Innovatie

Israëlische uitvinder: kartonnen fiets kan de wereld veranderen

Help ons door dit met anderen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Een fiets die bijna helemaal uit karton bestaat kan de manier waarop we ons voortbewegen veranderen, van de meest verstopte steden tot de armste gebieden in Afrika, zo zegt een Israëlische uitvinder.

De 50-jarige Izhar Gafni, expert op het gebied van massaproductie en wielerenthousiasteling, wil al jaren een fiets van karton op de markt brengen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Het maken van een kartonnen doos is makkelijk, maar een kartonnen fiets die zeer sterk is en lang meegaat bleek een stuk lastiger om te fabriceren, aldus Gafni. Het kostte hem anderhalf jaar om het karton op de juiste manier te vouwen.

Houtpulp

Karton, gemaakt van houtpulp, werd in de 19e eeuw uitgevonden om waardevolle objecten te vervoeren. Zelden werd het gezien als grondstof voor gebruiksvoorwerpen die normaal van bijvoorbeeld metaal worden gemaakt.

Wanneer het karton in de juiste vorm is gesneden wordt het behandeld met een geheime mix van organische materialen zodat de fiets waterbestendig en vuurvast is. Vervolgens krijgt het karton een verflaag.

Als de fiets over een paar maanden klaar is voor massaproductie hoeft Gifni geen metaal te gebruiken. Zelfs de remmen en wielen worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Sterk

“Ik sta er keer op keer versteld van hoe sterk dit materiaal is, het is indrukwekkend,” zei hij. Gafni werkt vanuit zijn tuinschuurtje, een typische plek waar de meest legendarische uitvindingen worden gedaan.

Gafni heeft zelf een aantal fietsen die duizenden euro’s waard zijn, maar wanneer zijn creatie op de markt komt hoef je slechts 15 euro te betalen voor een volwaardige fiets. Per eenheid is hij naar schatting 7 euro aan materiaalkosten kwijt.

“Toen we anderhalf jaar geleden begonnen lachten mensen ons uit, maar nu krijgen we meer dan 10 e-mails per dag met vragen waar je zo’n fiets kunt kopen,” zei Gafni.

Gratis

Het bedrijfsmodel is zo opgesteld dat de subsidie voor het gebruik van ‘groene’ materialen hoger is dan het bedrag dat Gafni kwijt is aan de productie, zodat fietsen in arme landen gratis kunnen worden weggegeven.

Naast fietsen gaat het bedrijf van Gafni ook rolstoelen van karton maken. Over zes maanden komt er bovendien een kartonnen stadsfiets met een elektrische motor.

De fietsen zijn niet alleen spotgoedkoop, ze zijn ook zeer licht en hoeven niet worden versteld of gerepareerd. De banden van de fiets, die worden gemaakt van oude autobanden, kunnen nooit lek raken.

Als je de fiets niet meer wilt, breng je het exemplaar terug naar de fabriek, waar het wordt gerecycled. Gafni voorspelt dat karton in de toekomst ook kan worden verwerkt in auto’s en vliegtuigen.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Patricia Müller
Patricia Müller
11 jaren geleden

En wat, als het eens begint te regenen? Zal het zich dan oplossen? Want ook in Israël en Afrika kan dat toch eens gebeuren ….

Rabbithol
Rabbithol
11 jaren geleden

Zie niet in waarom een fiets de wereld zal veranderen. Slaat helemaal nergens op. Het karton wordt behandeld met een “geheime mix van organische materialen”. Waarom geheim? Verder een dikke laag verf. Hoe moet je boodschappen of kinderen meenemen op zo’n fiets? Ziet er tamelijk onhandig uit allmaal. Gratis weggeven aan arme landen? Laat me niet lachen zeg. Het enige dat gratis wordt weggegeven aan deze landen is vaccins die bedoeld zijn om die mensen te ruimen. Sorry, maar ik vind het hele concept 3 keer niks. Geef mij maar gewoon een degelijke Hollandse fiets.

rinske
rinske
11 jaren geleden

leuk idee, maar moeten er dan weer bomen gekapt worden voor het karton of wordt er echt alleen gerecycled materiaal gebruikt.

spikkeltje
spikkeltje
11 jaren geleden

Hoe zit het dan met al die bomen die gekapt moeten worden?

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x