Financieel

Kijktip: Iedereen een basisinkomen

Help anderen door dit met vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stel: iedereen krijgt maandelijks 1500 euro op zijn of haar rekening. Onvoorwaardelijk, of je nu werkt of niet. Voor sommigen klinkt dat als muziek in de oren, anderen vinden het een belachelijk, onwenselijk en niet te realiseren idee. Hét meest gehoorde tegenargument – dat het niet betaalbaar is – zette Panorama aan het denken. Wat doet gratis geld met een mens?

Gratis geld doet werken

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/06/pensioen-gestolen.png

“Ik won 2000 euro per maand met Win for Life en ik werk nu meer dan ooit,” legt An uit. An is een doorsnee Vlaamse vrouw. Extra geld zet mensen niet aan tot luiheid, zo blijkt.

Panorama trok ook naar Namibië waar een experiment met een basisinkomen tot spectaculaire resultaten heeft geleid. Mensen zélf laten beslissen over hun leven door gratis geld werkt blijkbaar beter dan de conventionele ontwikkelingshulp.

Een Belgisch idee

Het idee is niet nieuw. Meer nog, eigenlijk is het historisch half Belgisch. In de jaren tachtig bouwde Philippe Van Parijs een beweging (BIEN) uit met onder meer ondernemer Roland Duchâtelet en Guy Standing. Vandaag voelen ook zij de hernieuwde groeiende aandacht voor het idee van een basisinkomen, vooral door de schijnbaar onoplosbare sociale onrust. De tijd lijkt rijp om in actie te schieten. Zoals… in Zwitserland.

Het kan

Inderdaad, Zwitserland: niet alleen het land van bergtoppen, banken en tennisgenie Roger Federer. In 2016 houden ze daar een referendum over een basisinkomen, betaald door de staat. Panorama wil de discussie ook voor België concreet maken en vond een constructief berekeningsmodel. Het is het levenswerk van de Belgische therapeuten Axelle De Brandt en Pierre Catelin, en ingenieur Ismaël Daoud. Samen met de VRT-factcheckers komen ze tot de wiskundige conclusie: het kan!

Panorama verduidelijkt in ‘Iedereen een basisinkomen’, donderdag 18 december om 21.30 uur op Canvas.

[Canvas]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

103 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje
pietje
9 jaren geleden

Heel goed idee dan kunnen de ouderen minder gaan werken en dan kan de jeugd die nu zonder werk loopt aan de bak ! Super !

leon***
leon***
9 jaren geleden

moeten we daar bkij van worden , met de groot graaiers in den haag?

Wim
Wim
9 jaren geleden

Het gaat, dat ieder mens, dier en noem maar op in vrijheid kan leven waar ze recht op hebben. De wereld is voor iedereen en niet zoals de illuminati denkt. dat het zo is.
De buitenaardsen hebben dat allang. De binnen aarde ook. In de toekopmst zal het toch ook zo zijn. Het is een kwestie van tijd. En mensen die tegenzijn zijn ook niet geëvolueerd in hun denken. Zeker de protestanten, door hard werken komt je toch niet in de hemel, maar door het volbrachte werk van Jezus de Christus te accepteren, genade.

Sunshine
Sunshine
9 jaren geleden

Iedereen die niet machtsgeil is zal dit toejuichen maar het zijn juist de machtsgeilen die dit tegenhouden.
Waar moeten we dan mee in controle worden gehouden?

Back to top button
103
0
We lezen graag je reactie!x