Homepagina » Gezondheid » Kunstmatige zoetstoffen kunnen al na 14 dagen diabetes veroorzaken. Dit onderzoek wijst het uit
Kunstmatige zoetstoffen kunnen al na 14 dagen diabetes veroorzaken. Dit onderzoek wijst het uit

Kunstmatige zoetstoffen kunnen al na 14 dagen diabetes veroorzaken. Dit onderzoek wijst het uit

Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.

Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.

Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.

Veertien dagen

En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.

Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.

Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.

Eerder onderzoek

Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.

Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.

[Medisch Dossier]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
Kom shoppen in de NineForNews Webshop. T-shirts, tassen, caps, mokken, en nog veel meer!

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • eksegese schreef:

  Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.

  Hoe maf wil je het hebben ? En dit is al veel langer bekend, en nog steeds is de hype van suikervrije producten in volle gang. Iets wat zo gevaarlijk is voor de volksgezondheid zou met onmiddellijke ingang verboden moeten worden. In plaats daarvan staat hennep op de lijst van verboden middelen, de meest waardevolle plant die de mens ooit gekend heeft of zal kennen. Ik hoop dat de mensheid dit soort waanzin zeer binnenkort voorgoed zal verbannen te samen met het uitschot wat dit bedenkt voor de mensen.

  27 likes
 • Bassie schreef:

  Tsja, de vrouwen moesten zonodig buitenshuis gaan werken toch. De fabrikanten hebben vervolgens hun kans gegrepen om de rol als bereider van het voedsel thuis over te nemen en ons voedsel samen te stellen en er rotzooi in te stoppen.

  10 likes
  • AnnoNimbus schreef:

   Tsja, nog niet zo lang geleden kon een familie leven van 1 salaris (arbeidersloon)… toen het leven weer duurder werd maar het loon niet mee steeg moest ook moederlief werken. En ja, ook (begeleide) emancipatie speelde daar een rol.
   Altijd onder het goedkeurend oog van onze slavenmeesters… want meer werkende mensen is meer onderpand om geld bij de centrale bank te lenen…

   4 likes
 • only you schreef:

  In plaats van de gezondheidszorg te bevorderen blijkt de overheid nog hierbij een handje te helpen, glyfosaat, roken, alcohol en noem maar op maar hennep dat de g gezondheid bevordert wordt juist verboden?

  11 likes
 • PREDATOR schreef:

  Die rotzooi zit tegenwoordig in heel veel producten.
  Mag dat zomaar allemaal?
  Ach ja ,als het dat is…….maar?

  7 likes
 • Piet schreef:

  In de laatste consumentengids (..) staat vermeld dat na jaren van onderzoek er niets schadelijks aangetoond kan worden…

  6 likes
 • Nehemia schreef:

  Het wordt zo zoetjes aan eens tijd om met deze chemische meuk te stoppen. Het is de pest voor je lijf.

  6 likes
 • Arnold schreef:

  Zou Stevia wel veiliger zijn?

  0 likes
 • x

  Check Also

  arts

  Arts met 29 dienstjaren: ‘Ik wil dat jullie de waarheid horen over dit virus’

  Ik wil dat jullie de waarheid horen ...

  corona

  99% van de mensen die stierven aan corona leed al aan andere ziektes, zegt Italië

  Meer dan 99 procent van de Italianen ...

  >