Tomaten gaan de strijd aan met maagkanker, zo blijkt uit een nieuwe studie. De vrucht blokkeert de celgroei als hij in zijn geheel gegeten wordt, zeggen onderzoekers.
Eerder werd al ontdekt dat het stofje lycopeen in tomaten een kankerremmende werking heeft, maar de tomaat bevat nog meer heilzame bestanddelen.
“De effecten van tomaten lijken niet gerelateerd te zijn aan specifieke bestanddelen zoals lycopeen,” zei hoofdonderzoeker Daniela Barona van het Italiaanse kankeronderzoekscentrum CROM.
Nieuwe behandelingen
“In plaats daarvan moeten ze in hun geheel worden bekeken,” voegde ze toe.
Uit twee soorten tomaten, San Marzano en Corbarino, werd een extract gehaald, dat ervoor bleek te zorgen dat kankercellen zich niet langer konden verspreiden en ontwikkelen.
Het extract leidde er uiteindelijk toe dat de kankercellen afstierven. De onderzoeksresultaten kunnen de weg plaveien voor nieuwe behandelingen, aldus de onderzoekers.
Mediterrane dieet
Tomaten maken onderdeel uit van het mediterrane dieet, dat het risico op kanker zou verlagen.
In Europa krijgen gemiddeld één of twee op de 100 mannen en één op de 100 vrouwen maagkanker.
Bij mannen komt de ziekte het meest voor tussen de 60 en 75 jaar. De meeste vrouwen met maagkanker zijn 75 jaar en ouder.
De studie is gepubliceerd in het Journal of Cellular Physiology.
[SHRO]
Wat hebben Bilderberg, Guy Verhofstadt, Oekraïne en schaliegas met elkaar te maken?
“Leider van terreurbeweging IS heeft nooit bestaan, is fictief persoon”
Verpleegkundige spreekt zich uit over babysterfte: ‘Ik stond versteld, dit zou niet moeten gebeuren’
Witte Huis moet George Soros aanmerken als terrorist. Al meer dan 100.000 mensen tekenden deze petitie
Hoe een groep activisten een klopjacht voert op ‘foute’ artsen in Nederland
Farmaceut haalt 300.000 doses griepvaccin terug
VIDEO: Deze elektrische levensvormen eten elektronen
‘Buitengewoon’ Maya-fries ontdekt in Guatemala
Zo ver reiken de tentakels van vaccinboer Bill Gates