Universum

Leefbare superaarde ‘recht voor onze neus’

Help door dit met kennissen op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Astronomen hebben een planeet ontdekt waarop leven mogelijk is. Bovendien bevindt de planeet zich niet in onze achtertuin, maar recht voor onze neus, aldus onderzoeksleider Steven Vogt.

De planeet staat op 22 lichtjaar van de aarde en heet officieel Gliese 581g, maar Vogt heeft het hemellichaam naar zijn vrouw vernoemd.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

“Ik noem het Zarmina’s wereld,” zei Vogt. Een nieuwe studie onder leiding van astronomen van de Universiteit van Californië in Santa Cruz en het Carnegie Institution in Washington heeft aangetoond dat de planeet twee keer zo groot is als de aarde. Het gaat om een zogeheten superaarde, een planeet met een gasrijke atmosfeer die vloeistof kan vasthouden.

Bewoonbare zone

De onderzoekers kunnen nog niet met zekerheid zeggen of die vloeistof bevroren is of vrijelijk over de planeet stroomt. De temperatuur is er precies goed. Als je op de planeet zou staan dan zou je de warmte van de ster op je gezicht voelen. Het is echter nog niet duidelijk hoe het oppervlak van de planeet eruitziet, aldus Vogt.

De planeet bevindt zich in de bewoonbare of Goldilocks zone, een gebied waar het niet te koud of te warm is. Vogt voegde toe dat we uiteindelijk kunnen onderzoeken of er hoog ontwikkelde beschavingen leven.

Controversieel

De bevindingen van de hoogleraar zijn echter controversieel. Het is niet voor het eerst dat Vogt beweert een bewoonbare planeet te hebben ontdekt. In 2010 vlogen Amerikaanse onderzoekers en Zwitserse astronomen elkaar zowat in de haren. De astronomen die werken met planeetzoeker HARPS zeiden vier planeten te hebben ontdekt die rond dezelfde ster als Gliese 581g draaiden.

Het team van Vogt zette vraagtekens bij de data van het team en ontdekte nog twee planeten in de bewoonbare zone. Hij publiceerde zijn resultaten in het Astrophysical Journal. Volgens de astronomen klopte er niets van het onderzoek van Vogt. Een jaar later bevestigden ze het bestaan van vier planeten, maar niet de extra twee die Vogt had ontdekt.

“Ze verwijderden bewust bepaalde informatie uit de data waaruit bleek dat er meer in het zonnestelsel was te vinden dan ze de mensen vertelden,” zei Vogt. “Ze hielden die informatie achter.” Zijn studie verschijnt morgen in het tijdschrift Astronomische Nachrichten.

Bron: News.com.au

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info interessant?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

40 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Wesley
Wesley
11 jaren geleden

Erg interessant, er zullen nog wel veel meer planeten zijn die bewoonbaar zijn. Maar jongens, 22 lichtjaar afstand…… Dat overbrug je niet zomaar, in ieder geval voorlopig niet. De vraag is of we ooit in staat zullen zijn dergelijke afstanden te overbruggen.

ik ben jezelf
ik ben jezelf
11 jaren geleden

hoe toevallig! wat een toevallen allemaal! dit spelletje is echt ongelooflijk, en toch wordt het nog steeds gespeeld. het kudde loopt de mes graag tegen, lijkt het

niburufan
niburufan
11 jaren geleden

Meneer of mevrouw ‘ik ben jezelf’, kunt u misschien ook wat duidelijker Nederlandse taal typen? Ik begrijp er helemaal niets van.

peter
peter
11 jaren geleden

[quote name=”Wesley”]Erg interessant, er zullen nog wel veel meer planeten zijn die bewoonbaar zijn. Maar jongens, 22 lichtjaar afstand…… Dat overbrug je niet zomaar, in ieder geval voorlopig niet. De vraag is of we ooit in staat zullen zijn dergelijke afstanden te overbruggen.[/quote]
hoezo? ooit ven Ben Rich gehoord de voormalige topman van Skunkworks? hij zei dat we “ET” al terug kunnen brengen naar huis…… doe een keertje research, genoeg info te vinden…

Back to top button
40
0
We lezen graag je reactie!x