Archeologie

“Moderne mens bereikte China 100.000 jaar geleden al”

Help anderen door deze informatie met kennissen op je socials te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Algemeen wordt aangenomen dat de moderne mens ongeveer 200.000 jaar geleden in Afrika is ontstaan en zich rond 60.000 jaar geleden over de rest van de wereld begon te verspreiden. Oudere botten buiten Afrika leiden steeds tot een dood spoor. Hoewel de Homo erectus tot diep in Indonesië reikte en vermoedelijk verantwoordelijk was voor het ontstaan van de neanderthaler en Denisova-mens, stierven al deze lijnen uiteindelijk uit.

De vondst van nieuwe fossiele resten in China en Zuidoost-Azië druist in tegen dit traditionele verhaal over de oorsprong van de mens. Afgelopen maand schreven Christopher Bae van de Universiteit van Hawaï in Manoa en Wei Wang van het Guangxi Museum of Nationalities in het Chinese Nanning over de ontdekking van twee tanden in de Luna-grot in de Chinese regio Guangxi Zhuang. Op basis van de afmetingen van de tanden concluderen Bae en Wang dat tenminste één van de tanden toebehoort aan een vroege Homo sapiens.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

De tanden zijn zeer oud. Calcietkristallen, die zich vormden terwijl de tanden in contact kwamen met water, zijn gedateerd op 70.000 tot 125.000 jaar oud. Bae en Wang zeggen bewijs te hebben voor een vroege golf van moderne mensen in het oosten van Azië.

Hoewel nog niet definitief vaststaat dat de tanden toebehoren aan moderne mensen, zijn in Israël botten gevonden die mogelijk 150.000 jaar oud zijn. Het gaat onder meer om een bovenkaak van een moderne mens uit de Misliya-grot.

Daarnaast zijn in Zhirendong, een grot in de Chinese provincie Guizhou, kiezen en een kaakbot gevonden die meer dan 100.000 jaar oud zijn. De resten lijken toe te behoren aan een moderne mens.

“Er is krachtig bewijs dat moderne mensen rond 50.000 of 60.000 jaar geleden al aanwezig waren in Tam Pa Ling in Laos,” zei Erik Trinkaus van de Washington University in Missouri. “Moderne mensen waren ergens in deze periode al aanwezig in Zuidoost-Azië en het zuiden van China.”

Nu blijkt dat de oorspronkelijke theorie niet klopt, willen wetenschappers gaan onderzoeken of de moderne mens misschien eerder is vertrokken uit Afrika of dat verschillende soorten Homo sapiens zich los van elkaar hebben ontwikkeld.

[New Scientist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze informatie interessant?
Deel het met iedereen op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Piet
Piet
9 jaren geleden

onzin…… er zijn bewijzen van miljoenen jaren oud dat er al intelligente wezens waren….

Rene
Rene
9 jaren geleden

de moderne mens kwam waarschijnlijk niet uit Afrika, wat ook meer logisch lijkt gezien alle ontwikkelingen?

afijn lees>> Wetenschappers in Duitsland maakten woensdag bekend dat ze het oudste genetische materiaal dat kan gelinkt woorden aan de menselijke evolutie hebben ontdekt. Het DNA werd uit het skelet van een Homo heidelbergensis gehaald in een grot in het noorden van Spanj. Het dateert van 400.000 jaar geleden.< http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/wetenschappers-vinden-400-000-jaar-oud-menselijk-dna/article-normal-118502.html historie zoals we het geleerd hebben klopt dus niet 😉

Back to top button
3
0
We lezen graag je reactie!x