Homepagina » Paranormaal » Leidse wetenschapper promoveert op elfen
Leidse wetenschapper promoveert op elfen

Leidse wetenschapper promoveert op elfen

Voor de meeste mensen zijn de boeken van de wereldwijd bekende auteur J.R.R. Tolkien fictie. Voor een aantal groepen mensen betekenen ze meer: over de hele wereld bestaan groepen die religieuze praktijken en tradities hebben ontwikkeld op basis van het werk van Tolkien.

Ze roepen de bovennatuurlijke wezens uit de verhalen op om contact met ze te maken, of ze maken reizen naar Middenaarde om hen daar te bezoeken. Sommigen geloven dat ze zelf ‘ontwaakte elfen’ zijn; ze hebben ontdekt dat hun voorouders elfen zijn, of ze hebben een elfenziel die gevangen zit in een menselijk lichaam. Tolkien suggereert in de proloog van ‘In de ban van de ring’ en in privécorrespondentie dat de bovennatuurlijke wereld uit zijn verhalen misschien wel echt bestaat.

Tolkien inspireerde hippies en neo-heidenen tot een nieuwe religie, die tot op de dag van vandaag stand houdt. De Leidse godsdienstsocioloog Markus Altena Davidsen promoveert vandaag op de Tolkienreligie.

Davidsen analyseert in zijn proefschrift de allereerste ‘Elfen-gemeenschappen’, maar ook wereldwijde netwerken van Nieuwe Heidenen die tot op de dag van vandaag rituelen uitvoeren, bijvoorbeeld via skypeverbindingen.

Ook in Nederland zijn er aanhangers van de Tolkienreligie. Een compleet Nederlandse gemeenschap is er niet – voor zover Davidsen weet – en ook niet in de ons omringende landen. Tolkien nam Middenaarde heel serieus. Hij besteedde een groot deel van zijn leven aan het beschrijven van allerlei aspecten van Middenaarde. Hij bedacht talen voor de bewoners, inclusief grammatica en woordenlijsten, een geschiedenis en een ontstaansverhaal.

In zijn proefschrift The spiritual Tolkien milieu: A study of fiction-based religion omschrijft Davidsen enkele groepen die de Tolkienreligie aanhangen, zoals de ‘indigo elfen’, ‘het zilveren schip van de Valar’ en ‘het tribunaal van de Sidhe’.

Alle groepen zijn gebaseerd op neo-heidense natuurreligies zoals wicca. In sommige groepen vormen de mensen een magische cirkel. Ze wijden de grond in en nodigen een vala (engelachtige kracht) uit in hun midden. Ze zoeken contact met de vala van hun keuze en na afloop van het ritueel sturen ze die weer weg.

Een andere richting zoekt aansluiting bij het sjamanisme. In een trance proberen mensen hun geest los te maken uit hun lichaam. Eenmaal vrij gaan ze actief op zoek naar de valar. In beide gevallen zoeken ze een persoonlijk contact met de geest.

[Universiteit Leiden]
+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • Zoidberg schreef:

  Gaat er binnenkort ook nog iemand promoveren op Orcs en Hobbits?
  En waar blijft die langverwachte geautoriseerde biografie over Gollem nou?

  5 likes
  • Dr. Why schreef:

   ah, er zijn ook Jedi onder ons. Na het kijken van Star Wars 🙂

   Dat toont alleen maar aan dat mensen feit en fictie niet van elkaar kunnen onderscheiden.

   Onlangs las ik nog dat een acteur die een pedofiel speelt in één of andere serie doodsbedreigingen krijgt in het echte leven. Same thing.

   8 likes
   • Boppie schreef:

    Wat is fictie en wat is echt.

    Ik heb een opa gehad die veel meer om zich heen kon zien dan anderen dat konden.
    Is dat fictie of echt? Ik heb mijn opa altijd geloofd omdat hij hele wijze dingen kon zeggen en vooral… niemand veroordeelde wat hij/zij wel of niet kon zien.

    Ik geloof persoonlijk dat er meer is tussen hemel en aarde en gelukkig doet de wetenschap steeds meer mee.

    9 likes
    • Dr. Why schreef:

     de wetenschap doet helemaal niet mee.
     De wetenschap stelt vast.

     Ik vraag me dan wel af wat dei opa van jou wel allemaal zag. Ik zie ook meer dan de meeste mensen, maar ‘t is wel allemaal zichtbaar wat ik zie. Makkelijk na te gaan door het aan te wijzen aan anderen 🙂

     2 likes
     • Boppie schreef:

      Ik wijs niet naar anderen. Ik geloof mijn opa net zoals jij in jouw waarheid geloofd. Niets mis mee dunkt me. Het gaat pas mis als je elkaar probeert te overtuigen van een gelijk en dat vond ik van mijn opa zo mooi. Ieder zijn dijn, zei hij altijd respectvol. Ik kan mijn BDE ook aan niemand uitleggen.en wat ik heb gezien en gevoeld. Ik heb het wel geprobeerd maar de reacties waren op zijn zachts gezegd zeer onprettig. Dus inderdaad Why, wat is echt, wat is fictie. Wat voor jou echt is, zal vanuit mijn oogpunt misschien fictie zijn en vice versa. Het maakt mij niet uit. Leven en laten leven 😉 zeg ik maar.

      5 likes
     • Padja schreef:

      @boppie
      Why bedoelde dat hij kan aanwijzen aan anderen wat hij ziet.

      Ik denk dat er idd. Veel meer is dan wat ik zie. Dat er anderen zijn die meer zien. En dat dat niet altijd aanwijsbaar hoeft te zijn.
      Ik vind het opvallend dat mensen met een bde het “leven en laten leven” eren. Mooi!

      1 likes
     • Boppie schreef:

      @ Padja, bedankt voor het verduidelijken van het bericht. Ik snap hem nu 🙂

      @Why, sorry dat ik je bericht verkeerd had geinterpreteerd. No hard feelings 😉

      1 likes
   • JediMaster schreef:

    The Force is strong with this one.

    3 likes
 • Aardebewoner schreef:

  Is het niet merkwaardig dat er overal op de wereld verhalen bestaan over natuurwezens ? (wat elfen blijkbaar zijn). zou het niet zo kunnen wezen dat natuurwezens bestaan. Heel goed mogelijk en ik denk van wel.

  5 likes
  • frans schreef:

   Hallo,
   Elfen bestaan.
   Het elementaalrijk bestaat, zij verzorgen de groei van de natuur, maar dan ook alles.
   De jonge blaadjes aan een boom worden geholpen in hun groei door elementair wezens.
   Je hebt elementairen en elmantalen.
   Elke boom heeft een wezen. Je hoeft nu niet meteen een gesprek aan te gaan met een boom, maar je kunt wel je haden tegen een boom leggen en zeggen ‘ik weet dat je een boomwezen bent en dat je hier woont, en dat je deze boom verzorgt, en in de omgeving ervan ook zorgt.
   De natuurwezens willen dat wij contact met hen maken. Zij hebben altijd onder bestuur van de engelen gestaan , De Engelen trekken zich terug, de elemantalen en elementairen zijn aangewezen op de mensen nu. Da tis een lastig iets omdat ze de mens niet vertrouwen omdat deze de natuur aan het vernietigen is. (ja met GMO, GIF, KUNSTMEST.etc.).
   Ik heb al; een eerder op deze site over boeken gesproken die er zijn over onderzoekers die contact hebben met deze wezens. Het Boek; Een zomer met het volkje,. Of Over Muller, die een molen onderhoudt in Noord Duitsland. Je vind het op internet. Dan is er nog Wolfffgang Rauch die vele boekjes heeft geschreven over contact met deze wezens.
   Je kunt Natuurlijk allerlei grappen maken over in dit geval Tolkien , Maar dit soort boeken en verfilmingen ervan zijn de moderne varianten op de vroegere spirituele kennis.
   Maar de mens is lui geworden om deze te lezen. dus vind de Geestelijke/spirituele wereld nieuwe dingen uit om onder de mens van nu te brengen. Harry Potter is evenzo afgeleid van spirituele bronnen.
   Het helpt mensen om aan hun zelfbewustzijn te werken en bewustzijn te ontwikkelen op gebied van het spirituele.

   6 likes
  • bert s schreef:

   Waarom ook niet. Wie zegt dat ze niet bestaan heeft waarschijnlijk de kennis over alles.
   Nog steeds worden nieuwe diersoorten gevonden. Als elfen bestaan hebben ze verstand en als ze verstandig zijn zorgen ze er wel voor om niet gezien te worden. En als ze echt slim zijn hebben ze zich allang onzichtbaar gemaakt. Vandaar ook de verhalen dat ze zich alleen laten zien bij iemand die ze
   volkomen vertrouwen.

   2 likes
 • josie schreef:

  Jammer dat je hierover zo weinig kan lezen over deze groepen want het lijken me heel intresante mensen.

  9 likes
 • peter schreef:

  Even voor de duidelijkheid, de titel van dit onderwerp is werkelijk heel fout! Mr promoveert echt niet op elfen maar op groepen mensen die een tolkien geloof aanhangen en zich verenigen in elfen-gemeenschappen.

  Uitgaande van bewijslast tav het al dan niet bestaan van elfen, is het als godsdientsocioloog hierop promoveren dus feitelijk geen enkele milimeter gekker of normaler dan promoveren op het christendom.

  8 likes
 • Huisheks schreef:

  Wat een sprookje om hierop te promoveren en daarna nog betaald te krijgen ook. Want ja, er moet natuurlijk na zo’n studie wel wat tegenover staan.
  De meeste dromen zijn bedrog, maar soms komen ze gewoon uit.

  3 likes
  • Padja schreef:

   Ik vond het juist goed dat iemand buiten de mainstream gedachten promoveert.
   En mocht ie er later voor betaald gaan worden helemaal top!
   Betekent dat we niet meer vast hoeven te houden aan “oude” ideeën en dat er ruimte is voor “de gekkies”

   0 likes
 • max schreef:

  gebruik de force time lord

  1 likes
 • Coeus schreef:

  “of ze maken reizen naar Middenaarde om hen daar te bezoeken”. Waar kan ik boeken. Een trip naar Midden-Aarde wil ik ook.

  1 likes
 • x

  Check Also

  'Elfenfluisteraars' zeggen bewijs te hebben voor bestaan van elfen. Kijk naar de beelden

  ‘Elfenfluisteraars’ zeggen bewijs te hebben voor bestaan van elfen. Kijk naar de beelden

  Onlangs waren drie zelfbenoemde ‘elfenfluisteraars’ te zien ...

  Antropoloog: "Er is geen twijfel over mogelijk dat IJslandse elfen bestaan"

  Antropoloog: “Er is geen twijfel over mogelijk dat IJslandse elfen bestaan”

  In IJsland worden geregeld elfen gezien. Pas ...

  >