Innovatie

Kernfusie levert voor het eerst meer energie op dan het kost

Help mee door deze informatie met vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor energiewetenschappers moet kernfusie zo’n beetje de heilige graal zijn, zeker de koude kernfusie.

Kernfusie levert namelijk een ongekend rendement zonder vervelende rest- of bijproducten als radioactief afval, CO2 of zwaveldioxide. Daarbij komt dat de brandstof voor kernfusie zo goed als onuitputtelijk en zeer goedkoop is.

Voor kernfusie zijn echter omstandigheden nodig als in de kern van een ster: extreem hoge temperaturen en een enorme druk.

Laserstralen

Wetenschappers van het Lawrence Livermore National Laboratory nabij San Francisco hebben een technologische doorbraak bereikt die cruciaal is voor het succes van kernfusiereactoren.

De zon en andere sterren wekken hun energie op door kernfusie. In dit geval wordt waterstof omgezet in helium. Kernfusie wordt gezien als een schonere en goedkopere energiebron dan bijvoorbeeld kernenergie of fossiele brandstof. Uranium is niet onbeperkt voorradig en radioactief afval moet worden opgeslagen. Bij kernfusie komen ook geen schadelijke stoffen vrij.

De onderzoekers vuurden 192 laserstralen af op een gouden cilinder met een klein balletje gevuld met brandstof: deuterium en tritium, twee isotopen van waterstof. Als gevolg van de energie van de lasers werd het balletje ineengedrukt waardoor een extreem hoge druk ontstond en de atomen samensmolten.

Verbetering

Kernfusie is alleen de moeite waard als er meer energie vrijkomt dan er wordt verbruikt. Dat is nu voor het eerst gelukt. Het mengsel produceerde tijdens het experiment meer energie dan het absorbeerde van de lasers, maar de brandstof verbruikte slechts één procent van alle energie die werd geproduceerd door de lasers. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

Elders werken groepen wetenschappers aan een andere benadering, één waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische velden en superheet waterstof. Sinds 2006 werken Europa, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, China, India en Zuid-Korea aan een grote experimentele reactor in Zuid-Frankrijk, die in 2018 operationeel moet zijn.

Bron: AP Foto: Eduard Dewald/LLNL

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info goed?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
14 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
P.C. van der Linden
P.C. van der Linden
8 jaren geleden

Geacht team
Jullie zouden eens op INDEZ E-CAT moeten kijken naar de laatste ontwikkelingen rond Rossi. Zijn E-Cat is namelijk over gegaan naar een grote ontwikkelingsmaatschappij waarin een macht aan Chinees kapitaal zit. Die kunnen wel wal schone energie gebruiken denk ik zo.

Kalki
Kalki
8 jaren geleden

Kernfusie zou samen met Vrije Energie schonere en veiliger energiebronnen gaan opleveren.

Daniel
Daniel
8 jaren geleden

[quote name=”P.C. van der Linden”]Geacht team
Jullie zouden eens op INDEZ E-CAT moeten kijken naar de laatste ontwikkelingen rond Rossi. Zijn E-Cat is namelijk over gegaan naar een grote ontwikkelingsmaatschappij waarin een macht aan Chinees kapitaal zit. Die kunnen wel wal schone energie gebruiken denk ik zo.[/quote]

INDEX E-CAT zeker

Sunshine
Sunshine
8 jaren geleden

‘Daarbij komt dat de brandstof voor kernfusie zo goed als onuitputtelijk en zeer goedkoop is.’

En daarom gaat dit dus óf verdwijnen in één of andere bureaulade óf er wordt wel zo’n draai aangegeven dat het wél flink betalen wordt voor de burger.
‘We’ willen immers geen goedkope energie als ‘we’ er niet flink aan kunnen verdienen.

Zoals zovelen heb ik inmiddels zoveel alternatieve manieren van energiewinning voorbij zien komen maar het sterft allemaal een stille dood.

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

14
0
We lezen graag je reactie!x