Homepagina » Financieel » Topmannen van omgevallen IJslandse bank de cel in
Topmannen van omgevallen IJslandse bank de cel in

Topmannen van omgevallen IJslandse bank de cel in

Twee oud-topmannen van een IJslandse bank die in 2008 omviel als gevolg van de financiële crisis moeten de gevangenis is.

Het betreft het eerste grote strafproces van IJslandse bankiers die medeverantwoordelijk waren voor de crisis. Het tweetal is veroordeeld wegens fraude.

De drie grote banken van IJsland vielen in oktober 2008 om vanwege grote schulden die het gevolg waren van overzeese expansie.

Glitnir

Glitnir viel als eerste om nadat het faillissement van Lehman Brothers de internationale kredietmarkten deed bevriezen. Een rechtbank in Reykjavik heeft oud-directeur van Glitnir Larus Welding en oud-hoofd ondernemingsfinanciering Gudmundur Hjaltason veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. De twee ontkennen de beschuldigingen.

Volgens de aanklagers keurde het tweetal een lening goed aan een bedrijf dat aandelen van Glitnir bezat, zodat het bedrijf in ruil daarvoor een lening aan Morgan Stanley kon afbetalen. Ze brachten het vermogen van de bank in gevaar door 102 miljoen euro te lenen zonder garanties of onderpand. Door het besluit raakte de bank 53,7 miljoen euro kwijt.

Lager

De straf valt lager uit dan de eis. Een speciale aanklager in IJsland die onderzoek doet naar wanpraktijken rond de crisis had op tenminste vijf jaar cel gehoopt.

“Ze zijn veroordeeld en dat is het belangrijkste,” vertelde aanklager Holmsteinn Sigurdsson aan journalisten buiten de rechtszaal toen ze hem vroegen of hij teleurgesteld was over de straf.

De speciale aanklager kijkt ook of de voormalige grote banken Landsbanki en Kaupthing overtredingen hebben begaan tijdens de financiële ineenstorting.

Fiscal cliff

Ondertussen houdt de zogenoemde fiscal cliff in de Verenigde Staten de gemoederen in de financiële wereld en ver daarbuiten bezig. Volgens de Amerikaanse televisiezender KHQ is deze fiscal cliff niets meer dan een afleidingsmanoeuvre zodat niemand zich bezighoudt met de dieperliggende oorzaken.

Bron: Reuters.com

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • rhiannon schreef:

  tjeempie! allebei 3 maanden brommen… dat zal ze leren, poehpoeh! het lijkt nederland wel met die gasten van de bouwfraude. wat een giller. als ik (of ieder ander normaal burger) voor de tweede keer een pakje boter jat bij appie ben ik langer de sjaak

  0 likes
 • Tomaat schreef:

  ja ja ja niet alleen die op pakken de Rochefellers en die anderen die moeten op gepakt worden die zijn bij alle schande bij betrokken is het niet bij oorlog dan wel bij een uit vinding of ze hebben het zelf .En die kunnen maar door gaan .

  0 likes
 • Linda schreef:

  ‘veroordeeld tot negen maanden gevangenisstraf, waarvan zes voorwaardelijk. De twee ontkennen de beschuldigingen.’

  Dat geloof je toch niet…

  0 likes
 • Linda schreef:

  Het bewijst in ieder geval wel de samenhang van de illuminatie, tussen justitie, banken etc. De veters springen uit mn schoenen.

  0 likes
 • Pascal schreef:

  Ik denk dat dit ook een heel belangrijk stukje is.

  http://www.youtube.com/watch?v=w36ygLrnxlI

  Het zijn de laatste woorden van Jorg Haider die toen president van Oostenrijk was. Zie hoe hij praat en hoe de andere Bank man met zijn hand zwaait. Jorg Haider was een Adolf Hitler maar door manipulatie zijn we alles gaan geloven maar waren hun heel goed voor het volk.

  0 likes
 • garriet60 schreef:

  jaja rhianon dan betaal je een boete van € 250,00 en de kans dat je de bak in gaat als NEDERLANDSE dief laat niet op zich wachten kan minimaal anderhalfjaar zijn .voor,n lichte overtreding maar zij hebben grotere overtredingen gemaakt en mogen een kart jaar de petoet in dit is wereldkundig gewoon een laschertje

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  politiecommissaris

  Politiecommissaris doet mee met coronaprotest: ‘Nooit sprake geweest van epidemie’

  Zondag kwamen duizenden mensen bijeen in Dortmund ...

  lange frans

  Lange Frans bijt zich vast in zaak Demmink: ‘Wie zijn deze boezemvrienden van onze premier?’

  Hiphopartiest Lange Frans vraagt in een twintigtal ...

  >