Homepagina » Innovatie » Kernfusie levert voor het eerst meer energie op dan het kost
Kernfusie levert voor het eerst meer energie op dan het kost

Kernfusie levert voor het eerst meer energie op dan het kost

Voor energiewetenschappers moet kernfusie zo’n beetje de heilige graal zijn, zeker de koude kernfusie.

Kernfusie levert namelijk een ongekend rendement zonder vervelende rest- of bijproducten als radioactief afval, CO2 of zwaveldioxide. Daarbij komt dat de brandstof voor kernfusie zo goed als onuitputtelijk en zeer goedkoop is.

Voor kernfusie zijn echter omstandigheden nodig als in de kern van een ster: extreem hoge temperaturen en een enorme druk.

Laserstralen

Wetenschappers van het Lawrence Livermore National Laboratory nabij San Francisco hebben een technologische doorbraak bereikt die cruciaal is voor het succes van kernfusiereactoren.

De zon en andere sterren wekken hun energie op door kernfusie. In dit geval wordt waterstof omgezet in helium. Kernfusie wordt gezien als een schonere en goedkopere energiebron dan bijvoorbeeld kernenergie of fossiele brandstof. Uranium is niet onbeperkt voorradig en radioactief afval moet worden opgeslagen. Bij kernfusie komen ook geen schadelijke stoffen vrij.

De onderzoekers vuurden 192 laserstralen af op een gouden cilinder met een klein balletje gevuld met brandstof: deuterium en tritium, twee isotopen van waterstof. Als gevolg van de energie van de lasers werd het balletje ineengedrukt waardoor een extreem hoge druk ontstond en de atomen samensmolten.

Verbetering

Kernfusie is alleen de moeite waard als er meer energie vrijkomt dan er wordt verbruikt. Dat is nu voor het eerst gelukt. Het mengsel produceerde tijdens het experiment meer energie dan het absorbeerde van de lasers, maar de brandstof verbruikte slechts één procent van alle energie die werd geproduceerd door de lasers. Er is dus nog veel ruimte voor verbetering.

Elders werken groepen wetenschappers aan een andere benadering, één waarbij gebruikt wordt gemaakt van magnetische velden en superheet waterstof. Sinds 2006 werken Europa, Rusland, de Verenigde Staten, Japan, China, India en Zuid-Korea aan een grote experimentele reactor in Zuid-Frankrijk, die in 2018 operationeel moet zijn.

Bron: AP Foto: Eduard Dewald/LLNL

Gerelateerd:

 Vind je dit interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

14 reacties

 1. Ik ben een groot fan van kernfusie, lees er veel over en heb al een paar seminars gevolgd.
  Ik ga binnenkort ook naar Cadarache om het zelf te bekijken.
  Hopelijk wordt ik er nog wijzer uit 😉

  Hierbij de link naar het iter project wat al sinds 2001 goed is gekeurd. http://www.iter.org
  Wil je meer weten over de eigenschappen van fusie.
  http://www.fusie-energie.nl/nl/fusie-energie/

  2 likes
 2. [quote name=”Sunshine”]’Daarbij komt dat de brandstof voor kernfusie zo goed als onuitputtelijk en zeer goedkoop is.’

  En daarom gaat dit dus óf verdwijnen in één of andere bureaulade óf er wordt wel zo’n draai aangegeven dat het wél flink betalen wordt voor de burger.
  ‘We’ willen immers geen goedkope energie als ‘we’ er niet flink aan kunnen verdienen.

  Zoals zovelen heb ik inmiddels zoveel alternatieve manieren van energiewinning voorbij zien komen maar het sterft allemaal een stille dood.[/quote]
  Dat gebeurd dus niet want het wordt zwaar gesubsidieerd door zowel bedrijven alsmede overheden.

  1 likes
 3. Geacht team
  Jullie zouden eens op INDEZ E-CAT moeten kijken naar de laatste ontwikkelingen rond Rossi. Zijn E-Cat is namelijk over gegaan naar een grote ontwikkelingsmaatschappij waarin een macht aan Chinees kapitaal zit. Die kunnen wel wal schone energie gebruiken denk ik zo.

  0 likes
 4. Kernfusie zou samen met Vrije Energie schonere en veiliger energiebronnen gaan opleveren.

  0 likes
 5. [quote name=”P.C. van der Linden”]Geacht team
  Jullie zouden eens op INDEZ E-CAT moeten kijken naar de laatste ontwikkelingen rond Rossi. Zijn E-Cat is namelijk over gegaan naar een grote ontwikkelingsmaatschappij waarin een macht aan Chinees kapitaal zit. Die kunnen wel wal schone energie gebruiken denk ik zo.[/quote]

  INDEX E-CAT zeker

  0 likes
 6. ‘Daarbij komt dat de brandstof voor kernfusie zo goed als onuitputtelijk en zeer goedkoop is.’

  En daarom gaat dit dus óf verdwijnen in één of andere bureaulade óf er wordt wel zo’n draai aangegeven dat het wél flink betalen wordt voor de burger.
  ‘We’ willen immers geen goedkope energie als ‘we’ er niet flink aan kunnen verdienen.

  Zoals zovelen heb ik inmiddels zoveel alternatieve manieren van energiewinning voorbij zien komen maar het sterft allemaal een stille dood.

  0 likes
 7. degene die een koudekernfusie reactor bouwt en het vrij toegankelijk publiceert voor mensen om het thuis te maken, wordt onze nieuwe profeet =)

  0 likes
 8. Sinds 2006 werken Europa, Rusland, de cy9

  0 likes
 9. Precies Sunshine, dan komt de macht van de olie en energie-maatschappijen om de hoek kijken en die zullen het niet toelaten.
  Als ik kernfusie zo bekijk, is er dan geen grote kans op een enorme explosie, als het om zoveel druk gaat of zie ik dat verkeerd.

  0 likes
 10. Een ware verrassing…not. We zijn als soort volgens mijn mening al wel een pak verder geëvolueerd dan dit soort van energiewinning, maar zolang er zich geen mirakel voordoet zal ‘t behelpen blijven met oude tech die ons als ultra nieuw versleten wordt.
  Het is ‘slechts’ m’n mening naar wat ik al jaren zelf heb trachten te zoeken en onderzoeken. In m’n achterhoofd gaat dan steeds bijna onvermijdelijk dat liedje van Michael Jackson door m’n hoofd spelen, eerst erg zacht en dan luider en luider: “They don’t really care about us!”.

  E-cat lijkt veelbelovend maar we zullen daar niets van merken zolang ze niet ‘t equivalent halen van wat ze nu opstrijken om hun ‘investeerders’ en aandeelhouders tevreden te houden gaat men écht niet iets op de markt introduceren zonder erover te hebben nagedacht. Het zou te veel beroering met zich brengen en dus onrust zaaien op de financiële markten. Gezien ‘t feit dat men geld nog waarschijnlijk voor lange tijd boven het wereldgoed plaatst, ziet dat er dus niet aan te komen.

  Nieuwe ultra-chips in huis? Ja? Gebruik het in kleine hoeveelheden en verkoop het gradueel zodat ‘t lijkt dat ‘t nog in ontwikkeling is om beter te maken. De investeerders de illusie geven dat eraan gewerkt wordt voor ons eigen goed, DAT brengt ze ondertussen reeds een aardige duit op.

  Als je bedenkt wat ze over hebben om aan marketing te doen alleen al, met gigantische manipulatieve technieken: Neuromarketing.

  Dus…zal niet voor direct zijn.

  0 likes
 11. Ben een zogenaamde transitionalist, maar ik vind wetenschappelijke kennis in handen van dit systeem langzamerhand levensgevaarlijk worden (als je de ontwikkelingen zo lees en de Big Brother maatschappij, de drang om computers te maken met een hoger IQ dan de mens en het moralisme van een zeepstengel en het toenemend beeldschermverslaving). In zekere zin sta ik met mijn rug naar de toekomst en daar zijn meer dan genoeg goede redenen voor.
  Dankzij de techniek kan men de bevolking beter knechten dan ooit en het liefst de mensheid overbodig maken. Jullie noemen dit NWO, maar ik denk niet dat het een vooropgezet plan is, maar wel het gevolg is van het hedendaagse beleid.

  Ik ben van mening dat we keihard naar een kleinschaligere economie moeten streven. Oneindige energie houdt dit onwenselijke systeem oneindig aan de gang en dat moeten we niet willen. Ik denk dat dit uiteindelijk ook voor ons leven als mens zijnde beter is, ook zullen we een boel positieve aspecten ook moeten missen.

  Geen fascisme en techno-fascisme geen kans en hopelijk worden de wetenschappers bewust van de consequenties van hun handelen in een totaal rot en corrupt systeem. – Peakoil is niet onze vijand, maar onze vriend, want dat is een stimulans voor echte veranderingen. Tenminste als er geen andere oplossingen
  komen.

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  0 likes
 12. Oh jee, een kernfusiereactor in Zuid-Frankrijk.
  Frankrijk is zo’n mooi land.
  Straks, na 2018, een Iraans raketje erop
  en flits, weg, Frankrijk, Europa, de hele
  wereld?
  Op weg naar 2 Zonnen, wordt de Maan toch
  nog bewoonbaar..
  Alleen wel jammer, want waar moet al dat
  maanhelium dan heen?

  0 likes
 13. laatst nog een lezing van wetenschappers (dus de mensen die er daadwerkelijk mee bezig zijn) gezien waarin werd gezegd dat het nog decennia zou duren. De financiering voor dit is ook zeer gering, energie maatschappijen zitten nou niet bepaald te wachten op dit soort dingen zolang er nog miljarden met fossiele brandstoffen te verdienen valt. Ik ga voorlopig nog even uit van een broodje aap verhaal, gezien het op niburu staat en de bron eigenlijk iets anders zegt als hier wordt vermeld.

  0 likes
 14. FF wat anders!

  1 of 2 jaar geleden wilden ze kernafval dumpen onder gemeentes!
  Daar was toen veel ophef over en het ging toen niet door!
  Het is nu heel erg lang stil geweest (te lang)
  Dus mijn vraag is of iemand hier meer over weet en of ze dus stiekem (want het is de nederlandse staat) toch dat afval dumpen maar dan misschien via een omweg een ander bedrijfsnaam of zoiets! Ik kan me dus niet voorstellen dat we het maar ergens opslaan wachtend tot ze dit weer gaan doen!
  Dus elke info is welkom! 🙂

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Waarom de afslankindustrie liegt om je dik te houden

Een dieet is het slechtste dat je ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

journaliste

Pedofielen in het parlement. De explosieve documentaire van deze journaliste legt alles bloot

De Britse journaliste en filmmaakster Sonia Poulton ...

geoloog

Geoloog onderzoekt alle warme en koude periodes van de afgelopen 800.000 jaar en achterhaalt oorzaak klimaatverandering (nee, het is niet CO2)

Geoloog Don J. Easterbrook heeft een boek ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 12 december
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.