Homepagina » Archeologie » Katale Khor, Aras en de joods-Iraanse gemeenschap (video)
Katale Khor, Aras en de joods-Iraanse gemeenschap

Katale Khor, Aras en de joods-Iraanse gemeenschap (video)

De aanwezigheid van een joodse minderheid in Iran gaat terug tot 593 voor Christus toen Cyrus II de Grote, de stichter van het Perzische Rijk, de joden uit hun Babylonische gevangenschap bevrijdde.

Koningin Esther, één van de meest tot de verbeelding sprekende joodse vrouwen en feministe avant la lettre, leefde in het toenmalige Perzische Rijk.

Iraanse joden vormen vandaag de dag de grootste gemeenschap in het Midden-Oosten buiten Israël en Turkije. Er wonen nu zo’n 25.000 in Iran. Dat land staat erom bekend de joodse gemeenschap ‘goed te behandelen’. In Israël wonen naar schatting 250.000 joden van Iraanse komaf.

Aras

In de noordwestelijke Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan bevindt zich de Aras-vrijhandelszone (AFZ). De zone beslaat een gebied van 97 vierkante kilometer en trekt met name mensen aan die willen investeren in de hydrocultuur. Een belangrijk voordeel van hydrocultuur is het gemakkelijk en nauwkeurig doseren van voedingsstoffen. Ook zijn veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger onder de duim te houden dan bij de traditionele kweek.

De vrijhandelszone, met in het centrum de Iraanse stad Jolfa, bevindt zich tussen twee beschermde gebieden, te weten Kiamaki en Arasbaran. Er zijn spoorwegen, filialen van alle grote banken en verzekeringskantoren, overheidsgebouwen, hotels, restaurants en ook is er een vliegveld (Tabriz).

Katale Khor

In de Iraanse provincie Zanjan bevindt zich de Katale Khor-grot. Deze grot ligt op zo’n 410 kilometer van de hoofdstad Teheran. Katale Khor betekent letterlijk ‘berg van zon’. Uit geologische studies die in 1984 zijn gedaan is gebleken dat de grottenformatie uit het Jura stamt, een periode die duurde van ongeveer 199,6 tot 145,5 miljoen jaar geleden.

Gedacht wordt dat de grot aansluit op de Ali-Sadr-grot in de provincie Hamadan. De Ali-Sadr-grot is de grootste watergrot ter wereld en trekt ieder jaar miljoenen bezoekers. Opgravingen en archeologische studies hebben geleid tot de ontdekking van oude kunstwerken, kannen en kruiken die tenminste 12.000 jaar oud zijn. De grot raakte in de vergetelheid en werd pas in 1963 herontdekt door Iraanse bergbeklimmers.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd:

 Vond je dit artikel goed? Deel het dan met iedereen op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

gates

Rutte geeft honderden miljoenen aan vaccingroep Bill Gates: ‘Trotse geldschieter’

Tijdens de Global Vaccine Summit is donderdag ...

Er is iets geks met de toekomst

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het onderbewustzijn ...