Gezondheid

Je lichaam effectief ontgiften met oil pulling of olie trekken

Help door deze informatie met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Na 3000 jaar lijkt een oud ochtendritueel weer helemaal terug te zijn van weggeweest. In het Westen krijgt oil pulling of olie trekken steeds meer bekendheid. Het is een eenvoudig ritueel: je vult je mond iedere dag met kokos- of sesamolie en laat de olie zo’n 10 minuten langs je tanden en tandvlees gaan. Op deze manier ‘trek’ je gifstoffen uit je lichaam en worden ze vastgehouden door de olie, die je als je klaar bent weer uitspuugt.

Hoewel deze trend vrij uniek lijkt te zijn, is olie trekken diep geworteld in Ayurveda, een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. In de Charaka Samhita, oude teksten in het Sanskriet, wordt naar olie trekken verwezen als ‘gandusha’ of ‘kaval’. Het zou helpen tegen meer dan 25 aandoeningen, waaronder migraine, astma, bronchitis, artrose en hoofdpijn.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/07/nexit-nu.png

Volgens expert dr. Scott Gerson is aangetoond dat olie trekken vele aandoeningen helpt voorkomen. “Het wordt gebruikt tegen tandbederf, nare geurtjes, bloedend tandvlees en een droge keel, terwijl de tanden en het tandvlees worden versterkt,” aldus Gerson, een Ayurvedische arts uit New York. “Het wordt ook gebruikt tegen bepaalde gevallen van anorexia en lijkt de smaakfunctie in de mond en eetlust te bevorderen. En het wordt gebruikt bij de behandeling van oogaandoeningen.”

Theoretisch gezien dringt olie trekken ontstekingen terug door de gifstoffen – bekend als ama – te absorberen. Deze gifstoffen, van pesticiden en kunstmest tot chloor en ammonia, worden gevonden in de lucht, het water en de voedselvoorraad en komen dagelijks in ons lichaam terecht. Tijdens het olie trekken worden deze gifstoffen uit het weefsel in de mondholte en het bloed in de tong getrokken.

Sesam- en kokosolie (soms ook zonnebloemolie) bevatten essentiële vetzuren die een goede oplossing vormen voor het grootste gedeelte van de gifstoffen in het lichaam. “De meeste gifstoffen in het lichaam zijn niet polair of lipofiel, wat betekent dat ze in vet oplossen,” zei Gerson. “Als je een appel eet die besproeid is met pesticiden, zijn die gifstoffen oplosbaar in vet.”

Hoewel olie trekken relatief nieuw is in het Westen, zijn er al wel de nodige studies naar gedaan. In 2009 bleek uit een studie dat olie trekken tandplak vermindert en effectiever is dan spoelen met chloorhexidine. In 2008 werd aangetoond dat olie trekken de hoeveelheid mondbacteriën in het tandplak en speeksel effectief terugdringt.

Voor het beste resultaat is het aan te raden iedere ochtend olie te trekken. Oil pulling heeft alles te maken met begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Ayurveda gaat over holistisch leven, hoe je jezelf afstemt op je eigen lichaam, de natuur, de seizoenen en het klimaat.

[Fox News]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
geerard vijfhuizen
geerard vijfhuizen
10 jaren geleden

Manzanillaboom sap uit de schors werkt ook heel goed bij het ontgiften gewoon je hele lijf insmeren met ontgiften sap en een bijtje door je thee heendoen

poseidon
poseidon
10 jaren geleden

Zo zie je maar dat de natuur toch vaak middelen heeft die niets kosten en vaak beter zijn dan menig westers / farmaceutisch geneesmiddel. Over de bijtjes / bijen gesproken: bijensteektherapie.com
ook de steken zijn gezond en worden toegepast 😉

Mahé
Mahé
10 jaren geleden

En als je toch met olie bezig ben, smeer je hele lijf (incl. hoofd) en laat t 30 minuten zitten.
Veeg daarna zoveel mogelijk met bijv. keukenrol eraf.
Neem vervolgens een stevige warme douche.
Het effect van ontgiften is dan vele malen sterker.
Koudgeperste Sesamolieolie op ongeveer 40 graden is heel geschikt.
Er zijn ook speciale ontgiftende olieën in ayurveda.
Googelen als je meer wilt weten.

Succes

Alex Donkers
Alex Donkers
10 jaren geleden

‘Hoewel deze trend vrij uniek lijkt te zijn’

Wat wordt met dit zinsdeel bedoeld?

Back to top button
14
0
We lezen graag je reactie!x