
Er komt een einde aan het kapitalisme omdat het achterhaald is. Dat heeft de Griekse oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis gezegd.
De voormalige professor economie zei tijdens een lezing op het University College London dat de opkomst van technologiereuzen en kunstmatige intelligentie ertoe zal leiden dat het huidige economische systeem zichzelf ondermijnt.
Varoufakis, die eerder fel uithaalde naar EU-instituties vanwege de Griekse schulden, zei dat bedrijven als Google en Facebook ervoor zorgen dat consumenten hun kapitaal kopen én produceren.
Wraak
“Elke keer dat je iets opzoekt op Google, draag je bij aan het kapitaal van Google,” zei hij. “En wie profiteert daarvan? Google, niet jij.”
“Kapitaal wordt nu door consumenten geproduceerd en het rendement wordt geprivatiseerd,” zei hij. “Samen met kunstmatige intelligentie zal dit leiden tot het einde van het kapitalisme.
Varoufakis waarschuwde dat Karl Marx wraak zal nemen en dat nieuwe technologie voor het eerst sinds het ontstaan van het kapitalisme ‘meer banen vernietigt dan er worden gecreëerd’.
Onhoudbaar
“Kapitalisme zal het kapitalisme ondermijnen omdat ze allerlei technologieën produceren die bedrijven overbodig maken,” zei hij.
“En wat zal er daarna gebeuren?” voegde hij toe. “Ik heb geen idee.”
Hij omschreef de huidige economische situatie als ‘onhoudbaar’ en vreest de opkomst van ‘toxisch nationalisme’.
Herverdeling
Varoufakis zei dat de overheid een beleid moet voeren dat gericht is op de herverdeling van rijkdom.
Hij stelde voor dat de overheid bij aandelenuitgiftes in de toekomst 10 procent in een gemeenschappelijke pot stopt die eigendom van het volk is.
Vervolgens kan iedere burger een ‘universeel basisdividend’ uitgekeerd krijgen.
Goed idee. Een universeel basisdividend afdwingen bij de multinationals die robotiseren en AI toepassen.
Kijk deze man behoord de leiding toe in Europa, een man met visie, en een stuk eerlijkheid, maar dat verdeel en heerst zooitje, ik ben er bang voor, het is tijd voor een moderne samenleving, zonder oorlogen,
zonder winst bejag, we wachten af !
Wat is er eenvoudiger dan het ecologisch kapitalisme met een grote sociale correctie in het voordeel van de armen. Mensen zullen die nieuwe technologie moeten onderhouden, dus werkgelegenheid. En een gezond nationalisme vind ik normaal.
Een economische uitbuiter, Karoshi (Japans: 過労死, “dood door overwerk”), heeft zijn zwakke verslavingsplekken. Open een winkel in sterke drank en je wordt rijk.
Mooi dan kunnen we met ons allen teleporteren.