Binnenland

Kamervragen over banken die ‘verspreiders van complottheorieën’ blokkeren

Help ons door deze info met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week werd bekend dat meerdere banken en betaaldiensten de afgelopen tijd rekeningen hebben geblokkeerd van organisaties die volgens hen ‘nepnieuws verspreiden over corona en vaccinaties’.

Minstens acht internetkanalen is de wacht aangezegd of zijn afgesloten van hun bankrekening of betaaldienst. Het gaat om onder meer Viruswaarheid, De Blauwe Tijger, Café Weltschmerz en Artsen voor Waarheid.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

De Rabobank schrijft in een intern bericht: “Rabobank faciliteert geen initiatieven die actief complottheorieën en andere bewezen desinformatie verspreiden.” De bank ziet dergelijke klanten als ‘schadelijk’. Rabobank is ook de bank die werd betrapt op het witwassen van Mexicaans drugsgeld en dit vervolgens in de doofpot probeerde te stoppen.

Wettelijk gezien niet over de schreef

Naar aanleiding van de berichtgeving van NRC heeft SGP-voorman Kees van der Staaij Kamervragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Financiën over banken die financiële diensten weigeren aan ‘antivaxxers’.

Van der Staaij wil van de ministers weten binnen welk kader banken opereren wanneer zij rekeningen blokkeren van klanten die wettelijk gezien niet over de schreef gaan. Ook wil hij weten of het verspreiden van berichten die ‘niet passen bij de bedrijfsvoering’ voldoende reden voor een bank kan zijn om een rekening te blokkeren.

Aanspreken op hun blokkeringsbeleid

“Hoe wordt voorkomen dat banken met deze handelswijze de vrijheid van meningsuiting buitenwettelijk inperken?” vraagt Van der Staaij. “Welke rechtsbescherming is er voor burgers of instellingen die ten onrechte ingeperkt worden in hun vrijheid van meningsuiting?”

De SGP-leider wil tot slot weten of de ministers van plan zijn om de banken op hun blokkeringsbeleid aan te spreken zodat de vrijheid van meningsuiting zo min mogelijk onder druk komt te staan.

4.9 95 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

132 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Frans
Frans
2 jaren geleden

Mensen haal zoveel mogelijk geld vd bank dan houdt dit gauw op.

Anastasia
Anastasia
2 jaren geleden

Waarom?
Die vraag stelde ik al op de lagere school. Kreeg nooit een echt antwoord, meester wist het toen ook al niet

Bert
Bert
2 jaren geleden

Ben benieuwd wanneer die smeerlappen niet geprikte particulieren gaan naaien.

ProAsfalt
ProAsfalt
2 jaren geleden

Leuk dat er kamervragen worden gesteld, echter deze Banken handelen gewoon in opdracht van de overheid en dat weten de Kamerleden maar al te goed.

Maar goed, dit kan alleen in een totalitair systeem.
Alles en iedereen tot op het bot controleren.

Back to top button
132
0
We lezen graag je reactie!x