Homepagina » Buitenland » Journalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten
Journalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten

Journalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten

Sinds 11 september 2001 greep het Westen in zeven islamitische landen in. In al die landen is het sindsdien slechter geworden. De Duitse journalist Michael Lüders concludeert dat het Westen zijn eigen monsters heeft gecreëerd. Volgens hem verdient Islamitische Staat dan ook het label ‘Made in USA’.

Lüders scoorde met zijn boek Wie wind zaait een heuse bestseller. Zijn striemende aanklacht tegen de westerse interventie in het Midden-Oosten leest als een trein. Hoe graag we onszelf ook wijsmaken dat we opkomen voor democratie en mensenrechten, in werkelijkheid zijn we alleen geïnteresseerd in geopolitieke belangen en olie. En als we daarvoor miljoenen levens moeten opofferen? Dan is dat jammer.

Als beginpunt van de tragische westerse politiek in het Midden-Oosten noemt de politicoloog en islamwetenschapper de afzetting van de democratisch gekozen Iraanse premier Mossadegh in 1953. Die wilde indertijd de Iraanse olie-industrie nationaliseren, tot grote ergernis van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Hand in eigen boezem

Het Westen zette Mossadegh af in een door de CIA geleide coup, waarna een scala aan gebeurtenissen in Iran in gang werd gezet, met als dieptepunt de Islamitische Revolutie van 1979. Sinds dat jaar is Iran een theocratisch geregeerd land.

Zodra Mossadegh verdwenen was, bracht de CIA sjah Mohammad-Reza Pahlavi weer in het zadel. Die was één van de trouwste bondgenoten van de VS. Hij bewaakte zijn positie door alle rijkdom met een beperkte elite te delen, waardoor bij de gewone Iraniërs de frustraties groeiden.

Journalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten

Michael Lüders (DW)

In het Westen is het volk steeds voorgehouden dat de revolutie was te wijten aan de radicale sjiitische islam. Lüders neemt het de westerse leiders zeer kwalijk dat ze zoveel moeite hebben de hand in eigen boezem te steken.

Wurgend sanctieregime

Hij noemt nog een aantal andere, goed gedocumenteerde voorbeelden die de omstreden politiek van het Westen aantonen. Zo steunde de VS jihadisten in Afghanistan, die zich later tegen de VS keerden.

In Syrië volgde de VS het patroon uit Afghanistan. Het land steunt er ‘gematigde’ rebellen, die vaak de overstap maken naar Islamitische Staat of een andere terreurgroep.

De meeste mensen zijn het alweer vergeten, maar in Irak kozen de VS en Groot-Brittannië na de Eerste Golfoorlog voor een wurgend sanctieregime. Als gevolg daarvan kwamen zelfs medicijnen het land niet meer binnen waardoor meer dan één miljoen Irakezen stierven.

In 2003 viel de VS opnieuw Irak binnen. Er was volgens de toenmalige Amerikaanse minister Colin Powell namelijk ‘onomstotelijk bewijs’ dat er massavernietigingswapens lagen opgeslagen. Dat bewijs bleek later te zijn vervalst.

Collectief vooringenomen

Het moge duidelijk zijn dat Amerika in het Midden-Oosten geen enkele macht tolereert die andere belangen behartigt dan de westerse. Met het ingrijpen in Afghanistan, Syrië, Irak, Somalië, Jemen, Pakistan en Libië hebben de VS en zijn bondgenoten het verval van staten versneld en bijgedragen aan het versterken van radicale bewegingen, zegt Lüders.

“Het Westen heeft zijn terroristische dreiging voor een groot deel aan zichzelf te wijten,” legt hij uit.

De westerse politiek richting Israël is volgens de politicoloog ook fout. Hij stelt dat Hamas Israël niet wil vernietigen, dat het Israëlische nederzettingenbeleid de kern is van het conflict en dat het Westen eenzijdig partij kiest voor Israël.

Tot slot spaart Lüders, zelf ooit journalist bij de gerenommeerde krant Die Zeit, de westerse media niet. Die zijn volgens hem collectief vooringenomen en schetsen een verkeerd beeld van het Midden-Oosten.

Omslag:

Wie wind zaaitJournalist legt haarfijn uit waarom terreur het gevolg is van westerse interventies in het Midden-Oosten rekent af met de westerse politiek, die graag claimt dat ze in het Midden-Oosten ‘waarde-georiënteerd’ optreedt, maar vooral verschroeide aarde achterlaat. Wie de huidige conflicten in het Midden-Oosten, zoals de opmars van ‘Islamitische Staat’, het atoomconflict met Iran of de oorlog in Syrië wil begrijpen moet zich in het verleden verdiepen.

In Wie wind zaait beschrijft Michael Lüders de westerse interventies in het Midden-Oosten sinds de koloniale tijd en legt verbanden met de huidige politieke situatie in de regio. Zijn boek leest als een thriller, maar beschrijft helaas de realiteit.

Zakelijke belangen, geo- en machtspolitiek en niet zozeer de invoering van democratieën zijn de ware redenen voor de westerse interventies in het Midden-Oosten. Voor veel moslims is deze dubbelmoraal een affront. Wie weten wil hoe in het Midden-Oosten alles met elkaar verband houdt, leest dit Zwartboek van de westerse politiek in de Oriënt.

De verhouding tussen Iran en het Westen is alleen te begrijpen wanneer we ons verdiepen in de omverwerping van de democratisch gekozen Iraanse minister-president Mohammed Mossadegh in 1953. Mossadegh had aangekondigd de Iraanse olie-industrie te nationaliseren.

Rond negentig procent van de in die tijd in Europa verhandelde aardolie kwam uit Iran en met de aangekondigde nationalisering kwam de monopoliepositie van Groot-Brittannië in het geding. Samen met de Verenigde Staten zetten zij de regering Mossadegh in een minutieus opgezette staatsgreep aan de kant.

Zonder deze coup was het nooit tot de Islamitische Revolutie in 1979 gekomen, die op haar beurt weer aanleiding was voor vele andere conflicten in de regio, waaronder de oorlog tussen Iran en Irak. Saddam Hoessein begon de oorlog weliswaar, maar had deze zonder de enorme steun uit het Westen nooit zolang kunnen voeren.

Westerse wapens en gifgas werden door hem ingezet tegen zowel politieke tegenstanders als tegen de Koerden. Pas toen Saddam Hoessein in 1990 het ‘Amerikaanse tankstation’ Koeweit bezette werd er geïntervenieerd. Zonder kennis van de geschiedenis naar de aanloop van de Irakoorlog laat zich de huidige situatie in het Midden-Oosten, waaronder het bestaan en succes van IS en de oorlog in Syrië niet verklaren.

Het boek ‘Wie wind zaait: wat de westerse politiek in het Midden-Oosten aanricht’ is hier verkrijgbaar.

[RD]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • daggy schreef:

  Wat ik me dan ook af vraag,hoe komt het dat de westerse bevolkingen niets weten van de recente historie in deM.O. politiek , waarom blikt men niet terug en trekt men niet de juiste conclusies.Mij valt op dat zelfs de baby boomers zo verschrikkelijk naief zijn en alles voor waarheid nemen wat de MSM schrijft en verkondigd.De USA is de grote bevrijder… hoe dom kun je zijn om dat te geloven,we zijn nog steeds bezet en slaafs aan de bezetter.Gooi Mc donald en coca cola uit de EU en we krijgen Bommen op ons gegooid.Monsanto..TTPP Ceta en wat dies meer zij out,out out we worden weer europees ,geen facebook geen Zuckerbergs, geen wolfowitzen en de rest van die duivels .
  BREXIT snel doorvoeren en niet wachten tot de britten es een keertje zo ver zijn .Yanks go home ,liever armoede dan bezetting

  15 likes
  • ferrimassi schreef:

   Op school word het je niet geleerd en de media doet niet meer aan waarheidsvinding. Dat is het grootste probleem. Het is simpelweg niet meer mogelijk geïnformeerde keuzes te maken. Alles wat buiten de consensus valt is een aluhoedje en in de war..

   4 likes
 • Armonicus schreef:

  “Pas toen Saddam Hoessein in 1990 het ‘Amerikaanse tankstation’ Koeweit bezette werd er geïntervenieerd.”

  Niet dat ik hier de Iraakse annexatie van Koeweit wil goed praten. Maar ik heb een paar jaar geleden ergens gelezen, dat Saddam niet zo maar Koeweit binnenviel, maar dat deze voormalig Iraakse provincie gespecialiseerd was in het “diagonaal boren naar olie”. Met andere woorden, de Iraakse olievelden aan het leegtrekken waren!

  8 likes
  • Ph schreef:

   Dat klopt, ook wel de schuine boor techniek genoemd, waarbij een olie installatie (wat vrij duur is) niet moet verplaats worden.
   Op die manier kan een olie platvorm, het zij op het water het zij op vaste land, in een km’s wijde omtrek nieuwe olie bronnen aanboren.

   Dus ja Saddam beschuldigde Koeweit er van om deze techniek toe te passen (ze stelen de olie van Irak) wat door de westerse coalitie en Koeweit zelf werd afgedaan als nonsens.

   Een ander feit is, dat Irak werd betaald door Amerikaanse belastinggeld om indertijd een oorlog te beginnen tegen Iran.
   Niemand minder dan Rumsfeld, die later ook nog minister was onder Bush tijdens de Irakese invasie, heeft daar indertijd Saddam Hoessein in gesteund (opgezet)

   Zaai haat, tweedracht en heers.

   Het word meer dan behoorlijk tijd, dat de echte schuldigen eens voor het VN en of het Haagse tribunaal verschijnen en terecht staan voor hun daden tegen de menselijkheid.
   Maar daar wringt de schoen, Amerika, Israel erkennen deze rechtbanken niet en zelf leveren ze geen onderdanen uit, terwijl dat deze twee landen dat wel van andere landen eisen.

   4 likes
 • Jaya schreef:

  Het westen schept haar eigen ondergang door zelf terreur te veroorzaken.

  5 likes
 • ferrimassi schreef:

  De vs, het westen is mij een te ruim begrip. Alsof we na ww2 nog enige soevereiniteit hebben gehad in europa.
  Amerika runt onze politiek en media. Dat is na de sorosleaks extra duidelijk. En als 1 van onze leiders zijn mond waagt open te doen eindigt hij dood of veroordeeld. Dat onze overheden in bed liggen met het terrorisme moet iedere kip nu wel duidelijk zijn. Maar laten we er niet al teveel over nadenken, er zijn tenslotte nog genoeg zeldzame pokemon die gevangen moeten worden…

  5 likes
 • cruisie schreef:

  Helaas moet ik concluderen dat de dominantie en overheersing nog veel verder gaat dan dit, het is wereldwijd en allesomvattend en dit speelt al eeuwen lang. Het begon niet pas bij Mossadeq. Lees het ebook Revolutie door Schuld het staat er allemaal goed in gedocumenteerd.

  2 likes
 • john schreef:

  @ daggy,


  Wat ik me dan ook af vraag,hoe komt het dat …

  Dat komt doordat journalisten gekocht of omgekocht worden.
  Natuurlijk niet allemaal maar ook op redacties zal er wel het een en ander spelen, in die richting.

  Zie bijvoorbeeld
  http://www.novini.nl/omgekochte-journalisten/

  Een paar citaten


  Omgekochte journalisten, wie zijn dat?

  “We hebben het hier over marionetten, journalisten die alles zeggen of schrijven wat ze gevraagd wordt door hun opdrachtgevers. Als je ziet hoe de mainstream media verslag doen over het conflict in de Oekraïne, en als je weet wat zich daar werkelijk afspeelt, dan krijg je een goede indruk van wat ik bedoel. Vanuit de coulissen wordt aangestuurd op een oorlog met Rusland – en Westerse journalisten zetten hun helmpjes op.”


  Klokkenluiders lopen grote risico’s. Hoe zit dat met u? Is er geprobeerd publicatie van het boek te voorkomen?

  “Nadat ik de Frankfurter Allgemeine had verteld over de publicatie van mijn boek, stuurden hun advocaten mij een brief waarin ze dreigen met allerlei juridische maatregelen als ik de goede naam van medewerkers zou aantasten of bedrijfsgeheimen zou prijsgeven. Maar het maakt mij niet uit. Want ik heb geen kinderen voor wie ik moet zorgen. En ik verwacht ook niet nog heel lang te leven. De gifgasaanval die ik meemaakte in Iran heeft ook mijn gezondheid ernstig geschaad. Ik heb sindsdien drie hartaanvallen gehad. Je zou kunnen zeggen dat ik de enige nog levende Duitser ben die kan navertellen hoe het is getroffen te worden door Duits gifgas.”

  Er is nog veel meer te vinden over de schrijver van dat boek, Udo Ulfkotte

  En er zijn nog meer voorbeelden van, tja, manipulatie, propaganda, ? :

  https://irmaschiffers2014.wordpress.com/tag/udo-ulfkotte/

  2 likes
 • Typhoon schreef:

  Dus als Duitsland voor de zoveelste keer Nederland komt innemen! Gaan we niks doen en accepteren de endorsment van de Duitsers?

  Waren jouw ouders soms Collaborateurs of ben jij een gevolg van…?

  0 likes
 • captain gorgeous schreef:

  Hoe creër je huidig terrorisme:
  Stap 1, zoek een groep in het middenoosten, het liefst met heeeel andere normen en waarden en een baard. Niet zo lastig lijkt me 😉

  Stap 2, wacht tot er een paar in een dicht bevolkt gebied zijn. Iedereen houd van gezelligheid dus lang zal het niet duren.

  Stap 3; hier zijn wat aannames en schattingen voor nodig maar het principe is duidelijk: gooi een paar handen vol bommen onder het mom van veiligheid en democratie verspreiden, de algemeen bekende westerse logica… Ga voor het gemak even uit van 10 “terroristen” die omkomen. Het is dicht bevolkt dus ga even uit van 10 burgerslachtoffers per terrorist… Waarschijnlijk volgens Amerika maatstaven nog goed te praten ook.
  Hier hebben we dus 100 onschuldige slachtoffers. Niet meer dan normaal zou ik zeggen.
  Elk van die 100 zielen hebben vast gemiddeld 3 mensen die dichtbij genoeg stonden en boos genoeg zijn om een door Amerika betaald wapen op te pakken en richting het westen te schieten, onderwijl weinig zorg te hebben over wie er naast hun diezelfde kant op schiet.

  Stap 4, gefeliciteerd! de terroristen teller is zojuist met 290 punten gestegen! Bedankt voor uw medewerking met de strijd tegen terrorisme. U heeft de wereld zojuist een veiligere en vreedzamere plek gemaakt.

  Peace

  1 likes
 • Teun schreef:

  Terreur is niet het gevolg van, maar een keuze van de terroristen. Zelfs als we begrijpen waarom groeperingen ontevreden zijn hoeven we geen begrip voor hun acties, zoals zelfmoordaanslagen, te hebben. En al helemaal niet als ze denken daarmee de grootheid van een door hun verzonnen opperwezen te verheerlijken.

  0 likes
 • x

  Check Also

  jonge arts

  Jonge arts legt uit waarom hij tegen het coronavaccin is: ‘Dit is ongekend’

  Het pushen van het coronavaccin heeft vooral ...

  trump

  Trump doet wat niemand mogelijk achtte: 3 historische vredesdeals in 29 dagen

  Israël, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten ...

  >