Financieel

Topmannen van omgevallen IJslandse bank de cel in

Help ons door deze info met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Twee oud-topmannen van een IJslandse bank die in 2008 omviel als gevolg van de financiële crisis moeten de gevangenis is.

Het betreft het eerste grote strafproces van IJslandse bankiers die medeverantwoordelijk waren voor de crisis. Het tweetal is veroordeeld wegens fraude.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De drie grote banken van IJsland vielen in oktober 2008 om vanwege grote schulden die het gevolg waren van overzeese expansie.

Glitnir

Glitnir viel als eerste om nadat het faillissement van Lehman Brothers de internationale kredietmarkten deed bevriezen. Een rechtbank in Reykjavik heeft oud-directeur van Glitnir Larus Welding en oud-hoofd ondernemingsfinanciering Gudmundur Hjaltason veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. De twee ontkennen de beschuldigingen.

Volgens de aanklagers keurde het tweetal een lening goed aan een bedrijf dat aandelen van Glitnir bezat, zodat het bedrijf in ruil daarvoor een lening aan Morgan Stanley kon afbetalen. Ze brachten het vermogen van de bank in gevaar door 102 miljoen euro te lenen zonder garanties of onderpand. Door het besluit raakte de bank 53,7 miljoen euro kwijt.

Lager

De straf valt lager uit dan de eis. Een speciale aanklager in IJsland die onderzoek doet naar wanpraktijken rond de crisis had op tenminste vijf jaar cel gehoopt.

“Ze zijn veroordeeld en dat is het belangrijkste,” vertelde aanklager Holmsteinn Sigurdsson aan journalisten buiten de rechtszaal toen ze hem vroegen of hij teleurgesteld was over de straf.

De speciale aanklager kijkt ook of de voormalige grote banken Landsbanki en Kaupthing overtredingen hebben begaan tijdens de financiële ineenstorting.

Fiscal cliff

Ondertussen houdt de zogenoemde fiscal cliff in de Verenigde Staten de gemoederen in de financiële wereld en ver daarbuiten bezig. Volgens de Amerikaanse televisiezender KHQ is deze fiscal cliff niets meer dan een afleidingsmanoeuvre zodat niemand zich bezighoudt met de dieperliggende oorzaken.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
rhiannon
rhiannon
11 jaren geleden

tjeempie! allebei 3 maanden brommen… dat zal ze leren, poehpoeh! het lijkt nederland wel met die gasten van de bouwfraude. wat een giller. als ik (of ieder ander normaal burger) voor de tweede keer een pakje boter jat bij appie ben ik langer de sjaak

Tomaat
Tomaat
11 jaren geleden

ja ja ja niet alleen die op pakken de Rochefellers en die anderen die moeten op gepakt worden die zijn bij alle schande bij betrokken is het niet bij oorlog dan wel bij een uit vinding of ze hebben het zelf .En die kunnen maar door gaan .

Linda
Linda
11 jaren geleden

‘veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. De twee ontkennen de beschuldigingen.’

Dat geloof je toch niet…

Linda
Linda
11 jaren geleden

Het bewijst in ieder geval wel de samenhang van de illuminatie, tussen justitie, banken etc. De veters springen uit mn schoenen.

Back to top button
6
0
We lezen graag je reactie!x