Binnenland

Scherpe kritiek op jaarverslag AIVD: ‘Dit neigt sterk naar paranoïde complotdenken’

Help mee door dit met je kennissen op je social media te delen!

De AIVD ziet een ‘ontwikkeling van extremisten’ die zich niet alleen richten tegen de overheid, maar ook meer en meer tegen organisaties en instituties. Dat schrijft de dienst in het jaarverslag over 2022.

“Kenmerkend voor deze groep is de boodschap dat in Nederland een kwaadaardige elite aan de macht is, die ‘de vijand’ is van de Nederlandse bevolking,” aldus de AIVD. Het lijkt ‘momenteel het populairste extremistische narratief in Nederland’.

De AIVD noemt 2022 een ‘grimmig jaar’. “De eerste levensbehoeften werden fors duurder. Daardoor kregen extremistische aanjagers in Nederland na de coronacrisis opnieuw gelegenheid om complottheorieën te verspreiden over een ‘kwaadaardige elite’,” stelt de dienst.

Dit is dus gewoon niet waar

In het jaarverslag staat verder dat het mondiaal jihadisme nog altijd de belangrijkste terroristische dreiging tegen Nederland vormt.

De media schrijven dat de AIVD concludeert dat complottheorieën over een kwaadaardige elite die in Nederland de macht in handen heeft, op lange termijn een ernstige bedreiging voor de veiligheid van Nederland vormen.

“Als je dat jaarverslag vervolgens leest, staat er dat aanhangers van IS de grootste dreiging zijn. Niet mensen die geloven in reptielen. Dit is dus gewoon niet waar,” reageert financieel journalist Arno Wellens.

Opdrachtgevers

Journalist Joost Niemoller voegt hieraan toe: “Dat is dan weer niet de kop in de media. Die hebben het liever over ‘extreemrechts’ en ‘complotten’, want dat is een veiliger onderwerp.”

“Die elite is geen theorie, het is een feit, het zijn jullie opdrachtgevers, vandaar dit rapport,” zegt Willem Engel, voormalig voorman van Viruswaarheid.

De complottheorie voorbij

Hoogleraar Ewald Engelen haalt uit: “Als gerechtvaardigde elitekritiek door de staat geframed wordt als gewelddadige complottheorie ben je als AIVD de complottheorie voorbij.”

“Alleen al het feit dat ze willen dat de media hier iets over schrijven, is in mijn ogen bewijs dat ze weten dat er een kwaadaardige elite aan de macht is in Nederland,” aldus voorzitter van de Belgische partij Relego Anthony Stabourlos.

Het Vlaamse parlementslid Sam van Rooy twittert: “Dit neigt sterk naar paranoïde complotdenken.”

4.7 138 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

116 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
gerritje
gerritje
5 maanden geleden

echt de wereld op zn kop met die kantoorneuzelaars, zelf te baom te schijten en overal bedreiging zien , maar aichzelf in de spiegel kijken ho maar………wie kaatst…..

Charlotte
Charlotte
5 maanden geleden

Ze zijn nog erger dan erg, woke links, waar het echte gevaar in zit, dat wordt niet benoemd! Wat een stelletje amateurs! 🙈🤬🤮

Wakkere Henkie
Wakkere Henkie
5 maanden geleden

Overheid en organisaties en instituties en de aivd moeten zich
maar voorbereiden op nog grimmiger jaren.

Greet Resist
Greet Resist
5 maanden geleden

het volk terroriseren is een verdienmodel van een cult van zieke gasten die meer geld en macht willen ten koste van alles en iedereen, en dat is al een tijdje zo

WATCH: 2018 Video Shows Wuhan Lab Partner Scheming on How to Make Money from a Pandemic.

https://thenationalpulse.com/2021/06/13/wuhan-lab-partner-scheming-on-pandemic-profits/

Back to top button
116
0
We lezen graag je reactie!x