Buitenland

Journalist stelt minister van Buitenlandse Zaken lastige vragen over Syrië en Rusland. Kijk hoe hij op slinkse wijze de discussie ontloopt

Help mee door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

In het programma WNL Op Zondag zaten minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en journalist Wierd Duk tegenover elkaar.

Duk stelde de minister lastige vragen over Syrië en Rusland. In de ogen van de journalist zijn we veel te kritisch op Rusland.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Volgens minister Blok is het zeer waarschijnlijk dat president Assad achter de gifgasaanval in Douma zit. Duk wees erop dat er ook rebellengroepen zijn die beschikken over chemische middelen.

Geen reden

De oorlog is zo goed als gewonnen door Rusland, Syrië en Iran en Assad heeft geen reden om zijn eigen bevolking te bestoken met gifgas, aldus de journalist

Blok vond deze opmerking nogal naïef en zei dat ‘bewezen is dat Assad in het verleden al eerder gifgas heeft ingezet’ en dat ‘we weten dat Rusland hem heel cynisch ondersteunt’.

Duk reageerde dat de Syrische president de Russen om hulp heeft gevraagd in de strijd tegen de rebellengroepen en hij dus het internationaal recht aan zijn kant heeft. Het Westen heeft dat niet als we ingrijpen in Syrië. “Dat valt niet te ontkennen.”

Verwijderd

De minister bleef er maar op hameren dat een onderzoek naar de gifgasaanval in Douma wordt geblokkeerd door Rusland, waarna Duk zei dat alle chemische wapens al uit Syrië zijn verwijderd.

Als de Russen niet hadden ingegrepen dan waren daar nu Al Qaida-achtige rebellengroepen aan de macht geweest en dan waren we nog veel verder van huis geweest. “Hoe ziet u dat dan?” vroeg hij de minister.

Blok ging niet inhoudelijk op de vraag in. Hij antwoordde alleen dat ‘Rusland zulke betogen met veel plezier zal aanhoren’.

Heikel punt

De journalist sneed vervolgens nog een heikel punt aan: de Nederlandse overheid heeft Syrische rebellengroepen gesteund met zo’n 25 miljoen euro. “We hebben geen idee waar dat geld naartoe is gegaan en dat wil de regering ook niet zeggen.”

Het geld is waarschijnlijk naar het Vrije Syrische Leger gegaan, dat samen met de Turken op grote schaal mensenrechtenschendingen heeft gepleegd, merkt Duk op.

Opnieuw geen inhoudelijke reactie. Tot drie keer toe zei Blok iets over de kritische vragen die Duk stelde.

Hij speelde op de man en ging niet in op de inhoud. Op deze manier ontliep hij de discussie.

Bekijk de uitzending hier terug.

Foto: 1Veertje Wikimedia Commons

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

32 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Jeff
Jeff
5 jaren geleden

tja en vandaar dat onze rutte vandaag heeft gezegd, dat bij hoge uitzondering openheid wordt gegeven op de dividend-belasting; dit is eenmalig zo sprak hij want als we alles openbaar maken is het onmogelijk om reformeren. Waar jij en ik voor werken en vervolgens weer inleveren, hoeven ze geen uitleg meer over te geven. Wat ze eerst nog camoufleerden met de mantel der wijsheid, geven ze nu ruiterlijk toe. Het volk moet z’n bek houden, al gebruiken zij liever het woord mond. Resultaat; het zelfde! Wanneer krijgen we hier weer een opstand? maar dan ook een opstand? ik doe mee!

Richard
Richard
5 jaren geleden

glijzeepjes. Dat zijn het.

Markus
Markus
5 jaren geleden

VVD vereniging van dieven

https://www.youtube.com/watch?v=BL4thjUn_L8

One day: Pay day

H.J.
H.J.
5 jaren geleden

Na de rampkabinetten van Rutte 1 en Rutte 2, zit nu Rutte 3 aan het roer, van het zinkende schip der Nederlanden.
Een fatsoenlijk mens, heeft waarschijnlijk zijn gehele leven nodig, om de zelfde hoeveelheid leugens te ventileren, als de groep van Rutte 3 in een week tijd.
Deze groep verkondigd geen leugentjes om bestwil, maar zij weten vaak van gekkigheid niet, welke kronkel zij nu weer moeten verzinnen.

Back to top button
32
0
We lezen graag je reactie!x