Homepagina » Bewustzijn » Kardinaal Martini waarschuwde kerk 200 jaar achter te lopen
Karinaal Martini waarschuwde kerk 200 jaar achter te lopen

Kardinaal Martini waarschuwde kerk 200 jaar achter te lopen

In een postuum gepubliceerd interview heeft de Italiaanse kardinaal Carlo Maria Martini de Rooms-katholieke Kerk gewaarschuwd ‘200 jaar achter te lopen’.

Martini overleed afgelopen vrijdag op 85-jarige leeftijd. Zaterdag brachten duizenden mensen een laatste groet aan de oud-aartsbisschop in de kathedraal van Milaan.

“De Kerk loopt 200 jaar achter. Waarom wordt ze niet wakker? Zijn we bang?” vroeg hij in zijn laatste interview met een andere jezuïet in augustus, dat zaterdag werd gepubliceerd door de Italiaanse krant Corriere della Sera. “De Kerk is vermoeid. Onze cultuur is verouderd, onze kerken zijn groot en leeg.”

Openheid

De kardinaal uitte vaker zijn mening over onderwerpen die door het Vaticaan als taboe werden beschouwd. In 2008 had hij kritiek op het verbod op voorbehoedsmiddelen, dat volgens hem heel wat mensen wegjoeg. Ook vond hij dat vrouwen een prominentere rol in de kerk moesten kunnen innemen.

Martini leed al enige jaren aan de ziekte van Parkinson en was een voorvechter van de progressieve strekking. Hij stond voor meer openheid en dialoog met de wereld.

Transformatie

“De Kerk moet haar fouten erkennen en een radicale weg van verandering inslaan, te beginnen bij de paus en de bisschoppen,” ging het interview verder. De kardinaal voegde toe dat ‘schandalen van kindermisbruik ons verplichten een reis van transformatie te ondernemen’.

Martini gold als één van de belangrijkste figuren uit de Katholieke Kerk. Hij werd in 1979 door de toenmalige paus Johannes Paulus II benoemd tot aartsbisschop van het diocees van de wereldkerk, Milaan.

Bron: Standaard.be

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

11 reacties

 1. De kerk loopt niet zozeer achter, maar is een criminele organisatie.

  kennelijk was Dhr. Martini zelf niet wakker!

  0 likes
 2. De kerk loopt niet achter maar is juist ontspoord. Wanneer ik de Bijbel lees vind ik van hetgeen daarin staat juist weinig meer terug in de kerk. Kennelijk pleit deze man voor soepelere omgang met homofilie en abortus. En dat is nu juist wat God heeft verboden. Wanneer de kerk doet wat kardinaal Martini suggereert dan zijn we helemaal van God los.

  0 likes
 3. Ook al had de Katholieke kerk zichzelf in een ander jasje gestoken,de daden zijn bekend en blijven bekend.Het bijbeltje kunnen ze nog niet eens begrijpen welke duidelijk vermeld:U zult zichzelf GEEN symbolen maken ter aanbidding voor mij(GOD)En roep dit één keer in zo,n kerk en alles donderd van de muren.Het is zelfs blij met het kruis het martelwerktuig van HUN vriend.Sorry maar de katholieke kerk mag van mij haar deuren sluiten evenals de kerken die het Kruis aanbidden, en dat zijn nogal wat kerkjes.Ik geloof in de rebel Jezus,(Buitenaardse) die de schriftgeleerden en Farizeérs niet kon uitstaan.En die zeker niet slaafjes van zijn volk wenste.Maar in een kerk zie je mij NEVER NOOIT niet weer komen.Goor Tuig!!Alles zogenaamd onder het mom God wil dit, en wenst dat.Bah!!Het ziekenhuis voor de zwakkeren van Geest.

  0 likes
 4. Ook binnen dat insituut, en zelfs in het hol van de leeuw, zijn er mensen die wakker worden en groeien in bewustzijn!
  Het licht verspreidt zich!

  0 likes
 5. Ook wat er nu in België gebeurd (klooster, Michelle Martin) geeft aan dat wij nog met een voet in de middeleeuwen staan.
  En wij bedoel ik Europa! Er is nog geen enkel land geweest dat de ambassadeur van België om uitleg heeft gevraagd.
  Ik zie dus geen lichtpuntje!

  0 likes
 6. hallo allemaal,ik denk niet dat de cardinalen van duistere dingen die er afspelen in de catacomben afweet die horen niet bij de duivel aanbidders wat betreft de kerken daar geloof ik niet in door de week zijn het zondaars en zondags zitten ze voor in de kerk en een beeldje aanbidden doe ik zoiezo niet en dan die wierook misselijk word ik daar van ja met een begrafenis of bruiloft kom je in zo,n kerk ik geloof in de Bron de Bron van al het leven de Bron van vergeving de Bron van licht en zeker niet in een Paus die heilig zou zijn wie weet wat hij allemaal op zijn kerfstok heeft staan het hele Vaticaan moeten ze maar gaan ontruimen het goud omsmelten en daar ons nieuwe geld van maken de juwelen weer aan moeder aarde terug geven de zwitserse garde weer terug naar Zwitzerland en het Vatikaan met gecontroleerde ontploffing naar beneden halen

  0 likes
 7. [quote name=”Peer”]De kerk loopt niet achter maar is juist ontspoord. Wanneer ik de Bijbel lees vind ik van hetgeen daarin staat juist weinig meer terug in de kerk. Kennelijk pleit deze man voor soepelere omgang met homofilie en abortus. En dat is nu juist wat God heeft verboden. Wanneer de kerk doet wat kardinaal Martini suggereert dan zijn we helemaal van God los.[/quote]

  Tja maar sinds waneer heeft de bijbel en de kerk met God te maken ? Er is geen contact met enige God laat staan dat hij de bijbel geinspireerd zou hebben ! ‘God’ heeft dus ook niks verboden ! God komt NIET in de bijbel voor. De bijbel is volledig geschreven door mensen en er is nog niet een sikkepitje invloed van een vaag wezen die ze god noemen. Alles is zelf verzonnen vanuit mythen en enkele gebeurtenissen. De bijbel is historisch niet correct en nog een hele lijst met wat er niet klopt aan de bijbel, te lang om op te noemen !

  0 likes
 8. [quote name=”Peer”]De kerk loopt niet achter maar is juist ontspoord. Wanneer ik de Bijbel lees vind ik van hetgeen daarin staat juist weinig meer terug in de kerk. Kennelijk pleit deze man voor soepelere omgang met homofilie en abortus. En dat is nu juist wat God heeft verboden. Wanneer de kerk doet wat kardinaal Martini suggereert dan zijn we helemaal van God los.[/quote]

  Ik zou niet graag ik kardinaal Martini’s schoenen willen staan, als hij voor Gods rechterstoel verschijnt. Wat zal HIJ een wroeging hebben over zijn anti-kerkse uitspraken.

  0 likes
 9. [quote name=”Westbound”][quote name=”Peer”]De kerk loopt niet achter maar is juist ontspoord. Wanneer ik de Bijbel lees vind ik van hetgeen daarin staat juist weinig meer terug in de kerk. Kennelijk pleit deze man voor soepelere omgang met homofilie en abortus. En dat is nu juist wat God heeft verboden. Wanneer de kerk doet wat kardinaal Martini suggereert dan zijn we helemaal van God los.[/quote]

  Ik zou niet graag ik kardinaal Martini’s schoenen willen staan, als hij voor Gods rechterstoel verschijnt. Wat zal HIJ een wroeging hebben over zijn anti-kerkse uitspraken.[/quote]

  Er zal niemand voor een rechter stoel komen te staan laat staan van God. God zit niet op een stoel en is GEEN rechter ! Ben je ook zo’n gehersenspoelde christian !?

  0 likes
 10. De katholieke kerk mag dan van alle kanten onder vuur liggen en achterhaald genoemd worden, maar zij beschikt desalniettemin over kennis die van belang is voor onze tijd. Zo liet paus Johannes Paulus II in 1994 in zijn boek “Over de drempel van de hoop” al op weinig dubbelzinnige wijze weten dat onze politieke en economische systemen volledig zullen instorten (maar dat wij dit niet hoefden te vrezen).

  0 likes
 11. ik heb reeds een hele tijd de3 bijbels bestudeerd.De ene spreektde andere tegen.
  De genoemde heilige onfeilbare vader,opgestaan en verrezen ten hemel is de grootste leugen die de priesters oiit verteld hebben.wanneer men 50 jaar terug gaat was dit mogelijk om te bevolking aan te smeren.Nu lacht men omdat de mensen meer ontwikkeld zijn en de leugenachtige praktijken van de kerk niet meer aan te smeren zijn.Ik schaam mij dat ik vroeger deel uitmaakte van die bende kinderverkrachters.Ik zet nooit meer een stap in de kerk

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

assen

Gearresteerde boer in Assen: ‘Mensen, word nou eens een keertje wakker!’

Vandaag zijn tientallen boeren gearresteerd in het ...

btw

Kabinet kan btw wel verhogen, maar níet verlagen: ‘Systemen Belastingdienst kunnen dat niet aan’

Afgelopen week verlaagde Duitsland de btw-percentages om ...