Financieel

Libor-schandaal: verwacht meer onaangename onthullingen

Help ons door deze informatie met jouw vrienden op je social netwerk te delen!
Er is helaas geen gesproken versie van dit artikel beschikbaar

Ten tijde van de financiële crisis in 2008 was de Libor-rente een belangrijke barometer voor de kwakkelende banksector.

Toen de rente aan het einde van 2008 een recordhoogte bereikte werd duidelijk dat de banken niet langer bereid waren aan andere banken te lenen.

---Lees verder na dit advertentieblokje---
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/02/bezwaarmaker.png
https://www.ninefornews.nl/wp-content/uploads/2024/04/uwonvrede.nl_-1.png

Libor is de prijs waartegen banken bereid zijn geld te lenen op de geldmarkt. De rente is een essentieel onderdeel van het wereldwijde financiële systeem. Omdat ter waarde van biljoenen euro’s aan financiële instrumenten zijn gebaseerd op Libor, is het één van de meest belangrijke financiële indicatoren ter wereld.

De klap in 2008 dreunt nog na. Barclays kreeg een megaboete opgelegd nadat Amerikaanse en Britse autoriteiten hadden ontdekt dat de Britse bank had gerommeld met de rente. Een dag nadat hij was afgetreden als bestuursvoorzitter van Barclays verscheen Robert Diamond voor het Britse parlement. Volgens hem waren toezichthouders aan beide zijden van de Atlantische Oceaan op de hoogte van gesjoemel met de hoogte van de Libor-rente, maar deden ze er niets aan.

Maandag moest de Britse centralebankier Paul Tucker voor dezelfde parlementscommissie verschijnen. De vicegouverneur van de Bank of England ontkende dat hij betrokken is geweest bij misstanden bij de vaststelling van het rentetarief Libor. Volgens een vrijgegeven memo van Diamond zou Tucker in een telefoongesprek in 2008 hebben gezegd dat er met Libor kon worden gerommeld.

Afgelopen maand werd algemeen directeur van JPMorgan Chase Jamie Dimon door een congressionele commissie verhoord naar aanleiding van het miljardenverlies als gevolg van een handelsschandaal.

Twee Londense handelaren zijn door de Japanse bank Mitsubishi UFJ Financial Group geschorst. De twee werkten eerder acht jaar bij Rabobank. De bank, onderdeel van Mitsubishi, zei dat de schorsing niets te maken heeft met het werk dat het tweetal deed voor de Japanse bank. Een woordvoerder van Rabobank wilde geen commentaar geven op het bericht.

‘Verwacht meer onaangename onthullingen’

“We verwachten meer onaangename onthullingen in wat ook wel Libor-gate wordt genoemd,” schrijft David Kotok van Cumberland Advisors. “Andere instellingen zijn er mogelijk ook bij betrokken.”

Het Libor-schandaal laat zien hoe het financiële systeem, gebaseerd op vertrouwen, tot in de kern verrot is. Dat er nog maar weinig mensen in opstand komen tegen het systeem komt deels omdat het is ontstaan in Londen, maar ook omdat de wetten niet op lijken te gaan voor de financiële industrie. Tot dusver verdwijnen verantwoordelijken nog niet achter de tralies en worden er nog geen hervormingen doorgevoerd in de industrie.

“Banken worden nog steeds gestimuleerd om vals te spelen en dingen te doen die illegaal of immoreel zijn,” zei professor Nouriel Roubini van de New York University in een interview met Bloomberg. “Sinds de financiële crisis is niemand in de gevangenis beland. De banken maken zich schuldig aan illegale activiteiten en in het ergste geval krijgen ze een tik op de vingers of een boete. Als sommigen achter de tralies worden gezet leren ze misschien hun les. Of als één van hen op straat wordt opgehangen.”

Roubini, die de kredietcrisis al in 2005 voorspelde, denkt mogelijk dat het volk het heft in eigen hand gaat nemen als de gekozen volksvertegenwoordigers en toezichthouders de fraudeurs niet zullen vervolgen.

Bron: Yahoo.com

Gerelateerd:

 

0 0 stemmen
Beoordeel dit artikel

Interessant

Vond je deze info waardevol?
Klik hieronder en deel het op je Socials!
+
Meld je aan op onze gratis PUSH meldingen
Aanmelden
?
+
Volg ons op ons gratis Telegram kanaal
Volg Ons
?
+
Steun ons met een vrijwillige bijdrage
Doneer
?

Robin de Boer

Robin de Boer (1983) heeft Economische Geografie gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sinds juni 2014 werkzaam als hoofdredacteur van NineForNews.
guest

9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meeste stemmen
Inline Reacties
Alle reacties zien
Tomaat
Tomaat
11 jaren geleden

ja kom maar op wij geraken er al aan gewoon kom maar met je nog groteren beerput .

Biff
Biff
11 jaren geleden

Het volk wil dat de schuldigen worden gestraft,

en ik eerlijk gezegd ook 😉

sneaky
sneaky
11 jaren geleden

zoals powderpussy (band) al zong: the system has failed us, the system sucks
zoals ik zeg: laten we eens een echt systeem opbouwen…met elkaar ipv van bovenaf door de strot te douwen
schaf ten eerste de illegale rente af dan kan er ook niet mee gesjoemeld worden
zorg er dan weer voor dat we als natie ons eigen geld weer kunnen printen in plaats van private banken die dit tegen een veel te hoog tarief doen, naast het feit dat er niet tegenover elke munt de juiste hoeveelheid goederen/produkten/diensten tegenover staan
als we evenveel goederen hebben als dat we waarde aan munten hebben dan denk ik dat we nog wel een planeetje nodig hebben om dat gelijk te trekken
ja ja ik weet het, dat is makkelijker gezegd dan gedaan maar niet onmogelijk

Tomaat
Tomaat
11 jaren geleden

sneaky een goed idee en voor mij mag dit morgen al gebeuren .maar net wat je zegt en onmogelijk nee dat is het niet … kijk pinpasje kost misschien 25 cent aan plastiek dus alles bij elkaar misschien meer dan een euro , wat doen zij 18 euro voor een pinpas hoeveel geld stoppen ze in hun zak en dan bij iedere klant is niet uit te rekenen , dit is al een ding wat al veel lager kan .

Back to top button
9
0
We lezen graag je reactie!x