Gezondheid

Steeds meer ‘verborgen’ cafeïne in voedingsproducten

Help anderen door dit artikel met iedereen op je social media te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ouders worden door het Voedingscentrum gewaarschuwd dat er steeds meer producten worden verkocht waarvan niet duidelijk is dat er cafeïne in zit.

Daardoor wordt de kans groter dat jonge kinderen cafeïne binnenkrijgen. Zij reageren volgens het Voedingscentrum juist sterk op de stof.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/05/eu-dictatuur-of-nexit.png

Het centrum raadt het af om kinderen onder de 13 cafeïnerijke producten te verstrekken. Ouders weten dat er cafeïne zit in energiedrankjes en koffie, maar vaak zijn ze er niet van op de hoogte dat het tegenwoordig zelfs in water zit.

Onopgemerkt

Tot voor kort waren maar een beperkt aantal producten met cafeïne op de markt. Door de populariteit van energiedrankjes komen er steeds meer producten waar extra cafeïne aan is toegevoegd. Te denken valt aan cola, snoepjes, maar inmiddels ook water. Het staat echter vaak niet duidelijk op de verpakking vermeld. Zo wordt deze week een nieuwe cola gelanceerd met daarin even veel cafeïne als in een energiedrankje.

Daardoor kan het lichaam onopgemerkt een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgen, waardoor mensen last kunnen krijgen van rusteloosheid, slapeloosheid en hartkloppingen.

Kwart

Afgelopen maand zei de GGD dat energiedrankjes beter niet in de supermarkt verkocht kunnen worden. Volgens de GGD moet er meer voorlichting worden gegeven over de gevaren van de drankjes.

Ruim een kwart van de kinderen uit groep acht van de basisschool drinkt tegenwoordig regelmatig energiedrankjes. De consumptie neemt tijdens het voortgezet onderwijs verder toe.

Onderscheid

Mensen die een te hoge dosis cafeïne binnenkrijgen kunnen bijvoorbeeld last krijgen van trillen, prikkelbaarheid, hoofdpijn en duizeligheid. Een kleine dosis kan bij kinderen al leiden tot hyperactiviteit, onrust en slapeloosheid.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen cafeïnehoudende producten, zoals bijvoorbeeld thee, cola en chocolade en cafeïnerijke producten, zoals koffie, energiedrankjes, frisdranken met extra cafeïne en snoepgoed met toegevoegd cafeïne.

Bron: NOS.nl

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vind je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

27 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Marcel
Marcel
11 jaren geleden

Hoe wil je de ingredienten/toevoegingen aan je eigen leidingwater controleren? Niet iedereen is een scheikundige. Zouden gemeentes dus verplicht moeten worden om huis-aan-huis informatie te verspreiden met daarin de inhoud van het water dat je via de kraan binnen krijgt. Je kunt je kinderen toch ook geen vocht onthouden..?

Marcel
Marcel
11 jaren geleden

Had bij een ander topic ook al aangegeven dat (kleine) kinderen alleen niets in een supermarkt te zoeken hebben. Als je dat als ouder toestaat, weet je toch ook niet wat voor troep je kind meeneemt en tot zich neemt?

Biff
Biff
11 jaren geleden

Supermarkten zijn inmiddels buitengewoon gevaarlijk plekken geworden met alle vergiften die er worden verkocht,

helemaal voor kinderen zonder begeleiding van een verstandige volwassene

Peter ♥
Peter ♥
11 jaren geleden

Pepsi kick is er zo een. Minder suiker “de suiker vervangen door aspartaam of zoiets” en extra cafeïne. Heel slecht voor hart en hersenen en het kabinet maar klagen dat de ziekte kosten de pan uitrijzen. Ik zou zeggen, pak de voedingsindustrie eens aan maar dat zal wel niet mogen want dat is slecht voor het gouden kalf de economie.

Back to top button
27
0
We lezen graag je reactie!x