Hoe moet je omgaan met ‘complottheorieën’ in de Tweede Kamer en in de media? “Het normeren wat wel kan en wat de grens is, kan helpen om ook voor de samenleving aan te geven wat de grenzen zijn,” zei NCTV-topman Pieter-Jaap Aalbersberg in het radioprogramma Dit is de Dag.
Opdrijvend effect
“Zinnen uitgesproken in de Kamer, zinnen uitgesproken in de media en talkshows hebben soms een effect – opdrijvend – en dat heeft ook invloed op de samenleving,” stelde de NCTV-baas.
Presentator Tijs van den Brink wees erop dat coalitiepartijen hiertegen in het verweer komen. “Die praten vaker terug, Hugo de Jonge draaide zich altijd om als iemand van Forum aan het woord kwam, het kabinet is een keer opgestapt.” Hij vroeg Aalbersberg of dat helpt. “Is dat slim als je het wantrouwen kleiner wilt maken of in gesprek wilt met elkaar?”
Hoe moet je omgaan met complottheorieën in de Tweede Kamer en in de media? ‘Het normeren wat wel kan en wat de grens is, kan helpen om ook voor de samenleving aan te geven wat de grenzen zijn’, zegt NCTV-topman @PJAalbersberg in @DitisdeDag. pic.twitter.com/uK8kDtG7h7
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) January 4, 2023
Je moet gewoon normeren
In een aantal gevallen moet je soms wel normeren. Uiteindelijk bepaalt iedereen zelf wat je wel en niet kunt zeggen, maar het normeren – wat kan wel en wat is de grens – helpt uiteindelijk wel mee omdat een groot gedeelte van het midden van de samenleving ook zoekend is en wel wil horen: waar zitten we nu in en wat is de normering, aldus Aalbersberg.
Het normeren – dat is in de Kamer, dat is in de media, maar dat is ook aan de keukentafel – is volgens hem belangrijk. “Je moet gewoon normeren.”
De angst voor de “zwijgende massa” groeit zienderogen…
Ook een aanhanger van de weg.
En wanneer mag de bevolking een keer grenzen stellen zonder dat zij platgewalst worden door deze gestoorde, doorgedraaide, destructieve randdebielen in bestuurlijke organen die al lang de onze niet meer zijn?!
Allemaal angst!