Universum

Laatste kans om magische supermaan te zien

Help anderen door deze info met je vrienden op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Alle planeetspotters, astronomen en natuurliefhebbers opgelet. Wie dit jaar nog geen supermaan heeft kunnen bewonderen krijgt morgen de ultieme herkansing. Dinsdagnacht vindt het spektakel namelijk voor de derde keer deze zomer plaats. De volle maan lijkt dan 12 procent groter en schijnt 30 procent helderder.

Helderder, groter en imposanter: dat zijn de kernmerken van de supermaan. De maan draait niet in een cirkel, maar in een ellips rond de aarde. De afstand varieert tussen de 360.000 kilometer en 405.500 kilometer. Als de maan dicht bij de aarde staat en ook nog eens in lijn staat met de aarde en de zon (volle maan), is er sprake van een supermaan.

Als de maan het dichtst bij de aarde staat, heet dat het perigeum (nabij de aarde). Het punt waar de maan het verst van de aarde afstaat heet apogeum. Dinsdagavond zitten we in het perigeum.

Astronomen zijn over het algemeen niet zo blij met de benaming ‘supermaan’ en de opwinding die erover bestaat. De term stamt uit de astrologie en niet uit de astronomie, en daarnaast is de schijnbare grootte een optische illusie. Astronoom Neil deGrasse Tyson twitterde vorig jaar dat de benaming ‘een belediging is voor Superman, supervulkanen, supernova’s en zelfs Super Mario’.

Toch zijn drie van deze megamanen in één zomer best indrukwekkend. Ze komen gemiddeld eens in de 13,5 maanden tevoorschijn, maar we konden dit jaar op 12 juli en 10 augustus ook al getuige zijn van het fenomeen. Morgen is de laatste supermaan van dit jaar te zien.

[De Morgen]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit waardevol?
Deel het met kennissen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
22 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wijsgeer
Wijsgeer
8 jaren geleden

Leugens, de maan bestaat niet. Het is een projectie!

barsoomx
barsoomx
8 jaren geleden

De aarde gezien vanaf de Maan is net een 2D waterverfschilderij…..

sonja
sonja
8 jaren geleden

als álles een illusie is, waarom dan ál die moeite van het reageren hier…..gebeurt toch niet echt…….

sunny
sunny
8 jaren geleden

Maan bestaat niet?? Hoe krijg je dan eb en vloed, het heeft met de maan te maken toch…

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

22
0
We lezen graag je reactie!x