Financieel

Krijgen alle Zwitsers binnenkort 2250 euro per maand? Deze zomer weten we het

Help mee door deze informatie met vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Als de Zwitsers deze zomer voor ‘ja’ gaan tijdens een referendum over een gegarandeerd basisinkomen, hebben alle Zwitserse volwassenen recht op een bedrag van 2500 Zwitserse frank (2250 euro) per maand.

Het initiatief, dat is voorgesteld door een groep intellectuelen, is woensdag goedgekeurd door de Zwitserse overheid. Op 5 juni wordt er een volkspeiling gehouden over het basisinkomen.

Zwitserland is het eerste land ter wereld waar wordt gestemd over de landelijke invoering van een onvoorwaardelijk inkomen. Er zijn echter maar weinig politici die voorstander zijn van zo’n inkomen.

Doorbreken

De initiatiefnemers zeggen dat het basisinkomen is bedoeld om het verband tussen werk en inkomen te doorbreken. Mensen hebben dan recht op een gegarandeerd inkomen, ongeacht of ze werken. Ieder kind zou dan 625 Zwitserse frank (560 euro) per maand krijgen.

De overheid schat dat het voorstel zo’n 208 miljard Zwitserse frank (187 miljard euro) per jaar gaat kosten. Het grootste deel moet worden gefinancierd met belastinggeld.

Meerderheid blijft werken

Het actiecomité achter het initiatief bestaat uit artiesten, schrijvers en intellectuelen, waaronder publicist Daniel Straub, oud-regeringswoordvoerder Oswald Sigg en rapper Franziska Schläpfer uit Zürich, meldt persbureau SDA. Ook schrijvers Adolf Muschg en Ruth Schweikert, filosoof Hans Saner en communicatiedeskundige Beatrice Tschanz steunen het voorstel.

Uit een peiling blijkt dat de meerderheid van de Zwitsers zal blijven werken als het voorstel wordt goedgekeurd, aldus de groep. Slechts twee procent van de mensen zei te zullen stoppen met werken.

Een derde van de ondervraagden zei wel te denken dat ‘anderen dan zullen stoppen met werken’. Meer dan de helft van de respondenten (56 procent) verwacht niet dat het basisinkomen er zal komen.

[The Local]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze informatie belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
52 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
J. Hofmans
J. Hofmans
7 jaren geleden

Mooi. En de verplichtingen die daaraan hangen volgen later stap voor stap, beetje bij beetje.. Want, voor niets gaat de zon op.

Hendrick
Hendrick
7 jaren geleden

Ik kan me voorstellen dat mensen die al jaren werken ook willen blijven werken maar ik zal me benieuwen of de jeugd nog wel zin heeft om maar school te gaan als ze toch weten dat ze een basisinkomen hebben. Mochten ze hun school dan toch afmaken denk ik dat de gehele motivatie voor deze jeugd weg is om daadwerkelijk te gaan werken

Rini
Rini
7 jaren geleden

Ja lekker afhankelijk van de staat,dat is wat men wil,en als men dan en beetje de kont in de krip gooit dan krijg je niets meer.

leon***
leon***
7 jaren geleden

666 is dichterbij dan je denkt.

het ene geloof word tegen het andere uitgespeeld

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

52
0
We lezen graag je reactie!x