Homepagina » Buitenland » Journalist stelt minister van Buitenlandse Zaken lastige vragen over Syrië en Rusland. Kijk hoe hij op slinkse wijze de discussie ontloopt
Journalist stelt de minister van Buitenlandse Zaken lastige vragen over Syrië en Rusland. Kijk hoe hij op slinkse wijze de discussie ontloopt

Journalist stelt minister van Buitenlandse Zaken lastige vragen over Syrië en Rusland. Kijk hoe hij op slinkse wijze de discussie ontloopt

In het programma WNL Op Zondag zaten minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken en journalist Wierd Duk tegenover elkaar.

Duk stelde de minister lastige vragen over Syrië en Rusland. In de ogen van de journalist zijn we veel te kritisch op Rusland.

Volgens minister Blok is het zeer waarschijnlijk dat president Assad achter de gifgasaanval in Douma zit. Duk wees erop dat er ook rebellengroepen zijn die beschikken over chemische middelen.

Geen reden

De oorlog is zo goed als gewonnen door Rusland, Syrië en Iran en Assad heeft geen reden om zijn eigen bevolking te bestoken met gifgas, aldus de journalist

Blok vond deze opmerking nogal naïef en zei dat ‘bewezen is dat Assad in het verleden al eerder gifgas heeft ingezet’ en dat ‘we weten dat Rusland hem heel cynisch ondersteunt’.

Duk reageerde dat de Syrische president de Russen om hulp heeft gevraagd in de strijd tegen de rebellengroepen en hij dus het internationaal recht aan zijn kant heeft. Het Westen heeft dat niet als we ingrijpen in Syrië. “Dat valt niet te ontkennen.”

Verwijderd

De minister bleef er maar op hameren dat een onderzoek naar de gifgasaanval in Douma wordt geblokkeerd door Rusland, waarna Duk zei dat alle chemische wapens al uit Syrië zijn verwijderd.

Als de Russen niet hadden ingegrepen dan waren daar nu Al Qaida-achtige rebellengroepen aan de macht geweest en dan waren we nog veel verder van huis geweest. “Hoe ziet u dat dan?” vroeg hij de minister.

Blok ging niet inhoudelijk op de vraag in. Hij antwoordde alleen dat ‘Rusland zulke betogen met veel plezier zal aanhoren’.

Heikel punt

De journalist sneed vervolgens nog een heikel punt aan: de Nederlandse overheid heeft Syrische rebellengroepen gesteund met zo’n 25 miljoen euro. “We hebben geen idee waar dat geld naartoe is gegaan en dat wil de regering ook niet zeggen.”

Het geld is waarschijnlijk naar het Vrije Syrische Leger gegaan, dat samen met de Turken op grote schaal mensenrechtenschendingen heeft gepleegd, merkt Duk op.

Opnieuw geen inhoudelijke reactie. Tot drie keer toe zei Blok iets over de kritische vragen die Duk stelde.

Hij speelde op de man en ging niet in op de inhoud. Op deze manier ontliep hij de discussie.

Bekijk de uitzending hier terug.

Foto: 1Veertje Wikimedia CommonsVond je dit waardevol? Klik dan hieronder om te delen op Facebook
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

32 reacties

 1. tja en vandaar dat onze rutte vandaag heeft gezegd, dat bij hoge uitzondering openheid wordt gegeven op de dividend-belasting; dit is eenmalig zo sprak hij want als we alles openbaar maken is het onmogelijk om reformeren. Waar jij en ik voor werken en vervolgens weer inleveren, hoeven ze geen uitleg meer over te geven. Wat ze eerst nog camoufleerden met de mantel der wijsheid, geven ze nu ruiterlijk toe. Het volk moet z’n bek houden, al gebruiken zij liever het woord mond. Resultaat; het zelfde! Wanneer krijgen we hier weer een opstand? maar dan ook een opstand? ik doe mee!

  56 likes
  • Ze hebben alle ambtenaren, en die zijn helemaal gebrainwashed en hebben hun hypotheek af te betalen, dus gaan over lijken daarvoor en geven de armen, de zieken, de ouderen en ouders, de schuld zodat die crisis lijkt alsof t hierdoor kwam. Maar dat kwam door overconsumerende narcisten die spullen willen waar ze geen geld voor hebben dus leningen afsluit omdat ze het op een een of andere manier niet kunnen betalen, omdat er figuren zijn die het onbetaalbaar houden (zie de huren en koopbedragen van woningen) zodat je hun slaaf blijft en doet wat hun willen anders pakken we het af en gooien we je in de cel of op straat. En zo krijgen wij heel veel bangerds die niet durven zelfs zachtjes de waarheid daarover te vertellen. Mijn advies, praat rustig met mensen in je eigen omgeving met een gezonde dosis realiteit en logica, met een glimlach. De ambtenaren zijn wel nog zwaar gehypnotiseert, beetje te moeilijk.

   8 likes
  • Jeff,

   ja bij hoge uitzondering is de memo terug gevonden beste mensen… Want er was namelijk vanmiddag iemand die toevallig nog wel wist dat er ooit per ongeluk iemand de niet te herinneren memo had gekopieerd naar een harde schijf waarvan de computer weer door een ander per ongeluk was weggestopt in een kast.

   4 likes
 2. Na de rampkabinetten van Rutte 1 en Rutte 2, zit nu Rutte 3 aan het roer, van het zinkende schip der Nederlanden.
  Een fatsoenlijk mens, heeft waarschijnlijk zijn gehele leven nodig, om de zelfde hoeveelheid leugens te ventileren, als de groep van Rutte 3 in een week tijd.
  Deze groep verkondigd geen leugentjes om bestwil, maar zij weten vaak van gekkigheid niet, welke kronkel zij nu weer moeten verzinnen.

  34 likes
  • Rutte is een pathologische leugenaar, valt niks meer aan te doen. Nu ook weer beweerd hij zich niks te kunnen herinneren van het achterwege houden van memo’s over het afschaffen van de dividendbelasting, maar ze gaan ze vanavond waarschijnlijk al vrij geven.

   Ik hoop dat Rutte finaal door het ijs zakt en neem al die andere pathologische leugenaars met je mee die de Nederlandse bevolking al een paar kabinetten lang hersenspoelen. Gijzelen samen met Brussel & co aangaande Rusland, Syrië, spionagewetten, leegstaande havens, en zo meer.

   7 likes
 3. Het ziet er naar uit dat letterlijk niemand in de wereld nog geloofd in de Assad-heeft-het-gedaan narrative. Letterlijk niemand meer. Iedereen ziet het en mensen zijn het helemaal zat!

  37 likes
 4. Het word tijd dat de mogelijkheden onderzocht gaan worden om een motie van wantrouwen in te dienen tegen onze zogenaamde volksvertegenwoordigers. Of een revolutie.

  32 likes
 5. VVD vereniging van dieven

  https://www.youtube.com/watch?v=BL4thjUn_L8

  One day: Pay day

  21 likes
  • Markus,

   Die link is te link om de Syrische pater nog uit te nodigen voor Pauw, Eenvandaag, of Nieuwsuur, met minister Blok en Ollongren aan tafel.

   10 likes
 6. John van Dokkumburg

  Dat Syrie geen chemische wapens meer zou hebben is niet waar , een paar jaar geleden heeft het voor een flink bedrag inkopen gedaan bij Noord Korea . https://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/syria-north-korea-chemical-weapons-assad-eastern-ghouta-chlorine-gas-sarin-a8232731.html

  It details “substantial new evidence” about North Korea’s dealings with Syria dating back to 2008 via Ryonhap-2 and Komid, the pariah state’s main weapons companies.

  The Syrian Scientific Studies and Research Centre (SSRC) – a Syrian government agency – is alleged to have paid Pyongyang for the equipment via a number of front companies.

  The panel also found that North Korea had supplied weapons materials to several other countries in Africa the Middle East and Asia, including the military junta in Myanmar.

  Nu kan niemand van de leken pannelleden alhier u zeggen of deze aantijging klopt, want ondenkbaar is het niet .

  Verder werd vandaag bekent dat Assat heeft besloten dat mensen die een huis of grond in Syrië heeft , binnen een maand moeten bewijzen dat die grond van hen is , anders vervalt dit recht op eigendom aan de Staat maar hier deugd natuurlijk niets van . Verder wil het regime eerst hebben dat de burgers zich melden bij de veiligheidsdienst . Op deze manier van vereisten willen Syriërs niet vanzelf meer terug naar hun geboortegrond . Zulke dieverijen ga ik nooit accepteren . De z.g.n. Assat regering is historisch gezien zelf illegaal aan de macht gekomen , ze hebben niks te claimen , niemand ter wereld heeft grond te claimen !!.

  1 likes
  • @John van Dokkumbutg

   Welk moreel verschil is er tussen gifgas en het ombrengen van mensen met westerse bommen tot aan het moorden met drones? En dat Assad zijn eigen volk ombrengt is al helemaal lachwekkend te noemen.

   En verder over dieverrijen, je leeft er inmiddels zelf tussen voor je nog niet wakker was, alleen noemen we dat hier democratisch verdelen.

   Assad wil weten wie grong in bezit heeft genomen nadat de eigenaren door IS zijn vermoord???.

   Assad aan de macht en toch een land jarenlang goed kunnen besturen in vrede totdat het zio nazi Westen het kolder in z’n hoofd krijgt en landen begint uit te moorden.

   10 likes
   • John van Dokkumburg

    @weg met ons

    Ik houd er niet van dat u dit conflict zo makkelijk , los van de fouten die het Westen helaas heeft gemaakt , slechts een verrotte machtstructuur vasthoud , en tenekrommend inhumaan blijft bij de bewijzen waar de wereld zo vaak mee werd geconfronteerd . Of wilt u soms beweren dat de Miljoenen Syriers voor een picknick naar het Westen zijn gevlucht .

    De manier waarop u het Westen bejegend ligt ver voorbij het betamelijke , het wederzijds standpunt . U heeft duidelijk een kant gekozen die helaas ook voor deze verschrikkelijke oorlog , veel andersdenkenden een onmogelijk leven bood . Syrië en ander hardvochtige landen zoals Iran en Saoedi Arabie kunnen alleen aan de macht blijven als ze een vijand hebben . Die instelling ontbreekt in het Westen totaal .

    Wanneer we het over vechten , moorden en overwinnen hebben , Assad regime heeft geen medelijden met de gevluchten en daarnaast enkel recht om te stelen van zijn eigen bloed . Het is tijd dat er een nieuwe manier van regeren zal komen , waarbij regeringen niet alles mogen doen wat ze maar willen . Eveneens is het belangrijk dat ze het geld van het volk niet zelf meer gaan innen , maar dat het naar een wereld Bank gaat . Nee dit is niet hetzelfde als een commerciële Bank , maar een bank die het humane boven geld heeft gesteld . Deze Bank beheerd de inkomsten ook van een Staat, zodat ze er geen wapens, en andere democratisch bedreigende prul kunnen kopen , en geen onzin belasting eisen om er nieuwe wapens voor te kopen … Simpel , mensen hebben recht op vrijheid , en die word steeds groter naarmate we in deze humane gerechtigheid willen accepteren . Wereld eenheid kan , maar moordenaars krijgen zo geen genade .. om weer te doen wat ze niet willen , minder macht . Dus aan de vooringenomen harten , zeg eens wat hier mis mee is …

    0 likes
    • John van Dokkumburg,

     ” los van de fouten die het Westen helaas heeft gemaakt…”

     Voor zover ik hier op wil reageren. Dit kun je geen fouten meer noemen omdat er sprake was van een agenda met een fascistische inslag.

     https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

     En het epos draait zoals gewoonlijk om het olie en gas van landen te bemachtigen, controleren, maar dat gedeelte weet de westerse plutocratische bende altijd goed te verbergen. Een bende die de wereld ziet als zijn achtertuin.

     Het beeld die de Vlaamse pater, Daniel Maes, schets over het Syrië voor de oorlog, waar alle bevolkingsgroeperingen in harmonie met elkaar samenleefden, doet me denken aan Iran voor 1913. Niet ten tijde dat president Mossadeq in 1960 de Iraanse olie nationaliseerde. De Britse en Amerikaanse inlichtingendienst een coup voorbereidde door onder meer in Iran bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten en uit te spelen.

     Een van de technieken om landen omver te werpen en waar ze wereldkampioen in zijn. En ze zijn er nog niet van genezen want het demoniseren van Iran gaat gewoon door totdat ze de buit binnen hebben.

     2 likes
     • John van Dokkumburg

      Het epos draait niet om de olie en gas door die te bemachtigen omdat de rest van de wereld deze te ontstane monopolie zucht niet op zijn beloop kan laten . Het draait allemaal om de wereldse verleiding een god te worden, met overvleugelende macht , boven de vrijheid van anders denkende. Het onderdrukken van een andere mening en kandidaten met een fris geluid , kennen we het duidelijkst in dictatoriale landen , Syrië hoort hier ook bij . U schets een heel romantisch beeld van een enorme cultureel lappendeken aangaande de bevolkings-groepen.

      Wat houd hen samen ? Een gezamenlijke vijand ; Israël . Als we hen hier in Nederland bij elkaar zouden zetten dan werd de denk ruimte voor hen ineens heel anders omdat ze op dat moment hun eensgezindheid los moeten laten . Dit gevaar van vijandigheid jegens het gastland Nederland ligt dan voor de hand .

      Preventief ingrijpen hoed de bevolking/een land ervoor dat een eenzijdige binnenlandse macht de scepter gaat zwaaien. Democratie , mits juist gespeeld, bied de mensheid die mogelijkheid .

      Democratie zou het beste werken wanneer de wereld een wereld platvorm kon kiezen , waar alle regeringen onder zullen vallen . Op deze wijze voorkom je gekke uitzonderingen die dictators met democratische mogelijkheden voor zichzelf zouden wensen door mensen en groepen uit de bevolking voor van alles en nog wat verkeerds uit te maken. .. dit laatste gezegt hebbende, wat zegt dit u ?

      1 likes
     • John van Dokkumburg,

      Helaas te weinig tijd maar eens. De wereld heeft een nieuw te vormen supra internationaal orgaan nodig waar alle regeringen onder zullen moeten vallen om echte democratie te bespoedigen i.p.v. corruptie. Wat mij betreft kan de VN opgeheven worden omdat het sterk beïnvloed word door corrumperende machten. Wel in die mate dat het volgende gezegde schering en inslag is geworden; what goes around comes around.

      1 likes
    • Wie controleert de controleurs?

     0 likes
  • Tja de independent. Ik zou dit verder uitzoeken want op deze tour kun je net zo makkelijk een nieuwsbrenger van het NOS journaal geloven op haar mooie blauwe ogen als het om Rusland of Syrië gaat.

   10 likes
   • John van Dokkumburg

    Dit is natuurlijk een kwalijke ontwikkeling, dat een heel normale en correcte bijdrage zonder enige overtreding van de spelregels toch niet word weergegeven . Dit houd partijdigheid… een doel gericht censuur in als u het mij vraagt , eenzijdig filteren houd een wetenschappelijke , zeg Westerse stijl van debatteren buiten de deur, dus verdoe ik eigenlijk hier mijn tijd ?

    @ Gezinusk , de Independent en andere bronnen die over de chemische stoffen leverantie hebben geschreven zijn niet minder betrouwbaar in hun berichtgeving op het moment dat u hier hier steevast een kanttekening bij denkt te moeten zetten . U heeft geen enkel bewijs tegen de bevindingen die zij beschrijven en neemt bij voorbaat zulke berichten met een korreltje zout . Hou op op zeg, kom u eens uit de kast, u bent ook een omgekochte Trol nietwaar ? Een typische trol die nooit dieper een discussie in durft te gaan wanneer het probleem oplossend vermogen van het Westers liberaal denken (laat de politiek vooralsnog hier even buiten) ruimdenkend de vooringenomenheid ruim voor blijft . Dit is voor jullie altijd het dreigende gevaar , een schaakmat op een moment van volle sterkte . Nogmaals , u roept maar wat , het is de moeite van een reactie eigenlijk niet eens waard !

    0 likes
 7. Rusland is inderdaad het enige land die door Syrië is gevraagd terroristen te verdrijven. Bovendien heeft Syrië geen NAVO lid aangevallen (artikel 5) dus heeft de NAVO er niks te zoeken. Zij opereren daar illegaal en lappen internationale rechten aan hun laars waaronder het humanitair oorlogsrecht.

  Tot slot en ik vermoed dat ik niet de enige ben die het is opgevallen? Want volgens mij heeft Blok sinds zijn aanstelling last van het zelfde virus als Kajsa Ollongren. Een virus die er voor zorgt dat je veel moeite moet doen om geloofwaardig over te komen. Ik stel voor: mediatraining voor vergevorderde en een spoedcursus ‘Hoe red ik mij hier uit’. Als was het maar om de volgende keer wat overtuigender over te komen als ze weer een nep scenario van hogere hand krijgen toegestopt die zij voor de bühne als een waargebeurd relaas moeten verkopen.

  22 likes
 8. glijzeepjes. Dat zijn het.

  18 likes
 9. Hij moet Rusland de schuld geven al weet hij dat het niet zo is!
  Zegt hij de waarheid dat het wersten dit gedaan heeft samen met de IS dan is hij zijn baan kwijt en kan hij zijn verdere leven zijn handje gaan ophouden in de bijstand!

  17 likes
 10. VVD is een criminele organisatie welke de zogenaamde democratie als dekmantel gebruikt, telkenmale wordt er een ontmaskert verdwijnd al dan niet uit het Nederlands theater om elders opnieuw een dubieuze sleutel positie te mogen aanvaarden
  Blok zijn voorganger gaf de toon al aan dat hij zamen met onze overheid een verborgen agenda hanteerd, en dit gaat allemaal over onze ruggen met vrijwel zeker een aanloop naar een meer zichtbare Europese oorlog welke al gaande is maar nog niet echt voelbaar is, maar vermoedelijk wel gaat worden.

  8 likes
  • @Silbereye

   VVD een criminele organisatie? Dat zie je bijnal goed.

   Het is een orthodox, ultra linkse maffia afdeling van de Bilderberg en Rotschild machthebbers. Voor de andere gevestigde partijen geldt dat overigens ook. Zijn allen sub afdelingen onder controle van de VS zio maffia.

   7 likes
 11. Zeden zo’n eikel gezien tijdens een interview.
  Hij kletste continu uit z’n nek en werd keer op keer door Wierd pijnlijk voor lul gezet!

  13 likes
 12. Volgens mij heb ik iets gemist, en ik dacht dat ik het goed gevolgd had 🙁 . Waar is dat hard bewijs dat Assad gifgas heeft gebruikt?

  12 likes
 13. Éven serieus vermelden, dat de VVD niet alleen een zgn. liberale agenda uitvoert maar ook èèn die van de DEEP-STATE, die staat voor uitvoering van plan 21.

  9 likes
 14. Waar is de link naar deze uitzending van WNL op zondag???

  2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Russische satelliet legt volstrekt onbekend fenomeen vast in de atmosfeer. Wetenschappers staan voor raadsel

Russische satelliet legt volstrekt onbekend fenomeen vast in de atmosfeer. Wetenschappers staan voor raadsel

Met behulp van een telescoop die is ...

Exclusief verkrijgbaar: het NineForNews Jaarboek 2018. Bestel alvast je exemplaar

Het NineForNews Jaarboek is verschenen. Wees er snel bij

Het is nu voor het eerst mogelijk ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
PGlmcmFtZSBzcmM9Ii8vd3d3LnBheXByby5ubC9wcm9kdWN0ZW4vaW50ZXJuZXRfc3VjY2VzX2dpZHNubF8tX2ludGVybmV0X21hc3RlcmNsYXNzLzMzMDY2LzMxMjUxL2l3Yy9odHRwczovL3d3dy5pbnRlcm5ldHN1Y2Nlc2dpZHMubmwvaXdjX3JlZGlyZWN0IiBuYW1lPSJteWlGcmFtZSIgc2Nyb2xsaW5nPSJubyIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIG1hcmdpbmhlaWdodD0iMHB4IiBtYXJnaW53aWR0aD0iMHB4IiBoZWlnaHQ9IjEwMCUiIHdpZHRoPSIxMDAlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+