CoronaBinnenland

Kamervragen na onthullingen over schimmige Denktank Desinformatie: ‘Voer voor juristen’

Help mee door deze info met je kennissen op je socials te delen!

Tijdens corona censureerde de Denktank Desinformatie van de overheid er lustig op los. NRC heeft er een artikel aan gewijd. “Als iets schade zou kunnen berokkenen aan de volksgezondheid dan halen we het hele bericht weg van het platform. Blokkeren is heftig, maar alleen verbergen kan echt prima,” zei één van de leden.

Het bericht maakt veel los. Medisch adviseur Wendy Mittemeijer wijst erop dat de denktank opereert namens VWS en de NCTV. “Zij bestaat uit Big Tech-bedrijven en onwetenschappelijke prikfanatici die agressief aansturen op stigmatisering, dwang en uitsluiting van ongevaccineerden, en censuur van ieder die hen tegenspreekt. Voer voor juristen,” stelt Mittemeijer.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Rechtsfilosoof Roland Pierik onthulde dat hij lid was van de denktank. Op 21 juli 2021 zei hij bij Tijs van den Brink: “Als je vrijwillig niet de juiste vaccinatiegraad krijgt, is drang gerechtvaardigd.” Hij kreeg tientallen media-optredens.

Denktank maakt haar naam weer eens waar

Onderzoeksjournalist Thomas Bollen zegt: “Deze kwestie illustreert exact de risico’s en gevaren van ‘factcheck-desinformatie-organisaties’. Wie zit erin? En op basis waarvan wordt iets bestempeld als desinformatie? Pierik was iemand met extreme visies/standpunten in de covid-crisis. Niet bepaald de meest onafhankelijke arbiter die je je kunt wensen in een dergelijke denktank, over zulke gecompliceerde vraagstukken waarnaar je vanuit verschillende gezichtspunten kunt kijken.”

“Dat de media deze rechtsfilosoof zonder kritische vragen ruim baan hebben geboden, is een blijvende, pijnlijke herinnering aan het falen van de journalistiek tijdens de coronajaren,” voegt orthopedagoog Hans Koppies toe.

Pierik schreef op 3 augustus vorig jaar op Twitter dat de herhaalprik covidinfectie voorkomt. “De wetenschap levert, antivaxxers kletsen.” Jurist Stan Baggen zei daarop: “Desinformatie.” Hij merkt op dat de denktank haar naam toen weer eens waarmaakte.

Kwalijk

“Het hele begrip ‘desinformatie’ is antidemocratisch en antiwetenschappelijk en dat geldt al helemaal voor schimmige semi-overheidsclubjes als de ‘Denktank Desinformatie’,” benadrukt Baggen.

Hoogleraar Roland Bal vindt het kwalijk dat er vanuit een centraal gezag wordt bepaald wat ‘waar’ is en wat ‘niet waar’.

Pierik is één van de 35 ‘experts’ van de denktank. Vier jaar na oprichting zijn slechts vijf deelnemers bevestigd: Pierik, Marcel Verweij, Ted van Essen, Ruud Coolen van Brakel en Marjolein van Egmond.

Kamervragen

Uit Wob-documenten is bekend dat in de denktank circa 20 instanties en organisaties zijn vertegenwoordigd, waaronder Google, YouTube, Meta, Facebook en Instagram.

Kamerleden Nicki Pouw-Verweij (JA21) en Pieter Omtzigt hebben Kamervragen gesteld over de Denktank Desinformatie. ‘Waarom is de minister hier niet eerder open over geweest? Wie waren er betrokken en verantwoordelijk? Welke interventies zijn er gepleegd en waren deze getoetst aan de Grondwet?”


4.9 115 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

66 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Greet Resist
Greet Resist
1 jaar geleden

“Uit Wob-documenten is bekend dat in de denktank circa 20 instanties en organisaties zijn vertegenwoordigd, waaronder Google, YouTube, Meta, Facebook en Instagram.”

COMPLOT?? WELNEE, BEN JE GEK?

jessie nameles
jessie nameles
1 jaar geleden

als de hele wereld m s m hetzelfde roept en iedere anders denkende probeert te censureren weet je dat het zaakje STINKT. maakt niet uit welke fake crises ze uit de grond stampen. en de leugens komen boven drijven omdat iedereen die hier aan mee geholpen heeft bang is voor zijn eigen haggie !!!!!!!!!!

Dwarsje
Dwarsje
1 jaar geleden

Keer op keer, telkens weer komt de vieze drek van de “overheid” naar boven drijven. Langzaam verwordend tot een criminele organisatie. Rijp voor justitie om aangeklaagd en berecht te worden. Oeps, foutje…justitie deugt zelf ook niet. Dan maar een coup.

rrr
rrr
1 jaar geleden

Denktank ? Beerput van leugens, desinformatie en fraude lijkt een betere benaming.

Back to top button
66
0
We lezen graag je reactie!x