Natuur en Milieu

Baking soda… is het een hype, of kun je er écht veel mee?

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Deze week plaatsten wij een bericht over baking soda op NineForNews.nl, over het effect van baking soda op kankercellen. Onder het artikel werden interessante reacties van zowel voor- als tegenstanders gegeven en dat is eigenlijk nog veel belangrijker dan alleen maar zo’n artikel. Door de reacties van lezers, kun je zelf verder met het onderzoeken of iets voor jou persoonlijk een goede methode is of zou kunnen zijn!

Baking soda als maagzoutBaking soda is een veelzijdig product. Of het wel of niet werkt bij kanker laten we nu even in het midden. Het is sowieso een gegeven dat als je last hebt van brandend maagzuur, het drinken van een bodempje water met een halve theelepel baking soda vrijwel direct verlichting geeft. Na enkele minuten komt er lucht omhoog borrelen, alsof je frisdrank gedronken hebt… koolzuur! De baking soda gaat een reactie aan met het maagzuur en dat vormt koolzuurgas, dat via je slokdarm weer naar boven komt.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Maar wist je dat je met baking soda véél meer kunt?

Omdat het niet belastend is voor het milieu kun je baking soda op verschillende manieren gebruiken om schoon te maken. Gebruikte je altijd schuurmiddelen als Jif of Vim? Een beetje baking soda op een doek of spons geeft hetzelfde effect, zonder je huid uit te drogen en zonder negatief effect op het milieu.

Wil je af van de chemische wasmiddelen? Maak het zelf! Van geraspte (milieuvriendelijke) zeep en baking soda maak je in een handomdraai een goedkope variant op de bekende merken wasmiddel, en het werkt nog beter ook.

Baking soda heeft ook een ontkalkende werking, dus als je naast je zelfgemaakte wasmiddel ook nog een scheutje goedkope witte azijn gebruikt als wasverzachter, is er nooit meer sprake van kalkaanzet in je wasmachine. Dat wordt dubbel Baking soda als deodorantgetackeld, op de goedkoopste en milieuvriendelijkst denkbare manier!

Ontkalken met baking soda kun je dus ook doen met je douchekop, kranen, waterkoker of fluitketel enz., al dan niet gecombineerd met een beetje azijn.

Ook op het gebied van verzorging is het een super middeltje. Als deodorant, eventueel samen met kokosolie, heb je nooit meer last van zweetluchtjes. En wat denk je van baking soda als fluoridevrije tandpasta, en dit kan dan ook gecombineerd worden met kokosolie en eventueel een drupje etherische pepermunt- of eucalyptusolie, en als je van zoutige tandpasta houdt kun je er ook nog een beetje Himalayazout of zeezout aan toevoegen.

Baking soda als zilverpoetsEn het is het ultieme zilverpoetsmiddeltje. Met baking soda is binnen enkele seconden moeiteloos al je zilver weer mooi!

In de reacties onder het artikel van afgelopen week werd door iemand gezegd dat er baking soda in zelfrijzend bakmeel zit. Dat klopt, maar niet alleen baking soda. Zelfrijzend bakmeel bevat namelijk bakpoeder en dát bestaat uit wijnsteen (een zuur) of citroenzuur plus baking soda. De baking soda is dus een bestanddeel van bakpoeder en als het heet wordt, zoals bij het bakken in de oven, gaat de baking soda een reactie aan met het zuur, waardoor koolzuurgas ontstaat, dus belletjes, en dát zorgt voor het rijzen van het deeg.

Baking soda is in Nederland verkrijgbaar onder diverse namen. De stofnaam is natriumbicarbonaat, maar het wordt ook maagzout, zuiveringszout, E500ii, baksoda, broodsoda, dubbelkoolzure soda, sodiumbicarbonaat, natriumwaterstofcarbonaat en NaHCO3 genoemd. Je kunt het kopen bij toko’s en als ‘zuiveringszout’ is het nog wel eens te koop bij drogisterijketens als Kruidvat en Etos, mogelijk dat ook apotheken het verkopen. Online is het ook verkrijgbaar, alleen betaal je dan wel verzendkosten.

Overigens is het in landen buiten Nederland vaak goedkoper en makkelijker verkrijgbaar. In Spanje bijvoorbeeld ligt het gewoon in de supermarkt (Mercadona) in potjes en zakken.

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

7 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
frederika
frederika
9 jaren geleden

goed he die bakingsoda ik heb ook een leuke tip betreft roest in planten
je doet gewoon een paar eetlepels in een gieter en gooi het over je plant ook de onderkant van de bladeren
na een paar keer is het weg en krijg je een mooie sterke plant ik heb het bij mijn stokrozen gedaan en die zien er prachtig uit ook aan de onderkant

Yvonne
Yvonne
9 jaren geleden

Ik heb het van de week ook maar aangeschaft, want ik heb veel last van mijn maag en voordat ik zo’n naar maag onderzoek ga krijgen, eerst maar dit gebruiken.

Ik houd jullie op de hoogte.

dina
dina
8 jaren geleden

Mijn man heeft veel kloven in zijn handen, arts zegt is toch een soort exceem .
zijn handen zien er nu al beter uit door gewoon zijn handen wassen met baking soda..

John
John
8 jaren geleden

Baking Soda, Kaiser Natron in tablet vorm te verkrijgen bij de DM in Duitsland!

Back to top button
7
0
We lezen graag je reactie!x