Paranormaal

Leidse wetenschapper promoveert op elfen

Help door deze informatie met iederen die je kent op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Voor de meeste mensen zijn de boeken van de wereldwijd bekende auteur J.R.R. Tolkien fictie. Voor een aantal groepen mensen betekenen ze meer: over de hele wereld bestaan groepen die religieuze praktijken en tradities hebben ontwikkeld op basis van het werk van Tolkien.

Ze roepen de bovennatuurlijke wezens uit de verhalen op om contact met ze te maken, of ze maken reizen naar Middenaarde om hen daar te bezoeken. Sommigen geloven dat ze zelf ‘ontwaakte elfen’ zijn; ze hebben ontdekt dat hun voorouders elfen zijn, of ze hebben een elfenziel die gevangen zit in een menselijk lichaam. Tolkien suggereert in de proloog van ‘In de ban van de ring’ en in privécorrespondentie dat de bovennatuurlijke wereld uit zijn verhalen misschien wel echt bestaat.

Tolkien inspireerde hippies en neo-heidenen tot een nieuwe religie, die tot op de dag van vandaag stand houdt. De Leidse godsdienstsocioloog Markus Altena Davidsen promoveert vandaag op de Tolkienreligie.

Davidsen analyseert in zijn proefschrift de allereerste ‘Elfen-gemeenschappen’, maar ook wereldwijde netwerken van Nieuwe Heidenen die tot op de dag van vandaag rituelen uitvoeren, bijvoorbeeld via skypeverbindingen.

Ook in Nederland zijn er aanhangers van de Tolkienreligie. Een compleet Nederlandse gemeenschap is er niet – voor zover Davidsen weet – en ook niet in de ons omringende landen. Tolkien nam Middenaarde heel serieus. Hij besteedde een groot deel van zijn leven aan het beschrijven van allerlei aspecten van Middenaarde. Hij bedacht talen voor de bewoners, inclusief grammatica en woordenlijsten, een geschiedenis en een ontstaansverhaal.

In zijn proefschrift The spiritual Tolkien milieu: A study of fiction-based religion omschrijft Davidsen enkele groepen die de Tolkienreligie aanhangen, zoals de ‘indigo elfen’, ‘het zilveren schip van de Valar’ en ‘het tribunaal van de Sidhe’.

Alle groepen zijn gebaseerd op neo-heidense natuurreligies zoals wicca. In sommige groepen vormen de mensen een magische cirkel. Ze wijden de grond in en nodigen een vala (engelachtige kracht) uit in hun midden. Ze zoeken contact met de vala van hun keuze en na afloop van het ritueel sturen ze die weer weg.

Een andere richting zoekt aansluiting bij het sjamanisme. In een trance proberen mensen hun geest los te maken uit hun lichaam. Eenmaal vrij gaan ze actief op zoek naar de valar. In beide gevallen zoeken ze een persoonlijk contact met de geest.

[Universiteit Leiden]

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je dit artikel belangrijk?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest
21 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
josie
josie
7 jaren geleden

Jammer dat je hierover zo weinig kan lezen over deze groepen want het lijken me heel intresante mensen.

Zoidberg
Zoidberg
7 jaren geleden

Gaat er binnenkort ook nog iemand promoveren op Orcs en Hobbits?
En waar blijft die langverwachte geautoriseerde biografie over Gollem nou?

Huisheks
Huisheks
7 jaren geleden

Wat een sprookje om hierop te promoveren en daarna nog betaald te krijgen ook. Want ja, er moet natuurlijk na zo’n studie wel wat tegenover staan.
De meeste dromen zijn bedrog, maar soms komen ze gewoon uit.

max
max
7 jaren geleden

gebruik de force time lord

Back to top button
Waarom Doneren?

Grote adverteerders, zoals Google, Microsoft, Taboola en anderen wilden steeds meer bepalen wat wij wel en niet op onze site plaatsten. Zij zijn onmiskenbaar verbonden aan de elite die ziekmakende censuur toepast. Om die reden hebben wij alle samenwerking met dat soort criminele adverteerders per direct gestopt.

Om te kunnen blijven bestaan hebben wij financiële hulp nodig van de lezer. NineForNews is er vóór jou. Zonder jouw steun is er geen NineForNews.

Help ons financieel met een vrijwillige bijdrage, zodat we je kunnen blijven informeren over dingen die op social media en de mainstream media zwaar gecensureerd worden.

Help ons! Help jezelf! En help je medemens! Doe nu een vrijwillige bijdrage.

Waarom Telegram?

Overheidscorruptie wordt steeds erger. Websites en domeinen worden in beslag genomen, omdat de criminele regering geen tegengeluid duldt.

Ons Telegram kanaal staat los van onze websites. Daar krijg je een overzicht van onze berichten, ook als we 'ineens' verdwijnen en met een andere nieuwe domeinnaam/website terugkomen.

Blijf onafhankelijk! Weet ons altijd te vinden! Abonneer je nu gratis en vrijblijvend op ons telegramkanaal.

Waarom Pushmeldingen?

Facebook en Twitter censureren steeds meer. Het nieuws dat NineForNews brengt wordt steeds vaker door ze geblokkeerd.

Met pushmeldingen informeren we je rechtstreeks, zonder risico op deze censuur.

21
0
We lezen graag je reactie!x