CoronaBinnenland

Lees en huiver: ‘Corona was een mooie generale repetitie voor oorlogspropaganda’

Help mee door dit met kennissen op je socials te delen!

Er wordt nog altijd stevig gegrasduind in de Wob-documenten over de corona-aanpak die onlangs openbaar zijn gemaakt door de minister van Volksgezondheid. Marc van der Vegt laat in een Twitterdraadje zien dat tijdens de coronapandemie vrijwel alles werd geframed door de overheid. Framing is het scheppen van een eenzijdig beeld waarbij informatie benadrukt of juist verborgen wordt.

In een e-mail die dateert van 14 maart 2020 wordt benadrukt dat druk op de zorg ‘een sterke framing’ is. “Verder lijkt het me niet wenselijk om in de communicatie naar professionals en cliënten verspreiding van virus ook als argument op te nemen. […] Druk op zorg is een sterke framing.”

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Voor het bron- en contactonderzoek zijn daarnaast propagandatechnieken uit 1953 gebruikt. Zo valt in een e-mail van 28 april 2020 aan het ministerie van Volksgezondheid te lezen: “Voor bron & contactonderzoek kan je verhalen gebruiken om: vrijwilligers werven; vragensteller framen als ‘disease detective’ (Time Magazine, Newsweek, 1953).”

Framing newspapers altijd een ding, maar geen probleem

Ook kosten werden geframed door bijvoorbeeld grondslag te creëren voor zorgkantoren. “We framen dit dan als kosten ten behoeve van de zorg van de overige budgethouders,” staat in een mail die op 21 augustus 2020 is verstuurd.

Zelfs de ‘newspapers’ en de reden voor de noodzaak van de CoronaApp werden geframed. “Jullie hebben top gedaan en jij in bijzonder ook. Framing newspapers altijd een ding, maar geen probleem,” schreef iemand van DSM – Feike Sijbesma? – op 6 mei 2020 aan bloedbank Sanquin.

In een mail gericht aan het RIVM wordt gevraagd welke framing omtrent de teststraat meer ‘thuisblijfgedrag’ oplevert.

‘Verlengde experimenteerfase’

Een medewerker van het ministerie van Volksgezondheid merkt op 26 augustus 2020 in een e-mail op: “Ik zie vrij veel bananenschillen voor de minister omdat woordkeuze, en vooral framing, net wat anders is dan wij hebben geschreven (en beleefd).”

En wat doe je als je de CoronaApp officieel in gebruik wilt nemen zonder dat de expliciete wettelijke grondslag er al is? Antwoord: “Wij stellen voor om dat te framen als een ‘verlengde experimenteerfase’.”

En ook lockdowns zijn te framen, blijkt uit een mail die dateert van 25 maart 2020. Uit de Twitter-draad blijkt dat ook de Belastingdienst en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid aan framing doen.

De waarheid is gewoon maar een ingrediënt

“Suggestie om beelden van ‘corona-longen’ mee te nemen in de communicatie. Net als bij sigaretten. Wat een draad is dit,” reageert data-analist Wouter Aukema, die onlangs met Van der Vegt te gast was in de podcast Op z’n Kop.

Marianne Zwagerman, die de podcast maakt, voegt toe: “Corona was een mooie generale repetitie voor oorlogspropaganda. Lees dit draadje en huiver. De waarheid is voor ambtenaren gewoon maar een ingrediënt dat je wel of niet in je verhaal kunt stoppen.”

4.8 79 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je dit artikel goed?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

85 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Annette
Annette
2 jaren geleden

Inderdaad! Framing hoort dus ook bij het nieuwe normaal.

De waarheid ECHT vertellen is er niet meer bij, of het nu gaat om de hele Covid-19 scam of nu weer de oorlog in de Oekraïne.

Er worden alleen nog voorgekauwde verhalen verteld, die door de Deep State worden georkestreerd.

Terwijl wij ooit in onze (toen nog) democratie het recht hadden om er een andere mening op na te houden, is dat veranderd in: JIJ bent een extremist, terrorist en absoluut staatsgevaarlijk.

WAT is er ongelooflijk veel veranderd binnen een tijdsbestek van, zeg maar 20 jaar!

En weten jullie wat ik vind: de ECHTE schuldigen zijn alle onnozele mensen die, zonder zelf ook maar enig onderzoek te doen, alles klakkeloos geloven wat er via de media hun wordt voorgehouden.

Als je ziet HOE met een tiental dagen er een propaganda is uitgestort wat betreft al die arme mensen in de Oekraïne.

En het heeft gewerkt: in no time is er ongelooflijk veel geld naar giro 555 gegaan.

En die sukkels (sorry, maar ik heb er geen ander woord voor) vinden zich nog heel erg goed, dat ze desnoods hun laatste centen daarvoor hebben gegeven.

Een klein onderzoek naar hoe het gegaan is met het geld voor Haïti had de schellen van hun ogen kunnen doen vallen.

Ook HIER zal met de gigantische opbrengst nauwelijks geld bij de ECHTE slachtoffers komen.

Het geld komt voor het grootste gedeelte bij de Deep State: juist diegenen die ons regelrecht naar de afgrond brengen.

Ik weet heus wel, dat er best wel een grote groep van mensen weten wat er allemaal speelt. Maar het zijn er toch echt nog te weinig om op dit moment al het verschil te kunnen maken.

Wij zitten in een snel voortrazende trein en moeten proberen een spaak in de wielen te steken.

Oh, wat zou ik graag even stiekem een kijkje in de nabije toekomst zien.

Het lijkt er op, dat wij met z’n allen tegen de grootste uitdaging van ons leven aankijken.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden

Inderdaad het Rutte Kartel heeft met medewerking van de media angst en tweedracht gezaaid en leugens en bedrog gekweekt.
De waarheid is bijna verdwenen, in de door het Rutte Kartel gesponsorde media.
Let ook op de versnelde omvolking van Nederland.

Marie
Marie
2 jaren geleden

We leven in een levensgevaarlijke Orwelliaanse wereld met Newspeak en een Ministerie van Waarheid.
De ‘Young Global Leaders’ van het monster Klaus krijgen weer meer macht en aanzien van de schapen vanwege de inval in Oekraïne.
Die smerige Macron die met Poetin praat om ‘de wereld te redden’, Rat Rutte die overlegt met dictator Trudeau en Boris Johnson in Londen.
Zowel Rat Rutte als de smerige Macron zit vlak voor de verkiezingen.
Je zou bijna denken dat Poetin onderdeel is van het WEF.

Lest best Vergezicht
Lest best Vergezicht
2 jaren geleden

En de mens, hij ploegde voort!

Back to top button
85
0
We lezen graag je reactie!x