Kruidenvrouw

Kruid van de maand november: Knopig Helmkruid

Help door dit met jouw kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Knopig helmkruidKruidenvrouw Trudy van Diepen voorziet ons elke maand van wetenswaardigheden en bruikbare tips hoe we specifieke kruiden, die meestal vrij eenvoudig buiten te vinden zijn, kunnen gebruiken. Elke maand een nieuw kruid. Leuk om te lezen en nog leerzaam bovendien!

Knopig Helmkruid

Het Latijnse woord voor helmkruid is ‘Scrophularia nodosa’. Helmkruid dankt zijn naam aan de vorm van de bloemetjes die op helmpjes lijken. De plant valt niet op, het donkergroene blad zit vrij dicht onderaan de plant. Maar als je over het blad wrijft , ruik je een brandlucht en dan weet je: dat is de helmkruid. De plant wordt ook wel aambeienwortel genoemd, omdat de wortels precies op aambeien lijken .

En die worteltjes werden in vroegere tijden ook gebruikt voor dit ongemak. In de kloosters met hun kruidentuinen kon je altijd terecht om een paar knolletjes te halen om deze vervolgens in de broekzak te steken. De kracht, oftewel de energie, van de wortel deed en doet de aambei slinken. Is het niet een idee bij de huisarts op zijn bureau een schaal van deze knolletjes?

Helmkruid werkt op ons bloedvatenstelsel. Het versterkt de aders en slagaders en heeft een bloedstelpende en samentrekkende werking op de bloedvaten. Dus bij aambeien en spataders komt dit kruid goed van pas.

Maar het kruid doet nog meer: de werking op het lymfesysteem

Dit systeem zorgt voor het opruimen van onnodige stoffen uit het lichaam. Het is als het ware onze stofzuiger. Bij ziek en zeer maakt de lymfe overuren en wordt dan met dit kruid ondersteund.

De betekenis van het woord lymfe is lichtdrager. Het lymfesysteem activeert jouw licht. Zij ondersteunt de lichtwerking van ieder mens. Wie ben je en weerspiegel je dat ook? Problemen rond de lymfe kunnen duiden op het niet laten schijnen van jouw licht.

Wanneer kun je de helmkruid gebruiken?

Bij aambeien en gevoeligheid ervoor, spataderen, verharde klieren, klierontsteking, bij ziekte van Besnier Boeck (verharde onderhuidse knobbels) en bij algehele malaise vanwege slecht werkende lymfe.

Recept voor thee en zalf

Helmkruidthee:

15 gram blad en wortel. Verwarm een halve liter water tot het kookpunt. Schenk het water in een theepot. Doe er wortel en blad bij in. Doe de deksel op de theepot. Laat de thee 20 minuten tegen de kook aan trekken. Neem drie koppen per dag of dep de de huid met deze thee.

Aambeienzalf:

Doe vijf eetlepels vaseline in een schaaltje of kom en voeg enkele handjes verse gewassen en gesneden helmkruidworteltjes toe. Verwarm dit minstens tien uur au bain marie of laat het geheel op een theelichtje trekken met één of twee waxinelichtjes eronder*. Zeef het uiteindelijk af en roer enkele eetlepels zonnebloem of amandelolie erdoor. Giet het mengsel in een potje.

* op een ouderwets oliestelletje werkt ook goed (wel evengoed au bain marie verwarmen!).

Nog een oude beproefde methode: neem een vers worteltje in je broekzak en verwissel die als het hard en zwart is en zie, er gebeurt een wonder: de aambei slinkt.

Trudy van Diepen
Kruidenvrouw.nl

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
0 Reacties
Inline Reacties
Alle reacties zien
Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

0
We lezen graag je reactie!x