Buitenland

Palestina: olie, Rothschild en de zionistische lobby

Help anderen door deze info met jouw kennissen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De Russische president Vladimir Poetin zei onlangs dat Oekraïense politici een zionistische agenda hebben. Justitieambtenaar Yasmina Haifi twitterde vorig jaar dat terreurgroep IS een zionistisch complot is, waarna ze werd geschorst. Wat wordt er bedoeld met het zionisme en waarom ligt deze term zo gevoelig?

Het woord zionisme werd in 1886 voor het eerst gebruikt in een artikel van Nathan Birnbaum. De term kwam te staan voor de beweging die de heroprichting van een joodse natie in Palestina nastreefde. Theodor Herzl wordt gezien als de vader van het politieke zionisme.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Voor zijn jodenstaat had Herzl twee locaties op het oog: Palestina en Argentinië. Wanneer de sultan de joden Palestina in handen zou geven, dan zouden zij op hun beurt de staatsschuld saneren. De joodse staat zou voor Europa een bruggenhoofd naar Azië vormen. De belangrijkste christelijke plaatsen zouden onder toezicht komen te staan van een internationale organisatie.

Lord Rothschild

Het lukte Herzl niet om de Franse baron Edmond de Rothschild voor zijn plannen te mobiliseren. Om de joodse massa achter zich te krijgen organiseerde hij in 1887 het Eerste Zionistische Congres in Basel. In Groot-Brittannië ontmoette hij Lord Rothschild, aan wie hij het voorstel deed om een joodse nederzetting te stichten in een Britse kolonie.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bood de zionisten lokale autonomie aan onder Britse suprematie. Voor sommigen leek het of de zionisten een sponsor hadden. Op het zevende zionistische congres werd bepaald dat de joodse kolonisatie op Palestina gericht moest zijn.

Het moderne zionisme was naast een politieke theorie ook een organisatie die hielp bij het stichten van nieuwe joodse nederzettingen in Palestina. De eerste groep pioniers, Hibbat Zion (liefhebbers van Zion) genaamd, kwam op 7 juli 1882 aan in Jaffa. Dit was het begin van de eerste golf van joodse immigratie naar Israël.

Steun van machtige joodse bankierskringen

In 1903 was er 20.000 hectare landbouwgrond gecultiveerd en hadden zich zo’n 10.000 joden in Palestina gevestigd. De landbouwvestigingen waren voornamelijk tot stand gekomen door financiële steun van Edmond de Rothschild. Ook de Belgische baron Maurice de Hirsch en de Britse Sir Moses Montefiore leverden grote financiële bijdragen.

Op 2 november 1917 vaardigde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Sir Arthur Balfour een verklaring uit, die later tot grote politieke problemen zou leiden. In een brief aan leider van de Britse zionisten, Lord Rothschild, verklaarde de Britse regering welwillend te staan tegenover de vestiging van een ‘joods nationaal tehuis’ in Palestina.

Over de motieven van de Britse regering is veel gespeculeerd. In dit verband zijn onder meer de steun van machtige joodse bankierskringen aan de Britse oorlogsinspanningen en de Jewish Vote in de Verenigde Staten genoemd. In april 1920 werd Palestina als mandaatgebied aan Groot-Brittannië toegewezen.

Elf minuten

Op 14 mei 1948 proclameerde David Ben Gurion rond middernacht de onafhankelijke staat Israël in het gebied dat door de VN aan de joodse staat was toebedeeld. Elf minuten later werd deze staat door de VS erkend. Waarom erkende Amerika de nieuwe staat zo snel? De Amerikaanse zionistische lobby speelde een grote rol bij het tot stand komen van de staat Israël.

Na 1945 werd het Midden-Oosten een regio voor Amerika waarmee rekening werd gehouden, vooral vanwege de aanwezigheid van rijke natuurlijke hulpbronnen. Geopolitiek bleek het ook een interessante regio, daar Afrika, Azië en Europa hier samenkwamen en vanwege de grote toegankelijkheid via tal van waterwegen. Vanuit economisch oogpunt was het Midden-Oosten erg interessant, omdat twee derde van de wereldolievoorraad daar aanwezig was.

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Arwijn
Arwijn
9 jaren geleden

Toch zie ik werkelijk waar niet in wat dit allemaal met de Joodse Religie te maken heeft. Het is net zo logisch als te zeggen dat het Moslim geloof alleen maar bestaat om alle niet-Moslims uit te roeien. Waarom word het Geloof steeds maar aangevallen (waarin duidelijk beschreven staat dat al deze daden niet getolereerd worden door God) terwijl het een groep specifieke mensen en hun families zijn die het allemaal doen. Wat heeft dit met religie te maken? Het zijn machthebbers en maniaken die schuilen onder de religies en zich ermee bedekken, als een wolf in schaapskleren.

Gezinusk
Gezinusk
9 jaren geleden

Ja Arwijn, maak sommige mensen maar eens duidelijk dat het hoogtijd word dat er onderscheid gemaakt mag worden tussen Joodse mensen en Joodse Bankiers met zionistische waanideeën. Bij sommigen kan dit denk ik er niet in, of zal het nooit werken. Ik heb geen Joodse voorouders maar zie de bekrompenheid onder sommige neanderthalers op deze aardkloot wel. Hoogtijd dat zij ook eens gaan vliegen, misschien maar eens hardleers. Het beloofde paradijs voor eigen parochie bestaat namelijk niet en heeft nooit bestaan! Geen paradijs voor haters. Ik kan ze dat op een briefje meegeven en zelfs online. Don’t f*ck met onschuldige mensen!

Van Eijk
Van Eijk
9 jaren geleden

Goed stuk aanvulling op het artikel….

Iets duidelijkere duiding..

http://www.wanttoknow.nl/hoofdartikelen/vs-door-israel-bezette-khazaren-vazalstaat/

AtomNics
AtomNics
9 jaren geleden

deze krachten van beperking bestaat al sinds de mensheid over deze planeet loopt
deze krachten van beperking zijn het die alle oorlogen, mind f*ck experimenten hebben uitgevoerd tot de dag van vandaag spelen ze perfect die rol chappau voor hun want velen zijn er al voor gevallen en gaan er voor vallen de bijbel spreekt over dat de duivel zal oogsten zoveel als zand der zeen op aarde. geschiedenis herhaalt zich gewoon, krachten van beperking weten dat ook en daroom voeren ze het ook telkens maar in een ander oorlogs vorm uit. zodat je afgeleid bent want zij zijn er nog totdat wij allen niet meer met hun rollenspel meespelen. wat de krachten van beperking niet heeft en wij wel dat is simelweg jouw hart met allerlij gevoelens eraan van wie je houdt enz enz de krachten van beperking kennen dat niet liefde en vriendschap snappen zij niet en dat is hun probleem

Back to top button
19
0
We lezen graag je reactie!x