Gezondheid

Lavendel als alternatief voor schadelijke zonnebrandcrèmes

Help anderen door dit artikel met iederen die je kent op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Lavendel is een winterharde plant met grijsachtige blaadjes. In de zomer komen er paarse bloemetjes aan de stengel. De naam is afkomstig van het woord lavare, dat wassen betekent. Cleopatra zou zich met lavendel hebben besprenkeld om Julius Caesar te verleiden.

In de middeleeuwen werd het kruid vaak gebruikt om bacteriën en ander ongedierte te verdrijven. De mensen smeerden zich in met lavendelolie om lekker te ruiken, maar ook om de pest en andere ziektes op afstand te houden.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Met de zomer in aantocht smeren mensen zich weer massaal in met zonnebrandcrème. Lavendel beschermt tegen te felle zonnestralen. Lavendelolie, –lotion of –crème is een goed alternatief voor zonnebrandcrème. Door deze natuurlijke middelen te gebruiken kan het lichaam onder invloed van zonlicht evengoed vitamine D aanmaken.

Alles wat we op de huid smeren, komt in de bloedbaan terecht. Veel zonnebrandcrèmes veroorzaken in het lichaam vrije radicalen of bevatten schadelijke stoffen. Uit onderzoek onder bijna 500 zonnebrandcrèmes bleek dat slechts acht procent van de zonnebrandproducten is aan te raden voor gebruik.

In meer dan de helft van de crèmes trof de Amerikaanse milieugroep Environmental Research Group de chemische stof oxybenzon aan. Die stof heeft invloed op de hormoonhuishouding. In 41 producten bleek retinylpalmitaat te zitten, een stof die bij proefdieren de groei van huidkanker versnelt.

De sterk geurende etherische oliën van lavendel gaan via de neuszenuw rechtstreeks naar het brein. Lavendel verlicht spanning in het hoofd en brengt rust. De belasting wordt afgevoerd naar de aarde. Smeer je voorhoofd in met lavendellotion of –crème en je voelt je rustiger worden. Het helpt ook om enkele bloemetjes op het kussen te leggen.

Alleen de Lavandula augustifolia en Lavandula officinalis worden gebruikt voor medicinale doeleinden. Kijk hier hoe je de lavendellotion of –crème zelf kunt maken.

[The Optimist]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Deel het met vrienden op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

10 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Cdude
Cdude
10 jaren geleden

“In de middeleeuwen werd het kruid vaak gebruikt om bacteriën en ander ongedierte te verdrijven”
Bacteriën verdrijven in de Middeleeuwen? Dat was in de tijd dat het water uit de gracht kwam waar men ook in poepte, remember.
Bacteriën zijn pas in de 18de eeuw ontdekt.

“Een voorbeeld uit 1798. De Fransman Tenon beschrijft een ziekenhuis in Parijs.

Rond 1830 gingen de mensen in grote steden door allerlei infectieziektes vroeg dood. Ze werden gemiddeld 30 jaar oud.
In die tijd kwam er langzamerhand verandering in de situ”

Kalki
Kalki
10 jaren geleden

Je kan het ook gebruiken als lavendel thee.

rob
rob
10 jaren geleden

Een goed idee voor ziekenhuizen? Daar wemelt het van bacteriën, maar daar steekt de farmaceutische industrie wel een stokje voor?

Odette
Odette
10 jaren geleden

Wat een misleiding zeg dit artikel, lavendel tegen zonnebrand…Lavendel olie is wél verzachtend na! verbranding maar geeft absoluut geen protectie! Wees voorzichtig met dit soort aanbevelingen en ga zelf op onderzoek uit.

Back to top button
10
0
We lezen graag je reactie!x