Homepagina » Buitenland » Het rommelt in medialand. Guardian-columnist staat op en vertelt de wereld wat er mis is met de mainstream media (hint: veel)
Het rommelt in medialand. Guardian-columnist staat op en vertelt de wereld wat er mis is met de mainstream media (hint: veel)

Het rommelt in medialand. Guardian-columnist staat op en vertelt de wereld wat er mis is met de mainstream media (hint: veel)

Het rommelt in medialand. Guardian-columnist Owen Jones heeft de aanval geopend op zijn eigen collega’s: journalisten. Hij stelt dat de mainstream media een besloten club zijn.

Het begon allemaal toen Jones een tweet plaatste over de lessen die hij heeft geleerd van de Britse media.

Hij noemde de media een ‘cult’ en zei dat de mainstream media lijden aan verstikkend groepsdenken, een broertje dood hebben aan critici, andersdenkenden binnen de organisatie opjagen en bestaan uit mensen die er zitten vanwege hun connecties of persoonlijke achtergrond.

Massahysterie

Het was dan ook niet verrassend dat Jones de volle laag kreeg. Dat inspireerde hem een artikel te schrijven over wat er allemaal mis is met de media.

“Ik zeg al jaren dat de media alleen voorbehouden zijn aan de bevoorrechten en lijden aan groepsdenken,” schreef hij. “Ik heb hierover ook twee boeken geschreven.”

“Wat deze ene tweet teweeg heeft gebracht kan alleen maar worden omschreven als massahysterie,” klonk het.

Druk

Jones schreef onder meer over iets wat bekendstaat als de ‘huddle’ waarbij verslaggevers samenkomen na vragen aan de premier om te bepalen wat ze wel en niet gaan schrijven.

Dit leidt ertoe dat zo’n beetje alle nieuwsartikelen over aankondigingen of toespraken vrijwel identiek zijn.

Dergelijk groepsdenken manifesteert zich ook op andere manieren, bijvoorbeeld door druk van collega’s.

Complot

Jones verwees naar een reactie van de rechtse blogger Paul Staines, die zei dat ‘dit geen complot is’.

Het grootste deel van de Britse pers is eigendom van rijke oligarchen en steunt de Conservatieve Partij [van premier May], aldus de Guardian-columnist. “Dit bepaalt wie in de top belandt en wie niet.”

[RT]


Vind je deze info interessant? Klik dan hieronder om te delen op Social Media
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

5 reacties

 1. Dat is al ergens in de jaren 70 begonnen. Ook toen al hadden geheime diensten invloed op de media.

  Tegenwoordig worden gewoon hele scripts afgespeeld. Als je dat combineerd met het grote aantal false flags dat wekt het geen verbazing dat ‘echt onbevoordeeld’ nieuws niet bestaat. Iets schrijven dat de heren niet past betekend einde van de carriere.

  De waarheid is dat het onmogelijk is om journalist in hart en nieren te zijn als je ook brood op de plank wil hebben. Ik zie dat ook niet veranderen omdat the geheimen diensten invloed op de media blijven hebben. MSM is een leugenachtige propaganda machine meer niet.

  21 likes
 2. Groepsdenken is erg sterk. Mensen zoeken en vinden veiligheid in een groep, ook al moeten ze hun identiteit daarvoor opgeven.

  6 likes
 3. media

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

australische

Australische politicus: ‘Rassenprotesten zijn vooral schuld van Obama’

De media proberen Trump de schuld te ...

media

Media zijn onderdeel van probleem in de coronacrisis: ‘Dit is massapsychose’

Wat je ook van hem vindt, Jort ...