Homepagina » Mens en Dier » Jaap van Dissel misleidt Tweede Kamer over mondkapjes
van dissel
Foto: Jaap van Dissel (Uitzending Gemist CC BY 3.0)

Jaap van Dissel misleidt Tweede Kamer over mondkapjes

Jaap van Dissel van het RIVM heeft in een presentatie aan de Tweede Kamer op 20 januari 2021 misleidende informatie verstrekt over de effectiviteit van mondkapjes. Van Dissel liet een grafiek zien waaruit een zeer minimaal positief effect van mondkapjes zou blijken. In het wetenschappelijke artikel waar hij zich op baseert toont dezelfde grafiek echter een negatief effect, met andere woorden, het artikel laat zien dat mondkapjes per saldo leiden tot méér besmettingen.

Woordvoerder van het RIVM, dr. Coen Berends, bevestigt dat een verkeerde versie is gebruikt, maar stelt dat dit niet uitmaakt, want “je kunt niet spreken van een positief of negatief effect van mondkapjes in de publieke ruimte,” aldus Berends. Nu uit cijfers van het RIVM blijkt dat mondkapjes leiden tot meer besmettingen, roept de stichting Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes (NCVM/Ademvrij.NU) regering en parlement op met onmiddellijke ingang de mondkapjesplicht op te heffen.

In een presentatie aan de Tweede Kamer op 20 januari 2021 liet Jaap van Dissel, als voorzitter van het OMT, gegevens zien waaruit zou blijken dat het dragen van mondkapjes in de openbare ruimte, zoals winkels en het OV, een positief effect zou hebben op het voorkomen van besmettingen, zij het een zeer licht, nauwelijks meetbaar effect. Hij liet daarbij de volgende grafiek zien:

77889

De grafiek is overgenomen uit een wetenschappelijk artikel van Bauner et al: The effectiveness of eight nonpharmaceutical interventions against COVID-19 in 41 countries. In dit overzicht ligt het gemiddelde effect van mondkapjes net boven de nul, zij het dat er ook duidelijk negatieve effecten zijn.

In het oorspronkelijke artikel van Bauner echter, ziet de grafiek er anders uit. In het artikel wordt de volgende grafiek getoond, waarin het gemiddelde effect licht negatief is:

van dissel

Bron: Bauner et al: “The effectiveness of eight nonpharmaceutical interventions against COVID-19 in 41 countries

Op onze vraag waarom Van Dissel een onjuiste grafiek liet zien, antwoordde Dr. Coen Berends, woordvoerder van het RIVM, per e-mail dat de grafiek van Van Dissel was gebaseerd op een oudere versie van het wetenschappelijke artikel. Van Dissel koos voor die oudere versie omdat “die op dat moment beschikbaar was,” schrijft Berends.

De oudere versie waar Berends naar verwijst werd gepubliceerd op 20 juli 2020. De definitieve versie werd echter gepubliceerd op 14 oktober 2020, ruim drie maanden voor de presentatie in de Tweede Kamer. Nadat wij Berends per e-mail erop wezen dat de definitieve versie wel degelijk beschikbaar was, reageerde hij: “Dat was een omissie van mij, ik had de data niet gecheckt. Ik heb geen idee waarom hij voor dit plaatje heeft gekozen. Voor hem was het vooral om het effect van de avondklok te illustreren.”

Het RIVM bevestigt daarmee dat Van Dissel misleidende informatie heeft verstrekt. Uit de definitieve versie van het artikel waar Van Dissel naar verwijst blijkt per saldo een negatief effect van mondkapjes op de besmettingen. Dit zou aanleiding moeten zijn geweest voor kabinet en Kamer om de Ministeriële Regeling Mondkapjes, die op 1 december is ingegaan en 1 maart zou aflopen, op te heffen. In plaats daarvan is de Regeling stilzwijgend verlengd tot 1 juni.

De stichting NCVM/Ademvrij.NU doet een dringend beroep op kabinet en Tweede Kamer om de Regeling nu alsnog op te heffen. Het is onacceptabel dat een maatregel, die door de meeste mensen als uitermate belastend wordt ervaren, wordt gehandhaafd terwijl hij per saldo leidt tot meer besmettingen.

Opmerkelijk is dat Dr. Berends van het RIVM in zijn antwoord aan ons stelt dat het weinig uitmaakt welke versie van de grafiek wordt gebruikt. Hij schrijft: “Er zitten overigens geen grote verschillen in het effect tussen beide versies. De meest recente versie lijkt een iets ruimer betrouwbaarheidsinterval te hebben. Je kunt niet spreken van een positief of negatief effect van mondkapjes in de publieke ruimte, beide versies hebben een grote en overlappende standaardafwijking rond de 0%,” schrijft Berends. Met andere woorden, het RIVM ziet géén positief effect van mondkapjes. Dit betekent dat de mondkapjesplicht volgens RIVM en OMT geen wetenschappelijke basis heeft.

Dat is overigens niet verrassend. Er is overstelpend wetenschappelijk bewijs dat het dragen van mondkapjes niet helpt tegen virusverspreiding en bovendien schadelijke effecten heeft op de gezondheid en de psychische gesteldheid van mensen (zie hier het literatuuroverzicht op Ademvrij.NU, de website van het Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes).

Dat het dragen van mondkapjes zelfs kan leiden tot méér besmettingen is ook niet vreemd. Mondkapjes zijn een medisch hulpmiddel waarvoor strikte gebruiksprotocollen gelden, die vastgelegd zijn in NEN-normen. Zo horen gebruikers voor en na het dragen van een mondmasker hun handen goed te wassen, mogen mondkapjes nooit meer dan eenmaal worden gebruikt en mogen ze nooit met de handen worden aangeraakt. Wanneer deze richtlijnen niet worden gevolgd – wat in de niet-medische praktijk vrijwel altijd het geval is – dan zijn de mondkapjes juist een bron van besmettingen.

Meer informatie

Het Nationaal Comité tegen Verplichte Mondkapjes (Ademvrij.NU) is in oktober 2020 opgericht met als doel de mondkapjesplicht in Nederland afgeschaft te krijgen.

Ademvrij.NU beschouwt de door de staat opgelegde dwang om mondkapjes te dragen in publieke ruimten en op scholen als een onacceptabele inbreuk op de lichamelijke integriteit van het individu, een grondwettelijk recht.

Volgens Ademvrij.NU is er geen medische, maatschappelijke of juridische rechtvaardiging voor deze zeer ingrijpende maatregel. Mondkapjes werken niet tegen verspreiding van het coronavirus, zijn een vorm van schijnveiligheid en zijn daarnaast schadelijk zowel voor de gezondheid van mensen als hun psychische gesteldheid en sociale relaties.

Daar komt bij dat gezonde (“asymptomatische”) mensen sowieso geen gevaar vormen voor hun medemensen, en het virus geen groot gevaar vormt voor het overgrote deel van de bevolking. Dit maakt een algemeen geldende mondkapjesplicht onaanvaardbaar.

Ademvrij.NU is volledig onafhankelijk en heeft geen financiële, politieke, commerciële of ideologische doeleinden of belangen.

4.9 83 stemmen
Beoordeel dit artikel
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
116 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Perm
Perm
1 maand geleden

Wat verwachten we anders van deze clown?

vladi
vladi
Reactie op  Perm
1 maand geleden

niet alleen een clown.
Joost Knevel ziet een moordenaar.

fff

Schrander
Schrander
Reactie op  vladi
1 maand geleden

Je komt niet op hoge posities als je geen pizzas lust.

Geen Weet
Geen Weet
Reactie op  Perm
1 maand geleden

De taak van figuren als deze is het zaaien van verwarring onder de bevolking PUNT.
Wat hier boven goed wordt aangegeven is dat er wordt ingespeeld op “het goudvis syndroom” van vele. Wat heb jij vorige week gedaan?
Vorig jaar riep deze pipo nog dat mondkapjes geen zin hadden ( daar zijn beeld fragmenten van) en nu roept pipo het tegenovergestelde. Dit is de standaard bij dit soort figuren. Het constant verwarren en verdelen van het volk. Een spel dat al eeuwen lang of wel langer wordt uitgerold, wereldwijd.
Nu wordt de gezondheidskaart gebruikt morgen weer een ander.
Hetzelfde geldt voor vampier Fauci. Ollongren zei dat het is voor gedrags verandering. De jonge noemde het scheinveiligheid, dat was een aantal maanden geleden. Nu werken maskers prima tegen het ontzichtbare want ja we zijn nu 6 maanden verder ?

Men vergeet en daar wordt goed gebruik van gemaakt. daarnaast is het pure logica wat ontbreekt bij vele waardoor men niet ziet dat dit een van de vele spelletjes zijn die gespeeld worden.
Ken je geschiedenis anders ben je gedoemd het te herhalen.

C.C.
C.C.
Reactie op  Geen Weet
1 maand geleden

Rutte heeft toch geschiedenis gestudeerd??? Dus hij moet het zeker weten!!! Nou ja, 7 jaar, terwijl iemand die gezond is, het met 2 vingers in zijn neus het in 3 jaar voltooid, toch? Misschien hebben de meeste Nederlandse mensen volgroeide gezonde hersens en weten dat we worden misleid.

Nina
Nina
Reactie op  C.C.
1 maand geleden

Hij heeft de geschiedenis juist gebruikt, niet ervan geleerd hoe het niet moet!

Hans
Hans
Reactie op  Nina
1 maand geleden

Hij heeft van de geschiedenis geleerd hoe je op een vrij simpele manier de bevolking eronder kan krijgen. Hitler deed het op een vergelijkbare wijze maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden maar bekijk de docu serie : the ‘evil inner circle of Hitler ‘ , maar eens

Schrander
Schrander
Reactie op  C.C.
1 maand geleden

als je in de supermarkt kijkt zijn er louter hersenloze debielen.

Pieternella
Pieternella
Reactie op  C.C.
1 maand geleden

Het met 2 vingers in de neus voltooit. (= onvoltooid tegenwoordige tijd)
Je HEBT iets VOLTOOID. (Dat woord IS een) Voltooid deelwoord.

nou en!
nou en!
1 maand geleden

mondkapjes bevorderen een slechte ademhaling wat kan leiden tot angstaanvallen en hyperventilatie!!

johan
johan
Reactie op  nou en!
1 maand geleden

bacteriële besmettingen, slechte tanden, huidirritatie/uitslag, te weinig zuurstof… en ga zo maar door.

Dubito
Dubito
Reactie op  johan
1 maand geleden

Vertraagde hersenontwikkeling bij kinderen door zuurstoftekort: aangetoond door vooraanstaande neurologen.

Nijntje
Nijntje
Reactie op  johan
1 maand geleden

Bewezen is dat mensen die mondkapjes dragen 35 % kans hebben op keelkanker, maar daar liggen onze machthebbers niet wakker van.

Peter
Peter
Reactie op  johan
1 maand geleden

Ja maar dat is alleen waneer je mondkappen draagt zoals het hoort en niet zoals heel veel mensen met een gat van 15 cm aan beide zijdes

Schrander
Schrander
Reactie op  nou en!
1 maand geleden

bacteriele longinfectie, longkanker, keelkanker, acne, masqne, huidkanker, tandrot, tandvleesbederf, hersenbeschading.

na 2 seconde een mondkap op zit je al onder de arbo-toegestane zuurstofgehalte.

Pieternella
Pieternella
Reactie op  nou en!
1 maand geleden

Klopt. Ik wil me met hand en tand tegen verzetten, want je moet het recht hebben om je eigen gezondheid te verdedigen, daarvoor hoef je niet te pikken dat ze zeggen dat je dan egoïstisch zou zijn. Mijn familie schermde ook altijd met die manipulatie, schijtziek werd ik ervan, maar wist er toen geen raad mee en dan krijg je onzekerheid en inderdaad ook een tijdje hyperventilatie gehad op mijn zestiende.

Irene Bindels
Irene Bindels
Reactie op  Pieternella
1 maand geleden

Ik heb ook last van die onwetendheid van velen, sterkte!

Swappie
Swappie
1 maand geleden

Nou gelijk een spoedoverleg binnen 4 uur net zoals de avondklok en afschaffen die mondkapjes. Maar ik ben er bang voor dat dat niet binnen 4 uur gaat lukken. Van Dissel moet uit zijn functie ontheven worden en terecht staan voor zijn andere wandaden in Nederland, als je begrijpt wat ik bedoel.

doornbos
doornbos
Reactie op  Swappie
1 maand geleden

Zo is het. Mede door deze patiënt hebben wij te maken met een enorme verwoesting van de economie en vooral met een humanitaire ramp. Het medisch experiment zal een daadwerkelijke pandemie vormgeven. In plaats van een zogenaamd wetenschappelijk artikel had, zo om mij heen kijkend, deze knuppel ook prima een boekje van Nijntje kunnen gebruiken. Op dat niveau opereert men namelijk. Ik denk dat mensen pas wakker worden wanneer er geen salaris meer wordt bijgeschreven iedere maand. ‘Goh, hoe kan dat nou?’ Helaas is het dan ruimschoots te laat.

Nijntje
Nijntje
Reactie op  Swappie
1 maand geleden

Niet alleen van Dissel

Perm
Perm
Reactie op  Swappie
1 maand geleden

Ik begrijp het. Maar daar mogen we niet over praten.

wolfje168
wolfje168
1 maand geleden

De schapen willen mondkapjes.

Haggis
Haggis
Reactie op  wolfje168
1 maand geleden

Jezelf willen zien en voelen als tweederangs mens. Triest en traumatiserend voor kinderen

Judith
Judith
Reactie op  wolfje168
1 maand geleden

Laat de schapen dan fijn een mondkapje dragen en de leeuwen niet, toch?
Gewoon, ieder voor zich moet weten of hij wel of geen smoelvod wil, wel of geen anderhalve meter afstand wil, (geef dat aan met een gekleurde band om je arm of zoiets)
en als je met alle geweld geprikt wil worden omdat je het in je broek doet van angst, vooral doen!

Edward
Edward
Reactie op  Judith
1 maand geleden

Mondkapdragers zijn viespeuken, ze dragen immers biologisch besmet afval voor en op hun mond. En dan ademen ze ook nog hun eigen stinkadem in. Gadver !

Nijntje
Nijntje
Reactie op  Judith
1 maand geleden

Beklap, muilkorf, spuugpapier,
Monddoodmaker

Mirjohn
Mirjohn
1 maand geleden

Verbaasd mij niets, wat ‘deJaap’ ook verteld of mededeelt word klakkeloos overgenomen door Rutte en consorten. Zonder enige onderbouwing en onderzoek word er met natte vingerwerk regels in deze schurkenstaat gemaakt. En dan nog het veranderen van grafieken, die van Dissel die behoort in geen geval op deze stoel te zitten. Achterbaks psychopaat. Als hij zijn zakken maar kan blijven vullen.

Rob
Rob
Reactie op  Mirjohn
1 maand geleden

In de politiek doen ze niets zelf. Ja, eindeloos ouwehoeren over niks, dat is het enige wat ze zelf doen. Voor de rest baseren ze zich op ‘advies’ van allerlei organisaties. Zo zeggen ze het zelf maar simpel gezegd: ze bepalen niks, er wordt hen verteld wat ze moeten doen.

Annelies
Annelies
1 maand geleden

Onze overheid brengt veel misleidende informatie naar buiten

Sjefke
Sjefke
Reactie op  Annelies
1 maand geleden

Een oplichtersbende zou hier jaloers op zijn!

C.C.
C.C.
Reactie op  Sjefke
1 maand geleden

Zou hier nog iets van kunnen leren!!!!Opgepast dus.

Bibi
Bibi
1 maand geleden

Wat ben ik deze Bullshit allemaal zat zeg!
Wat een gemanipuleer en draaikonterij . . .
Ieder normaal denkend realistisch mens gelooft dit toch allemaal niet
ONGELOFELIJK!!

Haggis
Haggis
Reactie op  Bibi
1 maand geleden

Door de onzin die deze figuren uitkramen zijn ze wel sinds een jaar multimiljonair. Ook wat waard

Dubito
Dubito
Reactie op  Haggis
1 maand geleden

Tsja, wat deed ik fout? Te weinig onzin uitkramen?

Nina
Nina
1 maand geleden

Ik hoop dat er nu eens wel geluisterd wordt naar diegene die het weten en de onzin van van Dissel ter zijde wordt gelegd. Mijn zegen hebben ze, maar gezien het smerige plan dat uitrolt geeft ik het weinig kans.

Ikke
Ikke
1 maand geleden

We hebben massaal geleerd hoe levensgevaarlijk domme mensen kunnen zijn. Die gasten hebben echt een IQ van -50

Dubito
Dubito
Reactie op  Ikke
1 maand geleden

Juist onder hoogbegaafde autisten vinden we veel psychopaten.
Dat zijn de allergevaarlijkste creaturen: gewetenloos, ongrijpbaar, de maffialeiders.

De onderknuppeltjes met het IQ van hun schoenmaat zijn de gewillige uitvoerdertjes.

ger vd weijden
ger vd weijden
Reactie op  Dubito
1 maand geleden

zo zie ik dat ook

C.C.
C.C.
Reactie op  Ikke
1 maand geleden

Inderdaad, maar wel geërfd!!!! of gestolen om anderen te pakken te nemen. Soms zorgen niet echt slimme ouders(met geld) ervoor om kinderen ten onrechte te laten overleven over de rug van een ander. Dat doen ze o.a. om relaties te kopen met GELD. Vooral niet met kennis, daar zijn wij nu de dupe van als we dat pikken, niet doen dus !!

William
William
1 maand geleden

Dit is mooi.. maar er gebeurt helemaal NIETS.. let op mijn woorden, de Jonge legt dit naast zich neer en gaat door met zijn terreur.. deze man moet berecht worden (met Rutte en de rest van de kliek) en opgesloten worden.. deze mensen zijn het ergste virus wat er rondloopt..

Weetniet
Weetniet
Reactie op  William
1 maand geleden

Het is wel het zoveelste bewijsmateriaal wat ervoor zorgt dat er geen ontkomen meer aan is als de bal gaat rollen en het gehele leugencircus wordt ontmanteld.

Lees ook nog even de conclusie van het tussenrapport van de BPOC:

https://bpoc2020.nl/tussenrapport-conclusie

Al met al liegt het er niet om. De bewijzen stapelen zich op met grote gevolgen voor de verantwoordelijken; slechts een kwestie van tijd.

C.C.
C.C.
Reactie op  William
1 maand geleden

Kon u wel eens gelijk in hebben, ze willen God vervangen!!!!

x

Check Also

lijkschouwer

Lijkschouwer: meeste coronadoden mogelijk niet aan corona bezweken

Er is geen wetenschappelijke basis voor de ...

rutte

‘Rutte schiet met een atoombom op kakkerlakken’

Toen premier Mark Rutte het vonnis van ...

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie anno 2020 wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen.

Stuur jouw ideeBedenk een idee, kreet of one-liner voor op onze producten.

Elke maand kiezen we de beste, leukste of meest originele inzending. En als dat jouw inzending is, win je een T-shirt met jouw idee erop!

116
0
We lezen graag je reactie!x