Homepagina » Gezondheid » Japanse wetenschappers ontkrachten statinehype: mensen met hoog cholesterol leven langer
Japanse wetenschappers ontkrachten statinehype: mensen met hoog cholesterol leven langer

Japanse wetenschappers ontkrachten statinehype: mensen met hoog cholesterol leven langer

De Schotse arts en onderzoeker Malcolm Kendrick, schrijver van het boek De Cholesterolhype, zegt al jaren dat je langer zult leven als je een hoog cholesterol hebt. Andersom geldt: als je een laag cholesterol hebt, sterf je jonger. Cholesterolverlagende medicijnen (statines) worden echter massaal geslikt, in Nederland door 1,5 miljoen mensen. Ze werken alleen bij mannen van middelbare leeftijd en niet bij vrouwen en ouderen. Bovendien hebben ze veel vervelende bijwerkingen.

Op 30 april werd in het blad Annals of Nutrition and Metabolism een Japans onderzoek naar cholesterol gepubliceerd. De hoofdonderzoeker stelt voorop dat hij lange tijd heeft geloofd dat statines een heilzame werking hebben. Hij gaf zelfs lezingen over de voordelen van statines. Achteraf gezien waren dat ‘verschrikkelijke en onvergeeflijke fouten’.

Tijdgebrek

De Japanse wetenschappers merken op dat artsen simpelweg niet genoeg tijd hebben om zelf onderzoek te doen naar cholesterol. Ze nemen de informatie over die wordt aangeleverd door de farmaceutische industrie.

De meeste Japanse studies schetsen een interessant beeld: naarmate het LDL-cholesterolgehalte stijgt, neemt de sterfte af. Het credo ‘hoe lager het cholesterolgehalte, hoe beter’ gaat in Japan niet op. Ouderen met de hoogste cholesterolgehaltes hebben de hoogste overlevingskans.

Paradigmaverschuiving

De onderzoekers pleiten voor een paradigmaverschuiving: we moeten de rol die cholesterol speelt bij onze gezondheid en cholesterolbehandelingen herzien. Ze besteden veel aandacht aan de richtlijnen voor cholesterol, omdat die over het algemeen zeer serieus worden genomen. Artsen volgen de richtlijnen klakkeloos omdat ze vaak geen tijd hebben om te kijken of ze kloppen.

De enorme zwendel met statines in de gezondheidszorg is ontmaskerd, maar de Japanse wetenschappers geven zelf al aan dat de mythe in stand wordt gehouden omdat er te veel geld op het spel staat.

Heart of the Matter

Eén van de beste documentaires over deze megazwendel is Heart of the Matter. De film werd in 2013 uitgezonden op de Australische tv. Hoewel de medische autoriteiten de uitzending niet konden voorkomen, hebben ze zender ABC er wel toe weten te dwingen de documentaire van hun website te verwijderen. Dr. Michael Eades heeft de film op Vimeo gezet.

Boekentip: De Cholesterolhype

[Karger]

Vind je deze info belangrijk? Deel het dan met je kennissen op Facebook/Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

18 reacties

 1. het is al jaren geweten dat er een onderscheid gemaakt moet worden tussen hdl (de slechte) en ldl (de goede) cholesterol

  2 likes
  • “Er bestaat geen slecht cholesterol” heb ik gelezen in een andere studie…We worden op het verkeerde been gezet. De Big Pharma is pas tevreden als IEDEREEN aan de statines is. Ik kreeg zelf vreselijke spierpijnen van het spul en ben er mee gestopt. Ik voelde me een oud wijf en had alle dagen pijn bij het lopen en het staan. Nu voel ik me weer zoals het hoort : fit en vrij van pijn… (68jaar).

   18 likes
  • Dat onderscheid wordt ook gemaakt. LDL is het “slechte cholesterol” hoor. FF beter opletten dit is geen oud artikel van voordat er verschil gemaakt werd tussen verschillende typen cholesterol.

   1 likes
 2. Waarheid of een hype? Ik houd het zelf maar gewoon bij “alles met mate”…

  10 likes
 3. Interessant onderzoek.
  In Japan eten de mensen veel minder vlees en veel minder geharde vetten. Ook veel minder zoetigheid. Maar wel veel meer vis en tofu. Dus of je de conclusies van Japans onderzoek onverkort kunt toepassen op de westerse wereld? Wees een klein beetje voorzichtig.
  In het westen is de sterfte door hart- en vaatziektes de afgelopen decennia afgenomen. Zou er echt geen relatie zijn met het gebruik van statines?

  6 likes
  • Veel mensen houden de laatste jaren er een gezondere levenswijze op na en dat is een veel betere ontwikkeling dan overal een pil voor uit te schrijven…

   9 likes
 4. Paradox: je kunt natuurlijk zeggen dat de toename hart en vaatziektes te wijten is aan de welvaartsmaatschappij.

  Je kunt echter niet onderkennen – als in ‘feit volgens de statistieken’- dat de opkomst van hart en vaatziektes best paralel loopt met de opkomst van becel achtige smeerseltjes tegen hart en vaatziektes….

  11 likes
  • wat denk je als je als mens steeds maar op dieet gezet word en dat met voedsel waar alle vit eruit gekweekt is hoe gezond is dat.
   Ik denk al jaren dat dikke mensen die op dieet gezet worden ivm met hun cloresterol of om andere reden zo de dood worden ingejaagt.
   Hoe minder je eet hoe minder je vit binnen krijgt.
   Ik las eens dat bv in bananen vergeleken met vele jaren terug 90 procent minder vit en antioxidanten bevatten.
   Dan de stralingen waaraan wij aan bloot gesteld worden kan ook niet goed zijn.
   Deze mensen hebben dan stukken minder weerstand.

   Ook ga ik ervan uit dat stevige mensen bv in de USA steviger zijn geworden ivm dat in voedsel bijna geen vit en antioxidanten meer zitten en dat mensen in hun onderbewuste weten dat ze meer moeten eten om genoeg binnen te krijgen.

   Niks mis dus met de stevige mens.
   niks mis dus met cloresterol,,,

   4 likes
 5. Dat slank zijn gezond is is ook kolder.
  Kijk maar eens in de bejaarde huizen bv daar zijn de meeste mollig en dat zegt genoeg.

  Als je op de IC beland dan heb je een reserve nodig en het is bewezen dat magere/slanken mensen het eerste bezwijken op de IC.
  De tweede groep die daarna bezwijkt zijn de hele zware mensen en let op! Samen met de mensen die een “normale” gewicht hebben.
  De mollige mensen hebben op de IC de meeste overlevings kansen.

  Ook is bewezen dat mensen die in maart geboren zijn gemiddelt genomen het langste leven.
  Wat toen ook opviel dat deze groep gemiddelt genomen geheel hun leven aan de zwaarste waren vergelijken met mensen die in de andere maanden geboren waren.
  Mensen die in juli geboren waren leefde gemiddelt genomen het kortste en je raad het al die kilo’s van deze mensen,,,,,,,

  Onze dna ligt heel dicht bij de varken en die beeste zien er ook gezondste uit als ze mollig zijn.

  Dan gaan we een eeuwtje terug toen zag men het liefste stevige boeren dochters als je schoondochter want dan het je zoon een goed gezonde vrouw aan de haak geslagen die een goede reserve had en goed op het land kon werken en baby’s op de wereld kon zetten.

  In de jaren 60 werd dun zijn in de mode,, maar wel een lijf met grote bortsen en brede heupen en de rest liefste zo slank mogelijk.
  Rond de jaren 90 zag men het liefste alles plat geen tiet en gene billen en wallen onder de ogen was ook gene bezwaar en je zo mager was als een lat en eruit zag als een junkie was je ene prachtig foto model.
  Nu mag je weer kont heben en veel tiet maar wel graag nog slank zijn.
  Tis te zot dat een menselijf aan de mode mee moet doen om mooi gevonden te moeten worden ppfff.

  En die pillenmafia springt hier graag op in als het maar geld oplevert.

  8 likes
  • Antropologische studies laten daarentegen toch echt zien dat echt magere volkeren -dus niet eens de dunne- het gezondst zijn.Hoe die magere volken het deden op de IC? Ach, ze waren gewoon kerngezond door eeuwenoude volkswijsheid ipv door big pharma, er kwam ook helemaal geen IC aan te pas.

   3 likes
  • Je hoeft toch alleen maar naar de oudste mensen die er nu leven te kijken om te weten dat je langer leeft als je mager bent? Ooit een dikkertje van boven de 100 gezien? Ik niet.

   2 likes
 6. Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen. Cholesterol is nodig. Zonder cholesterol kunnen mensen niet leven. ( https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog-cholesterol# )

  Als mensen hun cholesterol niveau te hoog hebben kunnen allerlei kwalen de kop opsteken . Dat men met een te hoog niveau langer zou leven is nergens op gebaseerd . Het ene lichaam reageert niet precies zoals het andere, de ene kan iets wel verdragen en de andere niet, de ene mens vind iets lekker en de andere lust dat niet en ieder mens reageert weer verschillend op geneesmiddelen .

  Het ene lichaam kan een overtollige cholesterol spiegel makkelijke afbreken dan de ander , of dat de effectiviteit van een stof bij de ene mens een heftiger/grotere impact op het lichaam heeft dan bij een ander. Maar waarom dit alles zo gemakkelijk in verband gebracht kan worden met de lengte van onze jaren is een voorbaarlijke conclusie . Ik trek mijn conclusie ongeacht de conclusies die (wetenschappelijke) voor en tegenstanders ons graag willen doen geloven, en dat is dat levens kwaliteit van hoe je je voelt en inzetbaarheid (door goed eetgedrag en voldoende beweging) de voorkeur heeft boven een levens kwantiteit (langer leven) ondanks vele overdadige gewoonten zij toch mogelijk wel sneller door de voorraad cholesterol weet te raken (behaalt door een geoptimaliseerde stofwisseling in dit geval).

  2 likes
 7. eeeuuh… HDL is de goeie en LDL de slechte…. goe bezig.

  1 likes
 8. En om de discussie af te sluiten:

  “We have studies like that,” Dr. Kendrick says. “There’s a huge study in Austria of 150,000 people, which showed that the higher your cholesterol level was, the longer you lived. And the lower your cholesterol level was, the shorter you lived. These [findings] don’t see the light of day. They are published, but silenced…”
  Bron: Dr. Mercola

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Honderdduizenden mensen leggen het loodje omdat dokters overbodige en onwenselijke medicijnen voorschrijven. Hoe is het zover gekomen?

Honderdduizenden mensen leggen het loodje omdat dokters overbodige en onwenselijke medicijnen voorschrijven. Hoe is het zover gekomen?

Dokters worden massaal nageschoold door reclamebureaus. Deze ...

Mensen gaan dood omdat cannabis illegaal is. Arts en professor zegt waar het op staat

Mensen gaan dood omdat cannabis illegaal is. Arts en professor zegt waar het op staat

Een arts en professor stelt dat er ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+

Op grond van de Algemene Verordering Gegevensbescherming worden cookies als persoonsgegevens beschouwd. Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt door op de 'Cookies Accepteren' knop te klikken, of door deze site te gebruiken. Wanneer u klikt of scrolt op deze site, wordt dit gezien als gebruik.