Het gebruik van halfvolle of magere melk kan de kans op de ziekte van Parkinson verhogen. Het gebruik van volle melk heeft dat risico niet. Dat hebben onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston ontdekt.
Parkinson is een neurologische ziekte die zich kenmerkt door trillen en trager bewegen.
Onderzoekers ontdekten dat het consumeren van drie porties halfvolle melk per dag of meer de kans op parkinson met zo’n 34 procent verhoogt.
Volvette zuivelproducten
Maar mensen die volle melk gebruiken, lopen geen extra risico en dat geldt ook bij andere volvette zuivelproducten zoals room, kaas, yoghurt, roomboter en ijs.
De onderzoekers analyseerden het eetgedrag en de gezondheid van ruim 80.000 vrouwen en bijna 50.000 mannen over een periode van 25 jaar. In die tijd kregen meer dan 1000 deelnemers de ziekte van Parkinson.
Beïnvloedbare risicofactor
Hoewel ze niet met zekerheid kunnen zeggen dat magere producten parkinson veroorzaken, denken de wetenschappers wel dat het een beïnvloedbare risicofactor voor de ziekte is. Met andere woorden: het is een risicofactor waar je iets aan kunt doen.
Van de 5830 mensen die drie of meer porties magere melk per dag nuttigden, kregen er 60 parkinson. Van de 77.864 mensen die minder dan één portie per dag consumeerden, ontwikkelden 483 de ziekte.
Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology.
NU afrekenen met die verstikkende Corona-angst
Bestuurder Franciscus Gasthuis en Vlietland: kans om ernstig ziek te worden groter bij gevaccineerden
Van 50 epilepsie-aanvallen per dag tot bijna geen meer dankzij dit illegale wondermiddel
De invloed van het imperium Rockefeller op de wereld
Slikken of stikken (video)
WHO-klokkenluider doet uit de doeken wat ons te wachten staat: ‘Het is echt misdadig’
De Jonge sorteert alvast voor: bepaalde elementen coronawet kunnen na september ‘overeind worden gehouden’
Zo bestrijd je kanker het best
Crisis in Oekraïne was smerige false flag-operatie. Scherpschutters op Maidanplein klappen uit de school