Homepagina » Kruidenvrouw » Kruid van de maand augustus: Heermoes
heermoes

Kruid van de maand augustus: Heermoes

heermoesHeermoes

Onlangs las ik in een biologisch tijdschrift dat natuurlijke producten aanprijst: ‘de hooikoortsmaand komt eraan’. De radio komt met de berichtgeving: ‘de komende dagen: code rood’. En de krant adviseert morgen binnen te blijven, vooral als er berkenbomen in de tuin staan.

De Latijnse naam voor de heermoes is Equisetum arvense. De Latijnse naam is afgeleid van de woorden paard en staart. De heermoes lijkt op een paardenstaart. De plant is van oorsprong een boom. Hij is verwant  aan de oudste bomen ter wereld en zijn roots komen uit het Carboon-tijdperk. Het is nu eigenlijk nog een klein iel boompje. Heermoes heeft blad noch bloem. In het voorjaar krijgt heermoes een bruinrode aar, waar sporen in rijpen. Daarna sterft hij af en er verschijnt in de zomer een lichtgroene plant. Aan de stengel groeien zes of meer takjes. Het kruid heeft nu geen bloemknop aan de bovenkant. De plant voelt hard en stug aan, dat komt door het kiezelzuur, een belangrijke stof voor onze weefsels.

De oude Grieken en Romeinen gebruikten het kruid voor wondbehandeling en om het (bind)weefsel te versterken. Heermoes werd geprezen door Sebastiaan Kneipp, oftewel dokter Kneipp. Dat was een fytotherapeut uit de 19e eeuw, die bij ons vooral bekend is van de diverse kruidenproducten voor in bad en huidverzorging. Hij adviseerde warme omslagen of baden met heermoes. De Chinezen gebruikten heermoes om de warme huid te koelen.

Hooikoorts?

Het kruid heeft een brede werkzaamheid. Het is een hulp bij allergische reacties en hooikoorts. In het voorjaar gaat ook het lichaam aan de schoonmaak en wij zien dat veel mensen verkouden zijn en veel niezen. Het is een poging van het lichaam om afvalstoffen te lozen, zodat het weer schoon schip kan maken. Je kan het vergelijken met koorts. Ook koorts maakt het lichaam schoon.

Wat gebeurt er na een paar keer verkouden te zijn geweest? Menigeen denkt o, ik heb hooikoorts. Ik ben daar gevoelig voor, dus het zal steeds terugkomen. Een van de factoren bij het krijgen van hooikoorts en zijn allergische reacties, is de angst dat men het krijgt. En de commercie speelt hierbij een grote rol. Zij gebruikt onze angst. Dat zelfs een biologisch getint tijdschrift met deze zinnen komt, als ‘De hooikoortsmaand komt eraan’ is voor mij onbegrijpelijk.

De Chinezen gebruiken heermoes om de huid af te koelen, heel mooi bij de extra warmte van de hooikoorts. Wat heermoes ook zo bijzonder maakt, is dat het een goed nierenkruid is en juist de nieren kunnen de afvalstoffen verwijderen. Een goede nierfunctie betekent minder kans op verkoudheid. Behalve bij kleine kinderen, die moeten door de terugkerende verkoudheid hun immuunsysteem ontwikkelen.

Van oudsher is de heermoes een boom en na zoveel jaar nog, dat wil toch wel wat zeggen over de kracht die hij bezit. Hij sterkt de mens in moeilijke tijden en laat ons aarden en zet ons met beide benen op de grond. Wij kunnen weer tegen een stootje.

Wanneer kun je heermoes gebruiken?

Het is weerstandverhogend, helpt bij reuma, artrose, jicht, niersteentjes en andere klachten van de nieren. Het heeft een beschermende en herstellende functie bij huidproblemen o.a. huidschimmels en werkt goed bij herstel na ziekte, chronische bronchitis en longemfyseem en bij of na stressvolle periodes.

Hoe te gebruiken?

De tinctuur wordt van de volwassen plant gemaakt (zie eerdere blogs voor hoe je tinctuur maakt). De plant moet stug aanvoelen, dat is vaak tegen het najaar.

Heermoesthee maak je door een paar handjes van het kruid in de pan te doen, water erbij en de thee 10 minuten zachtjes koken. Met deze thee kun je nu ook kompressen maken of in een voetenbad doen. Bij zwakke kinderen giet je de thee in het badje.

Let op: veel soorten heermoes lijken op elkaar. De Holpijp en Schaafstro zijn soorten heermoes die giftig zijn! De Equisetum arvense, de goede heermoes, heeft geen bloeiaar op de groene plant en er groeien 6 of meer zijtakjes aan de hoofdstengel.

Durf je het niet aan, dan kun je altijd gedroogde heermoes kopen.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nlVond je deze informatie goed? Deel het dan met mensen die je kent op Twitter
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

1 reactie

  1. Heermoes…menig tuinbezitter zal zich ervoor de haren uit het hoofd getrokken hebben en bijkans kaal door het leven gaan. Het tiert welig bij ons in HHW en Schoorl. Oogsten, stukjes snijden en in heet water voor een licht zure thee.

    2 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Veelvuldig voorgeschreven astmamedicijn drijft gebruikers tot zelfmoord. Loop jij risico?

Veelvuldig voorgeschreven astmamedicijn drijft gebruikers tot zelfmoord. Loop jij risico?

Op 16-jarige leeftijd stond Yael Borger tijdens ...

Doorbraak in onderzoek naar kanker: dit stofje bestrijdt zelfs de gevaarlijkste kankercellen

Doorbraak in onderzoek naar kanker: dit stofje bestrijdt zelfs de gevaarlijkste kankercellen

Uit experimenten blijkt dat het stofje damsine, ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
  • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
  • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
REGISTREER JE VOOR DIT WEBINAR
Wanneer?
donderdag, 13 juni 2019
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.