Homepagina » Gezondheid » Je lichaam effectief ontgiften met oil pulling of olie trekken
Je lichaam effectief ontgiften met oil pulling of olie trekken

Je lichaam effectief ontgiften met oil pulling of olie trekken

Na 3000 jaar lijkt een oud ochtendritueel weer helemaal terug te zijn van weggeweest. In het Westen krijgt oil pulling of olie trekken steeds meer bekendheid. Het is een eenvoudig ritueel: je vult je mond iedere dag met kokos- of sesamolie en laat de olie zo’n 10 minuten langs je tanden en tandvlees gaan. Op deze manier ‘trek’ je gifstoffen uit je lichaam en worden ze vastgehouden door de olie, die je als je klaar bent weer uitspuugt.

Hoewel deze trend vrij uniek lijkt te zijn, is olie trekken diep geworteld in Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. In de Charaka Samhita, oude teksten in het Sanskriet, wordt naar olie trekken verwezen als ‘gandusha’ of ‘kaval’. Het zou helpen tegen meer dan 25 aandoeningen, waaronder migraine, astma, bronchitis, artrose en hoofdpijn.

Volgens expert dr. Scott Gerson is aangetoond dat olie trekken vele aandoeningen helpt voorkomen. “Het wordt gebruikt tegen tandbederf, nare geurtjes, bloedend tandvlees en een droge keel, terwijl de tanden en het tandvlees worden versterkt,” aldus Gerson, een Ayurvedische arts uit New York. “Het wordt ook gebruikt tegen bepaalde gevallen van anorexia en lijkt de smaakfunctie in de mond en eetlust te bevorderen. En het wordt gebruikt bij de behandeling van oogaandoeningen.”

Theoretisch gezien dringt olie trekken ontstekingen terug door de gifstoffen – bekend als ama – te absorberen. Deze gifstoffen, van pesticiden en kunstmest tot chloor en ammonia, worden gevonden in de lucht, het water en de voedselvoorraad en komen dagelijks in ons lichaam terecht. Tijdens het olie trekken worden deze gifstoffen uit het weefsel in de mondholte en het bloed in de tong getrokken.

Sesam- en kokosolie (soms ook zonnebloemolie) bevatten essentiële vetzuren die een goede oplossing vormen voor het grootste gedeelte van de gifstoffen in het lichaam. “De meeste gifstoffen in het lichaam zijn niet polair of lipofiel, wat betekent dat ze in vet oplossen,” zei Gerson. “Als je een appel eet die besproeid is met pesticiden, zijn die gifstoffen oplosbaar in vet.”

Hoewel olie trekken relatief nieuw is in het Westen, zijn er al wel de nodige studies naar gedaan. In 2009 bleek uit een studie dat olie trekken tandplak vermindert en effectiever is dan spoelen met chloorhexidine. In 2008 werd aangetoond dat olie trekken de hoeveelheid mondbacteriën in het tandplak en speeksel effectief terugdringt.

Voor het beste resultaat is het aan te raden iedere ochtend olie te trekken. Oil pulling heeft alles te maken met begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Ayurveda gaat over holistisch leven, hoe je jezelf afstemt op je eigen lichaam, de natuur, de seizoenen en het klimaat.

[Fox News]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • geerard vijfhuizen schreef:

  Manzanillaboom sap uit de schors werkt ook heel goed bij het ontgiften gewoon je hele lijf insmeren met ontgiften sap en een bijtje door je thee heendoen

  7 likes
 • Mahé schreef:

  En als je toch met olie bezig ben, smeer je hele lijf (incl. hoofd) en laat t 30 minuten zitten.
  Veeg daarna zoveel mogelijk met bijv. keukenrol eraf.
  Neem vervolgens een stevige warme douche.
  Het effect van ontgiften is dan vele malen sterker.
  Koudgeperste Sesamolieolie op ongeveer 40 graden is heel geschikt.
  Er zijn ook speciale ontgiftende olieën in ayurveda.
  Googelen als je meer wilt weten.

  Succes

  7 likes
 • bsur schreef:

  oil pulling in 10 stappen

  koop zonnebloem- of sesamolie van eerste persing. Liefst van biologische oorsprong. Is dit laatste niet mogelijk? Ook goed. Zonnebloem- en sesamolie garanderen de beste resultaten.
  doe de behandeling altijd op je nuchtere maag, bij voorkeur ’s ochtends. Lukt dit niet, dan kan je ook op andere tijdstippen olie trekken. Let er wel op dat er drie volle uren liggen tussen het ogenblik waarop je met de olie begint en je laatste maaltijd. Tussen het olie trekken en je laatste drankje dient zeker een half uur te zitten.
  neem 1 eetlepel olie en breng die hoeveelheid in je mond.
  kauw, duw, stuw, trek, zuig en beweeg de olie onophoudelijk in je mond en tussen je tanden.
  vermijd zoveel mogelijk het doorslikken van olie. Ze bevat een bom toxines.
  hou dit vijftien tot twintig minuten vol.
  spuw de olie tenslotte uit in het toilet of buiten. Niet in de lavabo of gootsteen omdat ze wemelt van bacteriën in hun beginstadium.
  hou de kleur van de uitgespuwde olie in het oog. Is de kleur wit? Dan heb je lang genoeg gespoeld. Is ze nog geel? Dan moet je ofwel meer bewegingen maken met de olie of nog langer spoelen en trekken.
  spoel daarna je mond grondig schoon met lauw water waarin wat zeezout is opgelost. Je kan desgewenst bijkomend je tanden en tong poetsen.
  je mag tot driemaal daags aan oil pulling doen.

  10 likes
 • poseidon schreef:

  Zo zie je maar dat de natuur toch vaak middelen heeft die niets kosten en vaak beter zijn dan menig westers / farmaceutisch geneesmiddel. Over de bijtjes / bijen gesproken: bijensteektherapie.com
  ook de steken zijn gezond en worden toegepast 😉

  3 likes
 • Cdude schreef:

  In het artikel wordt aangetoond dat je met olie spoelen tandplak kan voorkomen/verminderen.
  Waar is het bewijs dat je er je lichaam me zou kunnen ‘ontgiften’? Dat is een heel ander mekanisme en nergens besproken of aangetoond.

  3 likes
 • Alex Donkers schreef:

  ‘Hoewel deze trend vrij uniek lijkt te zijn’

  Wat wordt met dit zinsdeel bedoeld?

  2 likes
 • Tj.Paz schreef:

  Wanneer leert de mens nu eens dat het ont omkom baar is om te sterven. Het eeuwige gezoek om niet te hoeven te sterven of het leven verlengen is vaal tegen beter weten in. Of men u vroeger of later sterft is niet in tijd uit te drukken. Het is veel belangrijker om een vruchtbaar leven en een gevuld leven te ondergaan en iets nalaten voor de mensheid… Tijd is niet belangrijk. Want is een flits kan men de wereld veranderen met een goed idee.

  2 likes
 • bassiedeboer.nl schreef:

  De bijen raken al uitgestorven, als je ze nou ook nog in je thee gaat doen….

  0 likes
 • Fred schreef:

  Bij oil pulling wordt geclaimd dat het gifstoffen door de slijmvliezen in de mond in je speeksel terecht komen. Gifstoffen worden in mijn (en uw) lichaam gewoon via het bloed naar de lever getransporteerd en slijmvliezen zijn juist bedoeld om bacteria tegen te houden.

  Wat is het werkingsmechanisme?

  Overigens zegt reageerder bsur dat je de kleur van de olie in de gaten moet houden: als deze wit is ben je klaar. Dat is echter doodnormaal, want door het lange bewegen van de olie in de mond ontstaat een emulsie van olie met mondvocht. Die emulsie is altijd wit omdat je een soort boter hebt gemaakt.

  Zie ook hier: http://kokosvet.blogspot.nl/2014/09/oil-pulling.html

  0 likes
 • Dan schreef:

  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat spoelen met water net zo effectief is als spoelen met die dure olie!

  0 likes
 • x

  Check Also

  Kan kokosolie de ziekte van Alzheimer omkeren? Dit onderzoek suggereert van wel

  Kan kokosolie de ziekte van Alzheimer omkeren? Dit onderzoek suggereert van wel

  Recentelijk werd een Spaanse studie gepubliceerd over ...

  Deze populaire olie om in te bakken leidt tot geheugenverlies. Wat is een goed alternatief?

  Deze populaire olie om in te bakken leidt tot geheugenverlies. Wat is een goed alternatief?

  Denk je dat de olie die je ...

  >