Wetenschap

Kwart Amerikanen weet niet dat de aarde om de zon draait

Help mee door deze info met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

De National Science Foundation (NSF), een agentschap van de Amerikaanse overheid dat wetenschappelijk onderzoek coördineert, heeft een peiling gehouden waaruit blijkt dat één op de vier Amerikanen niet weet dat de aarde rond de zon draait. Laten we dat nog even herhalen: ruim een kwart van de Amerikaanse bevolking weet niet dat de aarde om de zon draait.

In totaal kregen 2200 mensen 10 wetenschappelijke vragen voorgeschoteld, waarvan er gemiddeld 6,5 goed beantwoord werden. 26 procent van de respondenten geloofde dat de zon om de aarde draait. Daarnaast denkt een meerderheid van de Amerikaanse jeugd dat astrologie wetenschap is.

Uit de NSF-peiling blijkt dat de meeste Amerikanen enthousiast zijn over wetenschap. Ze zijn dus wel leergierig, maar leren kennelijk de verkeerde dingen op school. Er gaan steeds meer stemmen op om op Amerikaanse scholen creationisme te onderwijzen. Op openbare scholen in de staat Tennessee mag al les worden gegeven in het creationisme, dat ervan uitgaat dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.

Het creationisme heeft veel aanhangers in de VS. Uit een peiling van eind 2010 bleek dat 40 procent van de Amerikanen gelooft dat God de mens in zijn huidige vorm een paar duizend jaar geleden heeft geschapen.

Scholen bestuderen doorgaans de evolutieleer van Charles Darwin. Ook in Nederland blijven streng-christelijke scholen zagen aan zijn stoelpoten, of dat nu mag van Den Haag of niet. Scholen hebben de vrijheid om lesstof te behandelen ‘op een wijze die overeenkomt met hun identiteit’. De streng-christelijke Stichting Oude Wereld mag bijvoorbeeld ‘fouten’ in biologieboeken corrigeren van het ministerie van Onderwijs. Waarbij dé fout natuurlijk de gehate evolutieleer is.

Op het Ichtus College in Veenendaal, een middelbare school op reformatorische grondslag met 2100 leerlingen, worden tabellen die miljoenen jaren teruggaan het liefst overgeslagen. Voor wie vasthoudt aan de Bijbel als het letterlijke woord van God is de aarde slechts zo’n 6000 jaar oud, een fractie van de vier miljard waar de moderne wetenschap op uitkomt.

Op het Calvijn College in Goes moeten leerlingen bepaalde facetten van het evolutiemodel verder uitdiepen en proberen daar het scheppingsverhaal tegenover te zetten. De opdracht telt mee voor het eindcijfer voor biologie. Als het bij aardrijkskunde gaat over grote brokken steen die afkomstig zijn uit de IJstijd, wordt er bij verteld dat het net zo goed resten van de Zondvloed kunnen zijn…

[Discovery]

5 1 stem
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info goed?
Deel het met anderen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

44 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Aardebewoner
Aardebewoner
9 jaren geleden

Weer een uiting van de verdomming van een flink deel van het gewone volk. Een nader voorbeeld is dat er nogal wat meeloperige mensen rondlopen die hun lichaam onder hebben laten kliederen met tatoeages.

Theo
Theo
9 jaren geleden

Tja, we zijn nog niet ver gekomen in de wereld maar er wordt ook alles aan gedaan om ons zo dom mogelijk te houden..
In Nederland weet ook veel meer als de helft v/d bevolking het verschil niet tussen astronomie en astrologie of ‘enige en enigste’ 🙂 en haha, dinosaurussen liepen hier dus zeer kortgeleden nog vrolijk rond volgens onze gehersenspoelde godsdienstfanaten…gelukkig weten we wel vrij zeker dat de aarde rond is …toch??? En politiek is goed, oorlog is legitieme handel, women make sense en pigs can fly. Maar aliens? neeee dat is toch echt een brug te ver..Jammer voor die mensen dat god ook een alien is (buitenaardse levensvorm).
Met dit treurige intellectuele niveau van de wereldbevolking in gedachten vrees ik toch dat onze buitenaardse vrienden voorlopig nog geen zin in contact met ons zullen hebben… en dat kun je ze ook niet echt kwalijk nemen lijkt me..

Huisheks
Huisheks
9 jaren geleden

God heeft de aarde en alles wat er bij hoort in 6 dagen gemaakt. Zoooooo, dat zal n klus geweest zijn.
Religie bewolkt het logisch denken. Een baby heeft al 9 maanden nodig om zich te ontwikkelen tot een klein mensje. En dan de andere vergelijking er tegenover geplaatst doet het geheel een beetje lachwekkend overkomen.
Als deze God zo fantastisch is, waarom is hij/zij, het , dan nog nooit waargenomen ? Wat is dat dan voor een God, die de wereld die hij/zij, het, gemaakt heeft zo aan zijn lot overlaat ? Alsof het een speeltje is, waar de belangstelling voor weggeëbd is…. Waarom wordt God als een man gezien, terwijl de levenschenker een vrouw is ? Waarom zijn er nog steeds zoveel godsdienst fanaten, die koste wat kost HUN overtuiging willen opdringen aan anderen ? Desnoods ten koste van andere mensenlevens.
Waarom kunnen ze niet aantonen dat deze stuwende kracht aanwezig is bij alle gruweldaden die door de mensheid gepleegd worden ? Want God zit in de mens………. pffft.
Zou hij/zij, het, zo omnipotent aanwezig, dan niet ingrijpen ? Alle dieren die nu bedreigd worden, door welke ramp, oorlog en ziekten dan ook, zijn onschuldige wezens; zou deze Grootheid dan zijn onschuldige creaturen niet willen beschermen ? Wat is dat voor een ongelooflijk wreed figuur ?
Dat zijn vragen waarop het antwoord niet gegeven kan worden. En dus geloof ik niet in een verzonnen verhaaltje, wat er in de basis alleen op uit is om mensen onder de duim en arm te houden.
Weer zo’n sprookje, waarin je MOET GELOVEN !! Ik heb vertrouwen in de creatieve potentie van de mens en zijn groei naar een volwaardig individu.
Het groeien en ontwikkelen van mens, dier en plant, heet evolutie. En dat is niet raar en ook niet Goddeloos, want de wonderbaarlijke kracht van deze evolutie is een geschenk dat niet opgeofferd moet worden aan deze sprookjes. Het is een kracht die overal aanwezig is en daar hoeft geen naam aangehangen te worden. Het is wat het is, niet meer, niet minder. Doe er iets goeds mee !

Ludivine
Ludivine
9 jaren geleden

Is het wel een representatief onderzoek dat werd gehouden? 2200 mensen lijkt me nog al weinig. Maak er 22.000 van om voor de hele Amerikaanse bevolking te spreken, die namelijk meer dan 300 miljoen telt.

Back to top button
44
0
We lezen graag je reactie!x