Homepagina » Universum » Leven we in een virtuele werkelijkheid?
Leven we in een virtuele werkelijkheid?

Leven we in een virtuele werkelijkheid?

Natuurkundigen hebben een test ontwikkeld die zou kunnen aantonen of het universum al dan niet een virtuele werkelijkheid is.

Silas Beane van de Universiteit van Bonn en zijn collega’s stellen dat een simulatie van het universum, hoe complex dan ook, nog altijd onderhevig is aan beperkingen die het bestaan ervan verklappen.

Er zijn al computersimulaties gedaan om de kwantumchromodynamica na te bootsen, de natuurkundige theorie die de wisselwerking tussen quarks en gluonen beschrijft. Kwantumchromodynamica vormt onderdeel van het standaardmodel van de elementaire deeltjesfysica.

Roosters

Men denkt dat het simuleren van de natuurkunde op dit niveau de werking van het hele universum beschrijft. Ondanks het feit dat ze gebruik maken van de meest krachtige supercomputers ter wereld, zijn natuurkundigen er enkel nog in geslaagd om kleine gebieden in de ruimte te simuleren op femtoschaal. Femto wordt gebruikt om een factor 10 tot de macht -15 aan te duiden.

De fysica wordt meestal bestudeerd en wiskundig verklaard aan de hand van driedimensionale structuren of roosters. Professor Beane en zijn collega’s vragen zich af of de fysieke processen die we waarnemen in het universum door de ruimte tussen de roosterpunten worden begrensd.

Ze hebben ontdekt dat de ruimte tussen roosterpunten een grens stelt aan de hoeveelheid energie die deeltjes kunnen hebben. Alles wat kleiner is dan het rooster kan niet bestaan.

GZK-limiet

Als onze kosmos een computersimulatie is, zou de straling de verschillende roosterpunten moeten volgen en zou men dat moeten zien als een zogeheten ‘cutoff’ in het spectrum van hoogenergetische deeltjes.

Deze cutoff in energie van kosmische-stralingsdeeltjes is bekend als de Greisen-Zatsepin-Kuzmin of GZK-limiet, de theoretische bovengrens van energie die kosmische straling kan hebben.

Deze cutoff is uitgebreid bestudeerd en wordt veroorzaakt doordat hoogenergetische deeltjes interacteren met de kosmische achtergrondstraling en energie verliezen terwijl ze grote afstanden afleggen.

Beane en zijn collega’s berekenden dat kosmische straling bij voorkeur langs de lijnen van het rooster beweegt, waardoor de straling niet in alle richtingen gelijk is.

Met behulp van bestaande technologie kan worden ‘gezien’ hoe het rooster is georiënteerd waarop ons universum wordt gesimuleerd. Nu moet het team met behulp van de computer nog het juiste rooster zien te construeren. Daarnaast kan het effect alleen worden gemeten als de cutoff van het rooster gelijk is aan de GZK-cutoff. Daarvoor moet de ruimte tussen de roosterpunten 10 tot de macht -12 femtometer zijn.

Bron: Dailymail.co.uk

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel interessant? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. Kwarken hebben je in meerdere smaken: vieze kwark, gaat wel kwark, en lekkere kwark. Die laatste vind ik het lekkerst.

  0 likes
 2. Of leven we niet in een virtuele werkelijkheid? hahaha, ik moet er altijd om lachen, want mensen dit is ons enige huis genaamd de aarde! Wees er maar voorzichtig mee of onze kleinkinderen kunnen misschien niet meer speculeren of deze werkelijkheid al dan niet virtueel is!

  0 likes
 3. Dit soort berichten vind ik altijd interessant.

  0 likes
 4. Dit bericht klopt wel. U kunt zeker waarnemen waarom is ieder geval dit bericht deels klopt. Persoonlijke observatie geeft in ieder geval enige juistheid van dit bericht aan.

  0 likes
 5. Hmm, bij het openbaarvervoer is inroosteren al moeilijk en lukt dus ook niet, aansluitingen lopen ook altijd in het nadeel van de reiziger. De rit past dus niet in het rooster?

  Nee, als fictie het antwoordt is, is het ‘zijn’ nog steeds niet bewezen-fictie.
  Wel dat het universum een ‘zitbank’ in een park ‘kan’ zijn 😉
  Het universum is een “super-atoom” die samen met veel meer super-atomen een ‘zitbank’ vormen (multiversum)

  Zitbank is zomaar een voorbeeld, verklaart wel de broeikasgassen 🙂

  0 likes
 6. Dus ik moet begrijpen , de wetenschap kan een onderzoek met behulp van echte feiten doen waar de mensheid nimmer en nooit aan toekomt .. die computers zijn fake , de slang (computermeting) bijt in zijn eigen staart, een grappige conclusie.

  Hier geven de overheden dus ons geld aan uit, leuk ..

  0 likes
 7. Citaat:Beane en zijn collega’s berekenden dat kosmische straling bij voorkeur langs de lijnen van het rooster beweegt, waardoor de straling niet in alle richtingen gelijk is….. En dan kun je dus gaan denken over meerdere virituele werklijkheden, op meerdere plaatsen.Ik ben zeer nieuwschierig overigens of het ze lukt, om met behulp van de computer nog het juiste rooster te construeren.Tjonge wat een zou dat een pracht zijn, en een super bewijs!!

  0 likes
 8. [quote name=”365Y”]Dus ik moet begrijpen , de wetenschap kan een onderzoek met behulp van echte feiten doen waar de mensheid nimmer en nooit aan toekomt .. die computers zijn fake , de slang (computermeting) bijt in zijn eigen staart, een grappige conclusie.

  Hier geven de overheden dus ons geld aan uit, leuk ..[/quote]
  Begrijpend lezen is moeilijk, ik weet het!!Nogmaals en nu beter graag,dan kom je ook niet met nonsens.

  0 likes
 9. [quote name=”Janus van der Bent”]Kwarken hebben je in meerdere smaken: vieze kwark, gaat wel kwark, en lekkere kwark. Die laatste vind ik het lekkerst.[/quote]
  En ik de vieze die ik lekker maak met wat honing.Hmmm smullen maar!!Maar wel een behoorlijk eind OFF TOPIC maar wel ff lol:) en een dag niet gelachen, is een dag niet geleeft.

  0 likes
 10. Wat is ‘gaat wel’ voor smaak? Zoiets als ‘aardig’ zoet?

  0 likes
 11. Erg frappant, ik houd me al heel erg lang bezig met de aard van de ‘werkelijkheid van, materie, lichaam ziel en geest. Daarbij ben ik tot de slotsom gekomen dat we in elk geval aantoonbaar op zijn minst, 7- dimensionale wezens zijn.
  Voor de geïnteresseerden hier een paar artikeltjes:
  De holografische matrix van het ‘Zijn’
  http://diamental.nl/images-linsky/holografiscchematrix/sfeerdimensie.html
  Tijd,… een eeuwig NU!
  http://diamental.nl/images-linsky/tijd%20een%20eeuwig%20nu/tijd.html

  0 likes
 12. [quote name=”Jolanda”]Of leven we niet in een virtuele werkelijkheid? hahaha, ik moet er altijd om lachen, want mensen dit is ons enige huis genaamd de aarde! Wees er maar voorzichtig mee of onze kleinkinderen kunnen misschien niet meer speculeren of deze werkelijkheid al dan niet virtueel is![/quote]
  Nee hoor dit is niet ons huis maar die van onze kinderen, en weer van die van hen.Ik noem de aarde ons ruimteschip.:)

  0 likes
 13. [quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”365Y”]Dus ik moet begrijpen , de wetenschap kan een onderzoek met behulp van echte feiten doen waar de mensheid nimmer en nooit aan toekomt .. die computers zijn fake, de slang (computermeting) bijt in zijn eigen staart, een grappige conclusie…[/quote]

  Begrijpend lezen is moeilijk, ik weet het!!Nogmaals en nu beter graag,dan kom je ook niet met nonsens.[/quote]

  He, stoer doen alsof het met computers allemaal uiteindelijk aaneensluitend tot een kloppende theorie zou kunnen komen , wees wijzer jongen want mijn leven ga ik niet vergooien aan deze ver overgewaardeerde ijdel tuiterigheden.

  We schieten hier niks op en als we niet eerst voor de Creator van het leven zelf hebben gebogen is dit geneuzel alleen slechts een verdraaiing van de naakte waarheid, zo bekijk ik dit – het is ontwijkend gedrag mbt deze serieuse wetenschappelijke bevindingen.

  0 likes
 14. sometimes truth is stranger than fiction, but in this case we are fiction and truth is…Game Over

  0 likes
 15. [quote name=”John v Dokkumburg”][quote name=”Hunting Wolf”][quote name=”365Y”]Dus ik moet begrijpen , de wetenschap kan een onderzoek met behulp van echte feiten doen waar de mensheid nimmer en nooit aan toekomt .. die computers zijn fake, de slang (computermeting) bijt in zijn eigen staart, een grappige conclusie…[/quote]

  Begrijpend lezen is moeilijk, ik weet het!!Nogmaals en nu beter graag,dan kom je ook niet met nonsens.[/quote]

  He, stoer doen alsof het met computers allemaal uiteindelijk aaneensluitend tot een kloppende theorie zou kunnen komen , wees wijzer jongen want mijn leven ga ik niet vergooien aan deze ver overgewaardeerde ijdel tuiterigheden.

  We schieten hier niks op en als we niet eerst voor de Creator van het leven zelf hebben gebogen is dit geneuzel alleen slechts een verdraaiing van de naakte waarheid, zo bekijk ik dit – het is ontwijkend gedrag mbt deze serieuse wetenschappelijke bevindingen.[/quote]
  Dokummer berenburg story.

  0 likes
 16. Naar mijn mening kan een computer enkel een correcte output geven indien de input ook correct is. Wat kunnen wij waarnemen?

  Aan de andere kant: Grappig om te bedenken dat wij wellicht toch niet meer zijn dan een batterij. :p

  0 likes
 17. [quote name=”scalmer”]Naar mijn mening kan een computer enkel een correcte output geven indien de input ook correct is. Wat kunnen wij waarnemen?

  Aan de andere kant: Grappig om te bedenken dat wij wellicht toch niet meer zijn dan een batterij. :p[/quote]

  Leuke vraag, uiteindelijk zal, wanneer de energie naar een antwoord vinden gedooft is, moet de wetenschapper zichzelf, dwz de zin van het leven onderzoeken als de missing link, de aardse zin af gaan vragen.

  De mens kent een ziel dwz een weg naar wijde bezieling, als we dat niet willen zien en oa niet met reincarnatie rekening houden, heeft dit, om dat antwoord te weten, zondermeer niks geen zin zoals zoveel onderzoek geen geestelijk blije zin heeft voor het geluk, als bijdrage aan de hele mensheid.

  Daarom , wat is het toch fijn om gelijk een geleerd mensenkind te zijn !

  0 likes
 18. virtueel, mogelijk maar sla eens met een hamer op je hand of eet een maand niet en betaal de huur niet meer kijken hoe virtueel je pijn hebt en honger en kou.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

sterfgevallen

Killervirus? Minder sterfgevallen dan vorig jaar tijdens griepgolf: ‘Zeer normale maand’

In België zijn inmiddels 828 mensen overleden ...

EU

EU geeft Marokko 450 miljoen tegen corona, Nederland krijgt 25. ‘Ik zeg: Nexit!’

Tunesië en Marokko krijgen gezamenlijk 700 miljoen ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 2 april
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.