Universum

Leven we in een virtuele werkelijkheid?

Help ons door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Natuurkundigen hebben een test ontwikkeld die zou kunnen aantonen of het universum al dan niet een virtuele werkelijkheid is.

Silas Beane van de Universiteit van Bonn en zijn collega’s stellen dat een simulatie van het universum, hoe complex dan ook, nog altijd onderhevig is aan beperkingen die het bestaan ervan verklappen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Er zijn al computersimulaties gedaan om de kwantumchromodynamica na te bootsen, de natuurkundige theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft. Kwantumchromodynamica vormt onderdeel van het standaardmodel van de elementaire deeltjesfysica.

Roosters

Men denkt dat het simuleren van de natuurkunde op dit niveau de werking van het hele universum beschrijft. Ondanks het feit dat ze gebruik maken van de meest krachtige supercomputers ter wereld, zijn natuurkundigen er enkel nog in geslaagd om kleine gebieden in de ruimte te simuleren op femtoschaal. Femto wordt gebruikt om een factor 10 tot de macht -15 aan te duiden.

De fysica wordt meestal bestudeerd en wiskundig verklaard aan de hand van driedimensionale structuren of roosters. Professor Beane en zijn collega’s vragen zich af of de fysieke processen die we waarnemen in het universum door de ruimte tussen de roosterpunten worden begrensd.

Ze hebben ontdekt dat de ruimte tussen roosterpunten een grens stelt aan de hoeveelheid energie die deeltjes kunnen hebben. Alles wat kleiner is dan het rooster kan niet bestaan.

GZK-limiet

Als onze kosmos een computersimulatie is, zou de straling de verschillende roosterpunten moeten volgen en zou men dat moeten zien als een zogeheten ‘cutoff’ in het spectrum van hoogenergetische deeltjes.

Deze cutoff in energie van kosmische-stralingsdeeltjes is bekend als de Greisen-Zatsepin-Kuzmin of GZK-limiet, de theoretische bovengrens van energie die kosmische straling kan hebben.

Deze cutoff is uitgebreid bestudeerd en wordt veroorzaakt doordat hoogenergetische deeltjes interacteren met de kosmische achtergrondstraling en energie verliezen terwijl ze grote afstanden afleggen.

Beane en zijn collega’s berekenden dat kosmische straling bij voorkeur langs de lijnen van het rooster beweegt, waardoor de straling niet in alle richtingen gelijk is.

Met behulp van bestaande technologie kan worden ‘gezien’ hoe het rooster is georiënteerd waarop ons universum wordt gesimuleerd. Nu moet het team met behulp van de computer nog het juiste rooster zien te construeren. Daarnaast kan het effect alleen worden gemeten als de cutoff van het rooster gelijk is aan de GZK-cutoff. Daarvoor moet de ruimte tussen de roosterpunten 10 tot de macht -12 femtometer zijn.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

18 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Janus van der Bent
Janus van der Bent
11 jaren geleden

Kwarken hebben je in meerdere smaken: vieze kwark, gaat wel kwark, en lekkere kwark. Die laatste vind ik het lekkerst.

Jolanda
Jolanda
11 jaren geleden

Of leven we niet in een virtuele werkelijkheid? hahaha, ik moet er altijd om lachen, want mensen dit is ons enige huis genaamd de aarde! Wees er maar voorzichtig mee of onze kleinkinderen kunnen misschien niet meer speculeren of deze werkelijkheid al dan niet virtueel is!

patries
patries
11 jaren geleden

Dit soort berichten vind ik altijd interessant.

Aardebewoner
Aardebewoner
11 jaren geleden

Dit bericht klopt wel. U kunt zeker waarnemen waarom is ieder geval dit bericht deels klopt. Persoonlijke observatie geeft in ieder geval enige juistheid van dit bericht aan.

Back to top button
18
0
We lezen graag je reactie!x