Homepagina » Financieel » Libor-schandaal: ingewijde doet boekje open over rentefraude

Libor-schandaal: ingewijde doet boekje open over rentefraude

Een anonieme ingewijde van één van de grootste Britse kredietverstrekkers legt uit hoe hij samen met zijn collega’s de rentetarieven manipuleerde.

Begin 2008 begon de ingewijde klanten te vertellen hoe de Libor-rente werd gemanipuleerd, hoewel dat indertijd anders werd gezien.

Om te voorkomen dat de bank tegen een hoge rente zou lenen werd de Libor-rente kunstmatig laag gehouden. Het werd alom geaccepteerd dat de prijs elke dag een paar punten werd verlaagd en de Britse Bankiersvereniging BBA keek er niet naar om.

‘Iedereen deed het’

Door een laag percentage te geven werd voor de buitenwereld de indruk gewekt dat beleggers zo veel vertrouwen in de bank hadden dat ze genoegen zouden nemen met een lagere rente.

Iedere ochtend hebben een aantal grote banken onderling contact met elkaar om te zeggen welk percentage zij verwachten te moeten betalen om die dag geld te kunnen lenen. Van al die percentages wordt het gemiddelde genomen en dat rekenen de banken aan elkaar. Ook Rabobank doet iedere ochtend mee aan het Libor-overleg.

Volgens de handelaar ‘wist iedereen ervan’ en ‘deed iedereen het’. Ten tijde van de financiële crisis werd een nieuwe strategie bedacht om geld te kunnen blijven verdienen.

Rentemarge

Klanten van banken betaalden voor hun lening niet langer de basisrente, maar de Libor-rente en de rentemarge werd hoger. Het was niet gemakkelijk voor de bankiers, stelt de ingewijde, maar ze kregen opdracht van de kredietcommissie en de mensen aan de top om het leentarief voor klanten aan te passen.

Wanneer de Libor-rente eigenlijk 2 procent bedroeg, betaalde de bank uiteindelijk zo’n 5 of 6 procent. De bank vertelde de klanten dat ze geld leende tegen de Libor-rente plus 3 of 4 procent om quitte te spelen.

Verhullen

De ingewijde schaamt zich achteraf voor zijn naïviteit. Als hij had geweten wat er speelde, zou hij de noodklok hebben geluid. Omdat ‘iedereen het deed’ dacht niemand aan een complot of geheimhouding.

Er werd met een duidelijke reden gerommeld met de rentetarieven, namelijk om te verhullen wat er werkelijk binnen de bank gebeurde.

Diamond

Op dinsdagochtend maakte Barclays het terugtreden van algemeen directeur Bob Diamond (foto) bekend. In een verklaring rept Diamond van ‘externe druk’ die te groot was geworden.

Volgens de Britse krant Financial Times staat Jerry del Missier op het punt van opstappen bij Barclays. Del Missier staat te boek als de ‘sidekick’ van vertrekkend topman Diamond.

Het vertrek van Diamond verhoogt de druk op bestuurders van andere banken waaronder algemeen directeur van HSBC Stuart Gulliver. De afgelopen dagen werd duidelijk dat niet alleen Barclays, maar vele andere banken verdacht worden van het manipuleren van de rente.

Barclays wijst intussen zelf met een beschuldigende vinger naar Paul Tucker, de gedoodverfde opvolger van gouverneur Mervyn King bij de Bank of England.

Keerpunt

Medewerkers van banken hebben de belangen van miljoenen verkwanseld voor eigenbelang of gewin van de bank. De Britse financiële toezichthouder FSA meent dat het wel eens het keerpunt kan zijn en dat banken zich nu realiseren dat ze echt moeten veranderen.

De Britse regering gaat een parlementaire enquête houden naar de bankfraude. Het parlementaire onderzoek wordt gehouden naast een ander onderzoek, dat speciaal gericht is op de praktijken op de geldmarkt. Er wordt onderzocht of de bankmedewerkers ook strafrechtelijk kunnen worden vervolgd.

Bron: Telegraph.co.uk

Gerelateerd:

 

+
Meld je aan op onze GRATIS NineForNews PUSH meldingen
Aanmelden
+
Volg ons GRATIS NineForNews Telegram kanaal
Volgen
KLIK HIER en zeg NEE tegen een corona-vaccinatie d.m.v. T-shirts, sweaters, mokken, etc.

Over Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
 • tomaat schreef:

  ja laat maar gebeuren , de banken krijgen en hebben al een groten kerfstok . hoe dichter we bij 21-12-2012 komen hoe meer er uit komt …mee der rommel .

  0 likes
 • hedwig schreef:

  Oh, heerlijk als ze al naar elkaar gaan wijzen. Ik hoop zo op een sneeuwbaleffect!

  0 likes
 • San schreef:

  Er wordt “onderzocht” of ze kunnen worden vervolgd. “Iedereen”deed het….
  Ik wordt hier zo moe van. Wanneer gaan we als wereldbevolking eens inzien dat sommige dingen gewoon voor de hand liggen? Natuurlijk moeten deze mensen worden vervolgd! Net zoals laatst het onzin bericht dat na langdurig onderzoek is gebleken dat het inademen van dieseldampen bedreigend voor de gezondheid! Tjongejongejonge…..

  0 likes
 • Justice schreef:

  Tijd dat deze heren worden vervolgd! Overal! Grote schoonmaak!

  Zouden dit (oa gister bericht dat Barclays mogelijk wordt vervolgd) de reinigende vervolgingsdaden zijn waar SaLaSu het over heeft?

  Deze wereld schreeuwt om transparantie en disclosure en naar een rechtvaardig systeem dat werkt voor iedereen!

  0 likes
 • sneaky schreef:

  ben blij dat er eindelijk wat (lijkt?) te gebeuren
  maar even afwachten hoe dit afloopt

  0 likes
 • berma schreef:

  Alle bankmedewerkers van hoog tot laag zouden aansprakelijk gesteld moeten worden als ze er weet van hebben dat de bank aan het rommelen is.
  Afrekenen na verhouding met het salaris.

  0 likes
 • Boddhi schreef:

  Worden deze boeven gearresteerd? Welnee maar de gewone man die weigert belasting te betalen -aan de 1%- wel, gisteren 02-07-12 –>
  http://www.infowars.com/man-arrested-tried-in-secret-for-non-payment-of-tax/

  0 likes
 • Lilian schreef:

  Het mooiste vind ik dat het gisteren gewoon op Mainstream Media te zien was, op Ned1 bij de NOS. Eindelijk bewijs dat er dingen gebeuren die niet langer geheim gehouden kunnen worden.

  0 likes
 • c r schreef:

  mijn vader die nu 76 jaar is die zei vroeger altijd dat ministers en al wat macht heeft zelf de grootse criminelen zijn .nu denk ik dat hij nog gelijk heeft gehad .ja dit is toch wel 20 jaar geleden hoor , toen kon ik het niet geloven , nu weet ik wel beter .

  0 likes
 • Incy schreef:

  Quote artikeltekst:”Ook Rabobank doet iedere ochtend mee aan het Libor-overleg.” Waar kan ik dit terugvinden? En was het alleen de Rabobank in Nederland als ‘iedereen het deed’?

  0 likes
 • x

  Check Also

  Machocultuur zorgt ervoor dat we met z'n allen veel te lange werkdagen maken. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  Veel te lange werkdagen als gevolg van machocultuur maken ons ziek. Internetondernemer laat zien dat het anders kan

  We maken met z’n allen veel te ...

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur: hoe doe je dat? Deze fulltime internetondernemer laat het je zien

  Een werkweek van 4 uur, dat zou ...

  griepseizoen

  Heel opmerkelijk: géén griepseizoen op zuidelijk halfrond. Hoe kan dat?

  In Zuid-Afrika begint het griepseizoen al 36 ...

  duitse

  Het tij keert: Duitse volk zegt massaal ‘nein’ tegen beperkingen

  Afgelopen weekend demonstreerden tienduizenden mensen (de schattingen ...

  >