Archeologie

Katale Khor, Aras en de joods-Iraanse gemeenschap (video)

Help door deze informatie met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De aanwezigheid van een joodse minderheid in Iran gaat terug tot 593 voor Christus toen Cyrus II de Grote, de stichter van het Perzische Rijk, de joden uit hun Babylonische gevangenschap bevrijdde.

Koningin Esther, één van de meest tot de verbeelding sprekende joodse vrouwen en feministe avant la lettre, leefde in het toenmalige Perzische Rijk.

Iraanse joden vormen vandaag de dag de grootste gemeenschap in het Midden-Oosten buiten Israël en Turkije. Er wonen nu zo’n 25.000 in Iran. Dat land staat erom bekend de joodse gemeenschap ‘goed te behandelen’. In Israël wonen naar schatting 250.000 joden van Iraanse komaf.

Aras

In de noordwestelijke Iraanse provincie Oost-Azerbeidzjan bevindt zich de Aras-vrijhandelszone (AFZ). De zone beslaat een gebied van 97 vierkante kilometer en trekt met name mensen aan die willen investeren in de hydrocultuur. Een belangrijk voordeel van hydrocultuur is het gemakkelijk en nauwkeurig doseren van voedingsstoffen. Ook zijn veroorzakers van plantenziektes zoals schimmels en bacteriën eenvoudiger onder de duim te houden dan bij de traditionele kweek.

De vrijhandelszone, met in het centrum de Iraanse stad Jolfa, bevindt zich tussen twee beschermde gebieden, te weten Kiamaki en Arasbaran. Er zijn spoorwegen, filialen van alle grote banken en verzekeringskantoren, overheidsgebouwen, hotels, restaurants en ook is er een vliegveld (Tabriz).

Katale Khor

In de Iraanse provincie Zanjan bevindt zich de Katale Khor-grot. Deze grot ligt op zo’n 410 kilometer van de hoofdstad Teheran. Katale Khor betekent letterlijk ‘berg van zon’. Uit geologische studies die in 1984 zijn gedaan is gebleken dat de grottenformatie uit het Jura stamt, een periode die duurde van ongeveer 199,6 tot 145,5 miljoen jaar geleden.

Gedacht wordt dat de grot aansluit op de Ali-Sadr-grot in de provincie Hamadan. De Ali-Sadr-grot is de grootste watergrot ter wereld en trekt ieder jaar miljoenen bezoekers. Opgravingen en archeologische studies hebben geleid tot de ontdekking van oude kunstwerken, kannen en kruiken die tenminste 12.000 jaar oud zijn. De grot raakte in de vergetelheid en werd pas in 1963 herontdekt door Iraanse bergbeklimmers.

Bron: Presstv.ir

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x