Financieel

Welkom in Graailand: De kloof tussen de politiek en het volk is nog nooit zo groot geweest

Help door deze informatie met iedereen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De grootste mythe van deze tijd is dat er geen geld zou zijn. Er is meer geld dan ooit, maar het is ook ongelijker verdeeld dan ooit. Dat schrijft politicus Peter Mertens in zijn nieuwe boek ‘Graailand’.

Miljonairs en multinationals verstoppen miljarden euro’s in belastingparadijzen. Overbetaalde politici wandelen ongestoord de draaideur door tussen politiek en het bedrijfsleven. Hoezo crisis?

https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png

Nieuw geld vloeit naar nieuwe speculatieve zeepbellen, tot ze barsten. Hoe meer ellende de graaiers zaaien, hoe meer opstand ze tegen de elite oogsten.

Onbetaalbaar

Miljardairs betalen geen eurocent belasting terwijl steeds meer Nederlanders onder de drempel van de armoede zakken. Grote bedrijven hangen aan de subsidiekraan terwijl gezinnen en alleenstaanden steeds meer moeite hebben om rond te komen.

En wie ouder wordt moet het helemaal zelf uitzoeken. Verzorgingstehuizen worden onbetaalbaar. Er zijn zorgcentra die nog geen drie euro per dag besteden aan maaltijden.

Pas geleden werd bekend dat meer dan een tiende van de bevolking in Europa de komende winter zal moeten kiezen tussen voedsel of verwarming.

Kloof

De kloof tussen de politiek en het volk is nog nooit zo groot geweest. Politici bevriezen de lonen en leggen ingrijpende bezuinigingsmaatregelen op.

Voor hun bewezen diensten krijgen ze een dikbetaalde baan bij een bank of multinational. José Manuel Barroso verruilde de Europese Commissie bijvoorbeeld voor Goldman Sachs.

Wie hier kritische vragen over stelt, wordt bestempeld als populist of extremist.

Op de schop

Negen jaar na de bankencrisis bezitten 62 miljardairs even veel vermogen als de 3,5 miljard armste mensen. Zelfs een schoonmaakster betaalt nog meer belasting dan een multinational.

Mertens stelt dat het hele euroverhaal op de schop moet. De euro heeft alle onevenwichten op dit continent alleen maar vergroot.

“We hebben dringend een totaal ander antwoord nodig,” zegt hij. De Amerikaanse verkiezingen hebben wel bewezen dat we niet ‘meer establishment’ nodig hebben.

[Knack]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

17 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Kapitein Biff
Kapitein Biff
7 jaren geleden

Kielhalen die graaiers!!!

Benhur
Benhur
7 jaren geleden

Dus mensen, Weg stemmen die elitaire gevestigde orde. Trap aub niet meer in de leugens die ze gebruiken om zieltjes te winnen. Stem mijn part op de partij van de dieren. Want wij het volk worden toch als beesten behandeld door de meeste zittende partijen. We worden als werk vee gebruikt.

Augustien P
Augustien P
7 jaren geleden

De euro is de grootste fout van deze eeuw , en het was te voorzien want als welvarend land zijn we nu aan de goden over geleverd . Armoede en niet meer rond kunnen komen zijn aan de orde van de dag , mensen die uit hun huizen worden gezet om dat het allemaal niet meer op te brengen is . Enorm veel mensen die afhankelijk zijn van voedselbanken dat is de trieste balans van jarenlang de euro , en kabinet Rutte heeft gezorgt voor de rest van de ellende voor de gewone man . Waar dit naar toe gaat God mag het weten , maar dat er een ramp staat te gebeuren is wel duidelijk . En ja , dat het roer faliekant om moet is zeer duidelijk , alleen realiseren veel mensen het blijkbaar nog steeds niet . Het lijkt er sterk op dat deze armoede bewust en expres is aangericht om de gewone mens afhankelijk te maken van de elite en graaiers die nooit genoeg hebben . Zorgverzekering bijna niet meer te betalen , huurprijzen huizen absurt hoog , eerste levens behoeften boodschappen e.d te gek voor woorden zo duur als de hel . Ja ja Mark je hebt er een zooi van gemaakt met Diederik , de allerhoogste tijd voor wat anders als dit landje nog gered wil worden maar ik zie het somber in .

Benhur
Benhur
7 jaren geleden

En laten we ons vooral niet meer het bos in sturen door verkiezingswijzers online, want dan kom je bij een partij terecht die toch alleen maar loze beloftes doen om weer 4 jaar in het zadel te kunnen zitten. Laten we ons gezond verstand gebruiken en niet vergeten wat de zittende partijen ons al afgepakt hebben zonder pardon en met talloze smoesjes en leugens.

Back to top button
17
0
We lezen graag je reactie!x