Binnenland

Kabinet omzeilt parlement bij ingrijpende noodwet: ‘Onterechte greep naar machtsmiddel’

Help mee door deze informatie met anderen op je socials te delen!

Het heeft de SGP verbaasd dat het kabinet het nodig vond om het staatsnoodrecht in te zetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen, zei Kamerlid Chris Stoffer in de Tweede Kamer.

Op 1 april zijn artikelen 2c en 4 van de Wet verplaatsing bevolking in werking getreden. Eind maart waren in ons land 31.820 bedden beschikbaar voor gevluchte Oekraïners. Ruim 10.000 daarvan waren niet eens bezet op dat moment, merkte Stoffer op. “Waarom is er toch naar dit machtsmiddel gegrepen?”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

We moeten heel zorgvuldig omgaan met wetgeving, zeker wanneer die een forse inbreuk kan maken op wezenlijke basisvrijheden, benadrukte het Kamerlid. “En de Wet verplaatsing bevolking maakt dwang mogelijk. De burgemeester zou inwoners kunnen dwingen om zich te verplaatsen of om te vertrekken. Een kantoorpand of een woonhuis zou in beslag genomen kunnen worden.

Dat maakt mijn verbazing alleen maar groter

Wat daarnaast opvalt, is dat de argumentatie van het kabinet gewijzigd is. Bij de activering van de noodwet werd er voornamelijk op gewezen dat er voldoende opvangplekken moesten worden gerealiseerd voor het zeer grote aantal vluchtelingen, terwijl er nog 10.000 lege bedden klaarstonden.

Inmiddels lijkt de regering in te zien dat dat argument onvoldoende steek houdt, aldus Stoffer. Nu benadrukt het kabinet vooral dat de opvang en verzorging van vluchtelingen ‘een wettelijke grondslag moest krijgen’. Waar hebben we dat eerder gezien?

“Dat maakt mijn verbazing alleen maar groter, want daar is het staatsnoodrecht toch niet voor bedoeld?” vroeg Stoffer.

Buitenspel

Door deze wet kwamen niet alleen gemeenteraden buitenspel te staan, maar ook de Tweede Kamerfracties. “De ambtenaren gaven aan dat voorafgaande sondering bij het parlement gewenst was, zoals bijvoorbeeld bij de avondklok wel is gebeurd. Maar het kabinet heeft de keus gemaakt om het parlement niet te sonderen en daarmee te omzeilen,” klaagde Stoffer. “Mijn vraag is: waarom?”

“Mijn fractie vindt de inzet van de Wet verplaatsing bevolking staatsrechtelijk onjuist, politiek-bestuurlijk onhandig, maar uiteindelijk vooral schadelijk voor het vertrouwen van burgers in de overheid,” besloot hij.

4.9 121 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

145 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
johan
johan
1 jaar geleden

die tweederangs Nazies in den Haag doen toch wat ze willen, alleen een massale volksopstand kan ons redden

Jos Veraart
Jos Veraart
1 jaar geleden

GEK GEK GEKKER

Piet
Piet
1 jaar geleden

Weg met de wef bende in dh. Alles gebeurt in opdracht van Schwabber. NL moet en zal naar de donder geholpen worden. Het eens zo mooie landje is verworden tot een bananenrepubliek, waarin totaal niet meer het belang van het belasting betalende volk gediend wordt. Nexit NU!

jopie
jopie
1 jaar geleden

Een woonhuis zou in beslag genomen kunnen worden. Bel dan gelijk de brandweer, want mijn huis gaat er dan wel aan. Ik laat me niet uit mijn huis zetten. Het wordt hoe langer hoe gekker. Knetterdeknettergek zijn ze. MIJN EIGENDOM, WAAR WIJ VOOR HEBBEN GEWERKT AFSTAAN AAN DE IMMIGRANTEN? DAT GAAT NIET GEBEUREN.WAT IS HET TOCH EEN ONGELOOFLIJK ZOOTJE. ONGEKEND !!

Back to top button
145
0
We lezen graag je reactie!x