Homepagina » Buitenland » Deze ene foto van de Olympische Spelen laat zien wat er mis is met onze samenleving
Deze ene foto van de Olympische Spelen laat zien wat er mis is met onze samenleving

Deze ene foto van de Olympische Spelen laat zien wat er mis is met onze samenleving

In Rio de Janeiro vindt momenteel de 31ste editie van de Olympische Spelen plaats. Duizenden atleten en bezoekers van over de hele wereld hebben zich verzameld in de Braziliaanse stad om de wereld te vermaken.

Om de vier jaar wordt een duizelingwekkende hoeveelheid geld gepompt in het spektakel. Gastlanden bouwen arena’s, stadia en perskantoren, die na de Spelen veranderen in megalithische ruïnes.

In vooral westerse landen neemt het draagvlak onder de bevolking voor de Olympische Spelen af. Via referenda in steden als München, Hamburg en Boston heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pijnlijke afwijzingen meegemaakt. Velen zien en ervaren de Spelen tegenwoordig als megalomaan en geldverspilling.

Favela’s

De bijna zes miljoen Nederlanders die dagelijks de Olympische Spelen volgen, krijgen tijdens de uitzendingen over de prestaties van de sporters niet te zien dat er sprake is van ontzagwekkende ongelijkheid en economische tirannie. De kloof tussen arm en rijk is nu groter dan ooit.

Rio de Janeiro staat bekend om zijn favela’s, sloppenwijken waar de armen leven in huizen van bijeengesprokkeld hout, verkeersborden en andere materialen. Toch is er een slordige 4,6 miljard dollar geïnvesteerd in de faciliteiten voor de Spelen, die binnenkort weer voorbij zullen zijn en al snel weer vergeten. Al met al zal er zo’n 12 miljard dollar worden gepompt in de show.

Het gemiddelde maansalaris bedraagt in Brazilië ongeveer 778 dollar, wat verklaart waarom zo’n groot deel van Rio wordt geteisterd door armoede.

Opgescheept

De Spelen doen weinig aan het ondersteunen van lokale economieën. Sterker nog: de lokale belastingbetaler wordt opgescheept met een groot deel van de rekening.

Deze recente foto uit Rio maakt het contrast tussen de kunstmatige realiteit en de waarheid goed duidelijk. Net buiten het oog van de camera lijden duizenden mensen honger en worden armen op gewelddadige wijze uit beeld gehouden door de oproerpolitie.

Deze foto van de Olympische Spelen laat zien wat er mis is met onze samenleving

Het tafereel lijkt rechtstreeks afkomstig te zijn uit de populaire film Hunger Games, waarin een ongelooflijk rijke elite in luxe leeft en de massa bewust arm houdt middels een draconich beleid.

De mainstream media houden deze realiteit verborgen voor de massa, die vanuit comfortabele huizen, restaurants en cafés de Spelen volgt. Terwijl de wereld zich geconfronteerd ziet met steeds grotere problemen die zijn veroorzaakt door de bankierselite, wordt het steeds moeilijker om de scheurtjes in de samenleving te verbergen.

Grote evenementen zoals de Spelen zijn een wake-upcall voor de middenklasse.

[Waking Times]


Vind je deze informatie goed? Denk er dan aan het op je social media te delen
meld je nu aan op onze gratis pushmeldingen!
Aanmelden
Want we publiceren binnenkort niet meer op social media!
Check hier de NineForNews Shop voor super leuke shirts, mokken etc. met unieke designs!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

24 reacties

 1. Olympische spelen zijn al lang niet meer wat het ooit was en wat zij eigenlijk horen te zijn, een treffen van een aantal getalenteerde mensen op allerlei specifiek gebied die zich spelenderwijs meten met mensen uit andere landen, ter verbroedering, gewoon omdat dat leuk was. Zowel de winnaar als de verliezer had een glimlach om de mond. Bij niemand viel een droom op traumatische wijze te pletter en mensen gingen erna voldaan huiswaarts met prachtige herinneringen en men ging gewoon weer aan het werk. Als er atleten waren die qua prestatie echt met kop en schouders boven iedereen uitstaken werd dat als onsportief en oneerlijk beschouwd want zij hadden onmiskenbaar heel erg veel geoefend en daar had niet iedereen tijd geld en puf voor, dus dat was oneerlijk. Vergelijk dat met de ziekelijke situatie van de spelen van heden ten dage. De pijn en ellende druipt er van af. De drang naar prestige is vernietigend, het is verworden tot een poel van verderf, een afleidingsmanoeuvre voor de cabal om snel allerlei wetjes erdoor te drukken terwijl de wereld zich focust op hun protserige poppenkast waar deelnemers elkaar koste wat kost de loef proberen af te steken. Een evenement waar al talloze (onnodige) doden zijn gevallen bij de tijdnood van bouwwerkzaamheden die er op één of andere manier altijd is, de arme mensen die verplicht zijn te vertrekken uit hun leefomgeving en volledig aan hun lot overgelaten, die angstvallig buiten beeld gehouden moeten worden. Kortom, het is verworden tot een poel van verderf, een evenement van valse belangen, een bron van ellende bedekt met een dun laagje goud waar de wereld massaal hun verstand op zit te vergapen. Ik kots er al heel lang van, aan mij is het niet besteed, hoeveel geld ze er ook aan spenderen, het gaat mij niet bekoren. Ik denk dat het komt omdat ik behalve de euforie van de winnaars ook de ellende en pijn zie die er achter schuil gaat. Ik kan me daar al heel lang niet meer voor afsluiten, sorry.

  56 likes
  • De olympische spelen zijn van oorsprong niet bedoeld om mensen uit verschillende landen te laten “verbroederen”… De oorspronkelijke deelnemers waren alleen afkomstig uit verschillende steden in het oude Griekenland.

   12 likes
   • Juist, maar in zeker zin kun je dan wel stellen, dat het was om het volk in die Griekse steden onder controle/rustig te houden.
    In het Romeinse rijk waren die spelen/gevechten ook bedoelt om het gewone volk (de Armen) rustig te houden.

    Dat zijn alle spelen vandaag ten spijt ook, het dient om het volk onder controle/rustig te houden.

    13 likes
  • Het grootste deel van de wereldbevolking leeft onder erbarmelijke omstandigheden.
   Lees je hier zelden iets over.
   Te druk met Hillary en revolutie roepen.

   6 likes
 2. En wie wordt de “lord of the rings” daar gaat het allemaal om. Daar heb je ze weer die ringen.
  Lord of the rings = Cernunnos = Satan. Competitiewoede = wij tegen zij denken. Maar dat terzijde, gisteren was dat bericht over Yuri van Gelder die uit de competitie was gezet, elk half uur op de radio. Van ‘s morgens tot ‘s avonds is dit nietszeggende nieuwsfeit opgelezen door die NOS zombies achter de microfoon. Dan denk je toch alleen nog maar; dit is blijkbaar het nieuws van de wereld. Dat ze in Miami de stad nu openlijk besproeien met insecticide boeit blijkbaar niet. Sorry maar wie met deze nieuwsgaring nog niet door heeft dat er iets niet spoort is wel heel erg diep in slaap.

  24 likes
 3. Heb niks gezien, en dat hou ik zo.

  18 likes
 4. In wedstrijdverband kun je je meten met anderen.
  Holistisch gaat niet om winnen of verliezen.
  “We are the champions”, dat is wat de rijke top ervan heeft gemaakt.
  Het bevorderen van het WIJ-ZIJ denken.
  Zoals op de bovenstaande foto bij het artikel.
  Het denken in groepen, en vervolgens groepen tegen elkaar opzetten en uitspelen.
  Juist bij sportevenementen zie je het thema: Geef het volk brood en spelen.
  Zie en luister. Zet de TV of radio maar aan.
  Roeren in de brei, zodat het volk verdeeld is.
  Binnenkort begint in Nederland de aanloop naar de verkiezingen.
  Bedrog en verdeeldheid zaaien om te verhullen dat het individu binnen de lijntjes moet blijven.
  Het dictaat van een elite. Anders lig je eruit. Dan mag je niet mee doen.

  14 likes
 5. Twee jaar geleden was het WK voetbal in Brazilië. Tijdens de groepswedstrijden begon mij iets op te vallen. Na de wedstrijd Nederland-Spanje die ‘we’ met 5-1 hadden gewonnen, stonden Nederlandse journalisten voor het stadion om reacties van de euforische Oranje supporters vast te leggen. Maar al deze in oranje kleding en pruiken uitgedoste mensen, spraken helemaal geen Nederlands, het waren allemaal Brazilianen?!

  De volgende dag speelde Engeland en Italië tegen elkaar, ik had wat minder oog voor het voetbalspel en wat meer voor de tot de nok gevulde tribunes. Maar de meer dan 50.000 supporters in het stadion, hadden maar vier verschillende kleuren t-shirts aan. Bijna de helft had witte shirts aan (Engelse supporters), de andere helft blauwe (Italianen) en her en der droegen wat supporters rode of gele shirts. Er kwamen ook geen close-up sfeerbeelden tussendoor van deze supporters. En de ‘Engelse’ supporters met de spierwitte shirts zagen er behoorlijk ‘donker’ uit! Engelse voetbalfans zitten trouwens vaak in hun blote bast in het stadion, zeker in een warm land.

  Mijn conclusie was dat er amper kaarten verkocht waren voor de groepswedstrijden. En dat de organisatie het stadion gevuld had met duizenden stewards. Want ja, the show must go on!

  14 likes
 6. Controle…Geef het volk brood en spelen. Heb niet de illusie dat dit ooit zal veranderen, de gemiddelde burger is te behept met zijn eigen pleziertjes en geneugten.

  11 likes
 7. Sport en oorlog zorgen juist voor verdeeldheid .
  Je kan beter met elkaar naar de kroeg gaan dan tegen elkaar te strijden in de kleur van je land.

  11 likes
 8. Competiedrang staat haaks op Samenwerken. Mijn persoonlijke advies: Negeer deze “Spelen”. Doe wat beters met je tijd.

  7 likes
  • De competitie speel je voornamelijk als sporter tegen jezelf. Ik kijk wel. Prachtig om te zien hoe bepaalde groepen/mensen boven zichzelf en anderen kunnen uitstijgen. Rugby wedstrijd Fuji eilanden tegen Engeland bv. Zonder samenwerking kun je dit niet bereiken. Zonder alle persoonlijke energieën bij elkaar te krijgen kun je geen hoger niveau/doel bereiken. Van sporten leer je juist heel veel.

   2 likes
   • Neem voetbal. Leicester wordt kampioen van Engeland. Een club met het minste geld. Dus geld zegt niet alles. Veel voetbalkenners zien dit als wraak tegen het geldsysteem. Dus mensen zijn er wel degelijk van bewust. Sportiviteit is ook het incasseren van verlies en daarna begin je weer opnieuw, iets wat het geld/macht systeem niet kent.
    Ik vind het jammer dat de berichten hier dingen door elkaar haalt. Ben je sportief dan kun je verbroederen. Ben je niet sportief dan krijg je oorlog/ruzie/scheve gezichten, maar dan weet je ook niet waar sport/het leven zelf om draait.

    1 likes
 9. De Olympische spelen is alleen voor profs. Niet voor de gewone man. Als er eens gewone mensen meededen was het leuker. Het kost ten eerste veel te veel geld. Belachelijk veel. Het is een grote poppenkast. Eengrote afleiding voor wat er elders op de wereld gebeurt. En niks anders.

  8 likes
 10. Het is allemaal om de heersende elite in stand te houden.

  5 likes
 11. Lekker belangrijk… de egotrip volgen van sport”helden”.

  4 likes
 12. De olympische spelen, hoor om me heen wel mensen die ernaar kijken en er zelfs verslaafd aan lijken. Competitie is niks mis mee, sporten is leuk en gezond. Maar om er nu dag in dag uit naar te kijken. Ik doe andere dingen met mijn tijd en sport liever zelf. Gezonde geest in een gezond lichaam. Ik rook niet, ik sport. Verbroedering gebeurt niet door sporten.

  1 likes
  • Mijn zoon voetbalt van jongs af aan. Is een teamsport. Met vele kleurtjes/achtergronden. Die jongens komt ie nu ook tegen bij zijn bijbaantje/stage. Er is meteen een klik. Van he ik ken jou enz. Dus het voetballen verbindt, omdat je al stof hebt om ergens over te praten.

   0 likes
   • Dus daarom een eigen vlag, volkslied, en supporters.
    Ik verwacht dat er bij echt hoge beschavingen niet tegen elkaar gestreden word om te laten zien wie de beste is.

    1 likes
 13. Men buit de spelers ook uit. Ik sta wel achter het begrip, dat je ergens goed in mag zijn. Iedereen heeft de vrijheid om te doen, wat ie leuk vindt om te doen. Uitdagingen zijn daarbij nodig. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar. Dat de balans zoek is, heeft meer met het geld/systeem te maken. Wat dat betreft kun je hier ook wel weer zien, dat we in een gestuurde eindtijd leven. De opening ging over de natuur/gevolgen. Amsterdam enz. onder water bv.
  We zitten dus in een Niburu. Of het nu door de mens zelf veroorzaakt is of wordt of door een natuurlijk fenomeen: de gevolgen blijven hetzelfde.

  2 likes
 14. De hysterie rondom de O.S.; het onbegrijpelijke fanatisme van de TOPsporters; die járen van hun leven opofferen door de loodzware trainingen , met veel (dure) blessures, en vervolgens staan te janken als ze verliezen met 1 /100 e seconde en slechts zilver krijgen i.p.v goud : dan ben je behoorlijk ziek , zou ik zeggen.
  EN DIT ALLES VOOR TWÉÉ WEKEN!!! Sport is prima, fijn en gezond; maar NIET ten koste van arme bevolking, kaalslaan van de natuur; verongelukte (goedkope) arbeiders bij de bouw van het
  “DORP” , dat na die twee weken vervalt tot ruïnes, en hóé geweldig is het als je 1 / 100 e seconde
  harder kan lopen of zwemmen dan een ander?!!!
  GA WAT ÉCHT LEUKS OF NUTTIGS DOEN!!!!!

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

gebeuren

Er gebeuren overal ter wereld hele bizarre dingen

Er gebeuren allerlei bizarre dingen op aarde. ...

openingsceremonie

Bereidde deze olympische openingsceremonie ons voor op het coronavirus?

Op 27 juli 2012 vond de openingsceremonie ...