Homepagina » Innovatie » Scholen doden de creativiteit (video)
kenrobinson

Scholen doden de creativiteit (video)

Sir Ken Robinson pleit vermakelijk en zeer bewogen voor een onderwijssysteem dat creativiteit koestert in plaats van ondermijnt.

Terwijl kinderen over het algemeen niet twijfelen aan hun eigen creativiteit, zijn volwassenen veelal minder zeker van zichzelf. Wat verandert er tijdens het volwassen worden?

Organisaties over de hele wereld geven aan behoefte te hebben aan creatieve mensen die zich snel kunnen aanpassen aan veranderingen, maar kunnen die niet vinden. Waar zijn ze gebleven?

Gisteren

Robinson bespreekt de noodzaak van een radicale herziening van de onderwijssystemen, met een bijzondere nadruk op creativiteit. Hij vertelt een verhaal van een klein schoolmeisje waaraan de leraar vraagt wat ze aan het tekenen is. Ze antwoordt dat ze een tekening van God maakt. “Maar niemand weet hoe God eruitziet,” zegt de leraar. “Zodra ik klaar ben, weten ze het wel!” reageert het meisje. Robinson maakt het punt dat kinderen niet bang zijn om het fout te hebben. Ze proberen van alles en het komt simpelweg niet bij hen op dat je niet creatief zou kunnen zijn. Dat is iets wat we leren gedurende onze schoolcarrière, waar we opgeleid worden tot niet-kunstenaars.

De meeste scholen leiden niet op voor morgen of zelfs voor vandaag; ze leiden onze kinderen op voor gisteren. Ze bereiden onze kinderen niet voor op werken en leven in de huidige maatschappij. Wie heeft nog een baas die ’s morgens invuloefeningen op je bureau komt leggen?

Daarnaast werken scholen niet met de meest recente inzichten uit de psychologie en wetenschap, ze werken met inzichten van 25 jaar geleden.

ADHD

Leerlingen zitten onderuitgezakt in de klas en kijken totaal langs de leraar heen. Waarom? School doodt de creativiteit. Vroeger zei de meester: “Als je heel hard werkt op school, hoge cijfers haalt en gaat studeren, krijg je een goedbetaalde baan. Nu ligt dat anders. Weinig kans op een goede baan. Economische crisis. Daarnaast hebben we internet, zijn er iPhones en genoeg televisiezenders om ons af te leiden en te laten zien hoe saai school eigenlijk is.

Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren. Ze bouwen in hun garage een computer (Jobs) of de software daarvoor (Gates).

Wat gebeurt er met mensen die niet zo goed stil kunnen zitten, die zich niet zo lang kunnen concentreren en die beter zijn in dansen, zingen of schilderen dan in woordjes leren? Die krijgen het stempel ADHD omdat ze niet zo zijn als de school wíl dat ze zijn: lekker rustig en zich overgevend aan wat er komt. Het is tijd dat school creativiteit omarmt en niet meer langzaam de nek omdraait.

Bron: Ted.com

 Vind je deze informatie interessant? Denk er dan aan het op je social media te delen
NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed?

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.

37 reacties

 1. Het blijkt wel dat hij beter had kunnen opletten op school, want zijn verhaal bestaat (ondanks dat het niet op feiten berust is) grotendeels uit foute vergelijkingen en onjuistheden op andere punten. Voorbeeld: ”Wie heeft nog een baas die ’s morgens invuloefeningen op je bureau komt leggen?” Serieus? Hij begrijpt zo te zien het nut van invuloefeningen niet? Dan bij deze de uitleg: Mensen leren op verschillende manieren, daarom wordt er ook op verschillende manieren les gegeven. Je krijgt informatie te horen en te lezen, maar je maakt deze vaak pas echt eigen door er wat mee te doen, invulopdrachten is een vorm hiervan en kan nuttig zijn om informatie beter te onthouden. Bovendien is het voor een leraar handig omdat hij/zij kan zien of de leerling genoeg kennis heeft van het onderwerp.

  Dan het volgende:
  ”Dat is iets wat we leren gedurende onze schoolcarrière, waar we opgeleid worden tot niet-kunstenaars.”
  Again, serieus? we moeten weer tekeningen van god gaan maken, want met kennis kan je niet creatief zijn? Prima argument, niks mis mee!

  ”Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren. Ze bouwen in hun garage een computer (Jobs) of de software daarvoor (Gates).”
  Zelfstudie is ook studie. Zodoende hebben ze wel degelijk gestudeert, bovendien heeft bill gates ook op de universiteit gezeten.

  0 likes
 2. erm, dit is een TED talk uit 2006, het wordt met de jaren wel steeds waardevoller en sir Ken heeft helemaal gelijk.

  Overigens moet je Steve Jobs schrappen als voorbeeld, die kon zelf niets maken, dat wat Steve Wozniak. Jobbs heeft alle ideeën gestolen van anderen die hij ook nog liet creperen. Zelfs de product designs zijn gejat. Apple was alleen goed in marketing voor schapen.

  0 likes
 3. Als kinderkeramiste werk ik met klei al meer dan 20 jaar met basisschoolkinderen en ben een vurig voorstander van het ontwikkelen van creativiteit bij kinderen. Creativiteit stimuleert de nieuwsgierigheid en het ontdekken. Het leert kinderen denken in oplossingen. Kun je niet vooruit dan doe je een stapje terug, kun je niet links dan zet je een stapje naar rechts. Op deze manier bereik je altijd je doel en een bevredigend resultaat. Hierdoor krijgt het kind meer zelfvertrouwen en wordt het ook flexibeler en wat nog belangrijker is: optimistischer. Creativiteit stimuleert dus een kind in het opgroeien naar een optimistischer volwassene.

  0 likes
 4. Daarom is de vrijeschool voor kinderen uitstekend en ik ben blij dat onze kinderen daar naar toe zijn gegaan en dat ze heel creatief zijn. Mensen die creatief zijn zien ook vaker oplossingen voor hun problemen die ze tegen komen. Onze dochter die woordenblind is schreef met der 16 jaar al een boek en schrijft nog steeds mooie verhalen op het internet.
  http://www.degruijter-shop.nl/de-rebellen-de-baldadigde-route-p-7651.html

  verhalen verzinne kunnen ze alle heel goed en fanteseren heerlijk op los en vaak denk je hoe kom je erop en lig je in de deuk van het lachen en tekenen en schilderen word nog vaak gedaan hier in huis en je ziet ze dan genieten ervan.

  0 likes
 5. op de basisschool leer je vooral om te luisteren en als schapen in de pas te lopen. dat is de eerste prioriteit. daarnaast krijg je de kennis toegediend waarvan ‘ze’ vinden dat je die moet weten. ben opgegroeid begin zestiger jaren. wij kregen bijvoorbeeld op de basisschool nooit iets te horen over nederlands indië. geen woord. school stinkt. opgroeien binnen bepaalde vrije kenniscentra die aansluiten bij jouw talenten en interesses en waar je je als mens binnen je verantwoordelijkheden volledig kunt ontplooien zou misschien aan de basis kunnen liggen van meer levensgeluk en een betere maatschappij

  0 likes
 6. [quote name=”sander”]
  ”Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren. Ze bouwen in hun garage een computer (Jobs) of de software daarvoor (Gates).”
  Zelfstudie is ook studie. Zodoende hebben ze wel degelijk gestudeert, bovendien heeft bill gates ook op de universiteit gezeten.[/quote]

  Denk dat je het laatste wat letterlijk opvat. Zelfstudie is zeker studie, maar wat heeft dit te maken met hoge cijfers ‘moeten’ halen? Want dat is wat ons tegenwoordig wordt opgelegd: hoge cijfers halen voor een goede baan. Wat deze beste man probeert te zeggen is op een wat overdreven manier: de hoogte van je cijfers is lang zo belangrijk niet (meer), verken je eigen horizon, en inderdaad, ga wellicht aan die zelfstudie en wie weet met wat voor geweldige bevindingen jij zelf komt. School is inderdaad 9 op de 10 keer een saaie bedoening tegenwoordig. Veel te grijs!

  0 likes
 7. Meneer gaat wel erg kort door de bocht.
  Quote:Daarnaast werken scholen niet met de meest recente inzichten uit de psychologie en wetenschap, ze werken met inzichten van 25 jaar geleden”
  Ojajoh? Not
  Quote:Leerlingen zitten onderuitgezakt in de klas en kijken totaal langs de leraar heen.
  Ojajoh? Not
  Quote:Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren”
  Ojajoh? Not
  Kinderen die gewoon hun best doen op school, goede cijfers halen een goede vervolgopleiding die ze leuk vinden doen, vinden echt wel een baan naar hun zin.
  Kinderen die onderuitgezakt in de schoolbank zitten en niet studeren en niet creatief aangelegd zijn zoals Jobs en Gates
  zijn in hun leven echt niet beter af.

  0 likes
 8. [Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren.]

  Iemand die denkt dat geld het belangrijkste goed is en niet kennis en ontplooiing kan ik lastig serieus nemen.

  Verder gaat zijn vergelijking mank. Jobs haalde wel hoge cijfers en mocht zelfs 2 klassen overslaan. Hij heeft een studie gevolgd (die hij niet heeft afgemaakt) aan een universiteit.

  Bill Gates heeft op een zeer dure middelbare school gezeten en slaagde daar bijna met een perfectie score. Hierna heeft hij aan harvard gestudeerd.

  Uitegerekend de twee mensen die hij noemt om zijn punt te onderbouwen haalden uitzonderlijk hoge cijfers op school.

  Als er dus al iets uit zou moeten blijken zou dat zijn dat hoge cijfers wel voor succes zorgen.

  0 likes
 9. Tegengeluiden zijn prima, die laten je nadenken over wat vanzelfsprekend is. Maar die tegengeluiden kritiekloos omarmen en het verworvene volledig verketteren is onzinnig en dom.

  Creativiteit is belangrijk, maar kennis ook. Als je ‘out of the box’ wilt denken, moet er wel een box zijn.

  0 likes
 10. [quote name=”Aurelia”]Creativiteit is belangrijk, maar kennis ook. Als je ‘out of the box’ wilt denken, moet er wel een box zijn.[/quote]
  Jij snapt niet wat creativiteit is, het is je eigen box maken. En kennis wordt steeds waardelozer, als je de video bekeken en begrepen had dan had je de term gehoord academische inflatie, als voorbeeld geeft hij dat waar je vroeger een PHD voor nodig had, je nu een BA nodig hebt en waar je vroeger een BA voor nodig had, heb je nu een MA nodig. Academische kennis inflatie wordt veroorzaakt door technologische ontwikkeling, populatiegroei en toegang tot onderwijs. In de komende decennia zal het weg academiseren van creativiteit doorzetten als we nu niet divergentie en creativiteit van kinderen meer gaan waarderen.

  0 likes
 11. [quote name=”Wesley”][Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren.]

  Iemand die denkt dat geld het belangrijkste goed is en niet kennis en ontplooiing kan ik lastig serieus nemen.

  Verder gaat zijn vergelijking mank. Jobs haalde wel hoge cijfers en mocht zelfs 2 klassen overslaan. Hij heeft een studie gevolgd (die hij niet heeft afgemaakt) aan een universiteit.

  Bill Gates heeft op een zeer dure middelbare school gezeten en slaagde daar bijna met een perfectie score. Hierna heeft hij aan harvard gestudeerd.

  Uitegerekend de twee mensen die hij noemt om zijn punt te onderbouwen haalden uitzonderlijk hoge cijfers op school.

  Als er dus al iets uit zou moeten blijken zou dat zijn dat hoge cijfers wel voor succes zorgen.[/quote]
  Nou, dan heb je bij deze een slechte score, Bill gates noch Steve Jobs worden genoemd in de video. Je hebt geen bron onderzoek gedaan en je bevindingen zeggen meer over jouw denkbeelden dan van het artikel.

  0 likes
 12. [quote name=”dymph”]Daarom is de vrijeschool voor kinderen uitstekend en ik ben blij dat onze kinderen daar naar toe zijn gegaan en dat ze heel creatief zijn. Mensen die creatief zijn zien ook vaker oplossingen voor hun problemen die ze tegen komen. Onze dochter die woordenblind is schreef met der 16 jaar al een boek en schrijft nog steeds mooie verhalen op het internet.
  http://www.degruijter-shop.nl/de-rebellen-de-baldadigde-route-p-7651.html

  verhalen verzinne kunnen ze alle heel goed en fanteseren heerlijk op los en vaak denk je hoe kom je erop en lig je in de deuk van het lachen en tekenen en schilderen word nog vaak gedaan hier in huis en je ziet ze dan genieten ervan.[/quote]
  Creativiteit is belangrijk. En het is leuk maar je moet ook voor brood op de plank zorgen.

  En de realiteit is dat de meeste schrijvers gewoon niet kunnen leven van schrijven alleen. Alleen de absolute topschrijvers kunnen dat, die verdienen dan meestal ook wel goed.

  En ik ben van mening dat creativiteit goed is, maar wel als je je eigen broek op kan houden. Leven van een uitkering en en beetje creatief fröbelen vind ik hypocriet.

  Ik weet uiteraard niet hoe jouw dochter in haar onderhoud voorziet, daar is mijn reactie dus ook niet aan gericht. Wel vind ik het bijzonder prijzenswaardig dat ze op zo’n jonge leeftijd de discipline en motivatie kan opbrengen om een boek te schrijven.

  0 likes
 13. [quote name=”Sol”][quote name=”Wesley”][Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren.]

  Iemand die denkt dat geld het belangrijkste goed is en niet kennis en ontplooiing kan ik lastig serieus nemen.

  Verder gaat zijn vergelijking mank. Jobs haalde wel hoge cijfers en mocht zelfs 2 klassen overslaan. Hij heeft een studie gevolgd (die hij niet heeft afgemaakt) aan een universiteit.

  Bill Gates heeft op een zeer dure middelbare school gezeten en slaagde daar bijna met een perfectie score. Hierna heeft hij aan harvard gestudeerd.

  Uitegerekend de twee mensen die hij noemt om zijn punt te onderbouwen haalden uitzonderlijk hoge cijfers op school.

  Als er dus al iets uit zou moeten blijken zou dat zijn dat hoge cijfers wel voor succes zorgen.[/quote]
  Nou, dan heb je bij deze een slechte score, Bill gates noch Steve Jobs worden genoemd in de video. Je hebt geen bron onderzoek gedaan en je bevindingen zeggen meer over jouw denkbeelden dan van het artikel.[/quote]
  Als je het artikel had gelezen had je geweten waar ik op reageerde. Dat heb je niet gedaan anders had je de volgende passage gelezen:

  [Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren. Ze bouwen in hun garage een computer (Jobs) of de software daarvoor (Gates).]

  Wie had het hier over een slechte score?

  0 likes
 14. [quote name=”Wesley”]Als je het artikel had gelezen had je geweten waar ik op reageerde. Dat heb je niet gedaan anders had je de volgende passage gelezen[/quote]
  Het is nogal evident dat je daarop reageerde, dat hoef ik normaal niet uit te leggen.
  Als je echter niet ALLEEN het artikel had gelezen maar ook de bron video had bekeken dan had je gesnapt dat de artikel schrijver (niet Sir Ken) zelf Bill Gates en Steve Jobs erbij verzonnen heeft. Ze zijn daarom niet relevant en ietwat slecht gekozen voorbeelden. Iemand die dat snapt, gaat eraan voorbij, als je dat niet snapt, have a nice day.
  Je moet leren lezen met betere ogen, het gaat er niet om de FOUTEN te vinden maar om iemands denkbeelden te interpreteren uit datgene dat ze zeggen. Lukt het niet dan kun je interactieve vraagstelling proberen.
  Dit is geen aanval op jou, jij kan er niks aan doen, als een geconditioneerde schaap volg je netjes de programmering van je herders. Wordt eigenaar van je eigen gedachten. Good luck.

  0 likes
 15. Ik hoop dat kinderen wel leren hoe mooi en zuiver deze planeet eerst was ,en hoe de wetenschap nu alles aan t afbreken zijn ,dat is n wetenschap die ieder kan beamen .!!!

  0 likes
 16. [quote name=”Sol”][quote name=”Wesley”]Als je het artikel had gelezen had je geweten waar ik op reageerde. Dat heb je niet gedaan anders had je de volgende passage gelezen[/quote]
  Het is nogal evident dat je daarop reageerde, dat hoef ik normaal niet uit te leggen.
  Als je echter niet ALLEEN het artikel had gelezen maar ook de bron video had bekeken dan had je gesnapt dat de artikel schrijver (niet Sir Ken) zelf Bill Gates en Steve Jobs erbij verzonnen heeft. Ze zijn daarom niet relevant en ietwat slecht gekozen voorbeelden. Iemand die dat snapt, gaat eraan voorbij, als je dat niet snapt, have a nice day.
  Je moet leren lezen met betere ogen, het gaat er niet om de FOUTEN te vinden maar om iemands denkbeelden te interpreteren uit datgene dat ze zeggen. Lukt het niet dan kun je interactieve vraagstelling proberen.
  Dit is geen aanval op jou, jij kan er niks aan doen, als een geconditioneerde schaap volg je netjes de programmering van je herders. Wordt eigenaar van je eigen gedachten. Good luck.[/quote]
  En waar zeg ik precies dat ik denk dat de woorden van Ken Robinson komen en niet van de schrijver van het artikel?

  Misschien toch zelf wat beter lezen?

  Dan kun je op hautaine toon verkondigen dat ik een mak schaap ben dat zijn herder volgt, maar wel één die kan lezen.

  Maar ook ik neem het jou niet kwalijk, hoewel je er waarschijnlijk zelf wél iets aan had kunnen doen. Maar het is je ver

  0 likes
 17. [quote name=”Sol”][quote name=”Aurelia”]Creativiteit is belangrijk, maar kennis ook. Als je ‘out of the box’ wilt denken, moet er wel een box zijn.[/quote]
  Jij snapt niet wat creativiteit is, het is je eigen box maken. En kennis wordt steeds waardelozer, als je de video bekeken en begrepen had dan had je de term gehoord academische inflatie, als voorbeeld geeft hij dat waar je vroeger een PHD voor nodig had, je nu een BA nodig hebt en waar je vroeger een BA voor nodig had, heb je nu een MA nodig. Academische kennis inflatie wordt veroorzaakt door technologische ontwikkeling, populatiegroei en toegang tot onderwijs. In de komende decennia zal het weg academiseren van creativiteit doorzetten als we nu niet divergentie en creativiteit van kinderen meer gaan waarderen.[/quote]

  Kennis wordt niet steeds waardelozer, kennis verandert en we ‘weten’ steeds meer. Zoals ik al zei is het heel belangrijk om creatief te denken, maar dan moet ook dat denken ontwikkeld worden. En daarvoor heb je kennis nodig om over na te kúnnen denken. Die komt je niet aanwaaien, daar moet je naar op zoek en in onderwezen. Er is geen goed of fout hier, we hebben beide nodig.

  Als kunstenaar weet ik overigens heel goed wat creativiteit is 😛
  En dat is zeker niet mijn eigen box maken, ik houd teveel van mijn vrijheid om kaders te maken.

  0 likes
 18. [quote name=”Aurelia”]Kennis wordt niet steeds waardelozer, kennis verandert en we ‘weten’ steeds meer.[/quote]
  Kennis, of nog duidelijker voor jou, het hebben van kennis en tevens het bewijs daarvan in de vorm van diploma’s wordt weldegelijk waardelozer. De redenen daarvan kun je vinden in de video, academische inflatie.
  Maar laten we een experiment doen:
  Stel je wil weten hoe lang je tarwegraszaad moet weken?
  Juist, je gaat op Google en zoekt het op, kennis haal je op als je het nodig hebt en het is zelfs helemaal gratis oftewel waardeloos.
  [quote name=”Aurelia”]
  Zoals ik al zei is het heel belangrijk om creatief te denken, maar dan moet ook dat denken ontwikkeld worden. En daarvoor heb je kennis nodig om over na te kúnnen denken. Die komt je niet aanwaaien, daar moet je naar op zoek en in onderwezen. Er is geen goed of fout hier, we hebben beide nodig.[/quote]
  Bekijk alsjeblieft de video.
  Kinderen zijn geniale creatieve denkers, dat hoef je ze niet aan te leren creativiteit wordt juist structureel afgeleerd op scholen door de nadruk op rekenen en taal of academische vaardigheden en door conformistische werkwijzen en toetsingen.
  [quote name=”Aurelia”]Als kunstenaar weet ik overigens heel goed wat creativiteit is 😛
  En dat is zeker niet mijn eigen box maken, ik houd teveel van mijn vrijheid om kaders te maken.[/quote]
  Vrijheid zonder kaders is niet mogelijk, vrijheid betekent zelf keuzes kunnen maken, om keuzes te kunnen onderscheiden moeten ze ingekaderd zijn. Creatief zijn is zelf je kaders bepalen, sterker nog het is voorwaardelijk voor originaliteit. Je kan alles weten maar dat kan een blok aan je been zijn als je er niet kritisch over na kan denken.

  0 likes
 19. Men vraagt zich dan af waarom het niveau van de instroom aan universiteiten zo veel lager is dan hoe ‘t vroeger was.

  Het grootste deel van het onderwijzend personeel wordt ondergewaardeerd in die zin dat veel zaken die ze verrichten nog in de ‘vrije’ uren gadaan worden zoals fondsen voor dit of gene activiteit of om op schoolreis te kunnen gaan. Uiteraard zitten daar ook extra lesvoorbereidingen in die puur op goodwill de deadline halen.

  Creativiteit is niet iets dat ze nastreven op scholen. Men wil mensen ‘programmeren’ met oude middelen. Wie zijn (voorgekauwde) teksten goed kan na-kakelen krijgt een 10 en wie dit niet doet of wil, wat begrijpelijk is gezien WAT ze je daar allemaal door je strot willen rammen, krijgen een negatief cijfer. Vaak ook zijn het de onderwijzers zélf die met kleppen rondlopen en denken dat hun school de énige biotoop is die bestaat. Ze voelen zich heer en meester daar. Daar hebben ze nog beetje ‘vat’ of ‘controle’ en niemand van de kinderen die bij machte is om daar alert of met kennis van zaken (kan ook niet, tenzij autodidactisch) op reageert.

  Zolang men blijft vasthouden aan oude onderwijssystemen en mensen volpompt/overbelast met de verplichte ‘leerstof’, hoe minder de kwaliteit. Het gaat om subsidies, geld. Kwantiteit.

  Mensen lijken niet écht iets aan de nieuwe generaties bij te willen brengen. Voor zichzelf denken en correct en onderbouwend mondig zijn hoort daar al lang niet meer bij.
  ‘Zombie-scholen’, dat lijken ze te zijn geworden…voor zover ze dit vroeger al niet waren.

  Is de manier waarop ‘geschoolde’ of universitairen de wereld hebben geleid en nu nog ‘t voortouw nemen dan zo’n ontzetten puik voorbeeld?? Dacht ‘t niet. De wereld is één grote warzone.
  Maar nee hoor, er gaat geen enkel licht branden…

  0 likes
 20. Beste sol, wij gaan het niet eens worden 😉
  Ik vind zowel creatief denken als rekenen, taal en academische kennis belangrijk. Omdat ik geen zin heb in een welles-nietes spelletje over wie er wel of niet ‘gelijk’ heeft, doe ik ff niet meer mee met deze discussie en wens ik je verder een fijne avond!

  PS Voor een sol straal je wat weinig 😛

  0 likes
 21. John Taylor Gatto – De waarheid over ons onderwijssysteem:
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GxCuc-2tfgk

  Verder als je meer Gatto wilt zien:
  http://www.youtube.com/results?search_query=John+Taylor+Gatto+&oq=John+Taylor+Gatto+&gs_l=youtube.3..0l10.9024.9024.0.16829.1.1.0.0.0.0.423.423.4-1.1.0…0.0…1ac.1.11.youtube.vK1PEpqa6sQ

  0 likes
 22. [quote name=”Carpa”]Maar nee hoor, er gaat geen enkel licht branden…[/quote]
  Binnen 5-10 jaar zal het licht uitgaan in het huidige school systeem. De eerste voorboden daarvan kun je al zien, er wordt massaal onderwijs materiaal online gezet dat gratis door iedereen ter wereld beschikbaar is. Als je kinderen hebt, laat ze dan zo snel mogelijk in aanraking komen met coderen. Zie http://code.org en http://www.youtube.com/watch?v=nKIu9yen5nc

  0 likes
 23. [quote name=”Aurelia”]Omdat ik geen zin heb in een welles-nietes spelletje over wie er wel of niet ‘gelijk’ heeft, doe ik ff niet meer mee met deze discussie [/quote]
  Het zijn niet onze verschillen die het probleem zijn maar ons onvermogen om die verschillen feestelijk te vieren.
  – Audre Lorde

  0 likes
 24. Vooral de creativiteit van jongetjes wordt meer en meer kapot gemaakt. Het is onderdeel van agenda 21 en dat is een ongelooflijk onnatuurlijke vervrouwelijking van de maatschappij. Miscchien maar naar Rusland verhuizen.

  0 likes
 25. [quote name=”Sol”][quote name=”Carpa”]Maar nee hoor, er gaat geen enkel licht branden…[/quote]
  Binnen 5-10 jaar zal het licht uitgaan in het huidige school systeem. De eerste voorboden daarvan kun je al zien, er wordt massaal onderwijs materiaal online gezet dat gratis door iedereen ter wereld beschikbaar is. Als je kinderen hebt, laat ze dan zo snel mogelijk in aanraking komen met coderen.[/quote]

  Het schrijven van computerprogramma’s of zoals jij het noemt, coderen, zorgt dat het logische gedeelte van het brein (de mannelijke linker-kant) extra geactiveerd wordt.
  Daar doen scholen al genoeg aan, met lezen, schrijven en rekenen.
  Volgens mij gaat het om creativiteit, gevoel, compassie en mededogen, dit zijn volgens mij de zaken die op school onderwezen dienen te worden. Het is de rechterhersenhelft, de vrouwelijke.

  Zo ook dienen we volgens mij het patriarchaat te verlaten en over te stappen op het matriarchaat: http://www.femtopia.nl/matriarchaat/matriarchaat_denkpatronen.html

  0 likes
 26. [quote name=”Sol”]erm, dit is een TED talk uit 2006, het wordt met de jaren wel steeds waardevoller en sir Ken heeft helemaal gelijk.

  Overigens moet je Steve Jobs schrappen als voorbeeld, die kon zelf niets maken, dat wat Steve Wozniak. Jobbs heeft alle ideeën gestolen van anderen die hij ook nog liet creperen. Zelfs de product designs zijn gejat. Apple was alleen goed in marketing voor schapen.[/quote]
  Job zijn inbreng is de grootste van allemaal, hij wist het volk gek te krijgen voor apparaten die nog niet in de winkel lagenen waar mensen og zes maanden op moesten wachten, om uiteindelijk voor de deur te wachten tot dezaak opging om de eerste te zijn om het apparaat aan te schaffen en vervolgens heel blij te zijn, met iets dat vol zat met bugs en fouten. EN niemand die er klaagde, dat is veelç belangrijker dan het ontwikkelen van de apparatuur. Jobs was god…

  0 likes
 27. [quote name=”Ine Hutten”]Als kinderkeramiste werk ik met klei al meer dan 20 jaar met basisschoolkinderen en ben een vurig voorstander van het ontwikkelen van creativiteit bij kinderen. Creativiteit stimuleert de nieuwsgierigheid en het ontdekken. Het leert kinderen denken in oplossingen. Kun je niet vooruit dan doe je een stapje terug, kun je niet links dan zet je een stapje naar rechts. Op deze manier bereik je altijd je doel en een bevredigend resultaat. Hierdoor krijgt het kind meer zelfvertrouwen en wordt het ook flexibeler en wat nog belangrijker is: optimistischer. Creativiteit stimuleert dus een kind in het opgroeien naar een optimistischer volwassene.[/quote]
  En daarom is wiskunde ook zoi belangrijk, want het helpt je logische verbindingen te zien, waardoor je betere oplossingen kan vinden.

  0 likes
 28. [quote name=”wolfje”]op de basisschool leer je vooral om te luisteren en als schapen in de pas te lopen. dat is de eerste prioriteit. daarnaast krijg je de kennis toegediend waarvan ‘ze’ vinden dat je die moet weten. ben opgegroeid begin zestiger jaren. wij kregen bijvoorbeeld op de basisschool nooit iets te horen over nederlands indië. geen woord. school stinkt. opgroeien binnen bepaalde vrije kenniscentra die aansluiten bij jouw talenten en interesses en waar je je als mens binnen je verantwoordelijkheden volledig kunt ontplooien zou misschien aan de basis kunnen liggen van meer levensgeluk en een betere maatschappij[/quote]
  Ik ben 42 en kreeg dat netjes in de klas tijdens geschiedenis. Tegenwoordig lees je bijvoorbeeld in geschiedenis boekjes dat Pim Fortuijn is vermoord door een onbekende man, terwijl wij allemaal weten dat hij een linkse activist was, die gelieerd was aan organisaties die nauwe baneden hebben met GL, SP en PVDA, waarom zouden ze al die informatie achter houden??

  0 likes
 29. [quote name=”Charles”]Het schrijven van computerprogramma’s of zoals jij het noemt, coderen, zorgt dat het logische gedeelte van het brein (de mannelijke linker-kant) extra geactiveerd wordt.
  Daar doen scholen al genoeg aan, met lezen, schrijven en rekenen.[/quote]
  Coderen is een proces waarin verbeelding omgezet wordt naar realisatie. Het gebruikt zowel mannelijk als vrouwelijke eigenschappen/vaardigheden. Het stimuleert juist creativiteit omdat vrijwel alles mogelijk en realiseerbaar is. Je leert dat jij kan bepalen wat onze apparaten doen en daarmee kun je een grote impact hebben op onze moderne informatie maatschappij. Logica, lezen, schrijven en rekenen zijn veel minder belangrijk dan verbeeldingskracht.
  [quote name=”Charles”]Volgens mij gaat het om creativiteit, gevoel, compassie en mededogen, dit zijn volgens mij de zaken die op school onderwezen dienen te worden. Het is de rechterhersenhelft, de vrouwelijke.[/quote]
  Die zijn ook belangrijk maar daar worden mensen mee geboren, vervolgens leren ze het veelal af. Je kan het niet optimaal in scholen aanleren, je moet juist stoppen om het af te leren in scholen. Als je iets wil leren dan doe je dat door directe eigen ervaringen van de realiteit op te doen. Zoals kinderen dat van nature doen, tot ze naar school moeten.
  [quote name=”Charles”]Zo ook dienen we volgens mij het patriarchaat te verlaten en over te stappen op het matriarchaat: http://www.femtopia.nl/matriarchaat/matriarchaat_denkpatronen.html%5B/quote%5DWe moeten juist af van die éénzijdigheid, je hebt mensen nodig die heel-brein zijn, die beide kanten gebruiken. En die vervolgens voor elke situatie zelf kunnen kiezen wat de betere keuzes zijn.

  0 likes
 30. [quote name=”Sol”][quote name=”Wesley”][Mensen worden multimiljardair door juist géén hoge cijfers te halen of te gaan studeren.]

  Iemand die denkt dat geld het belangrijkste goed is en niet kennis en ontplooiing kan ik lastig serieus nemen.

  Verder gaat zijn vergelijking mank. Jobs haalde wel hoge cijfers en mocht zelfs 2 klassen overslaan. Hij heeft een studie gevolgd (die hij niet heeft afgemaakt) aan een universiteit.

  Bill Gates heeft op een zeer dure middelbare school gezeten en slaagde daar bijna met een perfectie score. Hierna heeft hij aan harvard gestudeerd.

  Uitegerekend de twee mensen die hij noemt om zijn punt te onderbouwen haalden uitzonderlijk hoge cijfers op school.

  Als er dus al iets uit zou moeten blijken zou dat zijn dat hoge cijfers wel voor succes zorgen.[/quote]
  Nou, dan heb je bij deze een slechte score, Bill gates noch Steve Jobs worden genoemd in de video. Je hebt geen bron onderzoek gedaan en je bevindingen zeggen meer over jouw denkbeelden dan van het artikel.[/quote]
  Zelf scoorde je ook niet geweldig daar Jobs en GAtes specifiek worden aangehaald in het geschreven begeleidende artikel!

  0 likes
 31. Het hart beschikt net zoals de hersenen, over een neurale netwerk:
  http://www.ahlim.org/NL_Hartcoherentie_Inleiding.html

  De darmen, beschikken net zoals het brein, over een neuraal netwerk. Daar komt de uitdrukking gut feeling vandaan (gut=darm)
  http://www.osteopathiealkmaar.info/artikelen/algemeen/de-ontdekking-van-het-buikbrein/

  0 likes
 32. [quote name=”M. Brandenburg”]Zelf scoorde je ook niet geweldig daar Jobs en GAtes specifiek worden aangehaald in het geschreven begeleidende artikel![/quote]
  Je loopt achter, zie reactie #14
  https://ninefornews.nl/innovatie/5344-scholen-doden-de-creativiteit-video#comment-82739

  0 likes
 33. [quote name=”M. Brandenburg”]Job zijn inbreng is de grootste van allemaal, hij wist het volk gek te krijgen voor apparaten die nog niet in de winkel lagenen waar mensen og zes maanden op moesten wachten, om uiteindelijk voor de deur te wachten tot dezaak opging om de eerste te zijn om het apparaat aan te schaffen en vervolgens heel blij te zijn, met iets dat vol zat met bugs en fouten. EN niemand die er klaagde, dat is veelç belangrijker dan het ontwikkelen van de apparatuur. Jobs was god…[/quote]
  Get your facts straight, Jobs was alleen goed in marketing voor schapen, Apple heeft nog nooit iets bedacht, alleen gejat van anderen, het meeste zelfs vrij oud spul. Zie: http://theultralinx.com/2012/10/ideas-apple-stole-infographic.html

  En hey, don’t take my word for it, luister naar je god: http://www.youtube.com/watch?v=CW0DUg63lqU

  0 likes
 34. @ M. Brandenburg

  Zou ik misschien de naam mogen weten van dat geschiedenisboek? Ik volg zelf een studie geschiedenis en heb geen idee waar je het over hebt. Als dat het geval is ga ik het zeker onthouden, en eventueel een bericht naar de makers van dat boek sturen.
  immers vrijwel iedereen in Nederland weet dat Volkert van der Graaf de dader was (overigens laatste tijd weer veel in het nieuws omdat hij op proefverlof mag) maar ik heb werkelijk nog nooit gehoord dat iemand niet wist wie de dader was.

  0 likes
 35. [quote name=”Sol”][quote name=”Aurelia”]Omdat ik geen zin heb in een welles-nietes spelletje over wie er wel of niet ‘gelijk’ heeft, doe ik ff niet meer mee met deze discussie [/quote]
  Het zijn niet onze verschillen die het probleem zijn maar ons onvermogen om die verschillen feestelijk te vieren.
  – Audre Lorde[/quote]
  Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Ik onthoud m, dit is precies wat ik bedoelde 🙂 Dank!

  0 likes
 36. [quote name=”Aurelia”]Ik had het niet beter kunnen verwoorden! Ik onthoud m, dit is precies wat ik bedoelde 🙂 Dank![/quote]Met wat weinig stralen kun je wat zacht verwarmen.

  0 likes
 37. [quote name=”Sol”][quote name=”Charles”]Het schrijven van computerprogramma’s of zoals jij het noemt, coderen, zorgt dat het logische gedeelte van het brein (de mannelijke linker-kant) extra geactiveerd wordt.
  Daar doen scholen al genoeg aan, met lezen, schrijven en rekenen.[/quote]
  Coderen is een proces waarin verbeelding omgezet wordt naar realisatie. Het gebruikt zowel mannelijk als vrouwelijke eigenschappen/vaardigheden. Het stimuleert juist creativiteit omdat vrijwel alles mogelijk en realiseerbaar is. Je leert dat jij kan bepalen wat onze apparaten doen en daarmee kun je een grote impact hebben op onze moderne informatie maatschappij. Logica, lezen, schrijven en rekenen zijn veel minder belangrijk dan verbeeldingskracht.
  [/quote]Coderen is niets anders dan predicatenlogica…..

  Zonder logica geen code. coderen is niets meer dan het aaneenrijgen van “en” “of” en “als” schakelingen. Logica dus.

  0 likes

Laat een bericht achter

Let op! Als je een reactie achterlaat ga je automatisch akkoord met onze spelregels. Klik hier om onze spelregels te zien.

Je e-mail adres wordt niet getoond.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

x

Check Also

Welke wonderlijke dingen heeft jouw gids je te vertellen?

Voordat ik je vertel over de wonderlijke ...

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Het onzichtbare fenomeen dat je dwarsboomt

Ken je het verschijnsel dat je weet ...

Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

We maken met z’n allen veel te ...

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Het is nu wetenschappelijk bewezen dat meditatie de gezondheid van het brein verbetert. Kijk wat de effecten zijn

Yoga en meditatie kunnen je psychisch welbevinden ...

bos

Schotse windindustrie kapt 7000 hectare bos (14.000.000 bomen) om ‘planeet te redden’

De ‘onontkoombare’ overstap op windenergie betekent vooral: ...

co2

Medeoprichter Greenpeace benoemt verrassende feiten over CO2 die u nergens anders hoort

Klimaatactivisten zeggen dat CO2 slecht en gevaarlijk ...

Ervaar de diepste
ontspanning ooit
 • Voel je snel 100% beter met de heerlijkste, diepste ontspanning ooit
 • Geniet snel van een fijne, intens diepe rust en krijg meer energie
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van Trancewerk.nl. Zij stellen de sessie 'Diepe Ontspanning' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox en open de e-mail.

Klik op de bevestigingslink en je ontvangt binnen enkele minuten instructies...

Heel veel plezier!


P.S.: Dit geschenk kost normaal € 49,99.
Je krijgt dit gratis, omdat je je aanmeldt op de Trancewerk nieuwsbrief. Dit is 100% vrijblijvend, kost niets en je kunt je altijd weer afmelden.
Leer wat de échte oorzaak is van je overgewicht en los dit op
Bijna klaar...
Ontdek waarom een dieet NOOIT blijvend werkt en wat wél werkt
Krijg onbetaalbare tips en trucs die tot een permanent slank lijf leiden
Je meldt je hiermee aan op de 100% gratis en vrijblijvende Trancewerk HypnoSlank e-cursus. Je kunt je altijd weer afmelden.
Trancewerk stuurt gegarandeerd nooit spam en je gegevens blijven beschermd.
50%
Dankjewel voor je aanmelding.

Er is een e-mail verstuurd met een bevestigingslink.

Deze e-mail is afkomstig van
Trancewerk.nl. Zij stellen de e-cursus 'HypnoSlank' gratis ter beschikking.

Ga naar je mailbox, open de e-mail
en klik op de bevestigingslink en je
ontvangt binnen enkele minuten
les 1...

Heel veel plezier!


P.S.: Met deze gratis e-cursus loop je
het 'gevaar' dat je binnenkort je
garderobe kunt vervangen met
kleinere maten!
AANMELDEN GRATIS WORKSHOP
Wanneer?
donderdag 27 februari
20:00 uur
Wie?
*
*
Je gegevens zijn naar de organisator gestuurd. Je wordt verder via e-mail op de hoogte gehouden.