Natuur en Milieu

Komt er een mini-ijstijd aan? Zonneactiviteit neemt in 2030 af met 60 procent

Help mee door deze info met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Er zit mogelijk een mini-ijstijd aan te komen, zo waarschuwen onderzoekers. Twee magnetische cycli op de zon, die beide ongeveer 11 jaar duren, lijken elkaar de komende tijd steeds meer te gaan tegenwerken.

Dat zou er in de periode 2030-2040 toe leiden dat de magnetische activiteit van de zon net zo laag wordt als tijdens het zogeheten Maunderminium (1645-1715), dat samenviel met de Kleine IJstijd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De elfjarige cyclus van de zon wordt veroorzaakt door zogeheten dynamo-effecten in twee verschillende lagen onder het zonneoppervlak. Al bijna 200 jaar weten wetenschappers dat het aantal donkere vlekken op de zon om de 11 jaar een maximum bereikt. Dat verschijnsel wordt toegeschreven aan veranderingen in de magnetische activiteit van de zon.

Valentina Zharkova van de Northumbria University in Engeland en haar collega’s hebben nu laten zien dat er sprake is van twee magnetische cycli die beide 11 jaar duren, maar niet dezelfde frequentie hebben. Daardoor kunnen ze elkaar soms versterken, terwijl ze elkaar op andere momenten juist opheffen.

Ze voorspellen dat de zonneactiviteit in de jaren 2030 met 60 procent zal afnemen, waardoor er een mini-ijstijd zal ontstaan. Zonnecyclus 25, die piekt in 2022, en zonnecyclus 26 (2030-2040) zullen elkaar opheffen waardoor de zonneactiviteit sterk afneemt, zo voorspelt het model van de wetenschappers.

“We voorspellen dat dit zal leiden tot dezelfde omstandigheden als tijdens het Maunderminimum,” zei Zharkova, die haar resultaten donderdag heeft gepresenteerd op een bijeenkomst in Wales.

[MailOnline]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie goed?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
JPvandenBerg
JPvandenBerg
8 jaren geleden

Net zoals die klimaat alarmisten…
Laten we gewoon maar afwachten wat er werkelijk gaat gebeuren.

Armonicus
Armonicus
8 jaren geleden

“Ze voorspellen dat de zonneactiviteit in de jaren 2030 met 60 procent zal afnemen, waardoor er een mini-ijstijd zal ontstaan.”

Friesland kan zich gaan voorbereiden op twee Elfstedentochten per jaar!

exegese
exegese
8 jaren geleden

Ze voorspellen dat de zonneactiviteit in de jaren 2030 met 60 procent zal afnemen.
Ik zou wel willen weten wat dat concreet voor effect heeft op de gemiddelde temperatuur op aarde. Ik krijg het er nu al koud van. Als we dan maar geen ernstig tekort hebben aan broeikasgassen door alle (dure) maatregelen van de huidige regeringen.

piet
piet
8 jaren geleden

broodje aap,
Het weer van gister kunnen ze nog maar net met moeite voorspellen laat staan het weer op een gasreus waar ze continu weer nieuwe verschijnselen op ontdekken.
Je hoort niemand over het feit dat bijna alle planeten in ons zonne-stelsel opwarmen op de aarde na.
We zien wel er gebeurd dan handelen is vroeg zat.

Back to top button
21
0
We lezen graag je reactie!x