Financieel

Kijktip: Iedereen een basisinkomen

Help anderen door dit met je vrienden op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Stel: iedereen krijgt maandelijks 1500 euro op zijn of haar rekening. Onvoorwaardelijk, of je nu werkt of niet. Voor sommigen klinkt dat als muziek in de oren, anderen vinden het een belachelijk, onwenselijk en niet te realiseren idee. Hét meest gehoorde tegenargument – dat het niet betaalbaar is – zette Panorama aan het denken. Wat doet gratis geld met een mens?

Gratis geld doet werken

“Ik won 2000 euro per maand met Win for Life en ik werk nu meer dan ooit,” legt An uit. An is een doorsnee Vlaamse vrouw. Extra geld zet mensen niet aan tot luiheid, zo blijkt.

Panorama trok ook naar Namibië waar een experiment met een basisinkomen tot spectaculaire resultaten heeft geleid. Mensen zélf laten beslissen over hun leven door gratis geld werkt blijkbaar beter dan de conventionele ontwikkelingshulp.

Een Belgisch idee

Het idee is niet nieuw. Meer nog, eigenlijk is het historisch half Belgisch. In de jaren tachtig bouwde Philippe Van Parijs een beweging (BIEN) uit met onder meer ondernemer Roland Duchâtelet en Guy Standing. Vandaag voelen ook zij de hernieuwde groeiende aandacht voor het idee van een basisinkomen, vooral door de schijnbaar onoplosbare sociale onrust. De tijd lijkt rijp om in actie te schieten. Zoals… in Zwitserland.

Het kan

Inderdaad, Zwitserland: niet alleen het land van bergtoppen, banken en tennisgenie Roger Federer. In 2016 houden ze daar een referendum over een basisinkomen, betaald door de staat. Panorama wil de discussie ook voor België concreet maken en vond een constructief berekeningsmodel. Het is het levenswerk van de Belgische therapeuten Axelle De Brandt en Pierre Catelin, en ingenieur Ismaël Daoud. Samen met de VRT-factcheckers komen ze tot de wiskundige conclusie: het kan!

Panorama verduidelijkt in ‘Iedereen een basisinkomen’, donderdag 18 december om 21.30 uur op Canvas.

[Canvas]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
103 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
pietje
pietje
7 jaren geleden

Heel goed idee dan kunnen de ouderen minder gaan werken en dan kan de jeugd die nu zonder werk loopt aan de bak ! Super !

leon***
leon***
7 jaren geleden

moeten we daar bkij van worden , met de groot graaiers in den haag?

Wim
Wim
7 jaren geleden

Het gaat, dat ieder mens, dier en noem maar op in vrijheid kan leven waar ze recht op hebben. De wereld is voor iedereen en niet zoals de illuminati denkt. dat het zo is.
De buitenaardsen hebben dat allang. De binnen aarde ook. In de toekopmst zal het toch ook zo zijn. Het is een kwestie van tijd. En mensen die tegenzijn zijn ook niet geëvolueerd in hun denken. Zeker de protestanten, door hard werken komt je toch niet in de hemel, maar door het volbrachte werk van Jezus de Christus te accepteren, genade.

Sunshine
Sunshine
7 jaren geleden

Iedereen die niet machtsgeil is zal dit toejuichen maar het zijn juist de machtsgeilen die dit tegenhouden.
Waar moeten we dan mee in controle worden gehouden?

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

103
0
We lezen graag je reactie!x