Mensen doen kunstmatige zoetstoffen in hun drankjes om diabetes te voorkomen, maar in plaats daarvan kunnen deze stoffen de kans op diabetes al na 14 dagen vergroten.
Zoetstoffen, zoals sucralose en aspartaam, kunnen van invloed zijn op de manier waarop ons lichaam omgaat met suiker (of glucose) in het bloed.
Ze blijken ook de glucosewaarden na een maaltijd te doen toenemen, wat inhoudt dat het lichaam meer insuline moet produceren om de glucose af te breken.
Veertien dagen
En dat is het begin van een cyclus die kan leiden tot diabetes type 2, zeggen onderzoekers van de Adelaide Medical School.
Dit proces kan al veertien dagen na het gebruik van de zoetstoffen in gang gezet worden, zo ontdekten de onderzoekers.
Ze gaven 27 gezonde vrijwilligers een hoge dosis sucralose – die vaak onder de naam Splenda wordt verkocht, het equivalent van 1,5 liter light frisdrank – of een placebo.
Eerder onderzoek
Aan het eind van de twee weken durende test, zagen ze bij mensen die zoetstoffen toegediend kregen zowel een verandering in hun glucose-absorptie als in hun bloedglucose- en insulinewaarden.
Deze bevindingen zijn in overeenstemming met eerder onderzoek waaruit bleek dat zoetstoffen de bacteriën in de darm veranderen en dat het vermogen van het lichaam om glucose af te breken vermindert.
Planetaire update
Finland geeft toe: Mexicaanse griepvaccin veroorzaakt chronische zenuwziekten
Twee Twentse artsen verdiepten zich in coronavirus. Dit is hun opmerkelijke conclusie
Verbijstering over column in de Volkskrant: ‘Dit is niets anders dan een oproep tot geweld’
Baudet heeft winst te danken aan zure columns in de kranten en bashen op de NPO. Gaf deze onbegrijpelijke massa-aanval in DWDD de doorslag?
Analisten Bank of America: “50 procent kans dat we in de Matrix leven”
Zorgminister Kuipers hijst de Great Reset-vlag: ‘Wat een aanfluiting’
Gehackte e-mails: Miljardair George Soros trekt achter de schermen aan de touwtjes in Oekraïne
Arts: Verenigde Naties bereiden verontrustende machtsgreep voor