.En dan volgt een reeks wiskundige wetenswaardigheden, waar de gemiddelde mens niet een hout van snapt.Ik heb het geluk dat mijn oom het begrijpelijk voor mij heeft gemaakt.Mede dank zij mijn oom, ben ik dus van menig dat heden en verleden reizen mogelijk is.

 • DingieM schreef:

  Ik denk niet dat tijdreizen bestaat omdat tijd zelf niet bestaat. Alleen ontelbare parallele mogelijke universa, gecreeerd door beslissingen van ieder individu.

  Lees “Seth Speaks” van Jane Roberts.

 • pietje bell schreef:

  Wat een onzin allemaal.Voor tijdreizen heb je helemaal niets nodig dan je eigen positieve gedachten je vrije wil meer vooral rust en leegte in je gedachten patroon.En daarnaast vaak de hulp van uit een hogere beschaving,geleide geesten ,engelen Maakt niet uit. En in groter verband zie Stargate s,g 1 mooi voorbeeld, de Stargate bij Aden wat doen die oorlogsschepen daar z,g Somalie,se piraten in de gaten houden.een kind van 3 geloofd die kwats al lang niet meer.

 • biko steve schreef:

  Tijd is een illusie, dus of tijdreizen mogelijk is of niet is een non-discussie.

 • RjSeeker schreef:

  Ik ben niet overtuigd en ben dat ook nooit geweest!Ik tijd-reis wel in mijn eigen tijd op aarde 🙂

 • Martijn schreef:

  Naar een zwart gat gaan is geen reis naar het ‘niets’. Het universum verspilt niets!!

  Vanuit het zwarte gat komt nog straling, zijnde het residu van alles dat het gat opslokt.

  Het is een oude discussie tussen Hawkins en een kwantumfysicus die stelde dat niets verdwijnt in het niets…(naam geleerde kwijt) en Hawkins verloor de discussie.
  Bijzonder is dat men besloten heeft om deze ontdekking nu publiekelijk naar Hawkins te noemen.

 • JohannesdeD schreef:

  Leuk stukje,ik zal het aan de rapper Jay-Z doorgeven…

 • Kapitein Biff schreef:

  [quote name=”biko steve”]Tijd is een illusie, dus of tijdreizen mogelijk is of niet is een non-discussie.[/quote]

  Tijd is een illusie en is ook geen illusie, het is het allebei.
  We ervaren tijd tenslotte, dus op een bepaalde manier bestaat het.
  Roepen dat tijd een illusie is kan dus alleen gebeuren door er meteen bij te zeggen dat het géén illusie is.

  anders ben je gewoon dom bezig

 • danny schreef:

  Tuurlijk kun je tijdreizen,wie beweert dat dit niet zo is…..is gek!!

 • van Eijk schreef:

  Bestaat al jaren. Technologie verkregen van de Vril…

  http://de.wikipedia.org/wiki/Vril-Gesellschaft

  http://en.wikipedia.org/wiki/Die_Glocke

  http://www.youtube.com/results?search_query=die+glocke&oq=die+glocke&gs_l=youtube.3..0l10.622.3884.0.5325.12.9.1.2.2.0.105.617.7j2.9.0…0.0…1ac.1.11.youtube.MTmjXn9OqRE

 • Wesley schreef:

  [quote name=”pietje bell”]Wat een onzin allemaal.Voor tijdreizen heb je helemaal niets nodig dan je eigen positieve gedachten je vrije wil meer vooral rust en leegte in je gedachten patroon.En daarnaast vaak de hulp van uit een hogere beschaving,geleide geesten ,engelen Maakt niet uit. En in groter verband zie Stargate s,g 1 mooi voorbeeld, de Stargate bij Aden wat doen die oorlogsschepen daar z,g Somalie,se piraten in de gaten houden.een kind van 3 geloofd die kwats al lang niet meer.[/quote]
  Een kind van 3 kijkt denk ik nog geen Stargate maar jij weet toch hoop ik ook dat Stargate fictie is? Toch?

 • Wesley schreef:

  [quote name=”DingieM”]Ik denk niet dat tijdreizen bestaat omdat tijd zelf niet bestaat. Alleen ontelbare parallele mogelijke universa, gecreeerd door beslissingen van ieder individu.

  Lees “Seth Speaks” van Jane Roberts.[/quote]
  Wat een onzin.

  Tijd bestaat wel degelijk.

  Als ik met jou afspreek op het centraal station en jij staat er op een ander moment dan ik (een andere tijd dus) zullen we elkaar niet treffen. Als jij er maandag staat, en ik dinsdag, komen we elkaar niet tegen. Zijn we er beiden op woensdagavond 20:31 uur, zullen we elkaar wel treffen.

  Hoe kun je dan in hemelsnaam serieus veronderstellen dat tijd niet bestaat?

 • Mojomirosa schreef:

  Het is maar hoe je het bekijkt. Verschillende werelddelen verschillende tijden. Plaats ik een YouTube filmpje op woensdag 15 mei om 00:05 en stel dat iemand wonende in Amerika dat tegelijk met mij bekijkt dan zit ik al in de toekomst en de Amerikaan in het verleden op 14 mei 🙂 En hoe verder astronauten van de Aarde afgaan, hoe langzamer de tijd op horloge gaat (onze tijd dus). Wat een gegoochel allemaal, hè?

 • biko steve schreef:

  [quote name=”Kapitein Biff”][quote name=”biko steve”]Tijd is een illusie, dus of tijdreizen mogelijk is of niet is een non-discussie.[/quote]

  Tijd is een illusie en is ook geen illusie, het is het allebei.
  We ervaren tijd tenslotte, dus op een bepaalde manier bestaat het.
  Roepen dat tijd een illusie is kan dus alleen gebeuren door er meteen bij te zeggen dat het géén illusie is.

  anders ben je gewoon dom bezig[/quote]

  Ik heb het dan natuurlijk niet over klok-tijd. Maar ik dacht dat zoveel wel duidelijk zou zijn.

 • Bert schreef:

  Tijdreizen is absolute onzin. Gebeurtenissen kunnen nooit opnieuw plaatsvinden, laat staan ze veranderen. Het enige dat je waarneemt bij sneller te reizen dan het licht is de straling -het beeld- van een gebeurtenis.Wanneer we vanaf de aarde een ster in een supernova zien veranderen dan kijken we naar een beeld. De ster zelf is allang verdwenen. In feite zijn wij als waarnemer sneller dan het licht omdat we hier eerder zijn dan de straling die ons bereikt. Snapt u hem?

 • Wim schreef:

  Als ik 1 uur terug ga in de tijd, kom ik midden in het heelal terecht. Omdat waar de aarde een uur geleden was, daar dan niet meer is.

  Dus dat tijdreizen is niet erg praktisch, wel een ruimte pak aandoen dan.

 • van Eijk schreef:

  [quote name=”Wesley”][quote name=”DingieM”]Ik denk niet dat tijdreizen bestaat omdat tijd zelf niet bestaat. Alleen ontelbare parallele mogelijke universa, gecreeerd door beslissingen van ieder individu.

  Lees “Seth Speaks” van Jane Roberts.[/quote]
  Wat een onzin.

  Tijd bestaat wel degelijk.

  Als ik met jou afspreek op het centraal station en jij staat er op een ander moment dan ik (een andere tijd dus) zullen we elkaar niet treffen. Als jij er maandag staat, en ik dinsdag, komen we elkaar niet tegen. Zijn we er beiden op woensdagavond 20:31 uur, zullen we elkaar wel treffen.

  Hoe kun je dan in hemelsnaam serieus veronderstellen dat tijd niet bestaat?[/quote]

  Tijd als constante factor. Zit een groot verschil tussen.

 • Wim schreef:

  Tijd is een vreemd iets, je kan het niet meten of bepalen. Tweede onzekerheids principe van Heisenberg:
  Je kan nog de positie, nog de snelheid van tijd meten. Omdat je maar 1 referentiepunt hebt, het nu.

  Het is altijd nu, gisteren of morgen bestaat niet. Is slechts een chemische reactie tussen twee oren.

 • pietje bell schreef:

  [quote name=”Wesley”][quote name=”pietje bell”]Wat een onzin allemaal.Voor tijdreizen heb je helemaal niets nodig dan je eigen positieve gedachten je vrije wil meer vooral rust en leegte in je gedachten patroon.En daarnaast vaak de hulp van uit een hogere beschaving,geleide geesten ,engelen Maakt niet uit. En in groter verband zie Stargate s,g 1 mooi voorbeeld, de Stargate bij Aden wat doen die oorlogsschepen daar z,g Somalie,se piraten in de gaten houden.een kind van 3 geloofd die kwats al lang niet meer.[/quote]
  Een kind van 3 kijkt denk ik nog geen Stargate maar jij weet toch hoop ik ook dat Stargate fictie is? Toch?[/quote]
  In je dromen Westly.het is non fictie.Jules Verne was nog verder dan de debunkers en trollen nu.Al dat soort serie,s zelfs ghost -ghost whisperen, touched by an angel, Avatar, man in black, de Celestijnse belofte. dit zijn wat wij noemen suptiele aanwijzingen .moet ik nog doorgaan,of is dit genoeg om over na te denken.

 • pietje bell schreef:

  [quote name=”DingieM”]Ik denk niet dat tijdreizen bestaat omdat tijd zelf niet bestaat. Alleen ontelbare parallele mogelijke universa, gecreeerd door beslissingen van ieder individu.

  Lees “Seth Speaks” van Jane Roberts.[/quote]
  DE mooiste en best geschreven boeken ooit,maar als je die boeken echt wil begrijpen .heb je jaren nodig,iedere keer opnieuw lezen ,dan krijg je steeds meer inzicht,en je gaat de echte waarheid zien en begrijpen.alleen jammer dat Jane Roberts het zelf niet in praktijk kon brengen.

 • Wesley schreef:

  [quote name=”van Eijk”][quote name=”Wesley”][quote name=”DingieM”]Ik denk niet dat tijdreizen bestaat omdat tijd zelf niet bestaat. Alleen ontelbare parallele mogelijke universa, gecreeerd door beslissingen van ieder individu.

  Lees “Seth Speaks” van Jane Roberts.[/quote]
  Wat een onzin.

  Tijd bestaat wel degelijk.

  Als ik met jou afspreek op het centraal station en jij staat er op een ander moment dan ik (een andere tijd dus) zullen we elkaar niet treffen. Als jij er maandag staat, en ik dinsdag, komen we elkaar niet tegen. Zijn we er beiden op woensdagavond 20:31 uur, zullen we elkaar wel treffen.

  Hoe kun je dan in hemelsnaam serieus veronderstellen dat tijd niet bestaat?[/quote]

  Tijd als constante factor. Zit een groot verschil tussen.[/quote]
  Leg maar uit dan.

 • Wesley schreef:

  [quote name=”pietje bell”][quote name=”Wesley”][quote name=”pietje bell”]Wat een onzin allemaal.Voor tijdreizen heb je helemaal niets nodig dan je eigen positieve gedachten je vrije wil meer vooral rust en leegte in je gedachten patroon.En daarnaast vaak de hulp van uit een hogere beschaving,geleide geesten ,engelen Maakt niet uit. En in groter verband zie Stargate s,g 1 mooi voorbeeld, de Stargate bij Aden wat doen die oorlogsschepen daar z,g Somalie,se piraten in de gaten houden.een kind van 3 geloofd die kwats al lang niet meer.[/quote]
  Een kind van 3 kijkt denk ik nog geen Stargate maar jij weet toch hoop ik ook dat Stargate fictie is? Toch?[/quote]
  In je dromen Westly.het is non fictie.Jules Verne was nog verder dan de debunkers en trollen nu.Al dat soort serie,s zelfs ghost -ghost whisperen, touched by an angel, Avatar, man in black, de Celestijnse belofte. dit zijn wat wij noemen suptiele aanwijzingen .moet ik nog doorgaan,of is dit genoeg om over na te denken.[/quote]
  Ooh ok.

  Dus omdat de tweede wereldoorlog echt heeft plaatsgevonden betekent dat dat Inglorious Bastards een waargebeurd verhaal is?

  Omdat de Amerikaanse burgeroorlog echt heeft plaatsgevonden betekent dat dat Gone with the Wind een waargebeurd verhaal is?

  Omdat er sommige dingen uit Star Trek realiteit zijn geworden is die serie niet meer fictief maar echt?

  Omdat Bethlehem echt bestaat betekent dat dat heel de bijbel van begin tot eind ook waar is?

 • Jeroen schreef:

  Ik zit met een nieuw idee hierover. Ik zat even met de gravitatie in mijn hoofd waaruit die werkelijk kan bestaan. Ruimte-tijd is gekoppeld en nog veel meer wat we nog niet weten. Dus.. waarom moeten we sneller dan het licht om in tijd te reizen? Even anders denken… Als er (veel) meer dimensies zijn en het verschil van snelheid in licht/zwaartekracht zich overal bevindt… waarom reizen we dan niet al continu (onafhankelijk) in tijd. Zo ben je bij elkaar en zo zit je opeens apart in een andere tijd. Alleen merk je er niets van omdat je in je “eigen” dimensie verder gaat. Het verschil is zo klein dat het vrijwel niet waar te nemen is. Of toch wel? Op het moment dat je een beslissing moet nemen. En zijn deze tijd-dimensies met elkaar gekoppeld dat je de deja-vu krijgt? Het verbaasd me eigenlijk dat ik op internet niets kan vinden over deze soort van ideeen. Tegelijk verbaasd me dit idee zelf hoe dit goed kan samenhangen met de feiten die er zijn. En ik weet niet eens waarom ik vandaag hier zo sterk aan ben gaan denken. Iemand hier nog meer leuke (aanvullende) ideeen of tegenstellingen over?

 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  corona

  Tv-boegbeeld: ‘Corona is nooit een pandemie geweest’

  Corona is nooit een pandemie geweest, stelt ...

  hoogleraar

  Hoogleraar: ‘Strengere maatregelen zijn nergens voor nodig. Horeca sluiten is bullsh*t’

  Strengere coronamaatregelen zijn nergens voor nodig, zegt ...

  >