Kruidenvrouw

Kruid van de maand juni: Braam

Help anderen door deze info met jouw vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

braamblad De Braam

Men leerde de kracht van deze plant kennen toen in 1907 in Duitsland de dysenterie uitbrak. De mensen maakten een aftreksel van de braamwortel. Zij sneden de wortel in kleine stukjes en droogden deze. Men deed twee eetlepels wortel in een halve liter water en liet het geheel twintig minuten koken. Daarna dronk men de bramenvloeistof zo heet mogelijk op. Kinderen kregen slappere thee. Werd de thee niet goed verdragen, dan probeerde men het steeds weer, totdat de maag het wel opnam.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

De officiële naam voor deze struik is de Rubus fruticosus. De geslachtsnaam ‘Rubus’ verwijst naar de rode vruchtkleur van de nog onrijpe vrucht en ook naar de geslachtsnaam van bramen en frambozen, die nauw aan elkaar verwant zijn. De soortaanduiding ‘fruticosus’ komt van het Latijnse ‘frutex’ en duidt op een heesterachtige, dicht begroeide struik. De braam is een struik met stekels aan de stengel en het blad. De bladeren zijn donkergroen en als ze wat ouder worden roodachtig. Zo gauw een tak de grond raakt vormen ze nieuwe wortels die stevig in de grond verankeren. De braam stelt weinig eisen aan de grond. In de lente  komen de nieuwe scheuten aan de takken met de roze bloemen. In de herfst komen de eerste vruchten, vol met vitamine C. Het kan zijn dat bij de braam tegelijkertijd nieuwe scheuten, nieuwe bloemen en nieuwe vruchten verschijnen.

De braam met zijn stekels werkt heel gedegen in ons lichaam. Al het opgehoopte vuil en onnodige resten probeert hij los te wrikken om ons lichaam schoon te maken en soms doet het kruid dat met harde hand. Braam kan koorts en huiduitslag oproepen om zo weer schoon schip te maken.

Wat doet de braam bij voedselinfecties? Het kruid maakt het lichaam vrij van ongewenste gasten. Niet alleen komt dit door de vele inhoudsstoffen: de bitterstoffen, looistoffen en vele mineralen, maar ook door zijn energie: vuurkracht en power.

De looistoffen in deze plant hebben een samentrekkende werking. Braam is inzetbaar bij darmproblemen, met name diarree. Bij obstipatieklachten moet men geen braam gebruiken, de darmproblemen worden dan groter. De samentrekkende werking van dit kruid is een hulp bij aften, ontstoken tandvlees, poliepen en opgezette lymfeklieren.

Wanneer kun je de braam gebruiken?

Bij lage weerstand en de ziekten die dan op de loer liggen, zoals verkoudheid en griep. Ook bij voedselvergiftiging, het is ideaal als je een flesje braamtinctuur meeneemt op vakantie. Verder is het te gebruiken bij spugen en diarree, het is ook een hulp voor het bloed omdat het bloedstelpend is (zowel in- als uitwendig) en bloedreinigend en ook bij bloedarmoede doet braam goede zaken. Braam is tevens een hulp bij lymfeproblemen: bij verharde lymfeknopen kun je tinctuur op de plek smeren. Als je het niet vertrouwt, wel naar een arts gaan!

Toepassing: Pluk enkele blaadjes en kauw erop bij diarreeklachten. Bij een bloeding op de huid: kneus enkele blaadjes en leg ze op de wond.

Braambladthee: Doe een handje verse of gedroogde jonge blaadjes, scheuten of bloemen in een theepot. Overgieten met heet water, even tien minuten afgedekt laten trekken en de thee is klaar.

Recept voor Rubus fruticosus-tinctuur

Benodigdheden:

– jong braamblad, -scheuten en/of -bloemen
– schone jampot
– jenever of wodka (40% alcohol)
– donkere flesjes

Bereidingswijze:

Snijd het braamblad, de scheuten en/of bloemen in stukjes. Vul de jampot er voor driekwart mee. Giet de jenever of wodka erover, tot aan de rand, en sluit de pot af.

Schud het mengsel eenmaal per dag, gedurende minstens veertien dagen.

Zeef het mengsel na twee tot drie weken en giet het in donkere flesjes. Plak etiketten op de flesjes met zowel de Latijnse naam, ‘Rubus fruticosus’, als ‘Braamtinctuur’, zodat je later ook nog weet wat erin zit. Denk er ook om de datum van afvullen op de etiketten te schrijven en de ‘houdbaar tot’-datum. Deze tinctuur is drie jaar houdbaar. Schrijf ook de dosering op het etiket.

Dosering: drie keer per dag 15 druppels, kinderen naar leeftijd (kinderen liever de thee geven). Voor volwassenen kan de dosering verhoogd worden bij diarree: elk half uur enkele druppels.

Let op: Niet gebruiken bij obstipatie! Bij langdurige diarree altijd een arts raadplegen.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

5 2 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
0
We lezen graag je reactie!x